icon

Sekcia - epidurál, spinál alebo celková anestéza

kubkomatko
12. jún 2013

Tie, ktoré ste rodili sekciou (plánovanou), mali ste epidurál,spinal alebo celkovú anestézu?

aristka
4. júl 2013

@latvia ak sú diagnostikované problémy s platničkami žiadny normálny lekár tam pichať nebude ,ak je to na papiery..u vás možno ano ,ale u nás nie..

aristka
4. júl 2013

@latvia teda dievča čo to tu píšeš ,efedrin je prvá voľba pri poklesu tlaku a účinkuje vždy,sekcíí som zažila ako maku a efedrín vždy zaúčinkoval a aj pri celkovej nám na 99percent padol tlak pri sekcii,pretože je to tým tlakom na dutú žilu ,alebo v celkovej robia sekciu posediačky 😉 a tak isto fungujú aj inf.a mám to vyskúšané aj na sebe...a mala som aj spinal a epidural a pri obidvoch som hneď po podaní išla do riadnej hypotenzie,a ja som ju upozornila nech pred ďalšou sekciou nato upozorní ,či ide v spinálke alebo celkovej....asi jedna robíme na zemi a druhá ☹ na marse...

bettypo
4. júl 2013

Pooperacna analgezia. Vysvetli mi prosim niekto co sa zvykne davat? Dava sa nieco este na sale po sekci v spinale ? Triasku som dostala este na sale a neskor aj silne bolesti. A dostala som novalgin - po prednaske ze to predsa musi boliet 😕

annalena
4. júl 2013

@aristka prepac prosim ta, ale predtym ako tu nieco napises, si prosim ta over, ci to je spravne.
@latvia ma uplnu pravdu, pri spinale pada tlak z trosku inych pricin a absolutne nieje pravda to, ze ked niekomu padne tlak pri spinale mu musi padnut aj pri celkovej.
efedrin nemusi ucinkovat hned a vzdy, niekedy mozes mat paradne problemy, aby si udrzala tlak ... a priciny tam mozu byt rozne...napr. ak ti nieco hovori vysoka/totalna spinalna anesteza.
od efedrinu ako prvej volby sa zacina upustat v prospech phenyleprinu.
problemy s chrbticou su len relativnou kontraindikaciou, ide o to, ake su tie problemy a kde v akej vyske, zvazenie vyhoda/riziko pre danu pacientku.
a ako prosim ta robite sekciu po sediacky?

aristka
4. júl 2013

@annalena moja tu nie sme v rakúsku ,tu sa stále fičí na efedríne,bohužiaľ alebo vďakbohu ,že máme aspoň to a hádam sa tu nebudeme odborne vyjadrovať a neviem čo nie sme na nejakom fóre pre medikov aby sa tu mamičkám hovorili aj iné príčínya nenapísala som ,že spadne ,ale treba nato upozorniť a je to aj v rámci anestetického vyš.tak nechápem začo ma tu chytáš ,prv si prečítaj a pri celkovej na gyn,na 99percent nám tlak vždy padne a prvá voľba je efedrin a následne infúzna terapia ,zas sa opakujem...a keď je chrbtica .gyn.nepripúšťajú norm.pôrod a ak ide o platničky a je to na papieri ja osobne som spinálku nezažila..kto to chce riskovať prosím....a po sediačky ak si si nevšimla smailíka bolo myslené ako recesia..ešte niečo...

aristka
4. júl 2013

@bettypo ano, novalgin a ak nezaberie dolzin im

annalena
4. júl 2013

@aristka lenze ty sa nevyjadrujes odborne, ale nespravne, to je ten problem. a je jedno ci na slovensku, rakusku alebo amerike, spinalka je rovnaka, a prave preto, ze niesme na fore pre medikov, tak to nebudem rozpisovat tu, ale nastuduj si, preco pri nej pada tlak a preco sa horsie zvlada ako pri celkovej.

aristka
4. júl 2013

@annalena ja jedno nechápem ,kde som sa ja vyjadroval o akých odborných záležitostiach,akože čo tu do mňa dupeš,ak je problém pri anestézii,treba to opomenúť aj predanestetickom vyš.a problémy sú na gyn.či v celkovej alebo lokálke ☹ aprd je ma ičky či je alebo nie je efendrin a ako účinkuje a ,že vy ste pokročilý a máte niečo iné,ak máš za potrebu sa tu vyjadrovať medicínsky prosím,ale ja nie ja tu o žiadnych medic .a neviem akých veciach nemienim hovoriť...tak ako mamičke je na prd či je to atb alebo antimykotimum,keď sa to dá riešiť inou cestou a dr.si vybrala najľahšiu...inak ak má mamička problém pred cisarákom absolvuje anestetické vyš.a tam to bude mať vysvetlené a ak máš potrebu pichať do dokaličenej chrbtice prosím...a oslovuj tu mamičky ,ja som toto absolvovala aj sama a viem čo to je a aké pocity sú pri týchto anestéziach všetkých a okrem celkovej aj s komplikáciami...

annalena
4. júl 2013

@aristka ja do nikoho nedupem, len som ta slusne upozornila a opravila, ze je to nespravne co si napisala. ty si zacala utocit. ja prva som napisala, ze vyber spravnej anestezy pri cisarskom je individualny a po porade s anesteziologom.
ak chces pisat o osobnej skusenosti, nech sa paci, k tomu som nepovedala ani slovo, tu ma kazdy inu, ale ked napises nieco odborne a napises to zle, tak to mi vadi.
a preco som pleties inu temu, to tiez nechapem.

aristka
4. júl 2013
janicka11
5. júl 2013

ja som mala celkovu narkozu uz dva krat..

latvia
5. júl 2013

@aristka nemam potrebu tu medicinsky hovorit, myslim ze vela matiek chape ked im nieco napisem, ja si nepotrebujem dokazovat nic, len ma trosku mrzi, ze ich vo finale uplne zle informujes. na syndrom dolnej dutej zily efedrin malokedy zaberie, keze efedrin ti neodtlaci babatko a neuvolni tlak na zilu, kade ide krv.to, ze efedrin na pokles tlaku zabera, je fakt, ja to viem, len ak mas utlak dolnej dutej zily tak ten tlak proste nezdvihnes nicim, tam pomoze len vybrat babatko pripadne napolohovat matku aspon o 15 stupnov vlavo.
a o poklesoch tlaku po celkovej anesteze mozes mat teorie ake chces, aj literatura aj prax svedci o niecom inom.
zvlastne ze v nemecku, rakusku, cechach a na vychodnom slovensku su rovnake postupy aj skusenosti a v bratislave su uplne odlisne 🙄

latvia
5. júl 2013

@aristka na margo problemov s platnickami - maloktora tehula ma vysunute platnicky, skoliozu ma kazda druha, a to nie je dovod na nepichnutie. ak to nejde medialnym pristupom, este sa da z lateralneho alebo paramedialneho, to neviem ci u vas pichaju, u nas hej. vsetko zavisi od dohovoru pacientky s doktorom, ci napriek chrbtici chce spinal alebo nie. samozrejme ze ak zena spinal nechce, nikto ju nutit nebude, ale ak vyslovene trva na spinale a je poucena o vsetkom, nevidim dovod preco by nemohla skusit spinal. je to vsetko o dohode..vsetko sa da, ak sa chce

xlucia
5. júl 2013

@latvia prosim ta je nutne 24 hodin po spinale lezat na rovnom a nedvihat hlavu? neda sa postavit skor? a kedy by sa mala vratit citlivost do spodnej casti tela?
a po celkovej sa clovek kedy preberie?
oboje sa tyka porodu, co sa pytam

piacere
5. júl 2013

Prosím vás, pri diagnóze placenta praevia sa robí cisársky v celkovej alebo sa dáva aj spinál?

moon1979
5. júl 2013

@annalena
@latvia
@aristka
baby, ja ako rodička, ktorá si zažila sekciu aj v spinály aj v celkovej môžem povedať, že spinál je proste úžasná vec ... nič som necítila, žiadne problémy počas sekcie, ani len zle mi nebolo, ani zníženie tlaku (ak mi vôbec klesol) som nepocítila, žiadne problémy s dýchaním proste nič ... celkovú anestézu som znášala príšerne zle, trvalo mi mesiac, kým som ju úplne "rozchodila" bola som doslova ako mechom praštená ... jednoducho mi to ani len "nemyslelo" ... nehovoriac o rekonvalescencii prvé dni po pôrode ... po spinály ma postavili po 12 hodinách, ja som išla do sprchy a odvtedy som naplno fungovala, po celkovej som bola vyradená ešte aj na tretí deň ... to je moja skúsenosť ako človeka, ktorý si to odžil priamo "na stole" ...

moon1979
5. júl 2013

@xlucia so mnou hýbali po spinály už pol hodinu po sekcii (museli spodomna vymeniť plachtu, lebo som silno krvácala) a neležala som vôbec na rovnom, postel som mala napolohovanú ... na rovnom by som ani vedieť nevedela, to by som nevedela poriadne ani dýchať nehovoriac o závratoch čo by som mala ... a po 12tich hodinách ma postavili a bolo to úplne v pohode ... po celkovej ma postavili až po 24 hodinách

natinecka
5. júl 2013

ja som 1x mala celkovú a pri druhom sa ma pýtali či chcem celkovú, alebo od pása dole. Ja som si vybraka celkovú, pretože som sa bála, aby mi pichali niečo v okolí chrbtice, moja babka tak ochrnula. Ak by som si mala vybrať ešte raz, opäť by to bolo v celkovej...

xlucia
5. júl 2013

@moon1979 ved aj ja s tym mam problem. spinal som mala uz niekolko krat, celkovu iba raz. po spinaly lezat na rovnom, nezdvihat hlavu,celych 24 hod. ma z toho slak porazal, bolela ma toho chrbtica, nechceli ma ani za pana postavit skor. mam z toho des
ty si kde rodila?

gabika7706
5. júl 2013

@bettypo standardne tusim vsade davaju novalgin, no napr. ja mam silnu alergiu na novalgin a kopec dalsich liekov od bolesti, mne davali tramal a paracetamol...2x cisarsky (spinal), 2x viac-menej odtrpene pooperacne bolesti, ale da sa to zvladnut, triasku som mala len pri prvom pri druhom vobec...

moon1979
5. júl 2013

@xlucia v BA v súkromnej som mala spinál ... a teda na rovnom som neležala ani zdaleka ... aj som sa bála ked so mnou hýbali, či nebudem mať potom nejaké problémy ale absolútne nič ... ani hlava ma nebolela

petula8
5. júl 2013

ja som rodila v Nitre, tu uprednostňujú spinál pred celkovou anestézou ( tú dávajú v ojedinelých prípadoch ), len ma nevedeli napichať, až na štvrý raz sa im to podarilo. Hlava ma nebolela, len mi dávali lieky od bolesti,

ichbinich
5. júl 2013

Ja som mala spinal, bez akychkolvek komplikacii. O 19 ma viezli na operacku, o 19:15 bol syn na svete 😉
Akurat som sa nudila, kym ma pozosivali. A niekto sa mi opieral o koleno 😀
24 hodin lezat bez pohnutia, to som este nepocula... Mne pomohli vstat asi po 12 hodinach. Prve vstavanie dost bolelo, ale dalo sa. Inak som mala polohovaciu postel, mohla som si ju nastavit, ako mi pasovalo.
Inak som mala v zivote dalsie dve celkove anestezy, tiez bez problemov. Ta druha bola dokonca ambulatna operacia - operovali ma rano a poobede som sla domov...

jadinka
5. júl 2013

aj ja som rodila sekciou plánovanou, mala som spinál, rodila som v nitre tiež, mna "napichli" na prvý raz (taká mladá milá anesteziologička), vsetko prebehlo ok..určite by som nechcela mať celkovú anestézu, pretože ja som si pôrod uživala, bol to neopakovatelný a nádherný zážitok..malého mi priložili k tváre, pobozkala som ho..bolesti po operácii prisli až na druhý den, ked som sa musela postaviť..hlava ma nebolela, len ta jazva ma príšerne rezala a ťahala..ale o 10 dní som už ani nevedela, že vôbec nejaku jazvu mam, po tých 10dnoch sa bolest stratila

jadinka
5. júl 2013

@xlucia ja som ležala po spinaly 24 hodin, no hlavu som mohla zdvihnut aj som sa troška natočila do boku, ked mi maleho pokusali priložiť na prsník..už dve hodiny po sekcii ma museli previesť na šestonedelie, tak ma prekladali z jednej postele na druhu a musela som zdvihnut panvu a zadok a zaprieť sa rukami..u mna anesteza trvala este asi tak do vecera, rodila som rano o osmej

aristka
5. júl 2013

@latvia hovoríme o konkrétnom prípade,nie o skolióze,nepletˇskoliozu má pomaly každá prvá ,nie druhá a to je na posúdení lekára...a samozrejme nie je to dôvod na nepichnutie,to je ten individuálny prístup k pac.takže nepleť rajčiny s papriku...a samozrejme aj riešenie s tlakom a efendrín je prvá voľbe ,píšeš to isté čo ja a napolohovanie sa tiež robí a robí sa to aj u rodičiek normálne pri pôrode ,ono celkovo ak je žena tehu vo vysokom štádiu by nemala ležať na chrbte práve kvôli tomu útlaku...a neviem v čom mám iné postupy ako ty pri zníženom tlaku ,keď prvá voľba je efedrin a následne infúzna terapia a to nielen v ba ,ale tt nr a nemocnice okolo..

aristka
5. júl 2013

@moon1979 tam nemusíš ležať rovno,ale nie úplný sed ani stoj....

aristka
5. júl 2013

@latvia inak ak je pac už uspatá ,nemôžeš ju pri utlakú dut.žily napolohovať,tam pomôže aby gyn,rýchlo vybrali bábätko ,aby mamičky nepoplietlo čo si napísala....inak maminky ,ak idete na plánovany zákrok ,absolvujte ambulantné vyš.anestetické,kde si vás lekár prelkepne,tj.anamnéza a plus má k dispozícii vašu kartu a tam budete informovaný ohľadom anestézie,ktorá by vám sedela individuálne,ten lekár vás vidí a bude vám všetko vysvetlené a pýtajte sa aj na riziká ak by sa na ne pozabudlo...a ak nič nebráni tomu ,aby ste mali pri sekcii spinálku ,určite si ju dajte..viď aj vlastná skúsenosť...

latvia
5. júl 2013

@aristka v celkovej sa neda pacientka napolohovat? na to ze ste BA, tak mate vcelku male moznosti...my mame polohovatelny stol, nehovoriac o tom, ze pravy bok sa da v pohode podlozit ruskami 🙄 takze opat nechapem preco by sa pacientka pri utlaku dolenj dutej zily nemohla napolohovat ....

@xlucia lezanie 24hodin po spinali rovno je dnes uz rarita, zalezi od toho, akou ihlou sa pichne (atraumaticka urobi mensi vpich ktory sa rychlejsie uzatvori, oproti klasickej ostro zrezanej), zalezi od hrubky ihly - najidealnejsia je atraumaticka G27, je tenucka ako vlasok, po prvom pichnuti s nou prakticky po spinale lezat rovno nemusis vobec. ak sa nevedia trafit ani na 3. krat, le lepsie ostat lezat aspon 6 hodin, a pokial mala zena uz pred spinalom migreny, tak ta najlepsie 12 hodin, tam je vyssia pravdepodobnost ze hlava bude boliet. ja odporucam lezat aspon 6 hodin, nie uplne narovno, moze byt mierne vyvysenie, s tym ze sa moze otacat z boka na bok, nesmie si sadat. citlivost noh sa vrati priemerne 3-4 hodiny po pichnuti, ale je to individualne, niekomu to vyprcha skor, niekomu neskor. dolezite je po spinale pit, aj ked realita na slovensku je taka, ze po cisaraku mamicky hladuju 2 dni. budu ti tiect aspon infuzie 😅

aristka
5. júl 2013

@latvia vy zarúškovaného pacieta polohujete ,tak to vám závidím tých gyndášov,a bohužiaľ my polohoteľný stôl na takej úrovni nemáme a najlepšie je šup vytiahnuť bábo a je po probléme...