icon

Prirodzený pôrod alebo epidurálka

zdenka264
21. sep 2013

Mamicky potrebovala by som poradit, rodili ste prirodzene, alebo ste si dali epidural. A ak prirodzene, bez liekov,ake to bolo?Dakujem

eri150
22. sep 2013

Vies co, ja som bola velmi rada, ze som ju mala, aj tak som si za 10a pol hodiny uzila bolesti az az a po epi to aj tak nebolo uplne bez bolesti, ale aspon som si trochu odychla zo zaciatku posobenia, tlaky som citila a potom znovu aj bolesti, ale nie az take ako bez. Urcite si ju treba aspon zajednat, ak budes mat rychlo postupujuci porod, nemusis si ju dat. Ja som znovu tehotna a urcite si ju zaplatim, nebudem sa hrat na hrdinku a vytrapit sa. Inak, ked mi pustili plodovu vodu, to teda boli bolesti, uz som sa citila na hranici ich zvladnutia. Potom mi pichli epi a nikdy nezabudnem na tu ulavu 🙂

sisaka
22. sep 2013

@nini1010 to teda bludy nie su, to je len jednoduchsie zavriet pred tym oci a nahovarat si,ze nic sa nedeje 😝

mahulenka87
22. sep 2013

žiaľ, prirodzený pôrode v našich nemocniciach je dosť nepravdepodobný... ☹ Ak pôrod prebieha ako má, nie sú žiadne komplikácie, nenapichajú ťa vyvolávačkami a oxytocínom, môžeš si vybrať polohu aká tebe vyhovuje (drep, stoj, kľak, príp.voda...), tak BEZ epi. Ale takýto pôrod neviem či si "vybavíš,vydupeš, vybojuješ". Takže by som si epi radšej zajednala a ak budeš cítiť že to zvládneš bez, tak si ju jednoducho nedáš 😉

vejula
23. sep 2013

@zitaje
@aliza
@bubulka722 😀 😀 tak to je zabité.... Ešte by tam bolo treba prikresliť lekara, ktorý obom vysvetluje ako na hovno dýchajú nech si spomenú ako im to bolo vysvetlované na predplodnych prípravách... A teda hlavne aby príliš nekričali, nech su disicplinovaní a berú ohlad na personal... Kto by to tam počuval, tie vzdychy a kriky, no nie??? A samozrejme pri vyvrcholení, riadna megalampa na oboch 😝

fansia
23. sep 2013

Ahoj, ja som si vyskúšala oboje. Prvý pôrod som mala s epi a bola som stráášne šťastná, že ju mám, pretože som sa strašne dlho otvárala a asi by som bolesti tak dlho nevydržala. Lenže problém bol v tom, že ja som vôbec necítila kontrakcie, takže som vôbec nevedela kedy mám tlačiť. A nakoniec mi malého museli vyberať kliešťami.
Keď som išla na druhý pôrod, mala som už zaplatenú epi. Keď sme šli do nemocnice, tak nejako sa to rýchlo zvrtlo, že mi ju nestihli pichnúť a tak som rodila bez. A Neviem si to vynachváliť. Vôbec to nebolo až také hrozné. Ale pôrod šiel rýchlo, tak sa to dalo vydržať.
Tažko teda povedať či bez epi, alebo s epi. Keď mám však povedať svoj názor asi by som išla bez epi. Snáď som ti pomohla. 😉

jlp
23. sep 2013

Ahoj ja som rodila bez epi, oxitocinu a bolo to uplne v pohode. No ja som mala rychly porod. Pred nim som pre istotu isla aj na poucenie o epi. Ono vela zalezi ako ta mimino vytrapi, ako rychlo sa otvaras, a ako velka mimino bude. Teraz som rozhodnuta opat rodit bez epi a vyvolavania. Drzim palce.

snopkulka
23. sep 2013

Prvý pôrod bez epi - ale veľmi rýchly, malý bol za 6 hodín na svete (počítam od prvej kontrakcie). Teraz ma čaká druhý pôrod o pár dní a tiež chcem rodiť bez epidurálky 🙂

nikusa9
23. sep 2013

ja som rodila bez, bola som silny zastanca toho, že to zvladnem bez, že nejdem čerta pokusat, aby sa nieco nestalo atd...ano zvládla som, ale ak budem este raz rodit, cele hrdinstvo zahadzujeeeem 😀 a dam si epiduralku 😉

hallie
23. sep 2013

@marcela_mate
@vejula

dievčatá, ďakujem vám veľmi, veľmi za to, ako ste to všetko napísali. len ste mi potvrdili to, čo cítim a čo si myslím 🙂
ja som prvorodička a podľa niektorých lekárov aj pomerne úzka. napriek tomu som sa rozhodla, že chcem rodiť najprirodzenejšie, ako mi to naša nemocnica dovolí. myslím si, že dnes je to otočené na hlavu, rodí sa tak, aby to bolo pohodlné pre lekára, nie pre ženu, ktorej je prirodzenejšia úplne iná poloha. rovnako mi nepripadá normálne, keď na prvorodičku lekár naziape, že je blbá, že si nedala epi, pretože sa otvára pomaly a iba sa potrhá... aj to sa stalo kamoške. myslím si, že ženské telo, ak je na pôrod dobre pripravené (a presne ako sa tu písalo, to je aj v hlave, nikdy nebudem v pohode pripravená, ak pôjdem rodiť prestrašená historkami o 36 hodinovom tlačení v ukrutných bolestiach a budem pôrod vnímať pomaly ako trest), má žena dosť veľkú šancu, že to síce bude bolieť, ale zároveň to zvládne a bude to pre ňu istým spôsobom zážitok. hej, tie, čo už rodili a natrápili sa pritom sa asi teraz smejú, aká som naivná. ale ja chcem zostať naivná. chcem ísť rodiť s myšlienkou na to, čo mi povedali nezávisle od seba viaceré ženy - že to bol pre nich úžasný zážitok, ktorý ich s bábätkom ešte viac spojil. chcem sa spoľahnúť na svoje telo a jeho signály. chcem to aspoň skúsiť. áno, zaplatím si epidurálku, práve preto, keby sa mi stalo to, čo tu písali vášnivé obhajkyne rodenia s epi, ale urobím všetko pre to, aby som sa jej pichnutiu vyhla. chcem absolvovať kurz hypnopôrodu, chodím na jógu, verím tomu, čo píšu tí pokrokoví a osvietenejší detskí lekári a psychológovia - že s bábätkom treba komunikovať už v brušku a je dobré ho pripraviť na to, čo ho čaká - teda na pôrod. a je mi fakt jedno, že to znie ako od ženy z roku 5 😉
a už len jedna vec. nedávno som videla dokument o orgazme pri pôrode. to sa, myslím, u nás v nemocnici nepodarí, na to asi treba celkovo iné podmienky 😉, ale zaujímavá vec, ktorú tam hovorili, bola - všetko, čo pracuje v tele pri pôrode, je vlastne veľmi podobné tomu, čo u nás funguje pri orgazme. ženám, ktoré rodili takto príjemne, jednoducho pomohlo aj to, že si nepripúšťali, že to bude šialene bolestivý zážitok. keď očakávame bolesť, svaly sa nám automaticky stiahnu, telo sa napne - a to je pri pôrode len horšie. ja teda nečakám orgazmus, ale budem sa snažiť nepodľahnúť panike pri prvej bolestivej kontrakcii a nečakať úplné peklo na zemi.
držte mi palce, či už so mnou súhlasíte alebo nie 😉

snopkulka
23. sep 2013

@hallie si jedna z mála, ktorá sa na pôrod takto pozerá 😉 odporúčam skupinu: https://www.modrykonik.sk/skupina/2297/detail/ 😉

vejula
23. sep 2013

@hallie GRATULUJEM k tvojmu poznaniu už pred prvym tehotenstvom, ja som bohužial došla k poznaniu až po prvom pôrode na zaklade vlastnej zlej skusenosti. Chcem ťa len povzbudiť, že rozmery pavny pred pôrodom su absolutne nedôležité, lebo panva sa pri pôrode roztiahne do potrebnej širky. Ja mam podla lekarov uzku pavnu a porodila som dieťatko s hmtonosťou 4,26kg... Počas pôrodu som citila ako mi tie kontrakcie idu do panvy a ako sa mi rozťahuje, takže toho sa neobavaj. A ešte jedna mala rada, poobezeraj sa po pôrodnici, ktorá je naklonená prirodzenym pôrodom, a kde ťa budu aspon ako tak rešpektovať. Prajem krasny pôrod 🙂

hallie
23. sep 2013

@snopkulka jéééj, ďakujem, pridám sa 🙂 lebo ja sa fakt teším a zapchávam si uši a zakrývam oči, keď ma niekto ide strašiť. ja viem, že sa môže stať všeličo, preto aj tá epi vopred bude, ale ako som písala, chcem byť skrátka naivná 🙂 moja mamina ma tlačila 12 hodín v šialených bolestiach a napriek tomu na pôrod nikdy nespomínala ako na traumu. skôr sa zasmiala a povedala, že to aj tak stálo za to - a neváhala by si to zopakovať, len naši už ďalšie dieťatko mať nemohli. musím ale ešte povedať, že k tomuto vnímaniu pôrodu mi veľmi pomohla kolegyňa, ktorá je aj tu na Koníkovi - ona mi otvorila oči, a to stačilo len pár rozhovorov. svätá žena 🙂

@vejula ďakujem, tvoje slová v tejto diskusii mi veľmi pomohli a verím, že pomôžu aj iným budúcim maminám, ktoré nie sú celkom rozhodnuté, ale nejako cítia, že prirodzene by to bolo lepšie 🙂 no, ja nemám úzku panvu, vraj som užšia len tam dole (píšem to ako dieťa, ale hádam sa chápeme 🙂 ). Cez boky som sa teraz v tehotenstve dostala na dobrú stovku, a predpokladám, že sa ešte rozšírim, vždy som bola hruškovitá. Práve preto hovorím - pánbožko by mi nedal také boky, keby som mala rodiť cisarákom 😀 Lebo aj to som počula - že načo chcem tlačiť, mám si vybaviť cisarák (mám z minulosti taký chorobopis, že keby som požiadala lekára, myslím, že by mi vyhovel). No, obávam sa, že repšektovať ma nebudú nikde, ale predbežne to chcem skúsiť na Kramároch s mojím lekárom... ak sa nebude dať, zvažujem Česko, tam sú vraj oveľa ústretovejší. Ďakujem, dúfam, že taký aj bude!
Ešte jedna poznámka - mám viacero kamarátok, čo rodili s epi, vlastne mi tak rodili skoro všetky. Zaujímavé ale je, že skoro všetky napokon museli ísť na cisarák. A pár mi ich povedalo, že sú presvedčené, že sa veci skomplikovali práve kvôli epi. A to nikdy neboli prírodné ženy, čo epidurálku nechceli tak, ako ja. Skrátka to s odstupom času celkom racionálne takto zhodnotili.

snopkulka
23. sep 2013

@hallie všetko je to v tvojej hlave, tvojom vnímaní, pocitoch a prístupe 😉 tá skupina je výborná, žiadne bu-bu-bu, pozitívne žienky, ktoré majú podobný názor na vec a pôrod vnímajú ako niečo krásne 😵

vejula
23. sep 2013

@hallie uprimne ti poviem, že si myslim, že je uplne jedno aka si momentalne tam dole 😉 tehotenstvom a pôrodom sa všetko meni, kosti sa rozostupuju, aj tam dole sa to pripravuje 😉 ... Ale pre tvoj dobry pocit ti môžem odporučiť EPI-no - je to taka loptička, ktoru si tam dolu vložiš a pumpuješ - postupne každym dnom viac a viac... Ale to sa odporuča robiť až od 37 tyždna tehotenstva...

hallie
23. sep 2013

@vejula o tom som nepočula, idem to hneď pogoogliť 🙂

vejula
23. sep 2013

@hallie https://www.modrykonik.sk/forum/3-trimester/epi-no-balonik-2/ tu sa popytaj žienok na skusenosti... Ja som pri druhom tehu tiež trenovala a môžem odporučiť. Myslim, že aj psychicky to ženu posilní, ked vidi, ako v pohode vytlači balonik o rozmere hlavičky už pred pôrodom 😀

aduskah
23. sep 2013

Ja by som odporucila EPI vybavit a rozhodnut sa potom. Kazda sme ina. Ja z mojej skusenosti nedoporucujem. Prvy s EPI a samozrejme s oxitocinom (lebo ked mas EPI budu ti davat urcite aj oxitocin, lebo EPi zastavuje porod, cize v podstate mas vyvolavany a vacsinu casu budu chciet aby si bola na monitore napojena a lezala) skoncil ako porod vakumextraktomerom, apgar 1-6 a potom inkubator. Nikto mi nepovedal ze to znizuje tlak, ja mam tlak trochu nizsi, odpadavala som im tam, absolutne som necitila kedy mam tlacit, ale bolesti som mala aj tak. Druhy absolutne bez liekov, bez napojenia na monitor. Predychavala som si kontrakcie v stoji a prechadzala som sa tak ako to mne vyhovovalo, druha doba porodna cca 10 minut. Pre mna epidural nikdy viac. A to som rodila relativne velke deti 3890-55cm a 3900-53cm.

hallie
23. sep 2013

@vejula už to pozerám, vyzerá to super, určite si to potom zadovážim 🙂 len nech sa drobček nepoponáhľa a nechá ma po tom 37tt trénovať 🙂

hallie
23. sep 2013

@aduskah prosím ťa, kde si rodila? lebo presne ja si chcem chodiť tak dlho, ako budem ja chcieť, nechcem, aby to dopadlo tak, že ma uložia a tlač hodiny, cica, neštve nás, že prirodzenejšie je neležať.

jaja018
23. sep 2013

Rodila som 34 hodín. Pôrod strašný. Našťastie silné bolesti som necítila nakoľko to bolo az tak hrozné ze moje telo bolesť odmietlo. Cítila som slabé kontrakcie no na konci pri tých už neznesiteľný som necítila nič. Na monitore boli no bolesť žiadna. Epi som nemala, neviem prečo ale mám z nej strach. Povedala som ze druhy pôrod už nikdy. No a o necelé dva mesiace ma to caka znovu. Bojím sa pôrodu jak čert kríza ale znovu bude bez epi a dúfam ze oveľa rýchlejší 32 hodín v bolestiach. A potom dve hodiny tlačenia pri kt. kontrakcie boli tak silné ze som ich necítila no hrôza.

anenka79
23. sep 2013

V skratke o mojom porode. Kontrakcie mi zacali vecer o 22.00, celu noc som v pokoji prelezala v posteli, ale oko nezazmurila. Druhy den doobeda zacali uz byt trosku silnejsie. O 12tej nas prijali do nemocnice - otvorena na 5 cm. Bolesti zacali naberat na intenzite. Vydrzala som to este 4 hodiny. Tie posledne uz ma oberali o moju dostojnost. A otvorena som bola iba na 7 cm. Neskutocne ma triaslo od bolesti. Nastupila EPI, konecne ulava, k ziadnemu zastaveniu porodu nedoslo, aj mi pichli oxitocin, ale hned ho zrusili, nebolo treba, porod postupoval v poriadku, ja som oddychovala a sledovala kontrakcie, netila som ziadnu bolest. Za dalsie 4 hod prisiel lekar a islo sa na to. Mala som dostatok sil a nemusela som pri tom vzdychat a kricat, maly vysiel von za par minut. Poranenia minimalne, regeneracia vyborna, v podstate som bola okamzite sebestacna.
Nemam chut sa tu zapajat do dohadovaciek co je lepsie. Ja som si vybrala sama za seba. Pre mna bola dolezita moznost zostat ludskou osobou a nie zvieratom revajucim od bolesti. Velmi zle ju znasam a citim sa neskutocne trapne ak to musia blizki ci cudzi ludia vidiet.Tolko moj postoj.
Je krasne citat pribehy zien, ktore si aj napriek obrovskej bolesti prirodzeny porod uzili a vychutnali. Prajem im to.
(Co je vsak v dnesnej dobe prirodzeny porod? Podavanie oxitocinu, prepichnutie plodovej vody, nastrihnutie hradze, klistyr, holenie...to by k tomu patrit nemalo.)

aduskah
23. sep 2013

@hallie Na antolskej obidva razy. Prvy krat EPI, ved co sa budete trapit, ja som si ho nepytala ale zaplateny bol. Automaticky oxitocin, monitor, lezat, katastrofa. Potom ze tlacte uz rodite, lebo samozrejme som nevedela, ze uz rodim. Nevedela som kedy mam tlacit, bolesti som mala, len na mna kricali teraz tlacte. Odpadavala som, dieta sa vracalo naspat. Potom som len pocula ako telefonom zhanaju skusenejsieho doktora, lebo na cisarsky bolo neskoro. Cakalo sa kym dosla, zobrala VEX, taka strasia asistetka mi tlacila na brucho a maleho nakoniec celeho modreho vytiahli. Potom inkubator, tazka poporodna adaptacia, hematom obrovsky na hlave niekolko tyzdnov, problem s kojenim. Druhy krat som uz vedela co chcem a aj som to povedala. Takze som celu prvu dobu porodnu stravila na tej pripravovni co tam maju, prechadzala som sa tam, skusala som aj sprchu ale mne to nepomahalo. Jasne ze tam bola nejaka strasne chytra sestricka ktorej sa to nepacilo, ale bolo mi to jedno. A doktorka tam nahodou bola ta ista u ktorej som rodila prvy krat a mozem povedat ze ma podporovala. Potom len drahy zareval na celu chodbu ze rodime, lebo nas nechali samych ako som chcela, odviezli ma na sal a za 10 minut bol maly vonku. Hned ako ma odviezli na izbu som sa osprchovala, bola som si zobrat maleho (lebo standardne sa nechava este nejaku dobu u sestrickek) a uz som si ho nechala pri sebe. Mozem povedat ze som sa citila o 100% lepsie ako po prvom, problemy s kojenim absolutne ziadne, kojila som skoro 2 roky. Aj vzah k malemu bol uplne iny, tym ze som ho mala u seba od zaciatku a stale. Prveho som dostala skoro po 36 hodinach. Prvy porod trval asi 16 hodin (z toho v nemocnici 6) a druhy asi 6 hodin (v nemocnici 2 hodiny). Nie som zastancom toho vyrazit do nemocnice pri prvej kontrakcii.

hallie
23. sep 2013

@aduskah no, zase sa mi len potvrdzuje, že radšej bez epi... ďakujem, že si sa s nami podelila o skúsenosť, mne osobne toto všetko veľmi pomáha 🙂
o antolskej som počula, že sú tam pomerne ústretoví, ja mám zatiaľ tie kramáre v pláne, uvidíme, ako dopadnem, nechcem to ešte takto skoro načínať pred lekárom, ale tak v polovici tehotenstva ho už začnem pripravovať na to, že som taká alternatívnejšia rodička 🙂

aduskah
23. sep 2013

@hallie Drzim palce nech ti ti dopadne dobre. 🙂 Hlavne treba pocuvat svoje "vnutro, telo". Ja som sa pri prvom nechala prevalcovat. Clovek nema skusenosti, je neisty. Ale ak pojdes s EPI, je to podla mna tiez v poriadku. Kazdy sme iny a kazdy porod je iny.

horana
23. sep 2013

Pribeh aduskah je typicky. Ked si zeny zhanaju info ci ano epi alebo nie, nepocula som este ze by sa s touto informaciou a sice ze MOZE zastavit/vyrazne spomalit porodnu cinnost, ze moze viest ku strate kontaktu so svojim telom ze zena vobec nevie kedy tlacit, ako tlacit, lebo neciti...tak ze by sa s touto info nejak operovalo. Nemusi to nastat ale moze. A je divne, nakolko som si vo svojom okolo vypocula vela a vela porodnych pribehov zien u kolkych z tych co mali epi sa toto v nejakej forme stalo. Poviem, u vela! Osobne by som povedala ze aj u 1/3 co je sakra dost. Ked sa na to budete pytat v porodnici, stavim sa ze statistika neexistuje, dokonca mnohe z tych zien ktore mali nejake podobne komplikacie sa im to ani nedostalo do spravy o porode. Budu toto nebezpecie bagatelizovat, nakolko z epi su peniaze, dalsi z jednoduchych vykonov na ktorych sa dobre zaraba.
Ano, su zeny ktorym sadne a nemaju sebemensie komplikacie, ale to, od kolkych som pocula ze komplikacie mali - btw mnoho z tych zien si to ani same nepriradi k epi, len typicky ze ano, porod sa zacal spomalovat, zrazu po epi, no preco asi?

Akoze zeny, epi je umely zasah do prirodzeneho deja. Ked sa nieco sekne je dobra, inak je riziko komplikacii vacsie nez to tzv. pretrpenie. Ked je porod v pohode, neblbnite, telo vie ako na to. Ked ho zblbnete epi, je dost velka pravdepodobnost ze sa v prirodzenej linii uz pokracovat nebude. Je to ako ruska ruleta. Neriskujte. Viac si verte, je to vela o psychike. Uz to ze si urobim ten kurz o nej ci co to je, uz tym hovorim vysielam signaly svojmu telu, neverim ti, poistujem sa. A hned ked to zacne trochu viac boliet, prirodzene po tom siahneme, ved je to vybavene po ruke, namiesto aby sme sa ponorili a este to skusili.
Skuste si vybrat radsej iny kurz, ako sa naladit na kontrakcie, ako ich spracovavat. Aj take kurzy su, len asi nie v nemockach.

Porod nie je o sebatryzneni. Nie je to masochizmus. Kontrakcie maju svoju ulohu aj logiku. Aj bolest pomaha vyplavovat hormony, ktore pomahaju dietatu. Celu logiku pododneho deja este nai lekari nechapu, preto do neho z neznalosti kafraju aj tam kde to nie je nutne.

A na otazku anenka79 "Co je vsak v dnesnej dobe prirodzeny porod? Podavanie oxitocinu, prepichnutie plodovej vody, nastrihnutie hradze, klistyr, holenie...to by k tomu patrit nemalo." Rodila som 2x v BS a nic z toho co spominas som neabsolvovala, s vynimkou holenia a to som sa sama doma - ja sa holim stale aj mimo tehu takze asi tak. Prirodzeny porod je mozne zazit, je mozne aj v SK podmienkach. Len je pravda ze ked sa uz niekedy zacne umelo zasahovat, byva to retazova reakcia, lebo jeden umely zasah si vyziada dalsi atd.

anenka79
23. sep 2013

@horana To bola len taka hypoteticka otazka 🙂. Ja som tiez nic z toho nemala, akurat holenie sama doma ako ty. Ide mi len o to, ze ak chcu babeny prirodzeny porod, tak by mali riesit toto vsetko, nie sa bavit len o epi.

vejula
23. sep 2013

@hallie ja som rodila v MArtine... JEdina možnosť okrem pôrodu doma, pretože všade inde robia pred pôrodom monitor, a kedže som bola po cisarskom reze a moja dcerka mala takmer 4,3kg nikde by ma nenechali normalne rodiť. Bola som už pred tym hospitalizovana v TN, ale aj tam sa nakoniec zhačili a odporučili mi cisarsky. Do MT som prišla, monitor mi nerobili a nevedeli o velkosti babatka, tak ma nechali rodiť. No nebolo to samozrejme idealne. KEd som prišla, hned ma napojili na monitor, ked som sa o pol hodinu spyutala, kolko ma ešte hodlaju monitorovať ,doktor zahlasil, že už do konca... Hned som sa začala sťažovať, že to proste nevydržim, že ma musia odpojiť, že chcem loptu atd. Na to mi dr zahlasil, že pôrod je o tom si to odtrpieť 🙄 No ja som sa nedala, dobiedzala som stale, stale som ich volala, že chcem chodiť, že chcem na WC, že chcem loptu.... No verim tomu, že keby som sa neozvala a nebola otravna jak mucha, tak ma tam nechaju ležať celyu ččas na tom hnusnom monitore.... Ale kedže som taka nedisciplinovana rodička, tak mi nevadilo, že ich otravujem 😀

vejula
23. sep 2013

oprava nie monitor ale ultrazvuk 🙂

bubulka722
23. sep 2013

@hallie Odporúčam presne tak ako ti už radili žienky, do pôrodnice ísť čo možno najneskôr. Všetko začína v hlave a ty musíš byť psychicky pripravená na to, že všetko čo sa bude počas pôrodu diať je prirodzený proces. Veľmi dôležité je pri kontrakciách nestuhnúť, uvoľniť sa. Ak počas kontrakcie napneš celé telo, bude oveľa bolestivejšia. Ak sa budeš snažiť počas nej byť v kľude a uvoľniť panvové dno, budeš cítiť viac-menej tlak. Ja som do detailu vedela čo sa s mojim telom deje, cítila som ako sa mi pri kontrakciách postupne rozťahuje panva. Psychika v celom procese hrá najdôležitejšiu úlohu. Ja som bola po celý čas duševne spojená s bábätkom, tešila som sa naň, volala ho a ubezpečovala, že my to všetko krásne zvládneme. Každé skracovanie medzi kontrakciami a každé ich zosilnenie mi robilo ohromnú radosť, pretože som vedela, že všetko ide tak ako má. Ak budeš ty vo svojom vnútri vysporiadaná a pripravená na pôrod, je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že porodíš pomerne rýchlo a bez komplikácii. Veľmi veľký pozor si treba dávať na okolie, najlepšou možnosťou je nadštandardná izba kde by si mohla byť len ty a manžel. Mne sa to takto podarilo a môžem povedať, že to bolo to najdôležitejšie pri zachovaní psychickej pohody. Pred pôrodom som mala najväčšie obavy, že sa mi vplyvom stretu s aroganciou personálu zastaví pôr. činnosť a všetko sa zbytočne skomplikuje. Produkcia adrenalínu priamo znemožňuje produkciu oxytocínu, takže je viac ako dôležité byť počas celého pôrodu v pokoji a v bezpečí, čo ti najviac zabezpečí domov. 😉

hallie
23. sep 2013

@vejula prepár, ale musí to napísať - debil doktor. grrrr. 😠

@bubulka722 píšeš mi presne zo srdca, resp. z predstáv, takto to chcem prežiť. komunikovať s bábätkom a cítiť,že naše stretnutie zoči-voči sa blíži 🙂 a práve tej arogancie sa bojím aj ja. no, akoby som o svojich pocitoch čítala - len ja to ešte nemám za sebou 🙂
manžela pri pôrode asi mať nebudem, bojím sa, že by to neustál, ale uvažujem nad maminou, prípadne nad dulou.