Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@bluka2 vidis a toto su argumenty a prispevok, ktory je pre mna akceptovatelny a ktory mi dava podnet na zamyslenie. Bez injektiv, odbornych strasiakov z kniziek....ale moj nazor aj tak nezmenil (co je ale v poriadku) 😬
@gumimaci ja som toho si myslim ze zahranicie je stale lepsie ako porod doma. Aj ked podla mna sk porodnice nie su az tak katastroficke, ako sa zvykne prezentovat... 😬
@sam2 ja som sa priklanala k porodu doma, ale na kazdom pohlade nieco je, tak som bola prihlasena aj v nemocnici. Videla som 6 viedenskych porodnic predtym, tak som si dala zalezat, aby som mala prehlad. Nechala som rozhodnutie na ten den, podla toho ako to bude. Mali sme pripravene 2 plany, na transport do najblizsej porodnice a do tej, kde by som najradsej rodila. Kazdopadne doma vsetko islo super. Jedine, co mi vadilo bolo ked ma niekto vyrusil. Napriklad, ked buchli dvere pocas kontrakcie. Vadilo mi vsetko, svetlo, aj pachy. Vtedy ma kontrakcia omnoho viac bolela, ako ked som mala uplny klud. Nevedela som si predstavit, ze pojdem niekam a ze mi niekto bude nieco robit a rozpravat. Ale nevedela som, ze to budem takto mat, pripustala som aj moznost, ze sa budem citit tam bezpecnejsie, nebolo to ale tak.
Ked to tak po sebe citam, musim uznat, ze som sa moc zaoberala porodom a skoro vobec nie tym, co pride po nom. Nemala som ani sajnu, ako 15 rocna. Ale bolo to proste tak, bola som dost pohltena zamyslanim sa, ako to velke dieta z brucha vobec moze vyjst, vtedy to bolo dost nepredstavitelne. Ale vyslo bez problemov, 4,38kg, bez zasivania, och super to bolo a teraz uz prestavam spamovat
Mamila a hysterické Ženske kruhy....a uz mi blika kontrolka ze never všetkemu čo pišu. Netvrdím, ze nie je dolezite humanizovat porody nakolko je to možné....ale bez hysterie, bez fanatizmu z toho, ze ak sa to nahodou nepodari z jedno akých pričin, tak dieta ma snad dobabrany cely zivot a jeho ,,neschopná,, matka s nim...je to hlupost a klamstvo, ktoremu zial stale vela zien veri. Ano, prve chvile s dietatom su dolezite, ovela dolezitejšie je ake ma dieta zazemie ako take, aky vztah maju jeho rodičia - ako ziju, akym su vzorom. Sociálne prostredie, ktore posobí dlhodobo je dolezitejšie ako pár chvil po narodení. V reedukačných centrách nie su deti a mladez čo nemali bonding a chudatka nedoplazili sa k prsniku...su to deti, ktore mozno boli dojčene, ale rodiča mali dysfunkčny vztah, rozvedene rodiny s komplikovanými vztahmi, rodičia postriedali x partnerov...deti ktore hladali uniky v zlej partii a rodičia si s nimi nevedeli rady...rodinné prostredie a klima, atmosfera v rodine je zaklad, nech si budeme tvrit čo chceme.
@sardinka336 ale co by, je jedno ci foter bije mater a chodi do krcmi. Hlavne ze bolo dieta 2hodiny na matke, koza na kozu....urcite bude mat lepsi start a lepsi zivot, ako to dieta, ktore bonding nezazilo, ale vyrasta v harmonickej rodine... z toho vyrastie asocial neschopny nadviazat vztah s matkou.....
Ano, vsetci vieme, ze prve minuty su dolezite, ale to co sa tu pretlaca, potlaca akukolvek logiku a je to cisty fanatizmus, lebo ak by to tak bolo, tak my vsetci, narodene v casoch silneho komunizmu by sme zili asi inac. A teda myslim si, ze z nas v drvivej vacsine vyrastli slusni ludia, s chopnostami, emociami a normalnymi vztahmi
@sam2 suhlas! 👍
@sardinka336 nikto snad nepospochynuje ze nasledny zivot je dolezity predsa. ja len nechapem co mas tendenciu vzdy zmienky o bondingu ponizit...teda chapem...skryte obranne mechanizm
@sam2 hej az taki normalni ludia z vacsiny vyrastli, ze im pride normalne nechat dieta vrevat, nechat ho x hodin na novorodeneckom lebo matka chce mat klud , zavriet ho do detskej izby po prijazde z porodnice...ano az taki normalni mnohi su...ze separacia im pride uuuplne v pohode...a nasledne ked decko vzdoruje osprchovat studenou vodou...sak sa to tak robilo, aj dve ri vychovne na zadok neuskodia...sak aj nam to tak robili...ano ano tak normalni sme ...
@apollo13 a ja zase nechapem prečo nejaky bonding povazuješ za pomaly určujuci další smer zivota...aha chapem...asi si ho nemala a tak ťa to štve. Dobrá sprava je ze to zaiste neurčuje další smer zivota.
No zaujimave...ktora z vas milé damy zavrela dieta po prichode z porodnice do izby a nechala revat ? Extrem....alá konik...ono všetky tieto vyskumy sa robili na ustavných detoch, kde ta separacia nepochybne je bola a bude to je proste sučastou ustavneho systemu ze tam nie je tolko pracovnikov aby tieto veci plne pokryli. ..a potom tieto teorie preniesli medzi ,,normalne,, matky ktore sa riadne o deti staraju a tie sa začali bat aj hodinoveho odlučenia od dietata, ktore kratka separacia určite nepoznači na cely zivot ako deti z decakov.
@apollo13 ale prosim ta, tu tu vytahujes take extremy, ze az... samozrejme, ze doba ide do predu,ze su nove zistenia. Ja bonding nezatracujem, ale zasa to co tu predvadzas ty je chore.... a naozaj mi pridu za vlasy pritiahnute teorie o tom, ze ak mi dieta odoberu na 5 min na vysetrenie, bude vztah matka-dieta iny, ze bude mat iny start do zivota,....atd atd.... a teda rozhodne by som si toto nedovolila tvrdit buducim matkam a strasit ich tymito primitivnymi teoriami a vzbudzovat v inych zenach pocit, ze ak nezaziju ten slavny bonding, v niecom podstatnom zlihali a neurobili pre dieta vsetko potrebne
@sardinka336 ja ko dieta narodene v komunizme som ho samozrejme nemala. moje dieta ho ale malo. lebo ho povazujem za zasadny a urcujuci. matiek co nechavaju vyrevat dieta je kopec. s pozehnanim a doporucenim babiciek nech si zvyka...takych pribehov a nazorv e to dost a dost...
@sam2 lebo ani tych 5 minut nie je nevyhnutne byt do matky. nechapem preco by sa to malo robit ked to nie je nevyhnutne. su nemocnice kde neoddeluju od matky ani na tych 5 min. a ked to ide tam tak preco by to nemohlo ist vsade...
@apollo13 no tak hrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr do nemocníc a urobiť tam prevrať... načo tu už dva týždne tliachate, aj tak to nevedie nikam... bludov tu už bolo popísaných tak či tak dosť
@apollo13 ako tak mi teraz povedz co sa akoze stane ked ho vezmu? Vies mi to definovat, dat priklad? Vies mi vedecky zdovodnit co sa bude diat v dalsom zivote tomu dietatu???
Chces tym povedat, ze tvoj vztah s tvojim dietatom je lepsi ako moj vztah s mojim dietom? Chces povedat, ze moje dieta bude mat menej uspeny zivot ako to tvoje? Ze jeho vztahy budu ine? Chces mi tym vsetkym povedat, ze som horsia matka??????
@sam2 dieta pri tom ma stres...a ja ako matka nechcem aby moje dieta malo po narodeni hned stres ktory je uplne zbytocny. pri strese sa dietatu vylucuje nadmerne mnozstov kortizolu, ktory nepriaznivo posobi na mozog...skratka nevidim dvod pred dieta seprarovat ked nejde o zivot... nechcem povedat ze si horsia matka. chcem tym povedat ze nevidim dovod dieta vystavovat niecomu co nie je nevyhnutne a sposobuje mu to stres to je vsetko...
@apollo13 a ako sa ten stres toho dieťaťa prejavuje?? celý príchod na svet je pre dieťaťa na svet, nemyslím, že to 5minútové odlúčenie mu urobí taký stres, že ho to poznačí na celý život
@sam2 kazdy stres je pre take dieta zbytocny. aj keby to do buducnosti nemalo ziadne nasledky, pre tu chvilu je to pre dieta skratka stres a utrepenie.
@marfikchov a naco mu pridavat stres ktory nie je nevyhnutny. ako sa prejavuje stres? napr tym ze dieta place??? je nutne dieta vystavovat situacii ze niekde osamotene place na vysetrovanom stole same bez matky ked to nie je nutne? same vysetrovat by som nenechala ani 2-3 rocne dieta a uz vobec nie novorodenca...
Ďakujem svojej mame, že ma počas celého tehotenstva drzí pri zemi a pri zmysloch, keď za ňou chodím s novými teóriami o pôrode a výchove, hlavne pri určitých fanatických názoroch 😄 dokonca sa čuduje, že si to tu občas čítam. A stres u dieťaťa? Stres má prvorodička práve z fanatických názorov a nezmyselných štúdií.
takze dieta oddelene od matky nepreziva stres? iste matka je vlastne nepotrebny inkubator a dieta si ani nevsimne ked je bez nej...
@malasandrika
@apollo13 2-3 ročné dieťa je na uplne inej mentálnej úrovni ako novorodenec... odlúčenie vníma úplne inak...
@apollo13 ako budúca matka samozrejme budem chcieť vedieť, či je všetko v poriadku, ale nejdem sa hádzať o zem a mať záchvat, že mi sestričky zoberú malú na 5 minút preč. Neviem aký bude pôrod, možno si budem chcieť aj vydýchnuť 😄 Veď s malou budem celý život, netreba zbytočne dramatizovať
@sardinka336 tiez 100 % súhlas! iba by som zacala skor - "mamila a ine zenske bludy" 😉
@marfikchov no len tomu 2-3rocnemu sa to da predsa vysvetlit..takze ten to zvlada praveze ovela lahsie ako mensie dieta co sa mu to vysvetlit neda. takze akoby som nenechala 2-3r same, tak tym menej by som nenechala novorodenca ktory netusi co sa s nim deje a nema mentalnu vybavu aby pochopil ze to co sa deje zachvilku skonci a pojde k mame.
@sam2 ja to isté, uvidela som ho, odstrihli, vyšetrili, medzitým samozrejme padla moja otázka o tom, či je v poriadku a ked mi k tomu oznámili miery, viac mi nebolo treba... trebárs ja po druhom pôrode som mala vysoký tlak, pritom v tehu nie... nezabudnem na ten pocit, že ja som si vôbec necítila ruky a ked mi malého chceli dať, tak hovorím,že ho radšej dajú chlapovi, lebo ho neudržím... myslím, že ja som mala ten stres väčší ako Matiáško, lebo ten bol taký pokojný, hned... teda neplakal, ak nepočítam to, že mu plač vyvolali... tak o akom strese sa tu bavíme... a dalšia vec, plač je prirodzený prejav dieťaťa... a vy sa môžete len domnievať, prečo plače... hádam neplače novoredenec celé noci zo stresu!!!

@sam2 s lekarmi to robim rovnako 😉
Riziko pri porode doma je a ake velke/male je, zalezi od kopy faktorov, napr. ci boli problemy v tehotenstve, ako rychlo pripadne trva transport do nemocnice, ake vybavenie ma PA doma, riziko sa sa vselijako zredukovat, aj ked nikdy nie na nulu. Riziko v nemocnici ale existuje tiez. Niekedy nestihnu vcas zakrocit, niekedy tam rodicka chyti nejaku bakteriu, co by doma nechytila. Stava sa, ze sa inak dobre prebiehajuci porod po prichode do nemocnicneho prostredia zastavi (to som videla na vela videach ;) a pocula od zien a potom su potrebne ukony, ktore by inak potrebne neboli. A teraz porovnaj tieto DVE rizika. Objektivne porovnat sa to neda. Preto si musi vybrat kazda matka, co pre nu viac zavazi. Ty si vyhodnotila to prve riziko ako vyssie, ja to druhe, podla vedomosti, ktore sme kazda pred porodom mali.