icon

Sekcia verzus prirodzený pôrod: Ktorý si vybrať?

10. okt 2024

Su tu zeny co zazili obe? Ktory by ste si zopakovali? Ktory bol pre vas lepsi a preco? Ktory bol 1. A ktory 2.?
Dakujem

Ps: neviem sa rozhodnut

Strana
z3
mooonika1975
15. okt 2024

@stvura 3 kila? To mali moje v 25. týždni. Pri pôrode 4,5 kila, dieťa sa zaseklo , potom kliešte . 3 kilové dieťa v pohode. Aj pri pití kávy .

stvura
15. okt 2024

@mooonika1975 no a teraz to mam uz vsetkych troch vyssich ako ja 🙂 - len sa smejem kde sa stratili tie tri drobne babatka 🙂 (16r syn ma 180cm, dcera 14r ma 165cm a 12r ma 163cm...ja s mojimi 161cm som uz pre nich "krpec"). A to mali porodne hmotnosti 2,9kg, 3kg a 3,1kg (49cm vsetci)

mooonika1975
15. okt 2024

@stvura preto vravím že z hľadiska zdravia dieťaťa, je lepšie sekcia. Keď si predstavím čo s ním mohli dorobiť kliešťami 😡😡😡

alina765
16. okt 2024

Určite sekciu mám krásny zážitok 😊, bolesti žiadne som nemala a jazva není ani vidno. 🩷

anickafer
17. okt 2024

@mooonika1975 to nie je pravda...

oblecenie99
17. okt 2024

Autorka, ja som mala zatiaľ len akútnu sekciu, tak to riešim.len v teoretickej rovine... Že keď mi dajú na výber, tak, vzhľadom na dôvody prvej sekcie (nepostupujuci pôrod, dieťa zaseknute v neprirodzenej polohe, stracajuce ozvy), idem asi dobrovoľne do sekcie. Tam to už viem, aké bolo (hrozne), ale aspoň viem.. nezažila som žiadne kontrakcie, neviem, ako tlačiť, čo robiť, ako vôbec vyzerá pôrodná sála, a veľmi sa bojím, že by sa niečo pri prirodzenom domrvilo. Dlho som to riešila v sebe po pôrode, aj ma to hrozne trápilo, ale už to mám za sebou a na druhýkrát sa proste bojím neznámeho a teraz už strach o dieťa je väčší, ako túžba zažiť prirodzený porod. Netvrdím, že si to nerozmyalim, ale keď budem mať na výber, asi idem do poznaného.

mooonika1975
17. okt 2024

@anickafer fakt?? Môj názor a skúsenosť mi ťažko vyvrátis. Skús to ale . Prečo nie?

autor
17. okt 2024

@oblecenie99 ahoj to ako oznacili ze nepostupujuci porod a ty si vlastne nerodila? Nemala kontrakcie a nebola na sale? V ktorom tyzdni si mala sekciu pre nepostupujuci porod?. Vzdy som si myslela ze to zena uz rodi a ma kontrakcie ale proste dieta nepostupuje straca ozvy tak volia sekciu.

zuzuliennka1
17. okt 2024

@oblecenie99 mala som rovnako. Nepostupujuci porod, nic co by porodu nasvedcovalo. 🫣
aj som dlho spracovavala, ze som vlastne nerodila, nezazila porod

oblecenie99
17. okt 2024

Autorka, ja som prenášala 4 dni, keď som mala prísť na kontrolu a lekár zistil, že niečo nesedí. Snažili sa mi najprv pôrod vyvolať, ale nič nezabralo. Ledva som cítila pohyby, ozvy boli stále slabšie. Vôbec som sa neotvárala, a nemala žiadne kontrakcie. Na druhej strane, malý bol už strašne nízko, zaseknutý, tak som aj rada, že sa pôrod nespustil, lebo netuším, ako by to dopadlo. Plodová voda odtekala postupne, už predtým, po troška. Mňa teda po pár hdinách prechádzania po chodbe a skackania na fitlopte, po poslednek kontrole oziev brali urýchlene rovno na operačku, nie na pôrodnú sálu, určite tam nebola ani tá "koza" v tej miestnosti. Tak teraz mám aj dosť rešpekt, aj keď to k prirodzenmu ma ťahá.. trvalo pár rokov si to aj skutočne uvedomiť, že kašlať okolnosti, dieťa je zdravé a to je hlavné. Uvidíme o pár mesiacov.

anickafer
17. okt 2024

@mooonika1975 nebudem ti vyvracať tvoj názor. Načo? Hádať sa tu nemienim. Stačí si pozrieť kopu literatúry aj odborných článkov, čo je lepšie pre dieťa aj matku. Samozrejme, keď je nejaká indikácia na sekciu zo strany matky alebo dieťaťa, toto neriešim.

mooonika1975
17. okt 2024

@anickafer vravím matku? Vravím dieťa.

saxana000
17. okt 2024

Mam gynekologicku operaciu nie sekciu ale dobrovolne by som do toho nikdy uz neisla nie to este na 3 den vstat a starat sa o malinke babenko.videla som mamicky po sekcii na oddeleni bolo mi ich uprimne velmi luto ubolene cele pokrcene..

anickafer
17. okt 2024

@mooonika1975 čítaj, čo píšem, s porozumením...

veronicka88
17. okt 2024

@saxana000 mám za sebou aj veľký gyn operácii(hysterektomiu)aj dve sekcie a ja som mala po všetkých troch rýchlejšiu rekonvalescencii ako kamošky po prirodzených pôrodoch 🙈🙈🙈

mooonika1975
17. okt 2024

@anickafer aj ty čítaj, rodila si tak a tak? Že dokážeš posúdiť? A nadrozmerné dieťa?

autor
17. okt 2024

@saxana000 ja som videla maminky pred porodom, cele ubolene v krcoch, kontrakciach, placi, dokonca niektore aj plakali a to som este nevidela co bolo pocas porodu a po nom.

anickafer
17. okt 2024

@mooonika1975 rodila som aj aj a dokážem posúdiť. A mala som aj 4 kilové dieťa. Keby si čítala a neobhajovala iba svoje, tak máš trošku prehľad.

zuzuliennka1
17. okt 2024

nepostupujuci porod vobec nemusi byt s kontrakciami, praveze zena nezacne rodit v zmysle ze “boli, ide tlacit”.
napriklad odtecie plod. voda, babatko sa otoci, vsetko proste nasvedcuje porodu, aj stahy pravidelne su,.. ale porod sa nespusti.
a zvyknu klesat srdcove ozvy babatka,.. proste porod sa spusti - a nepostupuje. a vtedy sa robi akutna sekcia, resp. lekar porodnik zhodnoti, ci a kolko treba pockat a predsa len porod pride alebo radsej sekcia a hned

mooonika1975
17. okt 2024

@anickafer nebudem všetky citat , písala som svoj pocit, to chcela.

stvura
17. okt 2024

autorka, ja som napríklad prípad rodičky - prišla som vysmiata (druhý a tretí pôrod), oznámila im že rodím - neverili mi, lebo rodím prakticky bez kontrakcií - samo na 7cm otvorená, nakoľko som chcela stráviť na sále max pol hodinu- porodila, normálne, ak by netrvali na prevoze vo vozíku by som si aj zaskočila a odišla na izbu...takže, nie každý pôrod je katastrofa...žiadny nástrih, žiadne šitie, normálne fungovanie...na druhý deň som si aj staršie dieťa dojčila. Som taká afričanka dakde vo svojom vnútri ;)

Strana
z3