icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

baaambulkaa
4. dec 2016

@tutu_1 zato ty sa tu tváriš ako najmúdrejšia na svete :D nemusíš tu dávať žiadne zdroje, ale zdravý sedliacky rozum mi stačí na to, že jednoducho sa môže čokoľvek stať a nebudem pre nejaké svoje tvrdohlavé pohodlie riskovať, že ohrozím svoje dieťa....ty tu dookola melieš, že vlastne je to najbežnejšia a najbezpečnejšia vec na svete, len tak si ľahnúť do vane a porodiť...a stavím sa, že aj na očkovanie máš milion zdrojov, prečo nedať očkovať a vlastne na západe nik neočkuje a my sprostí Slováci áno...vravíš že čo ľudia počuli v správach a čo čítali na nete? a ty si sa to kde dozvedela, že očkovanie je nezdravé? isto že na internete ;)

krupidlo
4. dec 2016

ja velmi dufam, ze si to este do porodu rozmyslis, hlavne za tvoje nenarodene babatko... tiez som za co najprirodzenejsi porod a podobne veci, ale ako zachranarka viem aj o komplikaciach, ziadna rodicka pred porodom netusi, ako jej porod dopadne a ake komplikacie mozu nastat, dufam teda, ze si si to podrobne nastudovala 🙂 porody doma su coraz popularnejsie, akurat nikto uz nehovori o tom, kolko roboty tym spravia zachranarom, ktori su k tymto porodom volani, nehovoriac o tom ako je ohrozeny zivot dietatka, ked pride nejaka komplikacia 🙂 v kazdom pripade, drzim palce aby vsetko prebehlo tak ako ma 🙂

tutu_1
4. dec 2016

@renimac vies, myslim si, ze ženy by nehľadali takéto alternatívy, keby ten základ ľudského prístupu bol aj u nas bežne dostupný. Ja si nedovolím rodiť doma, zvážila som rizika a proste nie. No nájsť pôrodnicu, ktora vyhovie aspon tomu základu nie je ľahké. Preto ženy doslova utekajú za hranice, alebo podporia podľa mna uzernicky Koch. A pritom ide o tak normálne veci ktoré WHO roky odporúča.
A ako to bolo u kamarátky ? Bola tam intervencia zo strany lekárov ?
@maciatkolulu Jaj miešaš hrušky s jablkami, ale dobre teda. Uz roky sa neliečim s ATB. Da sa to aj bez nich. Ale musela som sadnúť na rit a niečo si o tom zistit. Stále sa pýtam CO konkrétne sa moze zvrtnúť ? Co konkrétne kde by ta lekár zachránil zo sekundy na sekundu ak sa bavíme o fyziologickom pôrode ktorému predchádzalo fyziologické tehotenstvo, počas neintervenovaneho pôrodu ? Ak dostaneš embóliu zgegnes im pod rukami ako pred rokmi jedna rodička tuším na Antolskej. Ako piše @gumimaci úmrtnosť na začiatku bola v nemocniciach vysoká. Ženy sa tam báli chodiť. Skús si vygoogliť meno Ignác Filip Semmelweis ak mi neveríš. Nemam dôvod ta strašiť nejakým pochybným sme.sk To su proste fakty.

bluka2
4. dec 2016

@maciatkolulu Si uplne mimo, ked si myslis, ze zeny, co rodia doma to robia kvoli svojmu pohodliu

tutu_1
4. dec 2016

@baaambulkaa nuž nedozvedela som sa nic okrem tvojich postulatov. A odporúčam citat s porozumením. Ja nie som doma rodiaca žena a ani ňou nikdy nebudem. Niektorým ľudom tu unikajú podstatne detaily.
@krupidlo Niekto od fachu. Super. Mozem sa spýtať preco to v niektorých krajinách funguje, alebo aspon fungujú pôrodné domy ? Co sa moze konkrétne zvrtnúť zo sekundy na sekundu ze by to nestihli do nemocnice ale lekári by to stihli ? Vopred chcem povedat, ze ma to úprimne zaujíma. Nejde mi zhadzovanie ani zosmiešňovanie. Skutočne by som si rada rozšírila obzory z druhej strany (lebo mam iba iné informácie) rada by som povedala ze som nerodila doma a ani to neplánujem. Len ma to zaujíma. Ďakujem 🌸

bluka2
4. dec 2016

@krupidlo Super rada od zachranarky si pred porodom studovat o komplikaciach, ktore moze nastat. To mas ako cestou na pracovny pohovor sa zaoberat sa myslienkami, co budes robit, ked zle dopadne. Ako asi dopadne?

baaambulkaa
4. dec 2016

@krupidlo skús vysvetliť tutu_1 čo všetko sa môže stať, lebo ona je presvedčená, že vlastne nič a že lekár nie je vôbec potrebný :D

baaambulkaa
4. dec 2016

@tutu_1 nechceš, aby to vyzeralo ako zhadzovanie lekárov, ale vlastne to celý čas robíš....trošku úbohé....neviem, či máš nejaký komplex, že si nevyštudovala medicínu alebo neviem čo....lebo dookola tu trepať, že vlastne komplikácie neexistujú a pritom nebyť lekár...ty máš svoje zdroje, kde je všetko ružové a pôrodník, ktorý celý život venuje štúdiu je vlastne nepotrebný :D

bajuska222
4. dec 2016

@krupidlo
Ma pravdu, naozaj človek nikdy nevie ako všetko dopadne, sny a predstavy sú jedna vec a realita a priebeh pôrodu druhá. Ja neodsudzujem domáce pôrody ale treba brať do úvahy oba vaše životy. Sekundy dokážu veľmi veľa. Nie vždy ide všetko tak akoby sme si priali. Držím palce nech ste v poriadku a zdravý obaja nech sa rozhodneš akokoľvek.

renimac
4. dec 2016

@tutu_1 pokiaľ ona vie, tak žiadna. Teda až do momentu, keď sa z nej začala valiť krv. Osobne si nemyslím, že za všetko môže intervencia lekárov. Proste aj domáci pôrod sa môže posrať. Pardon za výraz. Samozrejme, všetko o com piseme, by mal byť štandard, zatiaľ nie je, ale takisto aj fakt, že v zahraničí je domáci pôrod vnímaný inak aj preto, že PA majú vybavenie aké majú a roky fungujúci systém. Zákonom je to tiež inak ošetrené. Samozrejme, že nie som šťastná, že to takto nie je aj tu, ved čoskoro ma to samu čaká, ale zas mi vadí, že na SVK na všetko nadávame a pritom každý má možnosť voľby. Odísť žiť inde, ísť rodiť do zahraničia, alebo si len otvoriť ústa aj inde ako na MK. Myslím všeobecne. Posledne tu čítam tak vyhrotene názory, tak nepríjemné dialógy, že začínam mať pocit, že pôrod na SVK nie je to najhoršie čo sa mi môže stať. Sorry za výlet, ale chce se mi blejt, pane velebnosti. A nielen kvôli tehotenstvu. ... pekný večer všetkým. PS: na záver mi nedá dodať, že je jedno kde a ako sa rozhodnete rodiť, dôležité je, že dieťa potrebuje v prvom rade spokojnu matku. A pre každú je to niečo iné. Tak to treba rešpektovať.

bluka2
4. dec 2016

@baaambulkaa Napriklad v Rakusku pri normalnom porode lekar naozaj nie je potrebny, v nemocniciach. Su tam na to PA.

renimac
4. dec 2016

@tutu_1 *za výlev

krupidlo
4. dec 2016

@bluka2 nuz, ak porovnavas pohovor a ohrozenie zivota svojho dietata, tak nemam slov 🙂 posadila by som ta na par chvil do sanitky nech sa ti otvoria ocka 🙂
kazda rodicka je najmudrejsia az zrazu nastane to o com v zivote nepocula, lebo vsak naco aj, ved ide len o porod
nuz... zodpovedny rodic si nestuduje len pozitiva, ale aj negativa, urcite ta v tvojom zivote postihlo uz raz nieco s cim si nepocitala a mohla si tomu predist, keby si o tom nieco vedela... a teda nepoznam vaznejsi dovod nastudovania si kazdej stranky aj pozitivnej aj negativnej pokial ide o porod mojho dietata, ale asi nie kazdaz nas to berie takto 🙂 a skutocne mam velmi rada ludi, co nemaju ani len ponatia o moznych veciach ale su ti najmudrejsi, ale vdaka nim mame vlastne robotu, takze asi aj dik 🙂

tutu_1
4. dec 2016

@baaambulkaa Máj svoju pravdu keď ti to pomôže. Ale argument z tvojej strany žiadny. Nevadí. Ja som to aj čakala. Podsúvaš mi nezmysli. Keby som o tých rizikách nevedela nenapísali by som ze ja si nedovolím rodiť doma, keby som mala o vsetkych lekároch taku mienku iste by som sa im nezverila do rúk. Ale pokojne si o mne mysli co uznáš za vhodne vyvracať ti to nemienim.
@renimac Dobre sa mi s tebou diskutuje to by som chcela vyzdvihnúť i keď nezdieľam vsetky tvoje názory. Nuž medzi slobodne rozhodnutia mi je tažko prijať fakt ze by som mala ísť žiť inde. Veci o ktorých sa vedu diskusie sa niekedy netýkajú celého Slovenska, niekedy je to globálny problem. Ja chápem pluralitu názorov, nechápem len nevraživosť voči menšinovej optike. Ale to je vec Stara ako ľudstvo samo, vedel o tom svoje sk I.Kant.
To co pises o PA presne o tom som písala. Inak podobný systém fungoval aj v starom Československu, keď pôrody odvádzali pôrodné asistentky. Neskôr sa to začala viac presúvať do nemocníc. Tak malo sa o týchto veciach vie. Ale vášnivo sa diskutuje.

bluka2
4. dec 2016

@krupidlo Vobec si ma nepochopila, ja som nikdy neporovnavala 1 a 2, len uviedla ako analogiu a pointa mala byt, nie, ze porod je ako pohovor 😉 ale ze ludska psychika a ako je nastavena mysel ma velky vplyv na vysledok hocijakej situacie.

Informovat sa o rizikach je samozrejme zodpovedne, myslim, ze kazda sme tak spravili, ale nie studovat a zaoberat sa tym, ako ty pises. Tvoje prispevky su ako bu-bu-bu, ale chyba im obsah (zatial).

Vsak nam povedz, co tvoje "ocka" videli a moje nie, ja si rada precitam.

renimac
4. dec 2016

@tutu_1 tak len veriť, že zažijem krásny pôrod aj v pôrodnici 😉. I do my best. Pekný večer.

tutu_1
4. dec 2016

@krupidlo často chodíte k neplánovanym domácim pôrodom ? Ja si na domáci netrúfam, som pom po sekcii. Budem spokojnejšia v pôrodnici. Môžeš nám prosím objasniť co všetko sa inak pri zdravej žene a zdravom pôrode moze zvrtnúť kde rozhodujú sekundy a aké vysoké je toto riziko ? Je dobre to vedieť, napríklad mnoho žien to moze odradiť od zbytočného riskovania.

krupidlo
4. dec 2016

pozri, ja som sem nikomu neprisla dokazovat co moje ocka videli a co nie.
nepatrim medzi matky ktore sa potrebuju hadat a byt najmudrejsie.
len by ma teda zaujimalo, ako pred porodom urci porodnik, ci sa napr dieta neaspiruje plodovu vodu? tak napriklad, porod z leta, zhoda okolnosti moj byvaly, ktory je zrazu strasne prirodny, a vsetko riesi extremne, zavolali si perfektnu najlepsiu a najsikovnejsiu porodnu babicu, jeho zena mala bezproblemove tehotenstvo, tak sa rozhodli ze ved su majstri sveta daju to sami aj doma, tak predstav si, dietatko zrazu zmenilo svoju polohu a ani nahodou nebolo otocene hlavickou dolu, malo obtoceny pupocnik dvakrat a klesali mu velmi rychlo ozvy.. ale naco vlastne o tom vediet vsak? aj taketo veci sa deju a dokonca aj pri bezproblemovom tehotenstve, a riesime tu len dieta, ale myslim, ze mama tiez stoji za slovo, a co urobi porodna babica doma, ked zena zacne krvacat? ani v sanitke nie je indikovane odrodit aj placentu, pretoze hrozi velke krvacanie, atd atd, je toho prilis vela :*

krupidlo
4. dec 2016

@tutu_1 porody boli velmi caste, k domacim to nie je az tak casto, ale ano stane sa, ale urcite bolo castejsie, ze zrazu zena zacala rodit a prebiehalo to prilis rychlo na to, aby sa dostavila do nemocnice, skor sa chodilo k romom. samozrejme, porod nie je ziadna veda, pokial prebieha vsetko ako ma, ale uz na skole nas velmi dobry profesor gynekologie vystrihal pred porododnicou v banskej stiavnici, ktora nemala operacnu salu, bolo strasne vela vyjazdov ze zachranka musela prevazat rychlo rodicky do blizkych nemocnic s operacnou salou.
a tych vyjazdov tam teda bolo hodne hodne vela, a to su fakty, nie vymysly 🙂

tutu_1
4. dec 2016

@krupidlo Ja som vďačná za to ze si prispela. Treba o týchto veciach rozprávať. Obtočená pupočná šnúra je bežná. Pokial je dostatočne dlha da sa dieťaťu odmotat z krku ak nje v správnej polohe. Pokial by pri žene bola skúsená PA vedela by palpačne zisit ze dieťa ide KP co je kontraindikácia pre porod doma. Skúsená PA odporučí prevoz do nemocnice, navyše je vybavená aj doplerom takze moze zisťovať ozvy dieťaťa. Mýlim sa ?
Babica s krvácaním nespraví nic. A veľakrát s tym nespravia nic ani lekári. To je proste fakt. Tak isto ako s trombozou.

tutu_1
4. dec 2016

@krupidlo chápem, tie prevozy boli iste náročne na psychiku u nas to nie je bežný jav, človek cíti veľkú zodpovednosť. Tie prevozy do Žiaru, ci do Zvolena cca koľko to je 1/2 hodina ? Stihlo sa to, alebo boli úmrtia žien a deti ?

sisaka
4. dec 2016

@baaambulkaa na chrbte nemusia nic nosit, ak dieta potrebuje z nepredvidatelnych dovodov inkubator, tak pride sanitka s nim, dokonca tu mame specialne inkubatory s chladiacou prikryvkou, ktora podchladi dieta az na niekolko dni, co zamedzi poskodeniu mozgu napr. pri nedostatku kyslika, takato "srandicka" stoji $50,000 chcela by som vediet, kolko deti narodenych na Slovensku v porodniciach,za asistencie lekarov dostalo takuto terapiu.
Mimochodom ak sa rozbehne predcasny porod tak zena ide do nemocnice a nerodi doma. V nemocniciach pri normalne prebiehajucom porode ma zena pri sebe tiez svoju PA a nikto z toho nepanikari. To si fakt myslis, ze ked ti medzi nohami nestoji doctor tak neporodis?

alby2014
4. dec 2016

@sisaka tu srandicku maju na detskej neonatologii v ke vo fakultnej....primarovi som ucila obe dcery, chodi k nam na skolu na prednasky....ako toto je SR, milion veci tu nefunguje, ale 100rokov za opicami tiez nie sme

sisaka
4. dec 2016

Co sa tyka postpartum krvacania to Je statisticky castejsie u nemocnicnych porodov, kde sa umelo zasahuje do procesu. V kazdom pripade PA je vybavena potrebnymi liekmi na zastavenie krvacania od oxytocinu cez misoprostol az po carboprost (sorry Slovenske nazvy neviem) taktiez mozu zaviest infuziu, ale to asi skoda vysvetlovat ked tu niekto nechce pochopit, ze vo svete sa vo vyspelych krajinach rodi aj doma, PA su patricne vzdelane a vsetko je premyslene a postupy do detailov prepracovane.

sisaka
4. dec 2016

@alby2014 tak to Je super, dufam ze nie Je jedina.

krupidlo
4. dec 2016

tak potom prosim vysvetlenie na to, preco je nakoniec taka dobra zachranka, ked su pa take vybavene a sikovne,
lebo neviem ci chodime k fiktivnym pacientom, alebo co 🙂
a taktiez preco v banskej stiavnici bolo tolkokrat potrebne prevazat rodicku do zv, bb atd 🙂 tam mali techniku, aj lieky aj vsetko, len je treba pochopit, ze dost casto je potrebny aj operacny zakrok 🙂 a bohuzial dost casto.
teda po mojich skusenostiach to beriem zatial na sr za velmi nezodpovedne, ostatne stat nehodnotim, neviem ako to funguje tam, ale tu to urcite zatial nefunguje tak ako by malo. a mozte si byt iste ze ja by som stala prva v rade v zariadeni, kde by sa rodilo co najprirodzenejsie, ale nie nezodpovedne 🙂 to je vsetko 🙂

alby2014
4. dec 2016

@sisaka nie, boli sme tam aj na exkurziu, samozrejme nie unajriz. babetiek a len s par deckami, co chcu studovat medinu a fakt su super vybaveny, zachranuju tam deti od 500g...
ja chapem,ze v krajine,kde je tradicia,moze byt aj porod doma bezpecny,lebo je tam na to system. Na SRproste nie,sanutke ta budu zchranovat,aby doslu do porodky, v porodke kym dojdes na sal....plus rodit doma PA ta rodi vlastne nelegalne a tomu zodpoveda vybavenie...cize rodit doma na sr je brutal riziko,netvarme sa, ze nie

sisaka
5. dec 2016

@alby2014 vsak JA tiez nie som za "divocinu" bez PA na vlastnu past, ale nevidim dovod zavrhovat porod doma s tym, ze sa to bezpecne neda vykonavat I ked Je zo zahranicia zrejme a dokazane, ze to ide, len je potrebne vytvorit na to podmienky, identifikovat kandidatky, mat vyskolenych ludi a pod. Nemam rada, ked sa vsetko hned apriori zamietne lebo si to niekto nevie/nechce predstavit. V Kanade tiez nemame dlhu tradiciu, Len pred par rokmi zacali preplacat porody s PA a porody doma sa tiez Len rozbehli povedala by som poslednych 10 rokov, ale nas zdravotny system I ked je statny mi pride flexibilnejsi a rychlejsie reaguje na poziadavky doby, vyskum a pod.

evittam
5. dec 2016

@aristka Ty si oslovila mňa - tak som len reagovala - daj mi pokoj a budeš mať aj ty. Ja som stopku porušila - to je pravda -ale len preto lebo som ju mala prvýkrát a nevedela som, že to nesmiem prispievať do celého fóra-bola som v tom, že len do diskusie kde mi tú stopku admin napísal. A bola som na to upozornená a prestala som a dodržovala som to - takže sa nestaraj o moju stopku ale o seba....Síce - ty si sa o ňu postarala aj so svojou kamoškou....

A ospravedlňujem sa všetkým za odbočenie od témy.

marrie5385
5. dec 2016

Myslim ze bonding je super...ale vzdy treba prihliadat na situaciu. Ak treba riesit zdravotnu stranku matky alebo dietata...co je prednejsie? My sme trochu mali...na dvakrat mi ju priniesli, polozili. Tesne po porode, po siti. Ale v noci som ju nemala kedze som na wc odpadla (rodila som vecer) a zakazali mi do rana vstat. A porod ako taky je podla mna tazka zalezitost pre matku aj dieta...ale zase potom je vela moznosti tieto zazitky nahradit niecim inym😊