Prečo ženy uprednostňujú cisársky rez bez indikácie?
Rozumiem nejakému psychickemu problému ako strach, ci neviem, nízky prah bolesti (co je hlúposť ale ok)... Ale keď to skutočne nieje indikovane kvôli nejakému zdrav. riziku, preco mnohé ženy stále platia stovky eur navyše, aby mali sekciu, plus suma za epidural atd..
Lebo podľa mna je sekcia ooovela horšie hojenie ako pôrod, je to komplexne rozrezanie až siedmych vrstiev tela na bruchu, zbytočne kvantum komplikácií, zbytocna jazva, zbytočne bolesti a x týždňov hojenia, zbytočne riziko zrastov a tiež aj zbytočne rozrezana maternica... Akoby sa tie ženy chceli vyhnúť roztiahnutiu vagíny a riziku zníženej vaginálnej citlivosti, ktore obnasa prirodzený pôrod... Co sa napríklad stalo mne, po pôrode som čiastočne prestala cítit vaginálne vnútro pri sexe... Ale radšej toto, ako naveky jazva a rozrezane brucho
@drahomirrra a ked zena odmieta spolupracovat? Zahumensky porodi za nu? Vies, ze su zeny, co nespolupracuju? Su hystericke a pod? Moj strach sposobil, ze som sa neotvarala, synovi klesali ozvy a profesor, ktory bol pritomny pri mne, nariadil sekciu. Do 30 minut od rozhodnutia o sekcii bol syn vonku. Jazvu som mala takmer neviditelnu, ako ked sa poskriabes nechtom. Skvelu pracu odviedol. Takze porodnik moze chciet, ak ej zena nastavena, ze chce sekciu, tak sa porod zvrtne smerom, ze sekciou vyusti tak ci tak. Alebo prirodzene s velkymi poraneniami a dozivotnou traumou u zeny.
@zuzana76 Myslim ze ja o koze a ty o voze. Ja hovorim o rieseni a vybavovani si sekcie vopred z dovodov vymyslenych, ty hovoris o sekcii akutnej, ked dietatu klesaju ozvy, lebo matka je hysterka. Dve rozne veci.
V pripade, ze lekar voli sekciu bez indikacie, tak postupuje non lege artis, cize protipravne.
A pisem cisto racionalne, vecne. Vobec ma nezaujima, kto ako rodil.
@zuzana76 Myslim ze ja o koze a ty o voze. Ja hovorim o rieseni a vybavovani si sekcie vopred z dovodov vymyslenych, ty hovoris o sekcii akutnej, ked dietatu klesaju ozvy, lebo matka je hysterka. Dve rozne veci.
V pripade, ze lekar voli sekciu bez indikacie, tak postupuje non lege artis, cize protipravne.
@drahomirrra ja si myslim, ze realne vymyslenych a podplatenych sekcii je minimum, aj ten strach ako dovod sekcie je adekvatny, ale ano, niektory porodnik to uzna, iny nie. Ja som ale hystericka nebola, len som sa vnutorne nastavila, ze chcem sekciu, manzel tam bol so mnou a este som mu povedala, stav sa, ze to bude sekcia. Zena ma svoju intuiciu a vie, co je konkretne pre nu a pre jej dieta lepsie.
Moja teoria je, ze radsej nech maju deti zeny, co ich porodia dobrovolne cisarskym, ale su starostlive a dobre matky, ako take, co z nich dieta vypadne a nestaraju sa o ne. Ci taka matka ma radsej zostat bezdetna? Ked dieta chce a nechce rodit? Kedze sa to da vyriesit aj bez porodu operaciou, je to jej vec, to je moj nazor a dufam, ze sa bude prihliadat viac na volu zeny v tomto. Leno riziko je jedno aj druhe, pri iboch je zena jednou nohou v hrobe.
@drahomirrra ja chapem, co chces povedat. Len indikaciou k sekcii je aj to, ze zena nechce porodit vaginalne. Porod nie je ako operacia kolena, je to proces, praca a spolupraca. Zena, ktora je nastavena tak, ze prirodzene rodit nechce, prirodzene porodit ani nemoze-nastupi u bej stres, dietatu klesnu ozvy a sekciu jej budu musiet spravit. Otazne je, kolko potom taky porod stoji poistovnu a ci nie je ekonomickejsie a humannejsie je rovno sekciu schvalit.
@anonym_11e088 Ved toto, tomuto nerozumiem..
Lebo premna osobne, v mojich očiach je zotavovanie sa po sekcii a po prirodzenom pôrode uplne nieco odlišné. Nechápem, z akého dôvodu si to ženy takto dobrovoľne chcú komplikovat..
@anonym_autor ty si nejaká jednoduchá osoba, však? Každý má taký pôrod na aký sa cíti, resp. aký to jeho zdravotný stav dovoľuje. Ja som mala pôrod strašný - všetky bolesti som si odtrpela, stačilo pár minút, už som aj tlačila, a dopadlo to akútnou sekciou. Takže sa staraj sama o seba a neodsudzuj ženy, ktoré si samé vybrali sekciu.
Lebo premna osobne, v mojich očiach je zotavovanie sa po sekcii a po prirodzenom pôrode uplne nieco odlišné. Nechápem, z akého dôvodu si to ženy takto dobrovoľne chcú komplikovat..
@anonym_autor ja som sa po klasickom pôrode zotavovala vyše 6 týždňov a problémy mám doteraz.Kojit som mohla len po stojacky,mala som problém ležať,sedieť alebo chodiť kvôli tomu,ako má dokatovali pri pôrode. Dcéra mala veľké zdravotné problémy a skoro neprežila pôrod. A to len kvôli tomu,že sa rozhodli pre prirodzenú pôrod aj napriek tomu,že som mala všetky indície na cisársky aj tak ho nespravili. Mala som aj preeklampsiu kvôli kt som bola 6 týždňov nemocnici na sledovaní. A aj tak to dopadlo takto.A áno,chodila som pravidelne do poradne aj na vyšetrenia do nemocnice. Robila som všetko vo povedali lekári. Takže tieto svoje múdre reči si strc niekam.
@anonym_autor ja som sa po klasickom pôrode zotavovala vyše 6 týždňov a problémy mám doteraz.Kojit som mohla len po stojacky,mala som problém ležať,sedieť alebo chodiť kvôli tomu,ako má dokatovali pri pôrode. Dcéra mala veľké zdravotné problémy a skoro neprežila pôrod. A to len kvôli tomu,že sa rozhodli pre prirodzenú pôrod aj napriek tomu,že som mala všetky indície na cisársky aj tak ho nespravili. Mala som aj preeklampsiu kvôli kt som bola 6 týždňov nemocnici na sledovaní. A aj tak to dopadlo takto.A áno,chodila som pravidelne do poradne aj na vyšetrenia do nemocnice. Robila som všetko vo povedali lekári. Takže tieto svoje múdre reči si strc niekam.
@anonym_0dbd26 inak, toto je tiez moja skusenost z Baby-Playgroup, ze matky, ktore mali sekciu, vacsinou opisovali, ze im po 2 tyzdnoch takmer nic nebolo (aj moj pripad). A tie po vaginalnych tam opisovali problemy, ze ma az hlava bolela, prolapsy, inkontinencia, problemy s chrbticou, nemohli sediet, psychicke traumy. Jedna mala fekalnu inkontinenciu a dalsia chodila 9 mesiacov na ozarovanie ran po siti 🤷🏻♀️. Cize tu nejaka obmedzena osoba napise, ze co je na tom, vytlacit dieta, ma dviha zo stolicky
@anonym_0dbd26 inak, toto je tiez moja skusenost z Baby-Playgroup, ze matky, ktore mali sekciu, vacsinou opisovali, ze im po 2 tyzdnoch takmer nic nebolo (aj moj pripad). A tie po vaginalnych tam opisovali problemy, ze ma az hlava bolela, prolapsy, inkontinencia, problemy s chrbticou, nemohli sediet, psychicke traumy. Jedna mala fekalnu inkontinenciu a dalsia chodila 9 mesiacov na ozarovanie ran po siti 🤷🏻♀️. Cize tu nejaka obmedzena osoba napise, ze co je na tom, vytlacit dieta, ma dviha zo stolicky
@rivini Mam zial opacnu skusenost. Ponuknem iny pohlad. Po sekcii mala kamoska prerezany mocovy mechur, inkontinencia a podobne. Druha mala obrovske krvne straty a nasledne liecba anemie, dlhodoba. Ja som mala dve sekcie, preeklampsia v oboch tehotenstvach, strasne mi to je dodnes luto, hrozne som chcela zazit prirodzeny porod, proste si to dieta vytlacit na svet, doslova… dodnes to svojmu telu vycitam, velmi tazko to prezivam.
Vsetky zname, co sli prirodzene, tak super, hned stihlucke, behali ako srnky, dojcenie rozbehli hned.. no mozno len dobra vzorka.
@rivini Mam zial opacnu skusenost. Ponuknem iny pohlad. Po sekcii mala kamoska prerezany mocovy mechur, inkontinencia a podobne. Druha mala obrovske krvne straty a nasledne liecba anemie, dlhodoba. Ja som mala dve sekcie, preeklampsia v oboch tehotenstvach, strasne mi to je dodnes luto, hrozne som chcela zazit prirodzeny porod, proste si to dieta vytlacit na svet, doslova… dodnes to svojmu telu vycitam, velmi tazko to prezivam.
Vsetky zname, co sli prirodzene, tak super, hned stihlucke, behali ako srnky, dojcenie rozbehli hned.. no mozno len dobra vzorka.
@anonym_dd75ad každá máme nejaký príbeh a ani jedna nemôže povedať,že akurát ona je tá správna vzorka. Ja to nepíšem pre to,aby som niekoho odradila od klasického pôrodu alebo ho nejako demonizovala. Len opisujem,čo som zažila ja a napriek tomu,že som mala rodiť cisárskym som nerodila a dopadlo to ako to dopadlo. Našťastie dcéra to prezila aj keď male veľké zdravotné problémy a ja mám problémy doteraz. Našťastie nie také ako ty opisujes,ale mala som rozsiahle šitie a tie jazvy ti ostanú a robia problémy už celý život. Mala som aj v mladosti abdominalnu operáciu .viem,že cisarsky pôrod nie je klasická abdominalna operácia,ale po nej som do týždňa už bola schopná chodiť hodiny na exkurzií. Po klasickom pôrode som mesiac mala problém prejsť z izby do izby. Nemohla som sedieť a problém bolo aj ležať. Takže to,že tu niekto opisuje aké úžasné je rodiť prirodzene a že je to to najlepšie čo môže byť tak nezažil to čo ja. Ja to povedať nemôžem. A aj ja mám známe,čo po pôrode vyzerali akoby si decko vybrali v poličke v tescu. Ja som vyzerala akoby ma niekto zmlátil. Aj takýto vie byť prirodzený pôrod. Takže zovšeobecňovať že jedno alebo druhé je to najlepšie je debilita.
@rivini Tiež sa čudujem tomu idealizovaniu. Kedysi na to ženy BEŽNE umierali. Ak nie priamo pri pôrode, tak dostali horúčku potom. Na jednej strane prirodzene, na druhej strane bola rodiaca žena jednou nohou v hrobe. Keby to bolo také easy a šup šup, tak by domáci pôrod bol štandard.
@anonym_dd75ad ja som zase po sekcii nemala ziadne problemy a hned som bola stihla, 5 mesiacov po porode som vazila 48 kg, brucho ziadne. Ono, kazdy sposob znamena, ze si jednou nohou v hrobe, kazdy jeden porod sa moze zvrtnut a moze zomriet zena, alebo dieta. Tu ide o to, ako sa citi ta zena komfortnejsie, dolezite je aby bola ona s tym uzrozumena, co chce ona. Ja som dva tyzdne po sekcii fungovala plnodnotne, sama si tahala kocik po schodoch atd... sama isla s dietatom na poradnu. Nic nie je spravne a nespravne, pre kazdu plati nieco ine.
@anonym_dd75ad dám ti zlu z prirodzeného. Zlomená kostrč, potrhane panvové spony, pochrumany stavec a platnička, dokafrane šitie, problémy s mocenim, zažitý psychicky teror z nezvládnutej situácie personálu, aj keď dobre vedeli aké rizika sú a tlačili prirodzene a najhoršia trauma, skoro mŕtve dieťa. Ver mi, toto by si zažiť nechcela. Aj keď nemáš deti vytlačené, sú zdravé a živé. Len vďaka bohu je živé a relatívne zdravé aj to moje. U nás som to nakoniec odniesla ja. 3 roky som ledva chodila, každý pohyb ma bolel. Podnes deň musím platiť cvičenia a rehabilitácie aby som mohla fungovať. Bolesti sa vracajú. Trauma do konca života. Videla som rozdiel aj medzi deťmi. Druha dcéra bola omnoho spokojnejšie babo, neprežila tu traumu z tiesne ako prvá. Chápem, že dnes, keď je toľko pretláčany prirodzený pôrod mozes mať z cisárskeho pocit zlyhania. Ale ver, že ani ten nemusí byt prechádzka ružovou záhradou a pre dieťa je omnoho vyššia šanca, že môže skončiť fatálne ako pri plánovanej sekcii
@anonym_dd75ad dám ti zlu z prirodzeného. Zlomená kostrč, potrhane panvové spony, pochrumany stavec a platnička, dokafrane šitie, problémy s mocenim, zažitý psychicky teror z nezvládnutej situácie personálu, aj keď dobre vedeli aké rizika sú a tlačili prirodzene a najhoršia trauma, skoro mŕtve dieťa. Ver mi, toto by si zažiť nechcela. Aj keď nemáš deti vytlačené, sú zdravé a živé. Len vďaka bohu je živé a relatívne zdravé aj to moje. U nás som to nakoniec odniesla ja. 3 roky som ledva chodila, každý pohyb ma bolel. Podnes deň musím platiť cvičenia a rehabilitácie aby som mohla fungovať. Bolesti sa vracajú. Trauma do konca života. Videla som rozdiel aj medzi deťmi. Druha dcéra bola omnoho spokojnejšie babo, neprežila tu traumu z tiesne ako prvá. Chápem, že dnes, keď je toľko pretláčany prirodzený pôrod mozes mať z cisárskeho pocit zlyhania. Ale ver, že ani ten nemusí byt prechádzka ružovou záhradou a pre dieťa je omnoho vyššia šanca, že môže skončiť fatálne ako pri plánovanej sekcii
@lucia147852 Dakujem za tvoju skusenost. Je mi velmi luto, cim si si presla…
Napíšem moji skúsenosť.
Po prvom dosť zlom pôrode (ja v pohode, bez poranení, syn doživotné následky vinou lekárov, nechali ma 2t prenášať, dlho sa vyvolával pôrod) som chvíľu nechcela o ďalšom ani počuť, potom ma muž zlomil a 3x som potratila. 5. tehotenstvo sa vyvíjalo dobre, tak som si chcela vybavit sekciu. Narazila som na chápavých lekárov, ktorí s ttm súhlasili. Keď som si mala ísť dohodnúť termín narazila som na primára a ten mi to zatrhol. Že nie je dôvod na sekciu a ani keby mám papier od psychiatra ho to nezaujíma. Mali sme dosť ostrú výmenu názorov. Chlap, aj keď je lekár, nepochopí ten strach o dieťa, nepochopí, že 9 mesiacov som sa bála sa ísť vyšťať, či zas nepotratím. Nepochopí, že to nejde o mňa a moju pohodlnosť, na seba sa môžem vykašľať, ale ja som tušila, ze prirodzený porod nie je pre mna vhodný. Tak sme sa dohodli na programovanom pôrode. Nastúpila som v deň termínu a začalo sa vyvolávať. Ak by to nezabralo, ide sa na sekciu. Malá sa narodila na druhý deň, pridusená, 15 minut ju rozdychavali, hneď ju brali do inkubátora, kde bola 2 dni. Apgar slabý. Uvidím, či bude aj ona mať nejaké následky. Čiže za mňa jednoznačne: žena by mala mať právo voľby. Samozrejme, že po konzultácii a zvážení všetkých rizík, ale pre mňa by bola v obidvoch prípadoch lepšia sekcia. Ďalšie deti neplánujem radšej. Som akurát mesiac po pôrode a ešte si neviem dobre sadnúť. To prebolí, ale ak aj dcérka bude mat nejaké následky, budem si do konca života vyčítať, že som nebojovala viac.
Takze autorka, medzi konecnikom a vaginou je rozdiel! Cize velka potreba a porod nejsu to iste a mozno pre teba nova informacia, neni to jedna a ta ista diera. To, ze zena tuzi byt aj zena nie len matka je uplne normalne a dobry sex je nieco, co k zivotu patri. To, ze ty si si (evidentne) kvalitne nezasulozila ani pred pocatim a po porode si uz ani kvalitne nezasulozis neni zhyckanost druhej zeny, ktora si netrufa na tento podla teba uzastny hrdinsky cin. Ja som rodila normalne a mam tak vysoky prah bolesti, ze som 2x dosla do nemocnice na poslednu chvilu a brali ma z pohotovosti rovno na operacku. Sam primar mi povedal, ze ja mam prist, ked citim diskomfort, lebo mna ked uz nieco boli, som uz 1,5 nohou v hrobe! Aj tak by som sla 2x na sekciu, aj keby si sa ty a tebe podobne do kocky poskladali. Ale u teba skoda diskusie, ale vdaka vyplnila si mi ectremne nudnu nocnu…
Ja som bola po sekcii do 5 dni fit. Neprehanala som to, ale fungovala som. Sekciu som mala moznost si vybrat. Este ma prehovarali na prirodzeny porod, ale dieta sa narodilo s takou velkou hlavickou, ze si dodnes gratulujem za vyber sekcie.
A hlavne sekcia poskytuje istotu pre dieta (vacsie riziko pre zenu). Z mojho okolia nepoznam lekarku, ktora by rodila prirodzene.
@anonym_autor ja sa opýtam... mala si sekciu aj prirodzený? Ja som mala 2x prirodzený...bez komplikácií... rýchle, bolestivé pôrody... 1x sekciu... v narkóze.. a keby rodim este raz... aj si asi zaplatím aby to bola sekcia 😁😁 hojenie po sekcii ,oveľa lepsie ako po prvom dokonalom prirodzenom... takze..vyvraciam tvoje tvrdenia ze hojenie je po sekcii horšie...
Po prirodzenom som nevedela fungovať ani 8 týždňov po pôrode... nakoniec som skoncila pod "nozom"...2 tyzdne po sekcii som uz "lietala" pri 3 deťoch... 🙂
@anonym_autor a preco ta toto trapi? Ci si len dosla “zhodit” zeny co porodili sekciou? Vsak bud rada, ze si si dieta vytlacila sama a ze ti ho niekto nevybral z brucha, ako to popisujes. Pokochaj sa svojim krasnym bruchom bez javy a nehejtuj tu zeny co mali sekciu.
@anonym_dd75ad ja som mala sekciu a za 5 mesiacov som bola na 50 kg, ba neskor som schudla az na 47 kg lebo som dojcila ako dojka, tolko mlieka som mala, dojcila som dve deti dokopy 5 rokov a 9 mesiacov

@maialeo Ty kokos, dalsia, co sa zaujima o trtkacku viac ako o decko a jeho komfort. Neuveritelne.
@anonym_dd75ad samozrejme. Zivot nie je len o porode. Vypocula som si X pribehov ako isiel sex do kytek. Poucila som sa na inych.... a super. Tvrdim to na MK od jeho pociatku, tak je mozne ze viacere s tymto nazorom casom stotoznili. Za mna super volba, deti v zdravi prezili do dospelosti. Mas este nejake vyhrady? 😉