icon

Prečo ženy uprednostňujú cisársky rez bez indikácie?

8. mar 2026

Rozumiem nejakému psychickemu problému ako strach, ci neviem, nízky prah bolesti (co je hlúposť ale ok)... Ale keď to skutočne nieje indikovane kvôli nejakému zdrav. riziku, preco mnohé ženy stále platia stovky eur navyše, aby mali sekciu, plus suma za epidural atd..
Lebo podľa mna je sekcia ooovela horšie hojenie ako pôrod, je to komplexne rozrezanie až siedmych vrstiev tela na bruchu, zbytočne kvantum komplikácií, zbytocna jazva, zbytočne bolesti a x týždňov hojenia, zbytočne riziko zrastov a tiež aj zbytočne rozrezana maternica... Akoby sa tie ženy chceli vyhnúť roztiahnutiu vagíny a riziku zníženej vaginálnej citlivosti, ktore obnasa prirodzený pôrod... Co sa napríklad stalo mne, po pôrode som čiastočne prestala cítit vaginálne vnútro pri sexe... Ale radšej toto, ako naveky jazva a rozrezane brucho

autor
10. mar 2026
@lucia147852

@aurora33 ona si cez ňu vytlačila ak mozog

@lucia147852 ty a @aurora33 ste slabé kusy a chudáci vaši muži, ak vôbec nejakých mate

zuzana76
10. mar 2026
@drahomirrra

@zuzana76 Zahumensky je profesor porodnictva a jasne uvadza, ze strach nie je ziadna indikacia. Plus, ze psychiater moze zaslat aj zlaty papier, ale zaverecne slovo ma porodnik. Vzdy.

@drahomirrra a ked zena odmieta spolupracovat? Zahumensky porodi za nu? Vies, ze su zeny, co nespolupracuju? Su hystericke a pod? Moj strach sposobil, ze som sa neotvarala, synovi klesali ozvy a profesor, ktory bol pritomny pri mne, nariadil sekciu. Do 30 minut od rozhodnutia o sekcii bol syn vonku. Jazvu som mala takmer neviditelnu, ako ked sa poskriabes nechtom. Skvelu pracu odviedol. Takze porodnik moze chciet, ak ej zena nastavena, ze chce sekciu, tak sa porod zvrtne smerom, ze sekciou vyusti tak ci tak. Alebo prirodzene s velkymi poraneniami a dozivotnou traumou u zeny.

zuzana76
10. mar 2026
@drahomirrra

@zuzana76 Zahumensky je profesor porodnictva a jasne uvadza, ze strach nie je ziadna indikacia. Plus, ze psychiater moze zaslat aj zlaty papier, ale zaverecne slovo ma porodnik. Vzdy.

@drahomirrra su gynekologovia, ktori uz pri najmensom probleme volia sekciu, taketo zeny zvcsa vyhladaju takych a nie dr zahumenskeho

zuzana76
10. mar 2026
@anonym_autor

@zuzana76 nemám traumu, som na seba hrdá ze som silnejšia a schopnejsia ako vy niektoré, co ste mlandrave a upistane.. Len sa mi nepáči ze sa postupne normalizuje táto cintľavost a rozmar

@anonym_autor tak sa s tym budes musiet zmierit. Ty totoz rozhodujes len o sebe a o nikom inom.

autor
10. mar 2026
@zuzana76

@drahomirrra a ked zena odmieta spolupracovat? Zahumensky porodi za nu? Vies, ze su zeny, co nespolupracuju? Su hystericke a pod? Moj strach sposobil, ze som sa neotvarala, synovi klesali ozvy a profesor, ktory bol pritomny pri mne, nariadil sekciu. Do 30 minut od rozhodnutia o sekcii bol syn vonku. Jazvu som mala takmer neviditelnu, ako ked sa poskriabes nechtom. Skvelu pracu odviedol. Takze porodnik moze chciet, ak ej zena nastavena, ze chce sekciu, tak sa porod zvrtne smerom, ze sekciou vyusti tak ci tak. Alebo prirodzene s velkymi poraneniami a dozivotnou traumou u zeny.

@zuzana76 žena odmieta spolupracovať a je histericka pri pôrode vlastného dietata? To je co za nonsens.. Na toto sú lieky, aj pinelova nemocnica pri Pezinku ci kde. Ale je zaujímavé ze takéto zena nebola hystericka a nemala strach pri trtkacke. A neodmietala spolupracovať s chlapom pri tej trtkacke, a s jeho penisom, zaujímavé že sa toho penisu vôbec nebala😂 v tomto vidím ten nonsens a prehnane maznactvo vas niektorych. Ze si selektívne vyberáte, Co sa vam paci a co nie, a odvolávať sa na bolesť, och bože hystériu, strach jaj.. Primitivne

aurora33
10. mar 2026
@anonym_autor

@lucia147852 ty a @aurora33 ste slabé kusy a chudáci vaši muži, ak vôbec nejakých mate

@anonym_autor môj muž je so mnou veľmi šťastný. A nie som slabý kus. Rodila som aj normalne. Len sa kvôli tomu nepovažujem za niečo viac.

anonym_5bdc92
10. mar 2026

@anonym_autor ty, že si silnejsia a schopnejšia ako iné ženy? 😅😅😅 jedine v tom uražaní a podcenovaní žien si schopnejšia....ty musíš mať riadne ego, že nad neho niet...uboheǰšia už ani nemôžeš byť 😂😂😂 mala si sa lepšie učiť a rozhodovala by si o spôsobe pôrodu ty 😂😂😂 Ale taka hrdinka ako Ty nato nemá

autor
10. mar 2026
@aurora33

@anonym_autor môj muž je so mnou veľmi šťastný. A nie som slabý kus. Rodila som aj normalne. Len sa kvôli tomu nepovažujem za niečo viac.

@aurora33 ani ja niesim viac, len som sa tu prišla opytat, ze co také úžasné ženy vidia na dobrovoľnej operácii brucha, v com je to také super a ze prečo strach z obyčajného tlačenia tu hrá taku rolu. Uz som pochopila. Ženy tu niektoré, sú proste len maznavé a upistane pipiny

bluka2
10. mar 2026

Ja tu tieto diskusie čítam hádam už 15 rokov, ale táto je pamätná… že prirodzený pôrod ponižujúci, to som ešte nepočula a neviem v tom najst nijaké racio

zuzana76
10. mar 2026
@anonym_autor

@zuzana76 žena odmieta spolupracovať a je histericka pri pôrode vlastného dietata? To je co za nonsens.. Na toto sú lieky, aj pinelova nemocnica pri Pezinku ci kde. Ale je zaujímavé ze takéto zena nebola hystericka a nemala strach pri trtkacke. A neodmietala spolupracovať s chlapom pri tej trtkacke, a s jeho penisom, zaujímavé že sa toho penisu vôbec nebala😂 v tomto vidím ten nonsens a prehnane maznactvo vas niektorych. Ze si selektívne vyberáte, Co sa vam paci a co nie, a odvolávať sa na bolesť, och bože hystériu, strach jaj.. Primitivne

@anonym_autor ty mas fakt problem, sexualny styk neboli, ak ano, je to zdravotny problem. Porod boli, zena ide do neznameho a nevie co ma cakat, boji sa. Vsetko je pre nu cudzie, samozrejme, ze sa porod moze zastavit. Moj sa zastavil, po 12 hodinach otvorena na 4 cm a synovi sa uz v maternici nedarilo dobre. Diagnoza: nepostupujuci porod, riesenie: sekcia

zuzana76
10. mar 2026
@anonym_autor

@aurora33 ani ja niesim viac, len som sa tu prišla opytat, ze co také úžasné ženy vidia na dobrovoľnej operácii brucha, v com je to také super a ze prečo strach z obyčajného tlačenia tu hrá taku rolu. Uz som pochopila. Ženy tu niektoré, sú proste len maznavé a upistane pipiny

@anonym_autor tak si sa dozvedela, ze co na tom vidime a mozes ist kludne spat.

autor
10. mar 2026
@zuzana76

@anonym_autor ty mas fakt problem, sexualny styk neboli, ak ano, je to zdravotny problem. Porod boli, zena ide do neznameho a nevie co ma cakat, boji sa. Vsetko je pre nu cudzie, samozrejme, ze sa porod moze zastavit. Moj sa zastavil, po 12 hodinach otvorena na 4 cm a synovi sa uz v maternici nedarilo dobre. Diagnoza: nepostupujuci porod, riesenie: sekcia

@zuzana76 ešte raz, indikovaná sekcia + akútna sekcia kvoli nepostupujucemu porodu Je jedna vec. Na tieto situácie tu ja vôbec nenarazam.
Ale čo nepochopím je, ked zdravá žena so zdravým dieťaťom v bruchu nakráča do poradne s obálkou a vybaví si vyber dieťaťa z brucha umelo, len na základe akého si strachu, alebo z dôvodu aby sa jej pri normálnom pôrode neroztiahla vagina..

aurora33
10. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ale vyvysujes sa nad ostatné. Nazvať ženy, ktoré radšej zvolia operáciu brucha že su maznave a upistane? Tebe naozaj niečo chýba…

autor
10. mar 2026
@aurora33

@anonym_autor ale vyvysujes sa nad ostatné. Nazvať ženy, ktoré radšej zvolia operáciu brucha že su maznave a upistane? Tebe naozaj niečo chýba…

@aurora33 ale oni sú, maznavé a upistane. Pravda boli

aurora33
10. mar 2026
@anonym_autor

@zuzana76 ešte raz, indikovaná sekcia + akútna sekcia kvoli nepostupujucemu porodu Je jedna vec. Na tieto situácie tu ja vôbec nenarazam.
Ale čo nepochopím je, ked zdravá žena so zdravým dieťaťom v bruchu nakráča do poradne s obálkou a vybaví si vyber dieťaťa z brucha umelo, len na základe akého si strachu, alebo z dôvodu aby sa jej pri normálnom pôrode neroztiahla vagina..

@anonym_autor ty to nemusíš chápať, rozumieš tomu?

zuzana76
10. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor napisala tu asi jedna tento dovod, vsetko ostatne boli ine dovody.

zuzana76
10. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor percento indikovanych sekcii sa zvysuje, lebo rodia zeny starsie, s chorobami, vedu sedavy sposob zivota, lebo maju taku pracu, uz davno sa nepracuje na poli, ze zena bola aktivna do poslednej hodiny, zeny po umelom oplodneni, alebo po hormonalnej liecbe, ked cakaju dvojicky, cize automaticky stupa pocet sekcii. V minulosti by tieto zeny deti nemali, dnes ich vynosia a aby vsetko dobre dopadlo, zvoli sa sekcia.

oblecenie99
10. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ak oni sú maznave a upistane, tak čo si ty, že si na to ani netrúfaš, viď. hneď tvoj úvodný príspevok .. 😏

zuzana76
10. mar 2026

Ja som napriklad rodila v porodnici, ktora je znama tym, ze pri najmensom probleme voli sekciu. Celosvetovo je zaznamenany narast sekcii.

aurora33
10. mar 2026
@anonym_autor

@aurora33 ale oni sú, maznavé a upistane. Pravda boli

@anonym_autor 😀😀😀🤣🤣 ty si strašne vtipná, že pravda bolí 😀😀😀 akurát mám v práci dve tehotné kolegyne a obe sa chystajú rodiť cisárskym. Zajtra im spomeniem že podla jednej hrdinky na MK su maznave a upistane.

zuzana76
10. mar 2026
@bluka2

Ja tu tieto diskusie čítam hádam už 15 rokov, ale táto je pamätná… že prirodzený pôrod ponižujúci, to som ešte nepočula a neviem v tom najst nijaké racio

simsalabim
10. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ty si dobre strelena. Kazdy sa boji niecoho ineho. Niekto vysok, niekto pavukov, niekto lekarov, niekto chorob, niekyo soferovania, niekto porodu. Spravat sa k nim s povyseneckym odsudenim a oznacovat ich za rozmaznane pipiny je nepeknym obrazom tvojej osobnosti. Teba naozaj nic do toho, ako kto rodi. Staraj sa o seba, nie o druhych. Odsudit druhych je naozaj jednoduche. Zmenit seba uz menej a prave to je u teba ziaduce. A raz sa mozes aj ty dostat do situacie, kde budes potrebovat sucit a pochopenie od druhych, no niekto ta oznaci za upistanu pipinu.

rivini
10. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ono v civilizovanom svete sa tomu hovori sebaurcenie a sebarozhodovanie…ale vysvetlovat to niekomu, kto ani nevie, ze slovo hYstericka sa pise s ypsilonom je utopia. Tak si tu priznala, ze zo sexu uz asi vela nemas a prisla si si tu vyliat zlost na zenach, ktore dopadli lepsie. Je mi ta velmi luto, nechcela by som fungovat s necitlivou vaginou a obmedzenym intelektualnym ukotvenim. Upistana a vulgarna si tu cely cas len ty a ocividne sa v tebe hromadi mnozstvo nespracovaneho hnevu. Uz len tie vyjadrenia o tom, ze nechcelo vytlacit dieta, nech nie su matkam…dobru matku este zo ziadnej zeny neurobilo len to, ze vytlacila cez vaginu dieta. A viacere ti tu vysvetlili, v com je sekcia super-pri planovanej SC ma zena plnu kontrolu nad datumom, podstupuje v 21. storoci relativne nizke riziko pre seba a dieta, ma velmi predvidatelne nasledky, takmer ziadne krvacanie v sestonedeli a statisticky naozaj velku sancu, ze bude okrem jazvy bez nasledkov. Pre dieta ma sekcia statisticky tiez vyhody s porovnani s vyvolavanym vaginalnym porodom a vaginalne bakterie sa dnes uz daju dietatu sprostredkovat aj po sekcii. Ja som si dokonca pred druhou nechala vyvolat lahsie kontrakcie, aby dieta zazilo porodny stres a signal, ze sa uz ide von. Dieta zazilo bonding, obe 2 roky kojene. Mala som vaznu zdravotnu indikaciu a som napokon velmi rada, ze som mala cisarsky rez. Treti by som si uz tiez asi „vybavila“. A som sympatizantkou prirodzenych porodov, no este viac mi zalezi na tom, aby mala kazda zena pravo rozhodovat o tom, ako privedie, alebo bude privedene na svet jej dieta. Je to jej zivot, jej telo, jej rozhodnutie. Nastastie kazdy porodnik v civilizovanom svete toho vie. Niektora chce mat v pohode vaginu, ina brucho, dalsia chce zazit prirodzeny porod, niektorym je pri pomysleni na toto zle. Nie sme v stredoveku, aby sme upalovali, ale v 21. storoci a mali by sme si uzivat moznosti vyberu.

lucia147852
10. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor môj muž ma miluje nadovšetko. A je šťastný, že máme naše zdravé dcéry. A u mňa si asi komentár preskočila, ja viem aj čo je porodiť vaginou, ty hviezda. Len tebe očividne treba psychiatra, keď mas potrebu riešiť pôrody cudzích žien. Dopriala by som ti takto vyskočiť pred známou, ktorej babo zomrelo medzi nohami pri tom tvojom slávnom tlačení alebo pred matkou spolužiačky mojej dcéry, ktorú vynosila zdravú a vďaka porodu ma DMO. Ich milujúci manželia by ti pravdepodobne napravili trošku fasádu a možno by sa to aj v hlave trocha upratalo

gerrwie_girl
11. mar 2026
@lucia147852

@anonym_autor môj muž ma miluje nadovšetko. A je šťastný, že máme naše zdravé dcéry. A u mňa si asi komentár preskočila, ja viem aj čo je porodiť vaginou, ty hviezda. Len tebe očividne treba psychiatra, keď mas potrebu riešiť pôrody cudzích žien. Dopriala by som ti takto vyskočiť pred známou, ktorej babo zomrelo medzi nohami pri tom tvojom slávnom tlačení alebo pred matkou spolužiačky mojej dcéry, ktorú vynosila zdravú a vďaka porodu ma DMO. Ich milujúci manželia by ti pravdepodobne napravili trošku fasádu a možno by sa to aj v hlave trocha upratalo

@lucia147852 no očividne je chorá na hlavu, normálny clovek sa takto nevyjadruje o druhom.

anonym_859cd8
11. mar 2026
@kiki68

@anonym_859cd8 presne toto, zaujimave, ze tu v Rakusku tie zeny tie cs tak nevyhladavaju. Mozno nechat to na zenu je to lepsie

@kiki68 ani ma to neprekvapuje ze to tam zeny nevyhladavaju.. ja keby som vedela ze mam na vyber tak tiez prve skusim prirodzene a ak by to nepokracovalo alebo by boli nejake komplikacie tak by som povedala ze chcem cisarsky a vybavene.. takto ked som vedela ze na vyber nemam tak som radsej rovno vybavovala cisarsky aby som potom neskoncila s traumou z porodu

anonym_0dbd26
11. mar 2026

@anonym_autor ja som mala všetky indikácie na cisársky a nespravili mi ho. A samozrejme pri pôrode bol problém a o dieťa som skoro prišla. Takže ja mám takúto skúsenosť. Nehľadiac na to,že som na Tom po pôrode nebola dobre ani ja.

annel19
11. mar 2026
@anonym_0dbd26

@anonym_autor ja som mala všetky indikácie na cisársky a nespravili mi ho. A samozrejme pri pôrode bol problém a o dieťa som skoro prišla. Takže ja mám takúto skúsenosť. Nehľadiac na to,že som na Tom po pôrode nebola dobre ani ja.

@anonym_0dbd26 a ja mám ešte takúto skúsenosť: indikácia od neurológa, sekcia. Jeden gynekológ v pôrodnici,že nie, druhý,že určite áno...

kiki68
11. mar 2026
@aurora33

@anonym_autor 😀😀😀🤣🤣 ty si strašne vtipná, že pravda bolí 😀😀😀 akurát mám v práci dve tehotné kolegyne a obe sa chystajú rodiť cisárskym. Zajtra im spomeniem že podla jednej hrdinky na MK su maznave a upistane.

@aurora33 chces dostat po drzke? 😂😂😂

baskustek
11. mar 2026

A to sa dá vybrať a ešte k tomu zaplatiť? To počujem prvýkrát. O spôsobe pôrodu predsa rozhoduje lekár, nie rodička. Ja mám za sebou jednu sekciu a onedlho ma čaká ďalšia, ale inak sa nedalo. Nebudem predsa rodiť koncom panvovým dieťa a riskovať, že bude poškodené alebo mne sa niečo stane. A neplatila som nič, platím si zdravotné poistenie, ktoré zákrok pokrýva.