Rodíme doma
Ahoj
s manželom bývame v Spišskej Novej Vsi a už dosť dlhú dobu hľadám pôrodnú asistentku, ktorá je ochotná prísť k domácemu pôrodu. Termín môjho pôrodu sa blíži, ale napriek tomu ešte stále hľadám. Mohli by ste mi prosím Vás poradiť tie mamičky, ktoré riešili podobný problém a nakoniec sa im podarilo nájsť pôrodnú asistentku.
Prosím tie mamičky, ktoré majú iný postoj, aby do tejto diskusie neprispievali a nezahlcovali diskusiu svojimi názormi za pochopenie ďakujem.
s pozdravom Zuzana
@krupidlo vobec nie- mas pravdu, ked som bola tehotna chodila som ku gyxnekologovi, ale 2x z 3 porodov som nevidela gynekologa a ani porodnika , dokonca raz som nemala pri sebe nikoho (bola to moja vola a vysoko rizikovy porod, druhy krat takisto do urciteho momentu...) - ja len nechapem vobec tu absolutnu neochotu nieco zmenit...
@veveshy si sa slušne neopytala...citujem: a ak na Sk robi resustitaciu len aro, tak uz sa nedivim, ze sk zdravotnictvo je tam kde je a slovenski pacienti alergicki...) neviem od kial mas ze u nas nie je ochota niečo menit a potom aby ludia reagovali pokojne ked čitaju takeho kydy ludi čo tu ani neziju ale zaručene vedia ako je tu neochota atd...
sprepačením si dakde v nemeckej riti zalezena ideš tu hovorit ako to tu mame zle....Zatial čo my mame priamy presnos z bordelu u vas...
@vevesh resuscitaciu zacina personal oddelenia, kde sa nastane taky stav a privola sa ARO. Nejde o to, ze by to nevedel akykolvek personal, ale uznas sama, ze ked robis nieco denne, robis to lepsie ako ten, co to robi mozno raz za mesiac, alebo rok. Nejde o hrdinstvo, ale o to, co je najlepsie pre pacienta.
@sardinka336 aky priamy prenos, akeho bordelu? ja som bola na sk ako pacient dlhe roky a bohuzial aj nedavno som mala tu cest po dlhych rokov opat, a bohuzial, ak to mam napisat tak polopatisticky, aj v iraku(!) maju lepsie vybavenie ako u nas, a pristup ani nehovorim.....preco sa vzdy hlada, co sa neda? a preco sa neda komuikovat s pacientom na normalnej urovni- ano ludia nestudovali medicinu, ale to neznamena, ze ma pacient drzat hubu a krok a nechat si so sebou robit co a ako sa personalu paci....
@sardinka336 tak si pozri nejake porodne videa aby si videla to tahanie za hlavu ked su este obe ramienka dnu...
@laurika1517 zo slovenska? kludne daj link na videa slovenske poprosim nie niekde s Bangladeša...dakujem...
@vevesh tak ak si sedela niekde na pohotovosti tak neviem, mozno..tam je chaos, dlho sa caka...ako kde. Sak chod do toho Iraku ked sa ti tam tak pačilo...čo nejdeš? Daj sa ošetrit v Nemecku ked sa ti u nas nepači. Tu nikto nehovori ze sa nema komunikovat a drzat hubu, nikto tu nič take nepisal okrem teba.
@sardinka336 lenze ja som bola nutena byt hospitalizovana s mojim dietatom pocas navstevy sk- pohotost bola super, narozdiel uz od oddeleni.....(teda ked neratam 2 hodiny cakania, no..) ale takymto veciam sa neda vyhnut, a neda sa zatvarat pred niecim takym oci- fajn, ja nemusim byt osetrovana, ale moja rodina ano...a co ked moja dcera sa niekedy usadi na slovensku, to ma ist do takychto podmienok rodit? povacsine tu zeny bojuju nielen za svoje prava, ale aj prava dcer, sestier ,svagrin a inych zien, kedze vacsina ma uz co to odrodene a pokial nejdu na futbalovu 11, tak uz toto oddelenie velmi potrebovat nebudu.....
@vevesh ad 1 nikto pred tým oči nezatvara to len ty tu spominaš uz neviem kolky krat..opakuješ sa ako poškrabana platna...ad 2 tvoja dcera sa na SK neusadi nakolko v DE to ma lepšie..takze čo by bolo keby nechaj doma. Nema to zmysel riešiť.
@sardinka336 ad 1, riesenia? a ad2, moja dcera to nema lepsie v de, ale ani na sk....ale mas pravdu, vestecku gulu nikto z nas nevlastni, preto je lepsie riesit to, co je teraz...fakt je, ze teraz to nie je dobre, tak ako to je...a na to sa ludia stazuju....
@vevesh dcéra je tehotná?? keď riešime už jej pôrod?
@vevesh riešenia strana 45 uplne hore ..nebudem sa opakovat ved čitaš diskusiu nie?
Ano, v DE to ide dole vodou, čitame to denne.
@marfikchov nie, v plane mame este surodencov, tak uz len modlit sa ostava, aby to nebolo na sk...
@vevesh jj, des a hrôza... radšej Irak, Iran, Saudská Arábia, ako zaprdené Slovensko 100 rokov za opicami
@vevesh nechcem rypat, len sa chcem opytat, ty si rodila na SVK? Ked popisujes tie podmienky... Mna to sice este len caka, ale ako som uz skor spominala, okrem 2 kamosiek som nic podobne od mojich znamych nepocula. A to nie su submisivne putky, ktore sa nevedia ohradit. Nechap ma zle, ja respektujem tak rozhodnutie rodit doma ako v porodnici. Ale stretli sa tu 2 extremy. Jeden tabor proti domacim porodom, druhy proti porodniciam. No a ja som zatial okrem jedneho linku neprecitala ziaden relevantny zahranicny zdroj alebo statistiku, ktory by ma presvedcil rodit doma. A este raz, nic proti tomu, ale ja osobne by som mala strach. Niekedy az umelo vytvarame nevrazivost voci zdravotnikom, my same, no a mne funguje zakon akcie a reakcie. Co ocakavam, to dostavam. V podstate som rozhodnuta tak ci tak, ze rodit budem v porodnici po dokladnom zvazeni vsetkych dostupnych moznosti. A zrejme som naivna, ale verim, ze sa budem vediet so slovenskymi lekarmi dohodnut. Jasne, mam aj lepsie aj horsie skusenosti, ale pocestovali sme s muzom kus sveta, zili sme s domacimi, nie v hoteloch, a teda ja si vobec nemyslim, ze mame take zle zdravotnictvo. Mozno raz budem rodit doma aj ja, ale teraz to urcite nebude.
Hlavne si myslim, ze tolerancia chyba aj nam na MK, ako citam tuto diskusiu, takze lekarom vlastne ani nemame co vytknut. Prajem Vam vsetkym nadherny porod/porody a prijemne sviatky. A na stedry vecer vypnite kona! 😉 PS: s urazkami aj bez, viem, ze aj tak chce kazda pre svoje dieta len to najlepsie, aj miesto porodu, ale nezabudnite, raz mu budete musiet vysvetlit, co znamena respektovanie nazoru inych 😉. Majte sa krasne.
@marfikchov ale prosim ta...moslimky hlavne doma budu rodit aby im nahodou nikto nevidel ,,araňu,, lebo ich chlap by sa zblaznil...😝
hlavne ze na tých zaprdených ,,lovenských, ,forach su všetky nacapene čo ziju vonku si všimni...
@renimacdam to narovinu, je nie som proti domacamu porodu, ale ani ten insturovany v slovneskych porodniciach nie je koser....podla mna by bol super miesany, keby si ZENA mohla vybrat, co jej vyhovuje- napr. polohu, pritomnost ludi, ukony, ktorym sa podujme...
rodit som nerodila na sk- bola som popri ucast u jednej zeny, ked mi lekar musel pichnut istu injekciu a nemohol "odskocit" od porodu a ani sestra mi to pichnut nemohla...+ sprostedkovane od kamosiek...
a k tomu druhemu- domaci porod som nemala, nemohla som si ho dovolit vzhladom na rizikovost mojho stavu, ale v nemocnici mi spravili ten domaci porod(pri prvom mi bolo jedno ako porodim, ale pri druhom som nezniesla akykolvek dotyk ci vysetrovanie, jednoducho moje telo odmietalo zasahy a tak som bola bez personalu a bez zasahov - a bol to najsuper porod, takto by som rodila kazdy den, aj nieklko krat do dna...) , lekarov som nevidela- pocas hospitalizacie a ani potom, i ked som bola vysoko rizikova-, az na vystupnu prehliadku ma bral gynekolog- v nemecku konkretne lekar nechodi ku porodu, ani k pacientkam na oddeleni, pokial si to situacia nevyzaduje, vizity - to co je? v nemecku to nemas, sestricka ti ani nic nemoze povedat (typu toto mozes , toto nie, urob toto....)
@marfikchov videla si nemocnice v tychto statoch, alebo si tam bola hospitalizovana? Kedze maju ine fungovanie zdravotnictva, tak pre domacich chudobnych su kliniky s "vypredajovymi pristrojmi" a pre normalne zarabajucich maju najmodernejsie pristroje z nemecka dovezene... mas pravdu na sk su moderne pristoroje pre primarovu zenu a normalny pacient nech uziva socikovske, vsak este funguju....alebo sa dostane k tomu pristroju vtedy, ked vsetky socikovske vypovedaju svoj zivot a na ziadnom oddeleni sa nenajde socikovska nahrada- to je par mesacna osobna skusenost 🙄
@vevesh ale ved uz aj na SVK to takto v niektorych nemocniciach funguje. Co viem Koch, sice sukromna, ale je na SVK, TT sa o to snazi tiez, ako ju prevzal Zahumensky, ten presiel teraz do Ruzinova, takze verim, ze urobi osvetu aj tam, Kosice, o tychto viem urcite. S polohami je to trochu horsie kvoli vybaveniu nemocnic, ale prve dve porodne doby nechali baby tlacit aj v podrepe a do polosedu isli az na posledne zatlacenia. A to pisem o babach, ktore poznam osobne alebo sme tu spolu na MK uz nejaky ten rok. Nic im nepichali, bez nastrihu, masaz hradze, atd. A cuduj sa svete, niektore sa stazovali, ze ich nechodili pozerat ani vysetrovat 😉. 100 ludi, 100 chuti. Takze vies, lepsie raz zazit ako 100x pocut. Urcite sem svoju skusenost potom napisem.
@vevesh zase tvoj konštrukt - domaci porod versus ,,inštruovany,, na Sk..Nič medzi tým podla teba neexistuje...len čierna, biela...ine farby vypadli z tvojho spektra. Socikovske je jedine tvoje premyslanie...mam za sebou magneticku, rozne ,,soná,, uzv a na ziadnych socikovskych pristrojoch to nikto nerobil..neuveríš, Irán to ma lepšie...ty kks..
zasahy si v prvom rade odmietala ty a nie tvoje telo.
@renimac ja, ked som povedala, ako som rodila vzhladom na moju diagnozu, tak na sk vsetkym padala sanka- aj babam tu na fore, ze to by ani v kochu nedovolili (a tiez par bab z kochu nemohlo rodit tak ako chcelo- po rozoberani prisli baby na to, ze to zalezi od sluzbokonajucich sestier a lekarov....)mne je jasne, ze kazda zena ma inu potrebu, ale na sk sa ide podla zauzivaneho programu, nie podla voly zeny- a to je kamen urazu , pretoze ked som trochu kecala s PA o tychto veciach, tak povedal, dolezite je, ak je zena v pohode, potom aj porod je v pohode a PA je v drvivej vacsine iba "prisediaca" - a ked sa porozpravam so zenami na fore, tak 98% taky ukon, taky ukon, tam vylezte , toto este treba a hento, a ked budes rodit, zena bude ta to iba znervoznovat a maloktora realne aj v tej vlnovej faze uvazuje.....preto je take jednoduche zeny pocas porodu manipulovat...
@vevesh ja som mala potom stastie na uplne opacne pripady, na MK aj v mojom blizkom okoli 😉. Hovorim, co ocakavam, to si privolavam 😉. Ale jasne, 2 kamosky mali porod zly, lenze oni tam isli so strachom, lebo maju nizky prah citlivosti. Co mam mimochodom aj ja, ale ja si proste nepripustam, zeby to nemalo byt podla mojich predstav 🙂.
@sardinka336 necitala si poriadne - domaci porod v nemocnici bez zasahov (ak si to zena zela), ak nie, tak nech personal beha a je k dispozicii...to nie je cierna a ani biela, ale to su podmienky vytvorene pre tu sedu......a neodmietala som zasah zdravotnikov ja sama, ale jednoducho som nezniesla, aby sa ma niekto dotkol- pri 1 a 3 porode to bolo v pohode, este som aj pokecat zvladala, ale prave pri druhom nie...ako pri alergii kychnutie neovladnes, neovladala som telo, ze ano a mozrte robit, co chcete......a o to ide- kazda zena a kazdy porod je individualny a tak by k tomu mali aj pristupovat zdravotnici a nie pasova vyroba...
no kedze sono a a ani magneticka v sociku neeexistovali, tak take samozrejme nemozes mat nikde k dispoziciii, ani v tych zaostalych statoch- ale take infuzky, riadenie infuziek a zopar dalsich nastrojov, pri ktorych modernost nie je dolezita ale funkcnost- tak tych naaaaajdes- i ked moderne maju naviac funkcie- ale to uz sestricky nevedia obsluhovat, lebo to je "nove"..
@vevesh dakujem a verim, ze s pozitivnym postojom mozeme mat ten porod krasny viacere 😉. A to si fakt prajem za vsetky zeny, doma ci v porodnici, na SvK ci v zahranici. Este mi funguje jedno pravidlo. Vsetky neoverene tvrdenia si delim minimalne cislom 2 a potom sa snazim najst medzi nimi zlaty stred 😉. Niekedy je z toho mismas, ale clovek sa aspon nenecha tak pohltit informaciami.
@vevesh ja neviem aké špeciálne prístroje potrebuješ ku pôrodu, podotýkam bezproblémovému... čo si ja pamätám, mne dali len kyslík, ked som ťažšie predýchala kontrakcie... inak žiadne iné prístroje nevyužívali, ak nepočítam bežné sono a monitorovanie ozvov a kontrakcií... čo čo tam majú mať za prístroje?? ja nehovorím o chirurgii, o pôrodnej sále... a aj tá koza bola suprová, polohovateľná, tak ako vyhovovalo mne a vôbec som na nej nemusela ležať celú prvú dobu pôrodnú... nikto mi nebránil v pohybe a to som rodila v bežnej slovenskej pôrodnici, nemala zazmluvneného lekára... zvládla som to viac menej bez problémov, ani veľkú hanbu som si nenarobila, si sebakriticky myslím
@vevesh tak potom netrep ze tu nemame moderne pristroje kedze si pisala ze nam davaju len socikovske. S citaním maš evidentne problém aj ty - stale tu melieš o tom ako nikto nič nechce menit. Podmienky pre tu sedu si tu mozeš zazmluvnit rovno s lekarom, take su teraz aktuálne moznosti ak si niekto myslí, ze bude problém s jeho poziadavkami. Takze určite sa to zlepšuje.
@renimac rada by som vedela ze ked nechali babu tlacit v nejakej polohe preco ju na posldene zatlacenie vmanpulovali do polosedu? z akych dovodov? to ake vybavenie specialne je na to treba aby zena ked je v tom drepe a tlaci uz to dieta mohla aj vytlacit? to je uplne usmevny argment ze vybavenie na to nemaju :D :D :D
@laurika1517 ja sa nemam chut hadat, prepac 🙂

@sardinka336
@krupidlo
@katka.gzd
Ale tak kočky to snad nie, nekazte si Vianoce ☺