Prvý pôrod som mala cisársky. Bude druhý prirodzený?
Ahojte žienky, moc prosím o cennú radu. Môj prvý pôrod bol cisársky v r. 2010 (november), pretože dcérka bola otočená KP tak sme zvolili s doktorom po dohode ,takúto možnosť. Som druhý-krát tehotná (vlastne rok po cisárskom pôrode), a rozmýšlala som, že ak by bolo bábätko otočené dobre - hlavičkou dolu, termín pôrodu mám 4.8.2012 či by bola možnosť rodiť prirodzene..? čo si budeme hovoriť, ten cisársky - hlavne po ňom,to zotavovanie a tak,nebola prechádzka rúžovým sadom.. Ale neviem, či je to možné?Či je tam riziko, že sa jazvička roztrhne a nastane krvácanie - následne operácia..
Moc preto prosím, o Vaše rady, názory.. lepšie je, keď človek vie, do čoho ide, a čo ho čaká!
Predom Vám moc ďakujem!
@nezbednica a prečo si mala prvy pôrod cisarskym? A kde si rodila teraz?
ahojte.
ja som mala v 2008 cisársky, bo malý bol otočený KP. V 2011 som rodila normálne. Bola som v nemocnici týždeň pred termínom na pozorovanie pre istotu po prvom cisárskom a popri tom som odprevadila dve "kolegyne" na pôrod. Tiež mali prvý cisársky a druhý normálny. Podľa toho, čo som videla to v ZA bolo o tom, že ak sa do nejakého času spustil pôrod sám a ostatné veci boli v poriadku (jazva, bábo...) išlo sa na normálny pôrod. Ak by sa sám nespustil, po prvom cisárskom by nedávali vyvolávačky, ale šlo by sa na ďalší cisársky.
A moje pocity?
Prvý cisársky bol v pohode, nevedela som čo sú kontrakcie, všetko som prespala, bolesti boli len hneď po operácii, keď sestrička stláčala brucho, aby odišla zvyšná krv, jazva sa pekne hojila, akurát vstávať z postele bolo treba cez bok, mlieko sa spustilo a malý sa krásne prisal. Ale zostal vo mne pocit, že niečo na čo som čakala 9 mesiacov, ten vrchol, som prespala. Pocit, že som o niečo prišla.
Druhý normálny bol pohodový. Celý netrval dlho cca doobedie a môj najsilnejší pocit bola hrdosť na seba samú, že som to zvládla. Tešila som sa, že budem mať malú hneď pri sebe, ako si ju hneď dám k prsníku (lebo po cisárskom sa leží cca 24h na jiske). Žiaľ tretia doba pôrodná neprebehla štandardne, ale vinou náhody, osudu... doktorom môžem len ďakovať. To je však už o inom.
Každopádne s normálnym pôrodom som bola vnútorne viac spokojnejšia ... bol to prosto pôrod a nie operácia.
@vejula Prvý porod cisarsky som mala kvoli miomu v tehotenstve a naslednej operacie v 3 mesiaci tehotenstva tak sa bali aby mi vydržali stehy kedže som rodila len pol roka po operacii naštastie miom moc do maternice nezasahoval takže jazva po nom bola minimalna. A rodila som v nemocnici v Liptovskom Mikuláši ako prvú dcerku bola som s nimi maximalne spokojna. 🙂
nedá mi nereagovať,..lebo vidím,že v tejto téme budem s mojim názorom zatiaľ asi jediná 😀 Rodila som cisárskym a absolútne si nesťažujem. Mala som aj celkovú anestézu. A zotavovanie? prvé dva dni boli najhoršie,ale potom už len a len lepšie. hlavne ked som už na druhý deň mohla chodit, odvtedy už to bolo super. Jediná vec,čo ma mrzí,že som drobca nevidela hned po narodení,..ale no nejak som sa s tým zmierila 🙂 Ja mám práveže panický strach z toho,že ak budem čakať druhé bábo,že budem rodiť prirodzene ☹ A hneď aj vysvetlím prečo...hlavný dôvod-preto lebo náš drobček mal skoro 4200g (čo nebol dôvod mojho cisárskeho)..a druhé deti vraj bývajú vačšie. a keby ma nechajú rodiť prirodzene..no to si neviem ani predstaviť. Preto ja budem štastná,keby aj môj druhý pôrod mal byt cisárskym 😉
@myreason ja som mala prvy cisarsky a chcela som druhy prirodzeny. a mala som prvy cisarsky tiez pohodovy, pod plnou narkozou, bezproblemove zotavenie... ale chybalo mi to, ako pises aj ty, ze som babo nevidela hned po narodeni.
druhy porod som mala prirodzeny a tiez relativne pohodovy (mala som problemovu tretiu dobu porodnu, t.j. s placentou, ale to mohlo ale aj vobec nemuselo suvisiet s prvym cisarskym porodom) a druhe babo bolo mensie (prvy chlapec mal 3600g a druhe dievca 3100g). Kamaratka tiez mala prve vacsie babo a druhe mensie a to bolo najprv dievca a potom chlapec.
a bola som v porodnici tyzden dopredu preventivne a odprevadila som na porod dve "kolegyne", ktore tiez mali prvy cisarsky a druhy bezproblemovy prirodzeny...
suma sumarum pri porode sa moze podla mna stat cokolvek, ci uz je taky alebo onaky. mozes pokukat statistiky, co je a nie je pravdepodobnejsie... kamoska, co ma nastudovane vela statistik, by ti tu napisala, ze urcite je lepsie ist na prirodzeny porod (ak sa to da) aj po prvom cisarskom (lebo aj tam moze nastat vela komplikacii). a ja som zasa ta jedna desatina percenta, co by bolo lepsie, keby som sla aj na druhy cisarsky, ale dopredu sa to nevedelo a ani nic tomu nenasvedcovala. hm, a je spravne posielat vsetky zeny po prvom cisarskom pre istotu uz len na cisarske?
ja vobec nezavidim doktorom rozhodovanie. nam laikom sa moze zdat, ze to je jasne. ale podla mna vobec nie.
mne tak trochu vyhovovalo, ze rozhodli za mna a aj priroda tak trochu, ja by som sa nevedela sama rozhodnut, ze ktory porod je lepsi, bezpecnejsi pre dieta a mna....
ahojte,, ja som mala prvy cisarsky pretoze maly mal 4500g a ja som taky krpec,tak mi naplanovali cisarsky.. so spinalkou,, jazva po porode ma skoro vobec nebolela,len som citili akoby velku svalovicu,,ale hlava po spinalke ma teda bolela nenormalne a 5 dni. povedala som si ze nikdy viac.. no a teraz ma caka porod v maji a zatial neviem ci cisarsky,alebo prirodzene,, na zaciatku tehu som sa pytaka dr,, a on vravel ze neodporuca prirodzene rodit po cisarskom a zas pred mesiacom sa tvaril,ze sak by sa aj dalo.. ale ze ma pre istotu zacne pripravovat aj na moznost cisarskeho.. tak neviem 😒 ale ked si predstavim tu spinalku a tu bolest hlavy ufffffffff,, neviem neviem,, ale zas ked by som mala porodit takeho slonika ako bol bol prvy,tak asi risknem tu bolest hlavy 😀
@rebroza @snu prosim vas alebo nejake ine mamicky co porodili prirodzene druhy porod ako prebiehal? Dnes sme boli s manzelom na predpriprave a bolo mi povedane ze 1 dobu porodnu lezim a som napojena na infuziu, namiesto tekutin a po celom porode ma este uspia a kontroluju maternicu, aj vy ste to tak mali? Viem ze vyvolavacky nedavaju, ale mysli sa tym aj pustenie plodovej vody? Dakujem
Ja po reportazi v TV kedy zomrela zena ktora mala prvy porod cisarsky a druhe babo rodila prirodzene to neriskujem. Vraj jej praskla maternica... Ale zase mame v rodine babu ktora prvy mala cisarak a druhe rodila prirodzene a na 3 zatlacenia porodila bezproblemovo. A dieta malo cez 4 kila. Rozhodnutie je asi na kazdej zene samotnej 😉
@ikula2 prepac ja som bola stale v tom ze prvy si mala prirodzeny. asi to musia skontrolovat ak budes prirodzene ci nieco nepopraskalo tym tlakom a tak. a pre istotu ani preto nemozes pit ani nic ak by trebalo opat cs a navyse a ak aj nebudu musiet tak ta uspia koli kontrole a pred narkozou sa nesmie ani jest ani pit. a stale lezat tiez asi koli stalej kontrole
@ikula2 ahoj, moj druhy porod bol relativne v pohode. v noci ma chytili jemne kontrakcie, rano zacala trosku odtekat plodova voda... okolo osmej som sla na porodnu salu, mala bola na svete 12 55 a cca len poslednu hodinku to uz bolo narocne. a mala bola vonku na tri ci styri kontrakcie. a to som bola ako prvorodicka vlastne, bo prvy porod bol planovany cisarsky. pokial viem dali mi nejaku injekciu, co bud rozbehne porod abo zastavi, nejaku testovaciu (ale nie je to vyvolavacka), prepichli mi plodovu vodu. priebezne ma davali na monitor, ci ma babo dobre odozvy. a tiez som nepila, ale v ZA to viac menej chcu od kazdej rodicky pre istotu, ze ak by trebalo robit akutnu sekciu, je lepsie, ked sa neje a nepije a ze nikdy nevies...
mne potom nevysla placenta a mala som ju nakoniec prirastenu k maternici, takze som sla na akutnu sekciu... ale pokial viem o minimalne dvoch kolegyniach predo mnou, co mali tiez prvy cisarsky a druhy prirodzeny, tak ked im vysla placenta v pohode, viac neriesili. ale kazda nemocnica ma ine postupy a je mozne, ze po tom pripade, co spominala alla24 preventivne chcu skontrolovat kazdu jazvu. pre istotu, to asi nie je na skodu.
@ikula2
@ella_joy
no babulky ja som nakonec mala predcasne robeny cisarak, placenta v porodnych cestach cele tehu a moj blbec dr si to nevsimol,, ohrozeni sme boli s malym cely cas,, dokonce mi chceli brat aj maternicu,ale zachranili to,, rezali ma od pupka dolu,takze mam kriz na bruchu s jazvou z predhadzajuceho cisaraku,, bolo to hrozne,ale vsetko je ok,,maly je zdravy, ja snad tiez,, koncim dnes sestonedelie a stlae krvacam, jazva ma pobolieva a tak ako bola tenucka na suske,tak sa mi neak roztiahla,, mam ju totiz to fakt az tam dole,, od pupka,, takze takto mi to dopadlo,, ale boli v nemocke baby co rodili normalne po cisaraku,, dokonce tam jedna normalne porodila 2ky a na druhy den,sedela za stolom na ranjkach,ako keby jej tie deti bocian doniesol 😀 obdivuhodne 😀 drzim palce vsetkym
@ikula2 ahoj, no dufam,ze sa mi to podari, doktor zatial neriesi sekciu..pozeram,ze Vy to mate uz tu, merali Ti nejako hrubku jazvy? Citala som, ze tyzden pred terminom je hospitalizacia, aj u Teba je to tak? Ja si to neviem predstavit...drzim silno palce, sa urcite ozvi,ako ste dopadli
@snu fuuuuha,to je je aky pruser, to kedy preboha zistili, ked uz si bola v nemocke? Smiem sa spytat,odkial si?Sakra, si statocna, asi sa take nieco tazko rozdychava..ale super, ze malinky je zdravucky, a drzime palce,aby si aj Ty bola fit coskoro..budes moc mat este babo, ci uz ani neplanujete? Ak to nie je pre Teba moc intimna otazka...dakujem,ze si sa ozvala!
@ella_joy bola som na poradni a vsetko bolo akoze ok, na druhy den sme doma grilovali a od rana ma bolelo brusko ako pri menzese,,, zacala som poobede krvacat,,tak som isla do sprchy,lazo plazo,sak to nic nebude,,,vcera u mojho dr bolo vsetko ok,, dosli sme do nemocky na pohotovost a tam zdeseni,, ze ako to ze si to dr nevsimol,,,, a ze keby sa to rozkrvacalo viac tak vykrvacam a maleho nema co vyzivovat,, viete si predstavit aky to bol sok,, a este ked potom nadomnou stalo 10 doktorov a rozmyslali co so mnou,,, ako rezat, preco a tak,, placentu som mala neak blbo,, od vrcho bruska na lavej strane a az dole bola zatocnea do pravej strany,,preto rezali ako rezali,lebo sa bali prirastenej maternice..
@rebroza lebo sa bali tiez prirastenej placenty k maternici,, ale mala som ju tak neak dost blbo,lebo tam bola na rizikovom tiez holka s placentou v porodnych cestach,ale s tou take halo nerobili,, fakt som bola dost zdesena,ked sa tam radili 10 dr,, a primar s docentom sa netvarili nadsene 😀 ale je to ok,, len ten moj dr co si to cele tehu nevsimol asi neni ok ...pako,,, ,, inak najskor ma cheli rezat nad starou jazvou,,asi aj kvol malemu,,asi pre tu placentu by im rez vysiel neak blbo,,ale nakonec docent povedal ze od pupka dole,,, a ja po cisaraku ked som videla,ze az kam dole to siaha,tak som mala dasli suk,,ze mi susuru rozrezali 😠 dost nechutne je to,ale tak co uz,, hlavne ze sme ok 😉
@alla24 myslíš že pri sekcii žiad ne riziko nehrozí?
@snu jejda tak to ste mali stastie, prajem skore zotavenie, aj ked to mas tazke, este ze to dobre dopadlo.
@ella_joy no ja mam tiez takeho dr. kde nic tu nic ziadne vyjadrenia a o hospitalizacii ani slovo, mna ani od spodu nepozrel ci sa neotvaram. Predvcerom som mala bolesti v noci tak uz som myslela ze je to ono, ale rano presli a moj dr. ked som mu to povedala sa pozrel a povedal ale teraz vas nic neboli 🙄 a isla som domov. Myslim ze, nema zaujem rodit prirodzene. Sono mi robil iny lekar tak som sa pytala jeho a sledoval mi aj jazvu a ano nejako ju meral ale tomu som nerozumela, povedal ze je v poriadku. Dolezite je aj kolko si pribrala a ake bude velke dietatko.
@luciferkax riziko je pri kazdom jednom porode...
@alla24 no ved to.... všade hrozí riziko.. takže povedať, "neriskujem,r adšej sekciu" mi príde velmi naivné
sak to je ten problem... ze nikdy nikto nevie, ako to nakoniec dopadne. som kdesi pisala, ze nezavidim doktorom, ze oni musia urobit to rozhodnutie.
napr. u mna by sekcia bola lepsia v tom, ze by som si usetrila sitie zospodu a lekari by nemali stresy so mnou a ani tolko krvi by nemynuli 😉 i ked v konecnom dosledku tie nasledky by boli tie iste.
ale to dopredu nikto nevedel a napriek vsetkemu som rada, ze som mala aj prirodzeny porod.
@luciferkax milujem ludi ktori sa tu chytaju na slovickach 😕
dnes som bola za mojim byvalym gynekologom,, popytat sa ako je to mozne,ze si nevsimol taky problem a neverili by ste akeho machra sekal ..to je neuveritelne 😠 tak som sa vyventilovala 😀

@verronnika
ajoj cica, to vieš, odpíšem rada, len máme teraz doma na pilno, dcérka ma zamestnáva na plno ,a ešte som sa rozhodla, že urobím generálku celého bytu, tak je to pomalé ale ide mi to, haha. konečne mi prišli výsledky z genetiky, všetko máme v poriadku, tak mi padali kamene zo srdca od strachu, vieš ani by som to možno tých 16 dní čo som čakala tak ťažko neźnášala keby ma moja svokra nevyplašila ako hovado.. ani to tu nechcem písať, aké hororové scénare mi opisovala od jej známej (kt. o mimi prišla), asi jej to prišlo ako dobrý nápad vyplašiť ma tak, že som mala stresy od strachu... kravka svokra..
Inak som písala tuto dolu tiež jednej babule, čo mi písala, ohladom pôrodu, tak dúfam, že sa to podarí a ako si aj ty napísala, radčšej si to zaplatím ak to bude možné, lebo nechávať to na osud moc nechcem, tu sa moc dr .s tými po cisárovi nepárajú a šupajú ich rovno na cisár.. ale neviem,. papapa