icon

Prirodzený pôrod alebo epidurálka

zdenka264
21. sep 2013

Mamicky potrebovala by som poradit, rodili ste prirodzene, alebo ste si dali epidural. A ak prirodzene, bez liekov,ake to bolo?Dakujem

maltinta100
22. sep 2013

@zdenka264 ja som rodila bez nakolko nebola moznost, ale dalo sa to vydrzat... Nakoniec som bola aj rada. Nastrih som vobec necitila ani som nevedela kedy to stihli a sitie sa dalo vydrzat 🙂

mia18112
22. sep 2013

@vejula Vies nie kazdy to citi takto prirodzene. A preziva a uziva si porod ako nieco uzasne. Je jedno byt na nieco psychicky pripravena a druhe je prezivat to. Ja som bola v takom soku - to co sa so mnou robilo, co som citila, mi ani trochu neprislo prirodzene a krasne. Bola som neschopna nicoho, ani len rozmyslat som nedokazala. Keby mi vtedy niekto povedal, ze toto Ti pomoze , tak to urobim.....cely cas som myslela len na jedno - kedy uz bude koniec a nech mi niekto preboha pomoze, lebo tam umrem. Rozhodne nepokladam porod za najkrajsi zazitok v zivote zeny, s dietatkom prisli potom 1000 krat emotivnejsie a krajsie zazitky. Apropo, co potom, tie zeny, co rodili sekciou? Tie uz musia byt so seba podla Vas asi sklamane na plnej ciare, ze svoju ,,prirodzenu ulohu,, nezvladli, alebo co?

zdenka264
autor
22. sep 2013

@mia18112 no tym cisarskym si to trafila.Prvy som taky mala a tak nejako to citim....bol to hororovy zazitok.Akutny cisarsky rez v plnej anesteze...12hod po porode na silnych opiatoch a tri tyzdne som sa spamatavala,toho sa bojim najviac.Po oxytocine mi totiz u babatka nastala hypoxia a do 5min ju museli vytiahnut. Preto mam strach s liekov pri porode

asocial
22. sep 2013

Bez epiduralu..tak som to chcela...nelutujem..jedine, co vsak nechcem zazit uz je umelo vyvolany porod..maly nechcel von, tak ho vyvolali..neotvarala som sa..bolesti neskutocne bez prestavky...mala som pocit ze ma roztrhne..cely den..ale nevadi..
Ja som chcela len vediet o com porod je...uvidime druhy ...ked raz pride...spatna vravim ze to obdobie po porode bolo horsie..velmi ma rana bolela..

vejula
22. sep 2013

@mia18112 už som to pisala. Ja mam za sebou cisarsky rez. PReto viem aké sklamanie a pocit menejcennosti som zaživala po tomto zažitku. PReto som tak velmi chcela rodiť prirodzene a preto si tak uvedomujem aké je to pre ženu dôležité... TEda aby som nepaušalizovala, pre mna dôležité

mia18112
22. sep 2013

@vejula Ved vravim, ze kazda to citime a vnimame inak. V tom s Tebou suhlasim.

bubulka722
22. sep 2013

@zdenka264 Prvý pôrod s oxytocínom, nástrihom, prepichnutím plod. obalov, klistírom a všetkých tým šialenstvom. Druhý úplne prirodzený bez akejkoľvek chémie a zásahov. Nikdy viac by som inak ako prirodzene nerodila. Bol to najkrajší zážitok v mojom živote. Bol oveľa menej bolestivý, všetko sa dalo prirodzene zvládnuť, aj bolesti. Pri chemickom pôrode som bola totálne vysilená, keď bolo treba tlačiť, neboli už sily, tak mi pichli ešte čosi na tlaky, no a to som myslela, že explodujem. Podrobnosti tu nebudem opisovať, nechcem ťa vystrašiť. Len chcem poukázať, že prirodzený pôrod bez zásahov môže byť ľahší a ozaj krásnym zážitkom na celý život. Ak chceš, pošlem do IP moju pôrodnú storry. 😉

bubulka722
22. sep 2013

@vejula Veľa žien si neuvedomuje ako veľmi je dôležitý prirodzený pôrod úplne bez zásahov, po pôrode nechať dotepať pupočník a UŽIŤ si tesne po pôrode čas na zoznámenie s bábätkom. Dá to žene silu do života a taký pocit šťastia a naplnenia aký nemožno inak zažiť. Prajem ti takýto pôrod, ja som ním veľa pochopila. 😉

vejula
22. sep 2013

@bubulka722 kde si rodila? LEbo bohužial upklne prirodzeny pôrod v slovenskej pôrodnici, je často dosť nerealny 😔

aliza
22. sep 2013

@vejula uz som to tu viackrat pisala, urcite si aj citala, ale teda zopakujem.....ja som mala krasny porod tu v UK, rodila som v porodnom dome a zasahy zo strany babice neboli vobec ziadne! ale ja som to tak chcela, bol to uz druhy porod, takze som vedela, do coho idem. Ona za cely porod nepovedala ani slovo 😀, cely porod som mala vo vlastnej rezii....a kontrakcie som predychavala v stoji a pohupovala som sa z nohy na nohu.....a straaaasne to pomahalo, vobec neboli take neznesitelne, prave naopak. Cely cas som mohla jest, pit, ist na zachod...ziadne obmedzenia, dokonca som bola normalne oblecena, tricko a gate z pyzama. Potom som tesne pred porodom isla do vane a rodila v pozicii na 4, tak mi to najviac vyhovovalo. ...Takze uplne v pohode, ziadne 'vypadnute babo' na zem sa nekonalo 😝. Fakt nechapem, kde na to tie nase sestricky chodia, ze nemozes tlacit v sede lebo uskodis babu (to mi povedali na SK) alebo ze 'vypadne' a pod. A samozrejme, ziaden nastrih, ani potrhanie...maleho som si vytiahla z vody sama, bola som prva, co sa ho chytila... Ja som mala neskutocne krasny zazitok, neda sa to ani opisat a o hrdinstve to rozhodne nebolo a nie som ziadna naturalna matka, ale normalna, moderna....ja osobne by som sa bala vsetkych tych zasahov zo strany lekarov, tak ako sa robi na Sk, kedze uz je v dnesnej dobe dokazane, ze vacsina z nich moze sposobit tiesen plodu a aj vacsinu komplikacii.

dejna20
22. sep 2013

ja som mala zaplatenu epi. vyvolavali mi porod prostinom (tbl) mala som sa otvarat co hodina to 1cm. ale do hodiny som sa rozcapila ako vrata na 8cm, uz po polhodine to bolo na 4cm. nestihli mi preto EPI pichnut. jacala som ako viktorka u splavu, nech mi daco pichnu alebo ma aspon nejakym drevom tresnu do hlavy. bolesti ako svina. ak niekto v tej dobe rodil, tak odtial zdrhol ako som hulakala. maly ale nezostupoval, lebo nebol az tak maly a proste by sa cezomna nedostal. tak nakoniec bol cisarak v spinale. ked mi pichli spinal pocitila som uzasnu ulavu, proste nadhera.
asi prve 2t po porode som mala take myslienky, ze som bola smutna z toho, ze prvy den som s malym nebola a on chudacik bol sam dakde, tak som kvoli tomu aj plakala.
ale teraz uz to vidim ako kocka vyssie, s malinkym zazivam kopec krasnych chvil a prirodzeny porod mi nehcyba, ak bude druhe babo, uz to bude planovany cisarsky v spinale.

aliza
22. sep 2013

@bubulka722 presne podobnu skusenost mam 😉, prvy porod na Sk, vyvolany, priviazana na koze, nepustili ma ani na zachod a tak cievkovali 😠, tiez do mna kadeco pichali, urychlovali....kontrakcie boli sialene, od bolesti som odpadavala.....uz tam som citila, ze keby to nechali na mna, tak to zvladnem omnoho lepsie, citila som, ze moje telo mi hovorilo, co a ako robit, ale zial, personal mi to nedovolil a tak sa mala narodila s dvoma velkymi hrcami na hlave 😖. Druhy porod som vyssie popisala, neskutocny rozdiel 😉

vejula
22. sep 2013

@aliza to ti verim, že to musel byť užasný zažitok, škoda, že tu u nas toto ženy prežiju, jedine ak sa rozhodnu rodiť doma... A to su potom považované ZA NEzodpovedné a neviem ako....
Nieje to o hrdinstve, presne ako pišeš, je to o vôbec ponimani pôrodu ako takeho. Celé to navigovanie rodičky pri pôrode- ako si lahnuť, kedy zatlačiť, kedy vodu pustiť - mi pride rovnako smiešne, ako by ma mal niiekto riadiť pri plodení Tiež som vedela čo mam robiť, a nemusel mi nikto radiť 😅

bubulka722
22. sep 2013

@vejula V maličkej pôrodnici v PN v roku 2010. Nebolo to bez problémov. Najskôr som chodila s pôrodným plánom do primároch gyn. a novorod. odd., arogancie som si užila plno. Nakoniec som ho preformulovala do Oznámenia pre nemocnicu o mojich pôrodných prianiach, to som podala na podateľni nemocnice, takže to bolo pre nich záväzné. Pôrodníka som mala zazmluvneného, ten ma plne vo všetkom podporoval, podarilo sa mi dostať na nadštandardnú izbu, takže sme mali s mm pohodičku ktorú nikto z personálu nerušil. Lekár plne rešpektoval moje potreby, pýtal sa na všetko a ak som niečo odmietla, nemal s ničím problém. Skutočné problémy začali po pôrode s novorodeneckým, keď som si malú nedala z ruky, chcela som byť pri každom vyšetrení, kúpaní a vizite. Robila som tam trochu ofuky, ale stálo mi to sakra za to. Je to predsa MOJE telo, MOJE dieťa a nikto mi nemôže nič prikázať alebo zakázať. Na Slovensku stále v zdravotníctve panuje arogancia personálu akonáhle pacient "neposlúcha" a "nespolupracuje". Toto na mňa neplatí!

zitaje
22. sep 2013

@zdenka264 ja som rodila 2x viac-menej prirodzene 😒 teda v tom zmysle, ze nie cisarsky rez a bez EPI, ale tak ako vieme, bezny porod na Slovensku nie je zrovna stelesnena prirodzenost... Pri druhom porode mi dali zdola tabletku, lebo som podla lekarskych vypoctov uz 9.den prenasala, na co sa rozbehol besne rychly a bolestivy porod, mala bola za 3 a pol hodiny od prvej kontrakcie vonku, ale bola cela doodierana, modriny po celej hlavke...
Teraz ma to caka znova, ale chcem rodit podla moznosti co najprirodzenejsie, cize nechcem ani umely oxytocin, ani ziadne urychlovacky, o EPI ani nehovoriac, ja mam z neho vyslovene strach. Ale ja tak celkovo mam potrebu svoj porod prezit pri plnom vedomi. Porod je prechodovy ritual pre matku aj pre dieta, a zasahy ho podla mna len kazia.

zitaje
22. sep 2013

@vejula toto poznas? 😅 😀 😎
http://reprodukce.tumblr.com/poceti

bubulka722
22. sep 2013

@zitaje Držím ti palce!!! Najdôležitejšia je určite tvoja psychická pohoda a pocit, že všetko ide tak ako má. Nenechaj sa ničím vystresovať a snaž sa čo najviac myslieť na bábätko. Spolu to zvládnete, viem o čom píšem. 😉

bubulka722
22. sep 2013

@zitaje To je šleha, normálne som nechápala... 😀 Inak výstižné.

zitaje
22. sep 2013

@bubulka722 dakujem 😵
Inak to je presne to, mysliet na babatko... prvu dceru som rodila s tym, ze som si to odtrpela, teraz sa tesim. A hlavne mam potrebu byt v spojeni s babom, aj pocas porodu. To by som napr. s epiduralom asi ani nemohla.

zitaje
22. sep 2013

@bubulka722 dobre ze? Ja som to dostala v tej podobe, kde je "O nas" a spociatku som mala pocit, ze to myslia vazne 😅 😝 ale ked som prisla k tehotnici a pocatiu, tak mi doklaplo 😀

bubulka722
22. sep 2013

@zitaje 😀 Ale inak až kruto pravdivé. Dokonca ktovie či si aj počatie nakoniec zdravotníctvo úplne nesprivatizuje. Tehotenstvo už majú skoro celé v réžii a pôrod ani nehovorím. 😝

ivanapetrasova
22. sep 2013

@kessy11 veľmi pekne si to napísala, konečne žiadne hodnotenie tých čo si EPI dali alebo nedali, ale odpoveď ktorá môže pomôcť pri rozhodovaní či si to dať alebo nedať 🙂 btw ja som mala pôrod s epi, bol nádherný a nič neľutujem ani by som nechcela aby niečo bolo inak. Ale uvažujem že ak bude druhé bábo (čo dúfam že bude) tak to skúsim bez. práve preto čo píšeš. už viem postup, čo ma čaká a na čo sa mám pripraviť takže si trúfam viac...

zuzana76
22. sep 2013

@mia18112 ja som rodila 2 x sekciou a vobec nie som sklamana, citila som sa tak isto ako ty, porod bol v podstate pre man zazitkom, ktory si musim odtrpiet, aby som sa stretla s dietatkom, trval velmi dlho, teda ta " prirodzena" cast, potom prislo vyslobodenie v podobe sekcie.

aliza
22. sep 2013

@zitaje to je dufam iba recesia, ci? 😨

jajus28
22. sep 2013

Kazda zena je ina, mame iny prach bolesti, a kazda pozname svoje telo a vieme ako si predstavujeme svoje pocity pri porode. Obdivujem tie zeny, ktore maju silu si to prirodzene vychutnat. Moj porod trval cca 20h bolesti som zvladala v pohode nakolko mam vysoky prah bolesti, ale veeeelmi som sa bala sitia a aj napriek povzbudzovaniu lekarov, ze mne je epi zbytocna, ze to zvladnem bez nej som si ju dala, a dakujem do teraz bohu, ze som sa nedala presvedcit inak, bolesti som nemala ziadne, ani tlaky, proste nic, usmev na perach a nekonecne euforia s ocakavania nasej lasky, manzel za mnou prisiel cely zeleny, a ked ma uvidel s usmevom, oddychnutu nechapal, naozaj mozem povedat, ze to bol ten najkrajsi a nebolestny zazitok priviest na svet naseho anjelika. Sitie som vobec necitila,5 minut po porode som uz volala mamine, po pol hodine co ma dali na izbu som sa uz isla osprchovat. Takze super, bolesti prisli az po dvoch dnoch ked uz riadne tahali stehy. Toto rozhodnutie je na kazdej z nas ci tie vsetky rizika podstupit, alebo nie je pravda, ze vpich este po porode sem tam bolel, ale aj to preslo. Takze drzim palce.

nini1010
22. sep 2013

Jednoznačne s epi. Mala som ju, je to skvelá vec, všetky "negatíva"ktoré kolujú o epi sú bludy tých ktorý nemajú dostatok informácii. Je to skvelý vynález, úžasná pomôcka, ak ešte raz rodiť tak len s epi 🙂

zitaje
22. sep 2013

@aliza jasneeee 😉 ale nie je to take jednoznacne, ze? 😖 Uz aj to o niecom hovori...

aliza
22. sep 2013

@zitaje ved prave, ze to niekoho vobec napadlo 😀, ale na druhej strane, mozno o par rokov/desatroci...

bubulka722
22. sep 2013

@aliza Veď kedysi sa v nemocnici rodili len komplikované pôrody a dnes je skoro trestný čin rodiť mimo nej. Umelé oplodnenie takto začína, ktovie kam to až zájde... 😝

uankab
22. sep 2013

ja som chcela porod do vody.. nakoniec som bola pocas celeho porodu napojena na monitore, lebo sme mali mekonium a museli ma sledovat... trval viac ako 16 hodin a som velmi rada ze som si dala pichnut epi, lebo som sa velmi pomaly otvarala (asi len pol cm za hodinu) a mala som neuveritelne bolesti.. nie je pravda ze pri nej nic necitits, tlaky stale budu velmi bolestive, ale urcite to pomaha... a nikdy nevies ako dlho to bude trvat (mne epi pichli o 10 rano a rodila som o 4 poobede)... a samozrejme vela je o pristupe personalu... ja som prilozila dcerku hned po porode na prsnik a to bolo uzasne, ovela vacsi zazitok ako samotny porod ;)