Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@tutu_1 musim ta trocha poopravit. PA sice ozivovat moze, ale v zasade pojde iba o predlekarsku (teda laicku ) prvu pomoc. PA rovnako ako napriklad posadka RZP nemoze podavat lieky (resp. RZP moze, ale musi kontaktovat lekara na stredisku operacnej sluzby a poziadat o suhlas). V ramci resuscitacie je nutne podavanie roznych liekov ako adrenalin a dalsie podla indikacie. Poviem pravdu, ze je ako lekar by som sa pos..la, keby mam resuscitovat novorodenca, lebo s tym nerobim denne a cloveku veci, ktore nerobi denne nejdu tak ako to, co je pre neho rutina. A myslim, ze ta PA to tiez nerobi denne. V takychto pripadoch ked dojde k resuscitacii by som jednoznacne videla benefit v porode v zdr.zariadeni. Sice takych je mensina, ale predpovedat sa to samozrejme neda.
@tutu_1 v prvom rade si ty nastavená hladat problémy aj tam kde mozno nie su podla teba zaručene budu. Je to tvoje negativne presvedčenie. Hlavne ze nazory PA ktore sak čo ine budu tvrdit, z toho ziju ze - ozivíme, pomozeme tak to je ako pismo sväté. nazory z gugla ako porodnici len čo vidia rodičku uz chystaju defibrilátor lebo idu hladat problémy. Ako mozeš povedat, ze lekari a mamičky normalne nerodia lebo tak nechcu rodit? Cize kazdy sa tam poteší komplikáciam....ze jéééj.....konečnééé.....Houston hlási problém, supééér....ideme na salu...paráda. Moj lekar by sekciu len tak neurobil a je rad ked do porodu nemusi nijako zasahovat, čo ani nemusel, predpokladám kazdy normalny zdravotník je rad ked ,,nema robotu,,. Bola som 3x v porodnici a mam s lekarmi z porodnice zažite svoje, takze to viem iste lepšie posudit ako ty čo si tam nikdy nebola len si načitala na nete.
@alicka850 no vidiš, ty by si sa posrala a ona to v pohode zvladne...proste toto zlahčovanie tomu sa ani verit neda.
Jakha zasa povysovanie na styl ja som rodila tak viem lepsie ako ty... Toto mam uplne najradsej. Podla takej logiky sa ziadna co nerodila doma nema k porodu doma co vyjadrovat bo tie co doma rodili vedia lepsie (ono to sice v praxi tak je, ale ako argument sa to pouzit neda)
Nie lekari naschval nevyrabaju komplikacie, ale svojim pristupom a tym ako je nastaveny nas masokombinatny system: vysluch, monitor, lahnut, nohy hore, nastrih. Porodit treba do hodiny x inak urychlovak a ked to neni do hodiny y tak dalsi a ked uz dieta tie neprirodzene stahy nedava tak zachrana zivota na sale a tlapkanie si po pleci za job well done. Stastna ta co rodi cez den ked maju vsetci naladu, skoda len, ze vela porodov sa rozbieha v noci...a bozechran aby dosla zena podvecer otvorena na dva prsty, to kto s nou bude do rana? O polnoci sekcia pre nepostupujuci porod a hajde spinkat (true story na kramaroch 6m dozadu). Ano, da sa natrafit aj na dobrych ludi, ale budem sa na to spoliehat? Pri mozno jedinom dietati ktore kedy porodim? Nie diky, radsej Hainburg, Vyskov alebo doma. Tam mam nastastie normalne zaobchadzanie zarucene a o starost menej....
Zdroj gugle? Internet? Zenske kruhy...Ja som taky porod nemala. No ale to je ta logika domarodiek - čierna - biela...nič medzi tým.
@tutu_1
No, ja by som sa velmi neohanala PA, ktoru v Cechach sudili, za zbabrany porod...citujem
Königsmarková podle žalobkyně nesprávně prováděla dýchání z úst do úst a nosu dítěte, aniž důkladně odsála nečistoty z jeho dýchacích cest, a neprováděla nepřímou srdeční masáž. Neměla ani vybavení potřebné pro vedení porodu nebo efektivnější zákrok v případě potíží. "Svým jednáním způsobila těžké ublížení na zdraví novorozence," řekla Brücklerová. Königsmarková navíc podle žalobkyně neměla k vedení porodu oprávnění.
Zdroj: http://www.lidovky.cz/asistentka-vedla-domaci-p...
Tolkok resuscitacii novordocena, PA,ktora je povazovana za jednu z najskusenejsich v Cechach, chlapceka rozdychala azchranka, nevidel, nepocul, nasledne po 20 mesiaoch zomrel. ZDRAVE DIETA. Dovod, preco ju nakoniec po milion odvolavackach sud uznal neviinou ( prvesudy uznali vinnou) bolo to, ze matka jej nepovedala, ze pri rpedchadzajucich dvoch porodch museli pouzit oxytocin a mala vyssi tlak. Dieta vdychlo plodovu vodu zo smolkou...
Tolko k porodom doma, resuscitacii novorodenca doma a jeho zachrane. A to ta PA je fakt taky guru domacich porodov v Cechach a nerozpoznala, ze je treba volat zachranku, tak prosim domace porody su fakt 100% bezpecnem, PA su vybavene, zresuscituju novorodenca ak treba a vsetko je super.
@katka.gzd ty sa prečo vyjadruješ k pôrodom v nemocnici, ked si ho nezažila.. tak náhodou, moje obe deti sa narodili v stredu, jeden o 22,05 a druhý 21,45, ... nikto ma nikam nenáhlil, rozprávali sa so mnou ľudsky, a aj som to celkom uprednostnila, ľahšie som zvládala bolesti, v sprche som mohla byť koľko chcela, vody mohlo odtiecť tiež hektolitre, chlap tam bol som nou celú celučičkú dobu.... a moja skúsenosť, pri prvom dieťati, kolegyňa z izby mala bolesti druhý deň, od rána na sále predýchavala, ja som tam o tej desiate večer porodila a on tam ešte stále odfukovala, nakoniec sa ráno dozviem, že jej robili sekciu, lebo sa vôbec neotvárala... tak netárajte, že ktosi čosi náhli, naháňa, že treba porodiť len na dennej smene a podobné drísty, lebo sa nezakladajú na pravde... a ak to jedna mamička tak popísala, lebo jej to v tej situácii tak prišlo, to ešte neznamená, že sa to robí vždy a všade presne tak!
@alby2014 jo a lekar v porodnici nedavno utrhol dietatu hlavu, ale toho jeho kolegovia nezalovali. Ivanu nezazalovala matka, ale nemocnica. Bodaj by taku porodnu statistiku ako ma Ivana -jeden problem na tisice porodov mal kady porodnik. Pokial jeden zly pripad definuhe karieru kazdeho zdravotnika potom mame nemocnice plne neschopakov
@katka.gzd zial bez tých neschopákov by si ani to decko nemala ...
Je to vrcholne nebezpecne a nezodpovedne ... Preco nie rodit v nemocnici? Zo strachu ? V nemocnici je po ruke lekar vzdy ked treba aj ked je to v nasich nemocniciach ake take ale su tam odbornici tehotenstvo moze prebiehat uplne bezproblemovo aj zena sa moze citit dobre ale co led vzniknu nejake komplikacie? To ich vyriesi? Co ked bude nutne okamzite ist do nemocnice ? Nedajboze moze mat dietatko snuru okolo krku tebe sa moze hocico stat ... Ja by som.neriskovala... A dietatko by malo prist na svet s timom odbornikov a nie nejakou asistentkou ktora ani zdaleka nie je lekar ... No zeny maju odvahu aj v tom riskovat co nepochopim kolke z nas rodili v nemocnici a s pomocou lekarou to bolo tazke a tebe kto pomoze ? Ked tam nikto okrem jednej zenskej nebude ? Ani lekari neodporucaju domace porody fakt sa moze hocico stat
@marfikchov ja netvrdim, ze je to tak vzdy, keby si to citala poriadne tak to tam vidis, ale bohuzial zle akusenosti nema zdaleka len jedna, ani 10, ani 100 zien, ale ovela ovela viac. Ale ich staznosti a problemy su bezne bagatelizovane, zlahcovane, vysmievane a pod. Opakujem. Mozno by som mala stastie na ludi...a mozno aj nie...riskovat to som nebola a niesom ochotna...nastastie mam na vyber
@sunny8 to zvladne aj asistentka....neboooj....🙄
@sardinka336 a ty by si bez nich neporodila 😂 No a??
Prestante nam vnucovat svoje strachy! My vam porod doma nevnucujeme...
@katka.gzd presne tak, tak ako z jedného úspešného pôrodu doma nemôžeme robiť brožúru na propagáciu, tak isto z jedného odpočutého prípadu nespokojnosti s pôrodom v nemocnici zatracovať a zatvárať pôrodnice... každá má na výber, s tým súhlasím... no ak sa niekto rozhodne pre domáci pôrod, nech s komplikáciami neuteká do nemocky... stále si za tým stojím a aj stáť budem...
@katka.gzd čo ty vieš o mojom porode? Nič...Za to ja vidim aj tvoj fejsbuk...uz si tu aj anonymitu stratila Katka Gazdikova zo Stupavy. ......😅 Tazke vratme sa k teme....porod doma ano - prečo ano a prečo nie. Aby sme boli objektívne musime povedat A aj B nie?
@sardinka336 ved nech si kazdy robi co chce ale tak aspon pre to dietatko ved potrebuje byt osetrene... Take male krehke ja by som sa bala o svoje ňuňu🙂
@sardinka336 to vies, lenze ja mam za to aj nejaku patricnu zodpovednost a som jednou nohou v base pri vsetkom co robim. Kdezta taki samozvani odbornici nie. Ked sa nieco stane, pokrci sa plecami....
@marfikchov a ty ked svojou nesikovnostou v aute, na lyziach, kdekolvek utrpis uraz, tiez nebez do nemocnice. Rovnaka logika 🙄 alebo ked si chlastom odpalus pecen, fajcenim pluca, tiez nebez do nemocnice. A ked uz tak si to cele zaplat zo svojho lebo si sa vedome ohrozila ;)
@alicka850 prosim ta a v ktorej prierne velkej porodnici ozivuju denne novorodencov, zee to maju take natrenovane. snad vo velkych kde sa sustreduju komplikovane tehotenstva. ale pochybujem ze v mensich porodniciach kde je cca 600 porodov rocne denne ozivuju novorodenca.
@katka.gzd nefajčím, nepíjem, len tak pre ozrejmenie... a teda svoje telo nevystavujem zbytočne rizikám... áno, aj nelyžujem, ale to je môj problém, preto to nebudem hádam zakazovať milionom ďalším... v nemocniciach je bežne úrazovka, teda s úrazmi na svahu, nehodami na cestách, či s spadnutiami bežne na chodníkoch sa počíta... je to ošetrené!!! takýto debilný argument na mňa isto neplatí!
matka zrejme len pokrčila plecami kedze ju nezalovala, sak asi si spravi dalšie dieta.......či malo jej to len tak prejst? Samozrejme aj lekari maju byt hnaní pred zodpovednost, kazdy kto zasadne pochyby.
Matka ktora mala komplikacie pri prvom porode, tehotenstve a dala sa na druhy domaci aj tak nebola normalna.
@marfikchov a v zahranici je bezna prax, ze sa porod doma presunie do nemocnice ak to situacia vyzaduje, len tu by to take ako ty tahali do extremu a nedopriali pomoc. To je u mna "debilny" pristup aby som pouzila retoriku ktorej rozumies
@tutu_1
Ja naozaj neviem, ci pisem nejako nezrozumitelne alebo co 😀
Cr a sr nemozes porovnavat. Na sr su uplne ine podmienky,prave sme o nich pisali. Slovenska PA jednoducho sama necie aku vybavu ma mat. Nie je to urcene. Nemusi mat lieky a hlavne len podla jej kvalifikacie ak tak nejake moze mat. To jednoducho nezmenis.
Vies kolko skusok v robote sme museli abdolvovat aby sme mali kompetencie na par liekov? To proste nejde tak ze kupim si v lekarni lieky a idem 🙂
Ja proti porodom doma mam akurat to, ze presne ako pises, vy sa absolutne nepozerate a neberiete tu moznost ze sa nieco moze stat. Pritom je to skutocne bezne ze pri porodoch v dnesnej dobe su rozne komplilacie.
Ano porod je najprirodzenejaia vec a pokial prebieha hladko tak zenu odrodi aj male dieta.
Ale skus chapat aj to ze komplikacie sa deju a nikdy ziadna z vas nevie kedy a u ktorej nastanu.
Uz len tym, ake vybavenie maju PA v zahranici by mohlo byt jasne ze tych plno veci so sebou nevlaci len tak.
A kedze v jednom kuse tu spochybnujete zdravotbikov, zosmiesnukete a vlastne im pripisujete 80% komplikacii pri porode, tak ma zaraza ako sa tu stale obhajujete tym ze ked daco tak PA to vyhodnoti a ide sa do nemocnice.
Tak preco sa ide do tej nemocnice teda ked je tam tim tak blbych ludi ako tu x krat odznelo?
Cize zdhrniem to, to co pisete nema pre mna vela a neviem to brat za nejaku diskusiu na urovni, ked vlastne same vyvraciate co pisete, klamete, osocujete a urazate.
Ked clovek pouzije vase zbrane uz z neho spravote arogantneho zdravotnika
Ok
Ale.v tom pripade tam moja slusnos5 konci. Ja mam v zivote len jednu zasadu ktorej sa drzim a to ze som slusna k tomu co je slusny ku mne.
Obdobie ked si na mne ludia riesili svoje komplexy a ubohe spravanie a ja som drzala je uz za mnou.
Spravali ste sa fakt ako deti. Je moznoat si to tu precitat, len za to ze som odmietala byt ludmi ako vy skusana tak sme ta urazalu a davali mi same ironicke poznamky ako prd viem
Len preto, ze nie som ako vy aby som si silou mocou dokazovala ako mam pravdu 🙂 pritom bolo jasne ako sa neskor ukazalo ako zas vy co ste tak urputne ziadali aby som povedala cim sa lisia pa tu a v zahranici, ze vsetko co napisem sa zas budete snazit vyvratit.
Diskutovat sa da s ludmi ktori vidia aj to aj to a nie len fanaticky jednu stranu
A ja tu cely cas tvrdim, ze pokial bude mat sr podmienk6 ako ine staty prosim.
Ale na sr je to nezodpovedne. A hlavne ked ludia co s tym neprichadzaju do styku len citaju clanky na nete. Tak nehnvaj sa na mna ale myslim ze tym vies nastvat nielen zdravotnikov ked sa hrate na mudrejsich ale aj teba by nastvalo keby ja s mojou skolou mudrujem v tvojej oblasti ktorej sa vebujes ty len preto ze mam nejaku predsravu ktora sa totalne vymyka realite ale citala som.
Tam nejde absolutne o to ze ja som sa povysovala nad vami mojou skolou.
Pevne verim ze tak ako som ju vystudovala ja tak by ste ju zvladli vsetky. Ale ked clovek v teme porodov povie ze je zdravotbik a nieco teda skutocne o tom vie tak uz sa to zvrhne.
Ok. Myslim ze my sa nezhodneme v nicom skitocne nemam v laske zeny co sa ru potrebuju odventilovat a zosmiesnovat a podobne 🙂 a vcera vecet ste myslim hodne dokazali ake naozaj ste 😉
@katka.gzd fiiiha. co sa tu clovek nedozvie... tak ja som napriklad rodila dvakrat a dokonca v tej hroznej slovenskej porodnici... 😲 prvykrat som prisla v stredu o tretej poobede do porodnice so slabymi pravidelnymi kontrakciami. napojili mi ctg, neotvarala som sa. bola som len na 2 prsty. nikto mi nic nepichal nikam ma neposielal nesuril nenervacil. cakali sme a manzel stale na sale so mnou. mohol odist prist kedy chcel. na noc ho poslali vyspat s tym ze to este na porod nevyzera a keby nieco zavolaju mu. porodila som v piatok o dvanastej na obed. porod sa rozbehol v noci. nikto nenervacil, nesuril ma. vystriedalo sa pri mne asi 6 sluzieb kym som tam lezala. porodnica bola plna a napriek tomu ma aj mali kde ulozit aj sa mal kto o mna postarat. a co sa nastrihu tyka... radsej centimetrovy nastrih ako potrhana hradza a konecnik...
druheho syna som porodila 01.19 v noci. nadherny porod v klude a pokoji. nikto na mna nezazeral ze musi byt kvoli mne hore... drobec prudom vracal plodovku. nechcem si predstavovat co by bolo keby som s nim bola sama doma a nedajboze by ju vdychol.
obe deti som mala od zaciatku pri sebe. prve prisatie este na sale...
tolko k tym hroznym slovenskym porodniciam.
@katka.gzd prečo ťaháme zahraničie, bavíme sa o pôrodoch doma TU, DOMA, NA SLOVENSKU a tu to nie je košer! JOVAN!?!?!?! ako to robia v zahraničí je jedna vec, už to tu bolo spomínané, že nemocnice sú s tým stotožnené a nápomocné pôrodným asistentkám, ktorým dokonca dajú potrebné vybavenie, pre každý prípad... ale tu sme radi, že pôrodnice maju adekvátne vybavenie, pre každý prípad...
@alby2014 v olomouci

@krupidlo nikto ta z ničoho neskúšal normálne sme diskutovali. Nerozumiem tvojmu urazenému tónu. Píšem slušne ak sa ku mne aj druhý diskutujúci chová slušne. Oslovovať vo verejnom fóre budem koho chcem je to právo každej osoby zucastnujucej sa verejnej diskusie. Ak nechceš aby ta tu niekto oslovoval tak tu nemusíš byt nikto ta nenúti.
Keď treba dieta oživovať aspon v CR boli PA vybavené aj na takéto veci aspon co som čítala z rozhovorov Ivy Konigsmarkovej ktora chodila k nespočetnému množstvu domácich pôrodov. Ale tvoj názor ti tym nechcem vyvracať ani obracať ta na "moju vieru". Viem ze väčšina zdravotníkov je proste nastavená hľadať pripadne problémy a riešiť ich, najmä co sa pôrodu tyka. Majú minimalne šance vidieť normálny porod, lebo samotné ženy často takto nerodia alebo nechcú rodiť.