icon

Rodíme doma

bambino256
27. sep 2016

Ahoj

s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.

Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.

s pozdravom Zuzana

evittam
28. sep 2016

@dai Nie, kraviny nepozerám. A ak sú teda také rozkošné a bez bolesti - by som sa rada opýtala tých matiek na čom "fičia" keď sú bez medikamentov. Lebo teda ja mám dosť vysoký prah bolesti - ale pôrod to mi stačilo - na dlho.... 😅

dai
28. sep 2016

@evittam tak oni su plne endorfinov🙂

daniela1983
28. sep 2016

@evittam no ano zabalene dieta daju matke vsade... to je mi jasne. lebo sa k nim zavazne odporucenie WHO este nedostali ze dieta sa lepsie adaptuje na matke nahe...
preto hovorim ze slovenske porodnictvo zamrzlo v dobe temna... no ale nic. mne je jasne ze budes branit postupy ktore si zazila. ale keby si zazila porod po ktorom ti dieta nevzali ale nechali tak by si si nedokazala predstavit ze by si druhe rodila tak ako popisujes ty. to je skratka zazitok o ktory by si nikdy uz nechcela prist ani by si nedovolila aby on prislo tvoje dieta. lenze je jasne ze nieco co nepozname sa nam zda divne... a ked sme to nezazili robime si z toho srandu aby sme sa ubranili pocitu ze fakt na tom nieco bude.dakujem za odporucania dalej sa vzdelavat ja to robim neboj sa :D ale niekto si zrejme nemieni rozsirit obzory nikdy :D ale tak co uz

evittam
28. sep 2016

@daniela1983 Menej čítaj a viac si užívaj života s vlastnou rodinou a deťmi. Urobíš lepšie. A teraz to neber tak - akože sa nemáš vzdelávať ale myslím, že moc riešiš veci, ktoré aj tak v konečnom dôsledku vezmú úplne iný spád ako si predstavuješ a naplánuješ - a pôrod je jednou z nich. 😉
Nepopieram, že si môže niekto pamätať pôrod - ale určite tak maximálne v hypnóze.

daniela1983
28. sep 2016

@evittam tak isto som mala skvely porod bez utisujucich prostriedkov a bol to ten najlepsi zazitok v zivote a hned po nom som hovorila ze by som si ho kludne zopakovala hned v ten den...a ano u zubara si pri brtani davam injekciu od bolesti...

ajana1
28. sep 2016

@dai vidis a moju mamku skoro nechali vykrvacat v porodnici Na stole. Dokonca sa im stazovala ze sa jej to nezda ze tolko krvaca a Len mavli rukou a tiez ju v poslednej hodine ratovali. Inak to ze porodnik nechal kus placenty bola chyba uz pocas porodu 😉

evittam
28. sep 2016

@dai Počkaj, videla som jedno "perfektné" - mamička rodila v domácom bazéniku - nahá samozrejme - všetko také fantastické (rajský plyn a spol.) - okolo nej: manžel, pôrodná asistentka, rodičia, svokrovci, ostatné staršie deti, mačka, pes, susedia a neviem ešte koľko ľudí sa tam zmestilo - a zlatý bonus bol keď PA zobrala zrkadlo, išla sa pozrieť ako je už otvorená a zavolala asi 8-ročného chlapca - aha už je vidno hlavičku.......Fakt po ničom inom netúžim len po pôrode kde je okolo mňa 20 ľudí a všetci čučia na moju otvorenú..... 😅

dankolia
28. sep 2016

@daniela1983 ja som rodila v snv dva krat a normalne ziaden cisarak

daniela1983
28. sep 2016

@evittam no kedze v tom zahranici mi dieta nemonitorovali na pasoch ale prenosnym dopllerom ktory ma neobmedzoval a polohu som si vybrala podla toho ako mi bolo najlepsie tak asi aj preto sa dieta narodilo velmi rychlo na jednu kontrakciu cele...keby som rodila v klasickej polohe tak sa asi dost natrapim

daniela1983
28. sep 2016

@dankolia ked sa pytam na prirodzeny porod nemyslim tym vaginalny ale bez zasahov, bez midikamentov, bez strihania, bez polohy na chrbte a polosede a bez odnesienia dietata...ide to v snv?

ajana1
28. sep 2016

@evittam @dai inak zeny ja som si to odrodila bez akychkolvek oblbovakov a verte tomu ze sa to da zvladnut. Som si pekne zatancovala Na svoje oblubene cd a sprchovala, a ked bolo najhorsie manzel mi masiroval chrbat.

maciatkolulu
28. sep 2016

@ajana1 ja neviem, asi som ina, ale mne vyhovovalo, ked mi maleho dali az na druhy den a to som ich prosila, nech si ho zoberu na noc este a nechceli, ja som potrebovala spat a spat, takze pre mna predstava, zeby ma poslali domov hned je viac nez desiva 😉 , doma dalsie dve deti, pes, hlodavce, muz vtedy este pracoval na normylny uvazok, svokra chora, matka lava bez nejakej velkej aktivity pomahat, co ani nie jej povinnost, tak si neviem dost dobre predstavit normalne fungovat a to sa mi zdalo, ze ma vyhadzuju nejako skoro po cisarskom, ze na piaty den 😉 samozrejme, ze som chcela, ale aj tak, pri prvych dvoch to bolo na deviaty den a hikali, ze ako mi robia sluzbu, ze uz idem a pri druhej uz na osmy den, s tym, ze kto chce kam 😉 tiez cisaraky, takze kazdemu vyhovuje nieco ine, ale screening by som nepodcenovala, daju sa podchytit rozne ochorenia a to v pociatocnm stadiu, s naslednym liecenim, ako ked sa na ne pride az ked sa prejavia, snad rozumies co pisem, nie kazdy ma to stastie a ma zdrave dieta

evittam
28. sep 2016

@daniela1983 Prepáč, ale ja mám obzory rozšírené až dosť - ešte raz - mne môjho syna dali hneď ako sa narodil - nahého - áno na pár minút a po pár minútach už zabaleného a stále je a bude to môj najkrajší zážitok v živote. A aj bez vybratia polohy sa narodil na tretiu kontrakciu - a? No fakt "strašná katastrofa" , že u nás v pôrodnici nemali nejaký prenosný monitor a musela som chvíľu ležať a hneď to na mňa prišlo.... Vieš čo, prepáč, ale takýmto "až moc prepišťaným rodičkám" nevyhovieš... Čo sa mi nestalo pri druhom pôrode, nakoľko pri ňom išlo o život aj mne aj dcérke.....

daniela1983
28. sep 2016

@maciatkolulu po prirodzenom porode by ti to rozhodne nevyhovovalo. po cisarskom sa nedivim

daniela1983
28. sep 2016

@evittam no vidis a co im branilo tam to dieta nechat? ich rutina a obmedzenost

evittam
28. sep 2016

@ajana1 No ja tomu verím - ja tak isto - ale niekto ti tu ide tvrdíť, že to na SVK nejde....

evittam
28. sep 2016

@daniela1983 Všetky normálne inteligentné ženy tu vieme, čo myslíš prirodzeným pôrodom ...

evittam
28. sep 2016

@daniela1983 No a? Nič sa nestalo. Môj syn je normálny zdravý chlapec, nemá žiadnu traumu a ani ja nie a ani môj muž, len kvôli nejakej párminútovej rutine. Vieš čo, každej žene želám taký super pôrod ako som mala ja.

ajana1
28. sep 2016

@maciatkolulu joch ver tomu ze kebyze si to zazijes tak by si inak tvrdila. Ja som sa nemohla z postele nanajvys Na wc a do sprchy. Ukazali nam ako sa starat o maleho, pripravili mi jedlo ake som chcela, popratala nam, skontrolovali kojenie a tiez Na kazdy den skontrolovali, merali teplotu. A hlavne bola tam iba pre mna 🙂 a pocas prvych desiatich dni pride lekara na kontrolu a robia tiez Odber z paty (ten isty co Na Slovensku) a ten je myslim ze do 3 dni od porodu.

maciatkolulu
28. sep 2016

@daniela1983 ani po prirodzenom porode by sa mi neziadalo domov kde ma cakali dalsie dve deti, normalna domacnost, proste som mala dost velky klud na svojej izbe, navstevy kedykolvek, jedlo mi chutilo, tv a keby daco, tak pomoc. Pozri, kazdy nech si robi ako uzna, ale domaci porod je za mna velke riziko, najstarsie dieta bolo pocas celeho tehotenstva dokonale, vsetko tabulkove, ja mlada - 20rocna, vsetko eno nuno a? Tesne pred porodom, uplnou nahodou ani nie moj porodnik prisiel na to, ze ma nasa dcera hydrocephalus, nechcem vediet, co by bolo, kebyze na ten utz nejdem, bol robeny po znamosti, aby babicky videli, no videli ☹ ....vies co by sa stalo kebyze rodim doma a prorodzene a pride sa na to az ked by jej rapidne rastla hlava a mozno by sa poskodil mozog????!!! pretoze ked sa narodila bola na pohlad uplne ok, vsetko bolo ok apgar skore 10, vtedy nebol povinny screening mozgu, proste by sa na to prislo neskoro, takto sa to pdchytilo ako dvojmesacna bola operovana a je uplne ok, ja by som proste nikdy neriskovala

maciatkolulu
28. sep 2016

@ajana1 tak to uznavam, ze je super 😉 , ale rodila by som urcite v porodnici

daniela1983
28. sep 2016

@maciatkolulu no a v nemocnici ked sa narodila tak to riesili hned po porode nejako? pisala si ze nie. az neskor...tak aby by teda bol rozdiel?

daniela1983
28. sep 2016

@evittam ja som sa ti len snazila vysvetlit ze to vnimas ako skvele a normalne lebo inak si to nezazila...keby si to zazila lepsie tak ta nenapadne obhajovat to ze ti ho vzali. skratka to bolo zbytocne vystavenie dietata stresu. to je cele. nie, je dost zien ktore na otazku prirodzeny porod skratka myslia vaginalny, skratka cokolkve co nie je sekcia...

daniela1983
28. sep 2016

principialne nemam nic prodi porodniciam len keby v nich dokazali zabbezpecit svaty pokoj, intimitu, nezasahovanie do porodu, nerodilo sa na chrbte a neodnasali deti...ked sa toto nebude v porodniciach diat tak nebudem mat proti jedine krive slovo... tiez by som asi nerodila doma, ale ani v porodnici ktora nedokaze splnit ani jednoduchu poziadavku neodnasat dieta....

dai
28. sep 2016

@ajana1 ja som mojho syna tiez porodila na 1nu kontrakciu bez oblbovakov🙂 nestihli mi ich dat kedze porod postupoval tak rychlo... obe moje deti sa narodili do cca. 45 minut od prvej kontrakcie... absolutne nemam pocit ze toto nejak suvisi s tym ci sa rodi doma, v bazeniku ci v nemocnici...nemam absolutne ziadne skarede spomienky, ako moj porodnik hovoril - rodim ako ciganka🙂 ( cize ani neviem ako porodim )v kazdom pripade opaet hovorim ze v pripade mojho syna som velmi rada ze som rodila v nemocnici, konkretne v takej ktora ma perinatalne oddelenie a jisku...

ajana1
28. sep 2016

@maciatkolulu ved jasne nech sa kazdy zariadi ako mu vyhovuje ale netreba utocit na tie co sa rozhodnu inak. Dokonca tato diskusia ani nebola zalozena Na to ci rodit alebo nerodit doma ale skor kto pozna konkretnu babicu. Myslim ze auto tak si vsetko dobre zvazila a porod doma Na pre nu viac vyhod ako rizik

ajana1
28. sep 2016

@dai a teraz ti bude vela zien zavidiet 😉 Ako si to mozes dovolit tak rychlo porodit a bez bolesti!

dai
28. sep 2016

@ajana1 tak ono nie je co zavidiet🙂 kedze ani nenastrihovali tak som sa fajne potrhala... ako moj porodnik hovoril - nesil ma ale stopkal - stale bez oblbovakov😀

luciahaluskova
28. sep 2016

@daniela1983 ja ked som rodila na svk tiez mi hned asi po 3 minutach maleho zobrali a doniesli az za par hodin pretoze som rodila po polnoci a sestricka ho doniesla okolo 7mej rano,stale ich brali z izby prec,vazit,kupat,prezliekat...dcerku som rodila vo FR pred skoro 4 mesiacmi,ked sa narodila hned som ju mala na sebe 2 hodiny aby som ju ohrievala,potom ju obliekli pri mne na sále a isli sme spolu na izbu,bola som v nemocnici 4 dni a ani na minutu mi malu nezobrali,vzdy prisli na izbu vysetrit,kupala som si na izbe v umyvadle,prezliekala sama.Takze tento druhy porod a cely pobyt v nemocnici bol pre mna jeden krasny zazitok 🙂 a kazde dieta som porodila od prvej kontrakcie do 40min bez epiduralky

ajana1
28. sep 2016

@dai beriem spat lebo to znie ako z horor filmu teda aspon pre mna.