Sekcia - epidurál, spinál alebo celková anestéza
Tie, ktoré ste rodili sekciou (plánovanou), mali ste epidurál,spinal alebo celkovú anestézu?
@latvia a môžem sa ešte opýtať, ako znášajú spinál pacientky? Pýtam sa len preto, že ja som taký strachoprd, tak mám strach, že tam skolabujem 😅 Pretože pred pár rokmi mi bol vyberaný fibrom z prsníka v lokálnej anestéze, samozrejme som nič necítila, nič ma nebolelo, ale ako som zacítila taký tlak - ťahanie, ako to vyberala, tak mi ostalo mdlo a museli ma kriesiť 😅
@aristka take akoze klinovy vankus na sale nemate vobec? dat pod nezaruskovanu pacientku napriklad....lebo my mame archaicke operacne stoly, z roku pana 3, a daju sa natocit na oba boky....a pokial viem, tak v BA maju podobne standardne veci tiez, mala som v Ruzinove na ARO staz.....
@latvia a nie je pravda ,že mamičky po cisaráku hladujú dva dni... 😒 ,je to tých aspoň 12 hiod a potom sú na tekutej strvá ,kým nenabehne trávenie a a to platí aj o infúznej terapii,stečie rehydratačná dávka a koniec pokiaľ nie je problém a chyru nechávajú tých 24 hod.....samozrejme je to individiálne ak nie je problém...
@piacere ktore ako. su take, ktore sa v pohode rozpravaju a su vysmiate, a su aj take, ktore sa boja, chytia paniku, hlavne ked maju ten pocit, ze sa im niekto hrabe v bruchu. a potom samozrejme musia predychat tlak na brucho, ked vyberaju dieta, ale zatial mi ziadna nekricala. ja im stale vravim, ze tych 5 minut, pokym vyberu dieta, vydrzia, treba s nimi stale rozpravat a rozpravat a nedat im moznost mysliet na operaciu. niektore treba drzat za ruku, niektore su len ukecatelne, je to individualne. po vybrati dietatka pride euforia, radost, to uz ani nevedia ze prebieha operacia.a ked babatko odnesu, tak ich povacsine prispim, malou davkou sedativ. zavru oci a spokojne oddychuju a nevedia o nicom. vystrasenym matkam stale vravim, ze ak chcu skusit spinal, mozeme, ak sa rozhodnu ze nie, tak nie. uspat je to najmenej, to sa da vzdy..
@latvia píšem o skúsenosti z iných nemociek a nie my sme to nerobili aj keď logiku to má,ale gyn.by nám dali hubovú polievku ,lebo ini potrebujú dobrý prístup...a kým sme my úspávali zatiaľ oni bábo vybrali ,lebo rúškujú a dezinfikujú pole ešte pri vedomí pac. takže ak nám padol tlak riešili sme to štandartne a gyn,hneď vybrali drobca a bolo po probléme...
@piacere toto sa stalo aj mojej kamaratke,dostala spinal,prislo jej zle,tak ju dali do celkovej a urobili sekciu.Takze sa nemusis bat a nech ti tvoja sekcia dobre dopadne.
@latvia este som sa chcela spytat taku vec : ked ma dali na operacny stol,myslela som,ze budem lezat rovno.Kedze som celu pripravu videla, davali mi pod hlavu taky vankus,pod krize dalsi a nohy dohora,nevies preco?
@stellamaris vankus pod hlavu pre tvoje pohodlie, pod krize netusim, zrejme maju taky zvyk napolohovat pacientku , pokial to nebol ten vankus ktory mierne stoci brucho vlavo- aby babatko netlacilo na dolnu dutu zilu. ale nohy hore, tom som nevidela este pri sekcii 😕 konkretny dovod to zrejme nema, kedze sa sekcia da robit aj s natiahnutymi nohami v normalnej polohe.
@bubinko83 ano, este na operacnom stole. po prebudeni z narkozy by mala pacientka sama dychat a a mat obranne reflexy - kaslat, prehltat, ak by po narkoze zacala zvracat, musi sa vediet proti tomu "branit" aby jej nezatiekli zvratky do pluc. mne postaci ked otvori oci, vyplazi jazyk, nadvihne hlavu.nasledne itak zaspi, doznievaju este anestetika. vo vacsich nemocniciach maju dospavacie izby, takze tam dozeraju este na pacientky ci je vsetko ok, a nemusi byt zobudena uplne. my zobudzaciu izbu nemame, preto ich davame do postele az ked na operacke dostatocne reaguju. takmer nikto si nepamata prve hodiny po zobudeni 🙂 povacsinou sa uplne preberu az na izbe
@latvia jaj tak,dakujem! Nemala som na sale cas sa popytat,kedze vsetci mali naponahlo.Lezala som tak,ze som mala brusko vo vyhlade a na tie nohy hore sa opytat pri dalsej sekcii,takto operuju u nas v nemecku.Inak celkova anesteza bola super,prebrala som sa hned po sekcii este na sale a viem,ako ma viezli na dospavaciu miestnost a hned ma tam navstivili doktori,aby mi oznamili,ze sa mi narodil chlapcek.Podla operacneho protokolu som prespala 30 minut.Iba ma mrzelo,ze mi ten den nechceli dat jedlo,vecer sa zlutovala sestricka a tajne mi dala polievku🙂
@stellamaris v nemecku pracovala @annalena , mozno mali rovnake postupy
@latvia lebo predomnou robili sekciu jednej mamičke a nemohli ju prebrat na sale,tam robili paniku všetci ale nakoniec ju prebrali asi len tak tvrdo zaspala 😉 ja si pamätam prebratie až na pooperačke ked som začula hlasy .Inak to čo pichaju do žili na operačke to je ta uspavacia latka? fuuuha riadne to štipalo ,cela žila.Ešte že som hned zaspala.Inak neviem či si ma pamätaš pisali sme si o spinale aj o celkovej v IP tak u mna celkova narkoze jednoznačne vyhrala ,uplne bez problemov som sa prebrala ani som nevracala a zle mi nebolo 🙂
@bubinko83 jj, pamatam si 🙂 castejsie stipe Propofol, to je to biele uspavacie mlieko co cucal aj Jackson 😅 drazdi stenu zil, hlavne ak su tensie. to som rada ze to nakoniec dobre dopadlo 🙂
niektori ludia sa budia dlhsie, zavisi od toho ako bola vedena narkoza, ake koncentracie plynov sa pustali a ake lieky ,v akej davke, sa davali pocas vykonu. do 15 minut sa preberie 99% pacientov.
baby,zaujimava tema...idem po radu......mala so cisarsky spinalom...a nedavno gyn.operaciu v kratkej anesteze-celkovej...ale strasne zle sa mi po nich dychalo,pochopim pri cisarskom-brusko splaslo,atd....ale preco sa mi tak strasne zle dychalo po tej operacii,akoby som mala pluca na pol funkciu,akoby ma nieco drzalo na hrudi-nenadychuj sa uz,staci ti tolko 😕 ...nechapem,je to tlak?alebo srdce? lekara som sa pytala,ze vraj iba stres...ale nezzda sa mi 😕
@latvia
@aristka
@terezka1947 aku OP si mala ? som anesteziologicka , tak sa pytaj....-)
@terezka1947 neviem aký si mala dlhý výkon ,ale ak sa ide do brušnej dutiny ,dýchacie cesty sa zaisťujú endotracheálnou kanylou ,ktorá sa cez ústa zavádza do dých .ciest.stáva sa .že po intubácii ,sa oblasť laryngu vydráždi ,opuchne a môže to spôsobiť ,že sa ti zle dýcha,ak to nikto neriešil mohlo to byť v kombinácii zo stresom ....ak by sa niečo dialo zo srdiečkom bolo by to vidieť pri monitoringu vit.funkcíí alebo na odd.meraním tlaku gyn.sestričkami...
@terezka1947 napíš to do ip
@linda81 nikto tu vedieť čo si mala 😉

@piacere ako sa rozhodnes, placenta praevia nebrani ani spinalu ani celkovej.