Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@sardinka336 oj Slovensko, to nie je len Bratislava. A takisto nie kazda ma na to ist rodit do Kochu za 1400e.
@laurika1517 ser na to , nestresuj , táto debata nerieši problém či rodiť doma alebo nie. Ak to tak budú mamičky veľmi chcieť ,nech ostanú doma ,nejdú nikam a keď doma za prítomnosti ....XYZ porodia idú k lekárovi dieťa nahlásiť . nech požiadajú o rodinné a basta . Keď to fungovalo v roku 1926 môže aj teraz.
@laurika1517 ty si cela rizikova...hlavne ze sa trepeš do nemocky. 😀 😀 😀 😀
@marfikchov presneeee...dopriala by som jej sediet na pohotovosti v UK s odtekajucou plodovkou a nikto nič nerieši...pekne čakas par hodin kym prideš na rad. Neraz tu pišu baby čo su v UK , ze maju problém, krvacaju neviem čo a nikto si ich pomaly ani nevšima. Asi pol roka dozadu tu pisala sestra jednej rodičky ze uz 10 hodin ma odtecenu plodovku a poslali ju domov....V USA ak nema poistenie tak moze porodit aj pod mostom...vela zien tam rodi doma skor tie chudobnejšie lebo na porod v nemocke nemaju peniaze. A ten slavny Hainburg tak si prečitaj svedectvo lenulienky a hned tak prejde chut...aby si nepokazili štatistiky tak radšej ta nechaju dotrhat akoby nastrihli...
https://www.modrykonik.sk/forum/porodnice-a-doktori/porod-v-hainburgu-2/
ako to tak čítam, napadol mi nedavny rozhovor s dlhoročnym pediatrom, primárom nemocnice Jozefom Marecom v Postoji.... použil celkom zaujímave argumenty, citujem
.
-Aký je váš názor na domáce pôrody?
-Ja si myslím, že naša spoločnosť je už tak silno ohrozená takzvanou postantibiotickou érou, že onedlho budú mať pôrodnice problém s premnožením superodolných baktérií. Nebudú reagovať na žiadne antibiotiká a budú zabíjať novorodencov. Budeme bezmocní, takže časom nebude iného východiska. Zavedieme to raz preto, aby sme deti chránili. Aspoň tie, kde je tehotenstvo v poriadku a je vysoký predpoklad, že pôrod bude bez komplikácií. Vytvoria sa výjazdové skupiny, celý systém bude takto nastavený. Samozrejme, hovoríme o bezproblémovej fyziologickej gravidite. Dnes sú už prekonané aj hygienické teórie, že dieťa potrebuje prísť do sterilného prostredia.
-Odporcovia domácich pôrodov však argumentujú vyššou úmrtnosťou detí pri domácich pôrodoch.
-To nie je pravda. Neviem o nijakej štúdii, ktorá by to potvrdila, pritom pôrod doma je povolený v Kanade, Holandsku, Francúzsku a možno aj inde. Keby boli zaťažené úmrtnosťou, neboli by dovolené a len blázon by sa odhodlal rodiť doma. Zomiera nám menej detí v pôrodniciach, lebo zachraňujeme kedysi nezachrániteľné deti, predčasniatka. Mne sa napríklad podarilo ratovať 700-gramové dieťa a ono žije.
@dkethe ja som platila za doktora 300 eur...v beznej fakultke...takze?? Mnohe vypaluju zobaky, alebo ich chlapi ale pištia ako nemaju peniaze...alebo kupuju kopu sprostosti. 300 eur nie je v dnešnej dobe ziadny peniaz...za tu istotu ze mam lekara len pre seba.
@dkethe ja som napr.nerodila u Kocha (tiez viem tie peniaze vyuzit lepsie). Rodila som v ruzinove. Rodil ma mladi tim lekarov, takze pochybujem, ze ti maju zastarale poznatky... a v kochu pracuju tiez len sk lekari, takze je to rovnaka nemocnica ako kazda ina, ak to berieme z tohoto pohladu....
ja si myslim, ze to je skor skreslena optika dnesnych mamiciek o sk porodniciach. Aj ked netvrdim, ze vsade je to ruzove a urcite sa najdu diery, ale tie asi v kazdom statw
@sam2 dakujem za doporucenie...zijem v lone prirody...
@laurika1517 s pripojenim na internet 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
@laurika1517 a pri prirodzenom odteceni vody riziko prolapsu nie je? 🙂 ja som srdcom liberal, nech sa kazdy rozhodne,ako chce rodit. Tuto sobotu som porodila svoje tretie dieta, dojmy cerstve. Aj ked ja osobne by som doma nikdy nerodila, nemam na to ani odvahu,ani chut (som typ, ktory s oblubou vyuziva vsetko, co moderna doba ponuka - od lokaknej anestezy pri vrtani zubov po epidural pri porode)....mali by sme sa vsak vyhybat zovseobecnovaniu - riziko prolapsu je vzdy a je uplne jedno, ci vodu praskne porodnik alebo odtecie spontanne. Dokonca by som povedala,ze ak ku prolapsu dojde, jedina sanca na zachranu dietata je,ak dojde k prolapsu za pritomnosti porodnika. Plus nejake polohy mozu trosku pomoct,ale aj tak je nutna okamzita sekcia a ide doslova o minuty. Tiez napriklad vyvolanie porodu prostaglandinom - preco je prostaglandin v spermiach prirodzeny spustac a v tabletkach nie? Aky je rozdiel medzi jednym prostaglandinom a druhym? 2x mi vyvolavali porod, 2x pred terminom, 2x som uz bola otvorena, krcek skrateny, porodne cesty makke, kontrakcie sa do 30minut rozbehli - doslova to stacilo iba natuknut...mnohe mamicky su za to,ze sa porod vzdy sam rozbehne - ale vzdy nie. Niekedy a nevieme preco, to tak nie je. Placenta prezreta s infarktami, zelena voda...vsetko znaky, ze babatko uz malo byt vonku...co vtedy? Teraz su tu dva radikalne tabory, ziadna rozumna stredna cesta... Som za to, aby mamicky po zvazeni vsetkych veci mohli rodit doma (ale skutocne serioznom zvazeni a nie ruzove okuliare typu viktorianska postel s usmiatou cerstvou rodickou a dietatom v koliske)....zabezpecit pre tieto zeny kvalifikovany personal a vsetky dalsie nalezitosti...v nemocnici dopriat moznost rodenia v klaku, v drepe, ako zena chce a citi (mne sa v polosede rodilo dobre, v lahu na chrbte zle, kontrakcie som najlepsie znasala v stoji resp opreta o nieco...pri prvych dvoch porodoch som mala potrebu sprchy, pri tretom vobec)...trosku psychologicky skolit lekarov a zdravotny personal v pristupe k pacosovi - aj ked ten pristup mnohi lekari kopiruju zo skoly, co sa skratka naucili a videli,mnohi sami sklznu do rutiny... Co sa tyka vybavenia nemocnic - je to o vedeni...ak sa vedenie byde menit pri kazdych volbach, ak riaditelia bufu dosadzovani protekcne, nie podla kvalit, vela sa toho nezmeni - tam lekari na oddeleni malo vedia zmenit.
@sardinka336 a preco si ma zena platit za lekara aby mala aku taku istotu ze to dopadne dobre...? som si priplatila akurat pouzitie vane a nadstandart v prepocte za 3e na den... nechapem kde to sme aby si clovek musel platit za to aby is ho lekar vsimol
@fra aby sme to klasicky konikovsky nemali vytrhnute z kontextu...
https://www.postoj.sk/17665/viem-ze-ma-povazuju...
@laurika1517 a prečo si má zena platit PA??
Mna by si lekar všimol, o to pokoj...ale ja som chcela mat toho konkretneho lekara ...kapišto??
@sardinka336 no tak to bolo čítanie.. dakujem ružomberským lekárom a sebe, ako sme to fajne za 5 hodín dali
@sardinka336 ja som lekara zaplateneho nemala a vsimal si ma tam kazdy. Ako je len toto mozne
@sardinka336 dakujem za link, mam niečo s nastavením počítača a nešlo mi link skopirovať 😉
@sam2 inak mal sluzbu super lekar MUDR. Chuda...keby som to vedela...ale tak ja mam mojho gynekologa a je aj porodnik tiez v RUzinove tak som chcela byt s nim, ja som fajnovka. 😀 😀
@sardinka336 ved ja nie som za to aby si zena musela platit PA, ma to byt platene z poistenia
@sam2 dnes uz je pokrytie vsade :D :D :D takmer. nemaj strach srnky moj net nerusi
@laurika1517 Ešte raz - ja tie čísla nepotrebujem - ty sa tu stále oháňaš číslami a štatistikami. Ja som rodila skoro pred 9.rokmi v štátnej pôrodnici - perfektný prístup, prirodzený pôrod, žiadny nástrih, žiadne zásahy, ktoré som si neželala, malého mi hneď priložili,muž bol celý čas so mnou, mala som k dispozícii sprchu, WC, fitloptu.... áno akurát som rodila v kresle v polosede - na rovinu ti poviem fakt mi bolo v tej chvíli keď som mala začať tlačiť šuma-fuk či ležím, sedím, čupím alebo neviem čo..... 😉 . Takže ak nemáš extra prehnané nároky tak normálne a krásne porodíš aj na SVK.
@sam2 No veď ako som už napísala- má naštudované zahraničné zdroje na internete, takže je študovaná a o pôrode vie všetko - najlepšie rodiť doma, postavená na uši a nech sa jej ani omylom nikto nechytá - ale v paneláku to byť určite nemôže...... 😀 😀 😀
A nechápem ženy na čo pozerajú morbidné videá o pôrodoch na nete........
Mne raz stačil jeden dokument - myslím, že z UK - no fakt "úžasný" domáci pôrod - ona holá vo vani, okolo nej muž, rodičia, svokrovci, susedia a staršie deti a keď sa začala ukazovať hlavička dieťaťa tak PA vzala zrkadlo-zavolala cca 8-ročného chlapca a že "Jééééj, pozri aké je to krásne".....No, chudák chalan - vidieť v rannom detstve "rozčapenú matkinu ....." Nie som prudérna a ani nič podobné - ale mala som dosť. A určite netúžim po ničom inom ako po takomto pôrode.....😀
@marfikchov Krásne si to zhrnula - ja som bola 2x tehotná, dojčila som a všetko okolo aj bez MK - no neviem ako som to fakt mohla prežiť. Ja keď tu čítam niekedy niektoré tie diskusiu tak mi fakt až "rozum stojí" nad blbosťou niektorých žien....Je to presne tak ako si napísala. A táto téma tiež inklinuje k tým čo som spomínala-bohužiaľ..... 😒
@evittam pre teba je porod morbidny??? a ja som myslela ze to je ten najlepsi zivotny zazitok. ozaj a boli v tej pporodnici schopni splnit ze dieta nikam nebudu odnasat a bude nonstop s matkou? lebo volala som do viacerych a vsade mi povedali ze na vysetrenie odnasaju...
@laurika1517 a co sa ako tomu dietatu stane ked ho na 5 min odnesu na vysetrenie?! Ako ked ho porodis, pupocnu snuru prestrihnu.... nemusis byt s nim 24/7. Vysvetli mi, co sa stane tebe alebo dietatu, ked s nim 5 min nebudes?
@laurika1517 Nie, môj pôrod bol pre mňa krásny zážitok. Ja som reagovala na tvoje opisy a nezmyselné scenáre. A na to ako si poukazovala na nejaké videá kde deti ťahajú za hlavy, nohy a neviem čo ešte - na čo by som to asi tak mala pozerať?!! Na to aby som ďalších neviem koľko týždňov riešila pôrod a čo budem robiť ak hento alebo tamto?! Ako tu už bolo napísané v poslednej dobe tu mamičky, budúce mamičky riešia aj každý prd.....Nehnevaj sa, ale mňa ani pri jednom tehotenstve nenapadlo čítať podobné veci ako ty opisuješ - ani neviem na čo by som to robila ak by som nemala napríklad záujem byť PA alebo podobne. Prečítala som si len základné veci čo ma zaujímali - napríklad ako sa vyvíja plod v ktorom tt. a tak. Ja som plne dôverovala svojmu lekárovi aj pôrodníkovi - ak som niečo chcela vedieť tak som sa ho spýtala. Áno malý bol celý čas s nami, akurát na 2-3 minútky ho odniesli na váženie a vyšetrenie - to bolo všetko, ale najskôr mi ho položili na brucho a až neskôr ho odniesli....V tomto nevidím žiadny zásadný problém ani nič podobné.
@sam2 vidim ze o vyzname bondigu a toho ze sa nema preruovat lebo sa narusuje sacie reflexy a adaptacia novorodenca si asi este nepocula. ked prestrihnu pupocnu snuru skor ako dotepe tak dieta moze prist o 1/3 krvenho obehu... a mat problemy s anemiou neskor... ja som nechcela aby bolo dieta same ani tych 5min.
@sam2 nechapeš? nebude mat dobry štart do zivota....ako nahle nie je ten slavny bonding aspn 2hodiny tak koniec..s dietatom uz nebudeš mat taky vztah, puto...proste všetko pokazene.
@evittam ja som ale chcela aby tie dve hodiny bolo dieta na mne nahe hoza na kozu, aby sa mohlo samo prisat, same sa doplazit k prsniku, same na to prist. a nie aby mi ho niekto vzal a prieniesol obleceneho v zavinovacke, a prilozil k prsniku. to je cele co som chcela.
@sardinka336 to ze matky inak reaovali na dieta bez bondingu je dokazane a poznam kopec matiek ktore priznavaju ze s dietatom ktore im odniesli maju iny vztah ako s tym ktore im nechali... ja skratka nevidim jediny dovod preco by mi dieta mali odniest. prosim povedz preco by to mali robit ked nemusia. nie je to jednoducho nutne

@laurika1517 mas zlu skusenost s nejakou sk porodnicou? Kedy a kde?