Prehlásenie otcovstva až po pôrode

jessy8911
15. jún 2017

Nevie niekto aky je postup ak chceme riesit prehlasenie otcovstva az po porode?Viem ze tym padom bude mat dieta moje priezvisko.A do kedy potom treba ist na matriku,to mu zrobia novy rodny list alebo rodny list bude vystaveny az po tom prehlaseni,alebo ako.

evittam
15. jún 2017

@jessy8911 My sme to robili po narodení. Prides na matriku po RL, spisete prehlasenie a RL vystavia s priezviskom na akom sa dohodnete.

jessy8911
autor
15. jún 2017

Tak dakujem 🙂 a je tam nejaky termin,ze hned den po prepusteni z porodnice tam musim ist,alebo mozem v klude napr.na treti den podla situacie.

seagul
15. jún 2017

A dieta moze mat tvoje priezvisko bez ohladu na vyhlasenie 🙂. To si len vela zien mysli, ze ked je otec zapisany v RL musi sa dieta volat po nom ;). Vacsina porodnic zbiera podklady pre RL hned po narodeni a potom si ho len vyzdvihnes, takze budu musiet vystavit novy. Idealne sa je informovat na tvojej matrike ( matrika je podla porodnice, nie bydluska). Mne dali v porodnici papier kedy si mam ist po RL, bolo to asi po tyzdni.

sissy27
15. jún 2017

@jessy8911 pokiaľ nie ste zosobášení a nebudete mať prehlásenie o otcovstve vybavené pred pôrodom, tak budeš v rodnom liste uvedená len ty a "otec neuvedený", dieťa dostane automaticky tvoje priezvisko. Potom spolu pôjdete na matriku - kedykoľvek, žiadna lehota nie je, vyplníte papiere a dostanete nový rodný list, kde už bude uvedený aj otec. Priezvisko dieťaťu zostane tvoje.

oila
16. jún 2017

Na toto by nemali byt ziadne lehoty, hocikedy ked pridete z porodnice a budete mat cas tak mozete zajst na matriku a vybavit to. A s tym priezviskom je to asi tak ako napisala sissy, ze pokial nie ste zobraty tak bude mat priezvisko po tebe a potom to na tej matrike mozete opravit.

evittam
16. jún 2017

@sissy27 Suhlasim. A len detail-ak chce dat dietatu priezvisko po otcovi tak moze, nemusi zostat priezvisko po nej. 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre