icon

Prirodzený pôrod alebo epidurálka

zdenka264
21. sep 2013

Mamicky potrebovala by som poradit, rodili ste prirodzene, alebo ste si dali epidural. A ak prirodzene, bez liekov,ake to bolo?Dakujem

awalancha3
22. sep 2013

@aadulik2110 ..........nie kazdy porod ide podla klasickej sablony....... naozaj skuseny porodnik by sa orientoval podla sirky a rychlosti otvarania, nie podla frekvencie kontrakcií (pri prvom vyvolavanom som mala kontrakcie po dvoch minutach od zaciatku a otvorena som bola na 1 cm niekolko hodin aj pri takych priserne castych a bolestivych kontrakciach) Takze urcite prichadzal do uvahy epidural. Prezila si si iste vela bolesti bez nejakej moznosti oddychu medzi kontrakciami, ako je to bezne. Teraz sa uz na to asi dobre spomina, no zrejme to nebola prechadzka ružovou zahradou

zuzi0911
22. sep 2013

ja som mala porody 4 dni vyvolanane a rodila som cez 10 hodin a bez epi... itala som ze niekedy nemusi zaucinkovat a tak ci tak si to cele odtrpis....dalo no v tej chvili som siyslela ze to neprezijem ale je to zamnou...a co sa tyka toho tlacenia na brucho...pri prvej mi tak skakali po bruchu ze som myslela ze aj zlezinu vystreli ale radsej ako klieste...mne baby ako som dotlacila sa vratili naspat do bruska tak mi pomohli doktory....

bosoriak
22. sep 2013

@zdenka264 Rodila som oboma sposobmi, ten bez EPI sa mi zdal lepsi. Porod bol rychlejsi, vedela som, kam mam zatlacit, zotavenie bolo mimoriadne rychle. S EPI som kontrakcie citila rovnako (zabrala mi tak na 3/4 brucha) , tlacit som sice tlacila, ale teraz uz viem, ze zle. Zotavovanie bolo na niekolko tyzdnov. Ale necitila som sitie. A na prvu noc mi dopichli tu latku, takze som sa vyspala.
Lenze - moj druhy porod bez EPI trval dve hodiny. Takze sa mi lahko vravi, ze ten bez epiduralu bol lahsi ze. Vsetko je individualne, zalezi aj na sikovnosti anesteziologa. Ak sa nam zadari tretie, pojdem bez.

aredhel
22. sep 2013

ja som rodila s epiduralkou a porod bol super! keby som sla rodit este raz urcite by som nevahala dat si ju znovu ;)

leonela666
22. sep 2013

@slniecko77 nie nie, ja som viac tlačiť proste nevládala a malý musel rýchlo von...

awalancha3
22. sep 2013

@vejula .............no, ale to sa velmi, velmi mylis....... ty si zamienas pojmy.....absolutne naturalny porod uznavam u zeny, ktora zije v naturalnom domceku, na vlastnej eko farme, ktora si tka vlastne bio naturalne oblecenie, ziví sa vlastnou dopestovanou stravou, nepouziva mobil , PC, skratka je to je zivotny stýl.... pre takuto ženu je uplne prirodzené, že bude napríklad rodit doma, bez akýchkolvek zásahov a pokynov lekára, bude pocuvat svoje telo a je zmierená s tým, že dieta v nej nedorotuje, že moze mat komplikovane omotanú pup. šnuru, že dieťa je prenášané a už je natravené pokazenou plodovou vodou, že sa pri porode roztrhne tak, ze hrozi vykrvácanie- skrátka: takáto žena je zmierená s tým, že príroda si niekedy vyžaduje svoju daň v podobe mrtvo narodeného dieťaťa, umrtia rodičky a podobne (mimochodom v minulosti najčastejsie umrtie zeny bolo pri porode). Preto neuznávam, ak si žena žije moderne v štýle dnešnej doby a ked otehotnie tak zrazu chce byť prirodzená, naturálna a počuvať pokyny svojho tela, proste v mene (coho vlastne?) chce experimentovať a hrať vabank s tým najcennejším čo má. Je naturálne a prirodzené, že ak človek ochorie, mal by pocuvat svoje telo a prípadne, ak to telo nezvládne tak umriet, je prirodzené, že miliony ludi po svete by mali umriet od hladu, lebo ich zem ich neuziví....lenže, clovek sa vymanil spod područia zvieratkovstva, uz sa nepodriaduje prírode takmer v ničom....Myslím, že je to chyba, ale tento proces je nezvratný, návrat k prírode globálne nie je možný. Návrat k prírode sa dá len individuálne, aj ja sa o to pokusam (raw strava, obmedzovat plasty, odmietnutie ockovania.. napr) ale nikdy, nikdy by som v mene naturálnosti nehazardovala s dietatkom a svojím životom.....ludské telo je už poznačené dobou a castokrát napríklad zena musi rodit vyvolávane alebo akutnou sekciou, lebo jej telo už nemá tie instinkty ako by malo mať, resp. ziadne telo nie je stroj, ktorý ak ho necháte bez lekára bude fungovať dokonale a samo v pohode porodí . Mimochodom, ak pocuvat svoje telo, tak by to malo platit aj v prípade zubára.... takže odo dnes ziadne injekcie pri vrtaní (resp. je vobec vrtanie prirodzené?), ziadne trhanie zuba pri umrtvení, to nie je prirodzené a najlepsie by bolo pocuvat svoje telo a nechat zub nech sa nejako napravi alebo vypadne sám.... bolesti treba vydržať, ved je to naturálne.... Chápeš čo tým chcem povedať?

slniecko77
22. sep 2013

@leonela666 ja rozumiem, ze si nevladala, ked si necitila bolest z kontrakcii..keby si citila pravdepodobne by si tlacila o to viac a silnejsie 😉

awalancha3
22. sep 2013

moj posledný príspevok k tomuto celému: dnesna doba je jedno velke svinstvo, NWO, moderne otroctvo, manipulácia s ludmi.......prechemizovanie, preplastovanie, otras..... clovek uz prestáva chápať sám seba, odklon od prírody si žiada svoju dan.......hypocrates by sa v hrobe obracal, keby videl kam farmakolobby a chemicky priemysel posunuli lekárstvo...ale su aj svetlé výnimky: porodníctvo ( UZV, sekcia, epi, a v podstate aj IVF), chirurgia a zubná starostlivosť.

vejula
22. sep 2013

@misinka26 ja skoro 24 hodín. A je smutné, že prirodzene sa da rodiť iba doma, že sa o prirodzeny pôrod nesnažia aj v pôrodniciach, teda aspon sa im približiť

mia18112
22. sep 2013

@vejula
@misinka26
Mila vejula, ja som rodila len raz - bez EPI - prisli sme zial neskoro - otvorena som bola uz na 8 cm. Celych 9 mesiacov som ratala s EPI.....ok, vsak nejako zvladnem - vsak mam vsetko nastudovane - teoreticka priprava perfektna. Porodila som relativne rýchlo - cca necele 2,5 hodiny !!!! Zazrak na prvorodicku, ale poviem Ti len jedno - to čo Ty píšes, ze vnimat svoje telo.....ja som bola v takom soku, co so mnou akoze ,,priroda,, robi.......nevedela som dychat, bolesti obrovske, tlaky strasne, myslela som, ze sa zadusim ja sama!!!!! Ked som tlacila finale, zavrela som oci a jedine, co som si opakovala dokola: ,, Dievka tak toto prezi a nikdy viac uz takto trpiet nebudes,, . A dodnes mam takyto nazor. Verim, ze su zeny, ktore rodia ako slivky, mozno maju nizky prah bolesti, alebo co, ale je to kazdeho osobna vec......
Misenka26, plne s Tebou suhlasim, ked sa to da si ulahcit a netrpiet, preco nie?
A este na zaver - nie je to ziadne prirovnanie porodu a zubara (aby ste si nemysleli) - ale napadlo ma, ze tiez si zubny nerv nedame tahat bez injekcie,ci? A nad tym sa nikto nepozastavuje.....nemusim trpiet, tak nebudem.

mia18112
22. sep 2013

@awalancha3
Prave som tu spomenula toho zubara - teraz som si pracitala az Tvoj prispevok.....

vejula
22. sep 2013

@awalancha3 ale to ty sa velmi myliš. Po prve tehotenstvo nieje choroba, preto nemôžeš pôrod porovnavať s trhaním zuba. KEd je zub pokazený, je to komplikacia, preto ideš k zubarovi aby ti ho vytrhol. To že rodiš nieje žiadna patologia, ale prirodzeny proces, ktorý sa občas môže skomplikovať, a ano, vtedy je treba zasah lekara, aby pomohol, aby zachranil život. Ale prečo!!! Prečo je nutné zasahovať do pôrodu aj vtedy, ked ide krasne bez komplikacii? PRečo zasahovať do niečoho tak prirodzenehé ako je pôrod? JA ti poviem prečo, lebo za každy zasah su peniaze. PRETO! Tu nedje o zachranu života, ja nehovorim o tom, ked sa pôrod skutočne zvrtne a je potrebna lekarska pomoc. Ja hovorím o pichaní epiduralu oxytocinu prepichovaní plodovej vody vtedy, ked ide všetko uplne v pohode, proste len ako rutina. Dokonca niekedy pomaly na prijme prepichuju plodovu vodu, ked ešte ani nemaju šancu videiť ako pôrod postupuje (to sa mi stalo) takže neporovnavaj neporovnatelne. Ja nehodlam riskovať, uznavam, že ked nastanu problemy pri fyziologickom pôrode, treba zasiahnuť aj lekarskou pomocou. Ale prečo sa pre Boha zasahuje do uplne krasne rozbehnutych fyziologickych pôrodov. To nieje o životnom štyle, žena by mala počuvať svoje telo, lebo to je pri pôrode to najdôležitgejšie. PRedstav si, že je dôležitejšie ako lekar. A pokial sa bude toto ignorovať, potom to bude tam kde je, a myslim, že to pôjde ešte dalej a bude to ešte hrošie. A ano o par rokov skutočne žena nebude schopná sama porodiť. PRetože sa rutinne bude pichať oxytocín všetkym ženam, napriek tomu, že ich telo ho vyplavuje v potrebnej davke aj samo. Ale ako nahle telá žien zistia, že oxytocin už vyplavovať nemusia, lebo je paušalne podavaný každej rodičke bez vynimky, tak postupne bude táto schopnosť zanikať, kedže bude nevyuživana. A ano postupne nebudeme ani schopne porodiť bez lekarov a davok oxytocinu. Ale to je podla mna velmi smutne

blavinka
22. sep 2013

Ja mam za sebou 1 porod s epi. Sice som si do poslednej chvile myslela, ze si ju nedam a budem za hrdinku, ale prave ked sa ma doktorka prisla opytat, ci ju naozaj nechcem, lebo mam poslednu moznost si ju dat pichnut, prisla mi taka silna kontrakcia, ze som zmenila nazor. A nelutujem, epi mi zabrala, ale aj tak som citila tlaky, takze som vedela, kedy tlacit. Myslim, ze keby som si ju nedala, tak by som to cele poriadne pretrpela.
Takto som si kontrakcie v pohode predychala, oddychla medzi nimi a po porode som sa citila dobre. Urcite je to vsak individualne a zalezi od zeny a sily kontrakcii, ci prahu bolesti. Ale ak to ma zene pomoct dobre prezit porod a uplne sa nevysilit, tak preco ju nevyuzit.

slniecko77
22. sep 2013

@vejula nebudesa rutinne pichat oxytocin, verim tomu 😉 aj nasa medicina sa uz ubera tzv evidence based medicine, ako v "zapadnych" krajinach...napr. v UK ti oxytocin nepichnu pokial na to nie je dovod 😉
A cosatyka toho pokazeneho zuba @awalancha3 este predtym ako som si precitala odpovdd od vejuli ma napadlo presne toiste..neporovnavaj neporovnatelne 😉 jedno je fyziologia a druhe je patologia... @mia18112

vejula
22. sep 2013

@slniecko77 snad maš pravdu 🙂 lebo bolo by to fakt škoda, keby už žena nebola schopna niečoho tak krasneho ako porodiť dieťa. Napriek všetkej bolesti si skutočne myslim, že pôrod je krasny, pre mna osobne, najkrajší zažitok v živote...

slniecko77
22. sep 2013

@vejula sme na tom rovnako 😉 ja mam na porod velmi pekne spomienky 😵

tinki
22. sep 2013

@zdenka264 vznikla tu celkom zaujímavá debata na zamyslenie, ale odhliadnuc od nej...mám dve deti, rodila som obe bez epi. Prvá šla úplne prirodzene, krásny pôrod, neskutočne ma prekvapila tá bolesť...hrozné..povedala som si, už nikdy viac. O tri roky znova ďalšia dcéra, tam mi už ku koncu dali aj vyvolávačku, prišlo to odrazu rýchlo, tak som si sama hovorila..že ja som sa na to dala..ako som mohla na to zabudnúť...len som predýchavala..ale šup a bolo to..O pár mesiacov som znova zabudla na tú bolesť..Áno, bolelo to, ale som rada, že som to takto sama zvládla..Ak by som mala epi, bolo by mi to ľúto..a nebyť iných okolností, šla by som do toho znova..a znova bez epi..Neviem, mala som pocit, že to tak musí byť, narastajúca bolesť mi pripomínala, že o chvíľu je to za mnou.. a budem držať v rukách svoje bábänko..

misinka26
22. sep 2013

.. mne sa páčia tie príspevky typu ,, riadne som si to vytrpela tak som na seba hrdá,, 🙂 🙂 kokos to je hrdinstvo trpieť ako v mučiarni a potom si povedať zvládla som to !!! A nakoniec ešte odsudzovať tie čo neboli také hlúpe a zbavili sa bolestí 🙂 🙂 🙂 To je aké malicherné, ja som trpela, ja som hrnka a vy čo nie ste zbabelé ... och och to sú také hlúposti ... Pozrite sa ja nie som žiadna sadistka, ak sa vám páči trpieť nech sa páči ja trpieť nemieniť a keďže táto doba mi ponúka ,, kvázi ,, bezbolestný pôrod prečo by som mala trpieť ... je to každej rozhodnutie ale ja som nechcela mať len jedno dieťa a traumu na celý život čo by pri mojom pôrode ( otvorená na 2 cm 18 hodín, kontrakcie každé 2 minúty naznesiteľné ) s určitosťou ...

noza2013
22. sep 2013

tak baby.. po tejto diskusii uz mam asi problem 🙂 cakam 4 babatko, mam 32 a moje 3 porody prebehli relativne v pohode bez EPI..no v pohode.. jasne boli bolesti.. ale pri poslednom sme sa dokazali medzi kontrakciami s muzom aj zasmiat.. teda smiala som sa skor ja, bo myslim, ze ten bol viac v strese ako ja 🙂 .. 3-4 hodiny kontrakcii, ale na "sále" jedno zatlacenie, a ja som sa tesila z babatka.. tiez som zastancom prirodzenych veci, myslim, ze sme sa naucili pocuvat lekarov ako ovecky, nielen pri porodoch, a nie vlastne telo.. ale podla toho co tu citam, ze by to predsalen mohlo byt lahsie.. je to take dost relativne 🙂

danielatn
22. sep 2013

@zdenka264 ja som rodila s EPI. A do dnesneho dna (uz to budu skoro styri roky) tvrdim, ze to bolo mojich najlepsie invetovanych 100 EUR v zivote. Najskor samozrejme som si par hodin pretrpela bolesti, ale potom prisla ulava v podobe EPI. Lekarka, ktora mi ju pichla bola skvela, aj ma chodila kazdu chvilu kontrolovat, aj ked jej skoncila sluzba ostala dlhsie, kedze ako sama povedala co zacala, to dokonci. Ja som si medzitym aj dokonca pospala. Takze ked prisiel na rad samotny porod, zatlacila som 3x a maly bol vonku. Aj som sa dotrhala a pri zasivani mi este ucinkovala EPI, takze aj v tom to bolo dobre. Potom na izbe som bola za par hodin fit / teda az na bolesti z roztrhnutej hradze. Ak by som isla rodit druhykrat, urcite znovu EPI.

vejula
22. sep 2013

@misinka26 nepostrehla som tu žiadne prispevky typu aka som hrdinka že som to vytrpela. Tu nejde o to, že chce byť niekto hrdila. Ako pišem každý mame ine preživanie, ja som jednoducho tento zažitok potrebovala prežiť bez liekov. Tak som to citila vnimala, nepotrebovala som to preto aby som sa mohla tym chvastať. Ale pre vlastny pocit z celeho pôrodu, citila som, že pre mna je to potrebne aj z toho dôvodu, aby som mohla samu seba prijať, svoje ženstvo materstvo. Nehovorím za nikoho iného, iné ženy to skutočne nepotrebuju, ale ja som citila toto, nebojim sa to napisať a vyjadriť. Nemyslim si, že som nejaka zakomplexovana a potrebovala som to preto. Myslim, že pre niektore ženy je to jednoducho tak prirodzené, chcu to prežiť, lebo to ma pre nich obrovsku pridanu hodnotu.... ale samozrejme nie pre všetky, preto nehovorim paušalne ale skutočne len za seba

ivanakal
22. sep 2013

ja som rodila bez epiduralky. nemozem sice porovnat ake je to S a BEZ, ale rozhodla by som sa rovnako. Sice na zaciatku som si povedala ze jednoznacne chcem epiduralku, lenze 100 eur, som za nu nebola ochotna dat, tak som sa na to vyprdla. mala som neskutocne neskutocne bolesti, doslova som si skoro dusu vyvrieskala. Chvalabohu to trvalo "iba" 5 hodin, ale stalo to za to. nikdy nezabudnem na ten pocit ked som vytlacala svoje dieta na svet, lebo vsetko citis, a je to fakt paradne. (to hovorim teraz 🙂 vtedy mi nebolo vsetko jedno) a maly mal 4290g.

kessy11
22. sep 2013

ja som mala prvý pôrod s EPI, chlapček 3690g, pôrod nádherny, krásny, úžasny, som si vtedy povedala, že ja môžem rodiť každý deň 🙂 proste všetko super, trošku dlhšie zhruba od 9,30 do 16,30, ale pri pohodičke, kontrakcie zo začiatku žiadne, hodinu pred narodením také znesiteľné a 15 min pred už poriadne ale to už bolo finále 3 zatlačenia a malý bol vonku 🙂
druhý pôrod bez EPI, dievčatko 3560g, pôrod neskutočne nádherný, niečo tak úžasne a neuveriteľné krásne,proste zázrak🙂 ALE bol to môj 2.pôrod, bola som naň inak pripravená, všetko som mala v hlavičke upratané, vedela som čo sa so mnou deje, vedela som čo asi môžem čakať a všetko som mala dohodnuté s mojou bambulkou 😀 😀 😀 ...možno to vyznie blbo ale každú jednú kontrakciu som si neskutočne vychutnávala, vedela som že je vždy malinká o kúsok bližšie, počúvala som svoje telo, bola som úplne v pohode, sestričky aj lekári boli veľmi prekvapení ako dobre to znášam 🙂 pôrod bol kratší ako prvý, o 12 som išla na sálu a 14,35 bola malinká na svete 🙂
...Takže ak sa bojíš, zvykneš stresovať, máš obavy a budeš sa cítiť istejšie využi možnosť a daj si EPI, ak máš pocit, že sa dokážeš dobre psychicky pripraviť, budeš sa na pôrod tešiť a veriť v to, že to je to najkrajšie čo ťa v živote stretne budeš v pohode tak si ju nedávaj 🙂 😉 😉 ...obidva pôrody som mala krásne a sú to MOJE najkrajšie zážitky v živote 🙂 ...držím palčeky, ak sa rozhodneš akokoľvek nech je pre teba pôrod tým najkrajším zážitkom, ktorým ti začne to najkrajšie obdobie v živote ženy 🙂 🙂 🙂

maca1207
22. sep 2013

no ja som rodila bez epi,malu mi doslovne vytahovali z vnutra a dalsi dvaja skakali po bruchu...aby mala vysla von a to mala len 3700g,cize nie neak az velke babo..ale tak,ja som uzsej panvy...takze to nemusi byt len koli tomu,ze si dala pichnut epi a nemohla male vytlacit...su rozne situacie a komplikacie...aj ked jedna znama mala epi,otca lekara co ju rodil,a museli nakoniec robit cisarsky,bo nevedela tlacit..proste nespolupracovala...tak mi to bolo povedane,takze moze aj nemusi epi byt pricinou,ze pri vytlacani dietatka su komplikacie..teraz cakame druhe o 6dni termin,epi som si nevybavila..prezila som jedno prezijem aj druhe snad;)a inym mamickam neberiem to,ze si davaju epi..verte,ze aj ja som pri prvom porode plakala od zufalstva,ze nevladzem a malu,ze nevytlacim...ale zrazu,ako mi nieco pichli len neaku injekciu ma hned vrchna sestra brala na kozu a do 25min mala bola na svete 😀 chvalili ma hlavne koli tomu,ze som nevyzjapovala ako ine mamicky,zbytocne som nehistercila,ale pekne predychavala ako som sa naucila na hodinach pripravy na porod 😉 a malinka bola krasne ruzova,spinkala si ked ju vytiahli🙂ani neplakala len jednym okom na mna mrkla🙂si to doteraz pamamtam;)bolo to uzasne..snad bude aj tetno porod aspon z casti tak dobry ako ten prvy 😉 aj ked trval od pol8rana a mala sa narodila o 23hod25min;)

noza2013
22. sep 2013

@vejula po mojich troch prirodzenych porodoch bez epi a celkovo nastudovanej zivotosprave s tebou suhlasim.. zacinam mat pocit, ze farmaceuticky monopol robi s ludmi divy i v tejto oblasti a zabudli sme vnimat to co je pre nas prirodzene..

tinki
22. sep 2013

@misinka26 nemyslím si, že ťa niekto odsudzuje, že si si dala epi. Bolo to tvoje rozhodnutie. Každý tu predsa píše o svojom zážitku a o svojich pocitoch. Len preto, že momentálne je viac príspevkov, že prirodzený je lepší, nemusíš hneď útočiť, alebo sa obhajovať.
Skôr si myslím, že mamičky chceli povedať zakladateľke téme, že ak by sa rozhodla rodiť bez epi, že to nie je až také strašné. Táto debata je podobná téme dojčenie vs. umelé mlieko..
Každopádne, pôrod s alebo bez epi nás nerobí zlými, či dobrými matkami..Je to na rozhodnutí každej mamičky..

sisaka
22. sep 2013

ja som rodila bez epiduralu obidva krat. Nie preto, aby som si vytrpela a aby som sa tym mohla potom niekde vychvalovat, aka som hrdinka. Ked som si aj odmyslela vsetky rizika pre mna spojene s epiduralom, nemohla som si odmysliet to, co tento epidural urobi s mojim dietatom. Povedala som si, ze radsej si to odrpim ako takto negativne zatazit moje dieta. Pisalo sa, ze zeny chodia na poucenie o epidurale, ak vas tam upozornili, ze co to robi s dietatom, tak sa cudujem kazdej zene, ktora to podstupi koli svojmu pohodliu. Ak vas o tom nepoucili, tak len taka kratka info:
pecen dietata je pri porode este nedozreta, odburat "epidural" z tela dietata moze trva az niekolko dni. Epidural zasahuje do tvorby oxytocinu s tym potom suvisia nielen problemy pri porode, ale aj nasledne problemy s tvorbou mlieka, pre dieta problemy s prisatim, taktiez sposobuje problem s dychanim a pulzom dietata (tachykardia) na druhej strane dieta sa stava letargicke a moze mat problem zaujat spravnu polohu na ceste z maternice. Zvysuje sa riziko pouzitia napr. kliestov, ci cisarskeho rezu. Spravanie babatka je epiduralom ovplyvnene az po dobu 6 tyzdnov od porodu.....
Kazdy nech si vyberie, co je pre neho prijatelnejsie.

marcela_mate
22. sep 2013

Ahoj Zdenka, rodila som prirodzene. Epidural som mala zaplateny, pre pripad nudze. No nedala som si ho pichnut. Musim sa priznat, ze moj porod bol naozaj pohodovy (dufam, ze ma ostatne mamicky nebudu za to nenavidiet 🙂 ). Citila som velmi dobre kedy mam kontrakcie, aj to, kedy moje telo uz nezvladalo robit nic ine, len tlacit 🙂 Slo to dobre, bez akejkolvek namahy. Hlavne si ver. Ver, ze to dokazes. Telo zeny je prisposobene k tomu, aby vynosilo a porodilo babatko. Moj velmi dobry a skuskeny gynekolog mi povedal, ze najvacsi vplyv na priebeh porodu zeny, ma jej psychicka pohoda, resp. nepohoda. A este k tomu dodal, ze nakoniec kazda porodi. Urcite sa moze pri porode vselico zvrtnut. Na to su tam lekari a porodne asistentky. Ak mas moznost, zazmluvni si lekara, ktoremu veris, bude to o to jednoduchsie a myslim, ze sa k tebe budu aj na sale lepsie spravat. Aj od personalu totiz zalezi, aky ten porod bude. Urcite ti budem drzat palce. Na zaver dodam len tolko, ze pokial budes mat pocit, ze epidural potrebujes, urcite si ho pytaj. Vela mojich kamaratok rodilo s epiduralom a chvalia si to 🙂

vejula
22. sep 2013

och baby... doktori z vas musia mať radosť, že ste take discipliované a poslučne rodičky... Ja som bola asi troška neposlušná, jednoznačne som sa stale domahala pohodlia, na čo asi niesu zvyknutí. Domahala som sa volnosti pohybu, ked som počas jednej silnejšej kontrakcie čupla, sestričky skoro z kože vyskočili, že či chcem porodiť takto... no asi by to bolo niečo príííšerne, keby som porodila v inej polohe ako na koze s nohami hore 😅 Ale tak ja si nejako nepotrpím na potlapkavaní lekarov po pleci a chvalu. V prvom rade si myslim, že by to malo byť troška naopak. A nie, že ja spolupracujem s doktorom, pretože ja rodím, a ja viem, čo citim a ako to citim, čo mi treba, či si potrebujem zakričať, isť do sprchy alebo si nebodaj čupnuť. Toto by malo byť rešpektované. Ale chapem, že v našej spoločnosti je roky normalizované, že pôrod je v rukach lekara a malo by všetko byť tak ako to vyhovuje jemu, žena hlavne nech je poslušna a disciplinovana

mia18112
22. sep 2013

Moja kamoška je vyštudovana Mgr. lekarnicka. Chodili sme spolu na pripravu porodu. Rodila som o 4 dni skor ako ona. Cely cas tehotenstva mi rozpravala, aka je EPI svinstvo, co to vsetko obsahuje a sposobuje bla bla bla. Ze v zivote by si to nedala a nech si to anija nedam, nech nie som nezodpovedna a sebecka matka. Ked rodila, ziapala na celu salu, nech jej konecne niekto okamzite pichne tu EPI !!!!!! A ze nechape, ako som to zvladla bez nej. Len tolko.....