Sekcia - epidurál, spinál alebo celková anestéza
Tie, ktoré ste rodili sekciou (plánovanou), mali ste epidurál,spinal alebo celkovú anestézu?
@terezka1947 zalezi od toho, aka op.to bola, co ti dali.napis aspon co za op.to bolo
@annalena @stellamaris takze preto ta poloha. u nas pri sekcii su len 2 lekari, preto zrejme nepotrebuju nohy od seba, nemal by tam kto stat 😅
@annalena jaj tak,no boli traja doktori,to ano 🙂 ano,nohy boli hore a od seba,ja som videla iba jedneho,mal skalpel v ruke 😅 ale boli traja,to viem od izboveho lekara,bol sa pozriet neskor kvoli detailom v operacnom protokole.Ja som pred sekciou stihla spocitat iba operacne sestry,bolo ich sedem🙂
ahojte,citam,ze robite priamo pri "spinalkach" , chcem sa spytat-aky je postup ked pri prvej sekcii v spinalke som mala dva tyzdne silne bolesti hllavy (v sede) v lahu ustupovali , chceli mi uz robit krvnu zatku ale zacalo to potom ustupovat,ale tie prve dva tyzdne boli fakt strasne,som mala pocit,ze v sede s malym na rukach ho od bolesti "ovraciam" ☹ a druha vec- druhu alebo tretiu noc som mala bradykardiu - zobudilla som sa na to,ze mi je zle- necitila som si pullz a ked som si ho zmerala bol okolo 5O mam pocit ( na toto si daavam pozor-kedze mavam paradoxne SVT - supraventikullarne tachykardie ) od malicka..sestricka mi ho zmerala,nejko po chodeni to asi bolo lepsie,ale nebolo mi vsetko jedno... lekar mi naordinoval oddych a nastastie sa to nevratilo uz... nevedela som ale co robit a aj sestricka vyzerala,ze sa s tym este nestretla...co v takychto pripadoch (caka ma dalsia planovana sekcia...)
@katkaajurko a nemohlo to spomalenie srdečného tepu spomaliť nejaký liek? Mne teda bolo zle keď mi dali morfin. Normalne som cítila ako mi spomaľuje srdce, horsie sa mi dýchalo...ale teda zle mi prišlo aj keď mi pichli spinal pri sekcii, na odpadnutie, nevedela som dýchať...
Ahojte mam za sebou dve sekcie jednu v spinale a jednu v celkovej anesteze..podla mna je lepsia celkova anesteza sice babatko neuvidite ale to 24hod.cakanie po spinale kym sa vratiado normalu nohy bol strasny a vpich a miesto okolo vpichu ma nesmierne bolelo a sposobovalo probleny dobre dva roky po...po anesteze celkovej som nemala ziadne problemy ale samozrejme je to individualne kazdy reaguje inak
@katkaajurko fuu, my pichame zatku hned, ako sa bolesti objavia a nereaguju na analgetika, to si ani neviem predstavit trpiet postpunkcnymi bolestami dva tyzdne 😣kazdopadne pri predanestetickom vysetreni spomen, ze si mala bolesti hlavy, aby to urcite riesili skor...
@zuzik307 stale som to vravela a po 7 dnoch mi povedal lekar,ze ak mi to neprejde,znova ma napichnu ale znamena to zase den lezania bez pohnutia, a ja som sa vtedy spytala,ci si aspon nemozem dat ibalgin,lebo som bola zufala a on vtedy ,ze ok,jeden denne. po nom sa mi ulavilo na par hodin a nabrala som nejako sily a akoby sa to zacalo cele zmiernovat,tak nakoniec nepichli....
@mirkaaa80 neviem,ale ziaden mi nedavali,iba proti bolesti.... hrozne som sa zlakla.ale teraz ked som citala o vedlajsich ucinkoch spinalu tu v clanku na konikovi-je tam bradykardia napisana...
@zuzik307 najprv mi davali co si pamatam na bolest ten paracetamol -co je v kombinacii s kofeinom-po dve tabletky,vobec to nemalo ziaden ucinok...skor ten kofein sposoboval,ze som si nedokazala oddychnut a vyspat sa a islo to cele strasne dole vodou,nic som nevladala,bola som vycerpana...nechala som v porodnici 10kil aj s porodom... preto mam hrozny strach
@linda81 ahoj,ty pises,ze si anesteziologicka,tak prosim porad - je mozne mat druhu (alebo tretiu) noc po spinalke bradykardiu? mala som pri provm, pisem to vyssie,bolo to dost neprijemne a mala som pocit,ze koncim na tomto svete...plus teda aj silne bolesti hlavy dva tyzdne
@katkaajurko my zaciname infuznou liecbou, davame Paralen a Novalgin, ak nezabera, pichneme zatku...nemusis lezat den bez pohnutia, staci hodka- dve na bruchu, kym krv podana do epiduralneho priestoru zaplata dierku vzniknutu pri spinali...nizky tlak a bradykardia sa vyskytuju casto, najcastejsie este na sale hned po podani anestetika...na 2-3 den by som to do suvislosti so spinalom nedavala...
@zuzik307 takze ta bradykardia bola asi z niecoho ineho..to potrebujem vediet, aby som sa tomu vyhla a asi budem musiet byt teraz doraznejsia pri tej hlave, bola som ustrachana, moc som sa neozyvala,len spomenula,pytala liek na bolest a az ked to bolo fakt uz neznesitelne prisiel anesteziolog..ale toto mi povedal... (inac si neviem predstavit lezat na bruchu s tou jazvou 😅 ) ...
tlak mi pri sekcii na chvilu klesol,som to citila dost ,ale rozdychala,ale priamo pri sekcii ani v tu noc som bradykardiu nemala..urcite to bola az druha alebo tretia noc
@katkaajurko no veď mne dali morfin od bolesti a mne ten spôsobil to spomalenie, no a samozrejme aj ten spinal. Ale ten spinal účinkoval hneď na sále, na izbe keď sa mi to stalo, bolo to po tom čo mi pichli od bolesti lieky.
@katkaajurko a ja si myslím že možno záleží aj od toho ako ti to pichnu, ja som hlavu dvíhala lebo som sa vzdy zabudla ale hlava má nebolela. Pri prvej sekcii som mala celkovú anestezu a od bolesti mi dávali ten morfin, no a mne bolo celých 6 dni v porodnici totálne zle, bola som bledá, na odpadnutie....pri druhej som mala spinal- po ňom na sále total kolaps čo sa tlaku týka, museli má polohovať a potom sa to trochu zlepsilo, ale v podstate celú dobu na sále mi bolo zle, do toho má začalo svrbiet telo, išlo to od hlavy smerom k nohám....potom mi už davali iba oxytocín s novalginom, mne vlastne chvíľu po tom čo ma doviezli na izbu prestaval účinkovať ten spinal.....asi na 2-3 deň dosla sestrička že mi dá od bolesti morfin, nech sa v noci vyspim, a chvíľu po tom to začalo. Takze podľa mňa si to skôr mohla mať z nejakého lieku od bolesti ako zo spinalu. Mna bolela chrbtica v mieste vpichu cca rok, pri zatlačení na miesto vpichu som to cítila, ale už sa to spravilo a je to ok. Pre mňa osobne to pichanie spinalu bol horor, lebo mi to nemohla dr.dobre pichnúť, že mám dosť krivú chrbticu, tak mi to pichla po leziacky a dosť ma to bolelo , neviem či by som to ešte chcela druhykrat zažiť 🙂.
@mirkaaa80 aj mne pichali na dva krat,aj tlak mi klesol,ale rozdychala som , vpich ma nebolel, a hlavu som nedvihala,ale to bola presne ta postspinalna bolest hlavy,lebo v lahu to nebolelo a v sede,sstoji katastrofalny tlak a bolest, to je tusim preto,ze sa neuzavrel dobre ten spinalny kanal alebo take nieco. Neviem prave,co mi dali treti den,nic "extra" som nepytala ,inac mi teda vobec nehoovorili-co mi davaju a mam pocit,ze mi pichali oxytocin a par krat ked som pytala na bolest mi povedali,ze sak som dostala a ja som ziaden ucinok necitila (neviem ci si vymyslali....) teraz si to viac odsledujem.
Ahojte....chcem sa s vami podelit o svoju skusenosnost....na cisarsky som rodila už dvakrat v celkovej narkoze ale tentoktat som rodila na spinal a musim povedat že som si to maximalne vychutnala....to ako všetko vnimate ako počujete babetko hned po porode a vidite ho je na nezaplatenie.....keby som išla ešte raz tak zas spinal.....
@martina1406 presne pre toto co pises,som ochotna znova riskovat tie bolesti hlavy,proste to nejako potom musim poriesit,ale chcem byt pri tom so vsetkym co k tomu patri ....ked sa uz inak ako SC neda.
@katkaajurko ahoj...vidim , ze baby ti poradili uz dostatocne...postspinalne boelsti hlavy...jedna z moznych komplikacii..k liebe tu toez uz popisali.... u nas to nebyvalo moc casto, ale ked, tak je to neprijemne,....to je pravda..
@katkaajurko bolomi povedane že bolesť hlavy sa dostavi ked budem dvihat hlavu po sekcii ,davala som na to pozor no oar krat sa tak stalo a mzsim povedat že bolesti hkavy sa sice dostavili na druhy treti den ale uplne znesitelne.....určite by som ešte raz rodila takto....škoda že predtym mi nedali na vyber 🙂
@martina1406 ja som nedvihala,naozaj,ale asi sa mi zle uzavrel ten kanal,kedze mi ju pichali na dva-tri krat. teraz mi tu odporucili pytat sa na specialnnu tensiu ihlu-tak skusim tak....
Chcem len pridat moju skusenost, mala som dvakrat epiduralku, nie sice pri sekcii ale klasickom porode. Prvykrat uplne v pohode, ziadne komplikacie, ziadne bolesti, druhykrat asi zle vpichli, doktorka zhikla, ze vytiekla priezracna tekutina z miesta vpichu ale natlacila to tam a po porode asi na druhy treti den neskutocne bolesti hlavy, stuhnuta sija, tocenie, na odpadnutie mi bolo, nevedela som nic ani lezat ani chodit, nieto sa starat o dieta....odviezli ma na voziku k primarovi neurologie, ktory naordinoval kopec infuzii s tramalom a pod...vraj to nevadi dietatu, lebo som kojila horko tazko...ale po troch infuziach ziadne zlepsenie, tak som odisla z porodnice na vlastnu ziadost domov, aj ked nechceli pustit. Ibalgin neodporucali, ani ine lieky...doma som to rozdychavala dva tyzdne, robila zabaly na siju a odvtedy mavam pravidelne migreny, vzdy prichadzaju od krcnej chrbtice....niekedy neskutocne silne, bez liekov neda sa vydrzat...teraz sa modlim pri tretom urcite ziadnu epiduralku ani ine pichanie do chrbta ! dufam, ze to nebude nutne !
Pridavam moju cerstvu skusenost:
ako som uz pisala davnejsie,po prvej sekcii v spinale som mala strasne bolesti hlavy, takze tento krat sme isli skusit epidural, nepodaril sa pichnut na prvy krat,ale nevzdala som saa a skusili sme 2 krat (do narkozy som fakt nechcela ist) . Absolutne mne tento sposob vyhovoval ovela viacej. Citila som si nohy -aj prstami som si hybala,citila som asi skoro vsetko co sa dialo-ale bez bolesti, a bol to fakt dobry zazitok, tak nejako som si to viacej precitila. Potom som nemala ziadne tazkosti, po porode mi dva krat pripchli proti bolesti este v noci . Nemusela som mal hlavu v rovine , nemala som absolutne ziadnu inu dalsiu komplikaciu ako pri spinale. Anesteziologicka bola fakt spickova pani 🙂 za mna jednoznacne Epi ...
@katkaajurko a kde si rodila?? Ja prvé spinalom a este na sále mi klesol tlak, navracanie mi bolo a dýchať som nevedela cize kyslík mi dali a efedrín no jeden nezabral tak prihodili druhý a uz som sa tlakovo držala ale na druhý den som sa cítila stale na odpadnutie a strasne bolesti jazvy. Nic mi nezaberalo. Tretí den po cisári mi stihla cela chrbtica vrátanie pliec az po ramena, hlavou som nevedela pohnúť a strasne migrény este dva tyzdne po cisári. Teraz budem rodiť vo februári 2017 a asi opäť cisarom lebo mam krcovu veľkú žilu tam dolu a oslabené ťažko cievy v nohách. No kto ste tu anesteziologičky raďte. Spinal, epi ci celkovú?? Budem rodiť v Nitre
@luucciaa to klesnutie tlaku som mala aj ja aj teraz a efedrin mi to pekne vyrovnal. rodila som v ruzinove.
Moja skusenost : rodila som 14.6. tento.rok na Antolskej v BA. mala som planovanu sekciu. Rodila som v spinalnej anesteze. Samotny porod bol velmi dobry. Pred vpichnutim anestezy mi pichli este jednu injekciu na znecitlivenie miesta vpichu. Takze som vobec necitila kedy pichli spinal. Po vpichnuti som si sama lahla na stol a po par minutach mi oznamili ze sa zacina operacia. Nemala som absolutne ziadne problemi pocas operacie. Super bolo ze lekarka aj operacni tim somnou stale komunikovali o roznych temach. Najkrajsie bolo ked mi mojho maleho ukazali a nasledne prilozili ku tvari a na chvilku aj k prsniku. Ja som plakala ako mala 🙂 tiez som s manzelom komunikovala cez okienko 🙂 takze odporucam spinal '🙂 po porode po par hodinavh som zacala citit nohy aj ranu .ale dalo sa to zvladnut

@stellamaris nohy dohora a odseba predpokladam, ako pri gynekologickom vysetreni myslis? je to len kvoli pristupu, medzi nohy sa ti postavi 3 lekar, co asistuje pri sekcii.