icon

Skákanie sestričiek po bruchu počas pôrodu

tehulka_mk
1. jan 2013

Mamicky,sestra vcera porodila dievcatko,vdakabohu zdrave,ale ako mi opisovala cez telefon porod,neviem si predstavit,preco to tie porodne asistentky,ci sestricky robili-tlacili rukami na jej brucho pri kontrakciach,akoby jej po nom skakali...Ma tam aj modrinu.Kontrakcie dostala vecer o 23:00 a porodila rano o 8:30,nevedela sa dlho otvorit a potom ju zrazu po hodine skontrolovali a okamzite jej skakali po bruchu,pribehol aj doktor a ten ju do 10 minut odrodil.
Chcem sa opytat,mohlo tam byt nieco vazne?Kedze ju vobec nenechali samu tlacit,ale rovno pribehli po skontrolovani,vylozili jej nohy hore a sestricky tlacili a doktor natahoval ruky a uz cakal mimco.Mam o nu trosku strach,lebo vraj je dost dotrhana,stratila aj dost krvi.Ale to tlacenie na brucho ma zaujima,ci to je tak vsade,alebo len pri nejakych specialnych pripadoch.Vdaka.

bauer
1. jan 2013

Mna síce syn Richard stál toľko, čo menší ojazdený automobil, ale radšej sa spoľahnem na seba ako na poistky a štátne zdravotníctvo.

samantha223
1. jan 2013

@bauer tesim sa, lebo co by clovek za tie deti nedal. aj vsetko. no proste nasa penazenka nedovolila ani obycajny nadstandard na Antolskej :( . Bohuzial. Museli sme sa uskromnit,na bezne nemocnice, a i ked sme si lekarov ,,zazmluvnili,, nemali sme na vyber. Bohuzial, dnes ked clovek nema peniaze, nerozhoduje o nicom.

kleyta49
1. jan 2013

Mne tlacili dost na brucho. Nastastie maly je v poriadku, ale mne pri tom nieco puklo v kostrci a nevedela som sa par tyzdnov poriadne hybat. Teraz je 5 mesiacov po porode a stale ma velmi boli. ☹

lucinocka
1. jan 2013

@raffaella ja som rodila po sediacky a aj tak som nevladala vytlacit 🙂 ja som rada ze mi to brucho pritisol a mala vysla rychlejsie uff

samantha223
1. jan 2013

@lucinocka presne, ked uz ide o zivot, nemozem si dirigovat kolektiv lekarov, ze si na brucho dotknut nedovolim. Vykaslali by sa na vas? No nie, pretoze ak sa dietatu nieco stane, lebo ste nestihli vytlacit, urcite by niektore podali staznost na lekara. Musime pochopit aj to ze niekedy je to nevyhnutne.

sissmiss
1. jan 2013

@mtsl kazda zena rodi inak, inak citi bolest a ty si jasnym dokazom, ze aj inak je tolerantna voci zenam. Stlacanie brucha pocas porodu patri medzi ZAKAZANE praktiky, do sk porodnic to ale este nedoslo do praxe vsade. Pri prvom porode mi tlacili brucho, nebolo treba, porodila som sama aj napriek ich "snahe". Pri druhom porode mi na brucho netlacili ale nedovolili mi tlacit v mojom tempe, tiez som porodila sama. Porodne plany sa pisu jednak pre vizualizaciu a jednak pre porodnika a personal aby vedeli co si rodicka zela. Konzultuju sa s porodnikom. Ja osobne som mala kontrakcie pocas ktorych sa mi nedalo rozpravat a sla som do nemocnice az ked som ich mala casto a bola som otvorena na 5 prstov, pre istotu aby mi nezastavili porod ako pri prvom. Asi tazko by som si pocas bolesti vykomunikovala to co som chcela. A aj napriek porodnemu planu sa ludskost nekonala. Rutina, a odporucane postupy sa nedodrzali. Lebo su inak zvyknuti a kvoli mne a odporucaniam min. zdr.nebudu predsa menit svoje postupy. Staci ze to deklaruju, ale dodrziavanie je ina vec.
Gynekologia, porodnictvo je moj konicek, ale neviem... asi kvoli farbe vlasov sa budem venovat niecomu prihodnejsiemu, ty, odbornicka na blondiny a porody a zaroven na ludsky pristup, mi budes isto vediet poradit.

sissmiss
1. jan 2013

@kleyta49 je dost pravdepodobne ze sa ti zlomila kostrc. To sa zial stava. Neviem ci tlacenie na brucho mohlo byt pricinou, podla mna nie. Nenechaj to tak, je treba to riesit teraz, musi sa to rovno zrast. Ak sa to zrastie krivo, neskor, o par desiatok rokov ta to moze riadne vytrapit. Zvykne to potom kruto boliet a musi sa to nanovo zlomit. Takze odporucam urcite zajst na ortopediu, aby skontrolovali ci zrasta rovno

mtsl
1. jan 2013

@sissmiss 🙂 no ja mám trošku iné koníčky. asi by bolo dobré porozmýšľať prečo sa zdravotnícky personál nedrží tých plánov - žeby boli dosť nereálne? Inak by ma dosť zaujímalo ako si môže niekto plánovať niečo čo sa naplánovať nedá lebo nik nevie akým smerom sa pôrod bude uberať. a ešte niečo logika mi nedá ale žena rodí priemerne 2x za život a pôrodník xkrát denne takže mi pripadá dosť arogantné (hlúpe, ľahkovážne - neviem aký by bol ten správny výraz) poučovať niekoho kto to robí denne. ale to som asi len ja. pri koľkých pôrodoch si bola okrem tých svojich 😀

fra
1. jan 2013

chcela by som vidieť toho porodníka ktorý rodí x krát denne 😀 podla mojich info rodia iba porodníčky, a aj to cca 2x za život 😵

kveta
1. jan 2013

@mtsl SS tiez robi svoje postupy denne a treba ich poucovat o ludskosti.

adka_tkacik
1. jan 2013

ja som rodila pred troma tyzdnami, tiez mi jedna sestricka tlacila a neskor uz aj skakala na brucho, t.j. nohy mala normalne vo vzduchu a lezala celou vahou na mne (aspon tak mi to vravel priatel, ktory bol pri mne, ja som to uz ani nevnimala, co sa deje okolo mna) aj tak to nepomohlo, maleho mi museli vytiahnut nakoniec vakuovou pumpou, nastastie vsetko dobre dopadlo a je zdravucky v prvom rade on a aj ja... malemu prestavalo byt srdiecko, nevedela som ho vytlacit sama a lekar uz viac nemohol cakat...ja som rada, ze robili sestricky aj lekar vsetko co mohli....to ze sa snazili mi pomoct aj takymto sposobom vobec neodsudzujem, robili vsetko pre to aby ho zachranili...myslim, ze to tlacenie na brucho by sa malo robit iba vtedy ak zena zle spolupracuje pri tlaceni a je nejaky problem, kde sa neda donekonecna cakat kedy ho vytlaci sama

kveta
1. jan 2013

@adka_tkacik No, tak po prve uplnu istotu, ze je maly ok budete mat az casom. A po druhe ulohou porodnika je zhodnotit velkost dietata a Tvojich porodnych ciest a zvazit cisarsky rez v pripade pochybnosti, ci porod zvladnes. Ma odhadnut aj unavu rodicky. Stav, ked rodicka je totalne mimo a dietatu prestava bit srdce, nemal vobec nastat. U Teba doslo zjavne k nespravnemu postupu porodnika a tvrdit Ti, ze takto odvedeny porod ostal bez nasledkov na dietati, je cisty alibizmus lekarov. V tomto stadiu to totiz vobec nemozu vediet.

sissmiss
1. jan 2013

@mtsl porodnik muz v zivote nerodil. Ja som na rozdiel od kazdeho porodnika rodila dva krat. Lekar je v pripade problemov. Zena rodi sama. Niekto sa sem bude musiet viac krat vratit aby to pochopil. Porodny plan je plan v pripade ze vsetko pojde hladko, bez problemov, bez komplikacii. Obe moje deti sa narodili s apgar 10, ziaden problem nemali. Chcela som len aby mi ich po porodeni dali na brucho a pupocnik prestrihli az po chvili. Toto je klasika, ktora sa v civilizovanom svete robi automaticky, u nas je sice odporucana, ale nerobi sa, len vynimocne. Nechcela som byt oddelena od svojho dietata, bola som dost silna a schopna aby som sa onho postarala, aj o prveho. Neumoznili mi to. Nepriala som si aby dostali vit. K injekcne. To ze to porusili je uz takmer na zazalovanie. Tuzila som rodit v inej polohe ako je neprirodzena v lahu...dokonca ani v polosede sa nedalo. Pytala som sa preco v lahu, odpoved porodnicky- lebo maju lepsi pristup oni. Ta poloha je nevyhodna pre zenu a dieta nielen kvoli gravitacii, ale aj kvoli tomu ze porodne cesty maju ked zena lezi na chrbate uplne iny tvar, ovela komplikovanejsie musi dietatko ist.
Ja nikomu neberiem jeho volu rodit na chrbate a nechat lekara nech on povie kedy tlacit. Ale zaroven som presvedcena ze je moje pravo rozhodnut sa rodit prirodzene a pre mna a dieta je to tak lepsie. A prava zien ktore sa rozhodli do porodu kecat muzom su potlacane.
Ked sa milujem s muzom, nemam k tomu odborny dohlad lekarov, ak by jeden z nas pri milovani utrpel nejaky uraz, tak tam je na mieste zasah lekara. Ked mam menstruaciu, menstruujem sama, bez dohladu lekara, ktory urci aku polohu mam zaujat aby som si ulavila od bolesti. Ak by som krvacala patologicky, tam az je potrebna pomoc lekara. Preco nemozem rodit prirodzene ak tam nie je patologia? Porod je fyziologicky dej.

samantha223
1. jan 2013

@sissmiss skoda ze sa neda dat na ten isty prispevok 5X paci sa mi to, inak by ste ho odomna za toto dostali

sissmiss
1. jan 2013

@adka_tkacik Blahozelam k babatku

ako zistili ze mu prestavalo bit srdiecko?

sissmiss
1. jan 2013

@samantha223 😵 je krasne ze aj napriek tvojej (vasej) skusenosti mas otvorene nazory, otvoreny obzor, pokoj, toleranciu

katkapapacova
1. jan 2013

presne tato tema je rozpisana v novej mama a ja, ja som rodila tazko mala mala 4300g, bola velika a ja som ju v lahu skutocne nedokazala vytlacit, musela mi pomoct druha lekarka na jednu stranu dobre lebo neviem co by sa robilo keby mi nakoniec netlacila na brucho ale na druhu stranu keby som nelezala na chrbte ale bola v prirodzenejsej polohe nemusela mat mala kefalhematom ani apgar 7-8-9

samantha223
1. jan 2013

@sissmiss Prve bolo, ked mi umierala dcerka, ze preco sa to stalo. Stalo sa to preto, ze ma nechali 3 dni v kontrakciach, lebo mi nechali 2 dni odtecenu vodu. krcok mi roztrhli rucne, ale ked po dlhych tyzdnoch po porode mi uz povedali, ze s uritostou dcerka prezije, zavolala som, mojmu porodnikovi, ze mala asi prezije, povedal mi ze mam brat ze ma akurat vybozkal. To hovorilo za vsetko. Citila som, ze ho to mrzi, aj lekar je len clovek, moze pochybit, ajked nechtiac, a v tom momente mi bolo uuuplne ale uuuplne jedno kto pochopil, tesila som sa zo zivota dcerky, A ktomu lekarovi. Je to fantasticky clovek, dobrak od kosti. No zazalujte ho! Asi som taky blby clovek, neviem sa hnevat.

fra
1. jan 2013

@sissmiss pripomenula si mi ako o porode píše jedna moja kamaratka z mladosti:
"Porod, podobně jako sex a třeba i jako vylučování… jsou činnosti, které se špatně dělají v záři reflektorů za přítomnosti mnoha diváků, a ještě hůř, jsou-li to diváci, kteří za pomocí měření v nepřirozených polohách kontrolují, zda to děláte správně.
Nebo vám by se dobře milovalo na porodním sále, kdyby kolem vás stála skupina lékařů a ještě hlouček mediků a někdo by neustále měřil, máte-li dostatečně ztopořený penis? A pokud byste jej neměl, napíchal vám hromadu hormonů?
Po operaci ledvin jsem se taky nedokázala vymočit do mísy před sestřičkou, a tak mě cévkovala. Ale její osvícenější kolegyně mne nechala samotnou a cévkování nebylo zapotřebí.
Žádný zvěrolékař by si nedovolil žádnou samici při porodu tak strašlivě rušit, jako se to děje ženám v porodnici.
Proč je porod ženám tak zbytečně ztěžován? Copak není jasné, že všechno to rušení porod zpomaluje? A pak samozřejmě je nutný oxytocin i v případě, že za normálních okolností by zapotřebí nebyl. Zkrátka lékaři si poradí s problémy, které by bez jejich přičinění ve většině případů vůbec nenastaly.
Proč není umožněno rodičům po porodu zůstat nepřetržitě se svým dítětem? Předešlo by se tak většině problémů s kojením a dítě a matka by samy zvládly to, co se pak složitě musí učit.
Proč je matkám vnucována jediná správná poloha, i když matka cítí, že by se jí v jiné rodilo lépe?
Proč? Nevím. Ale vím, že jsem Hedviku s Ivanou porodila tak, jak jsem si přála a tam, kde jsem si přála."
.
cely pribeh je tu http://www.pribehyproivanu.cz/pribehy/2012/05/2...

elli333
1. jan 2013

@kveta absolutne suhlasim...mne tiez tlacili na brucho a zachranili mi tym malu,bola to najhorsia bolest z porodu a ten strach ked povedali ze klesaju ozvy...tomu vsetkemu sa dalo zabranit keby si vsimli ze mam uzku panvu

samantha223
1. jan 2013

@sissmiss a to nehovorim ked som dorodila, privolali 7 studentov a postavili mi ich medzi nohy, tesne po porode. A nato nabehla tam aj upratovačka a kukala mi tam. No co uz, hneva ma to, ale v tom momente som nemala ani silu, ani odvahu hoci aj slovicko zo seba dostat.
Viete, ked mi dcerku tesne po porode odnieli 100km prec , a povedali ze asi neprezije noc, a ja som mala len fotky z porodu, co mo manzel poslal, baby plakali na izbe, ze ich stipu bradavky, ze nevedia sediet, ze ako im tlacili brucho atd. A ja som im povedala len toto: Bodaj bi ma len prsia stipali, bodaj by som len sediet nevedela.... Uvidela som svet z ineho pohladu, zacala som zivot a ludi omnoho viac vazit

kleyta49
1. jan 2013

@sissmiss No este v nemocnici mi robili 2 x RTG, nic tam nanasli. Po sestonbedeli som zasla za ortopedom a ten mi najprv povedal, ze este sa nestretol s tym ze by to nepreslo a mam prist o 3 tyzdne na kontrolu. A este ma chcel poslat na chirurgiu ci to nie je chlp z v konecniku zle otoceny. Zjavne mi velmi neveril. Skusila som ist za fyzioterapeutkou, ktora mi robila masaz, nahrievanie, zatial mi to velmi nepomohlo. Momentalne som po sviatkoch rozhodnuta najst nejakeho ortopeda, ktory mi bude verit a posle ma na CT alebo na magneticku rezonanciu. S tou bolestou nevladzem viac zit. A musim to dat do poriadku, pretoze dovtedy nemozem byt znovu tehotna, lebo v polosede sediet nedokazem :( Dufam, ze to vyriesim.

samantha223
1. jan 2013

@kleyta49 ja som mala 2X uraz s kostrcou, ale nemala som zlomene ani nic. Len to bolelo po kazdikrat pol roka. Ono sa kostrc dlho zotavuje. Ak Vam tam nic nenasli, nezostava Vam nic ine len preckat kym to prejde. Len najhorsie, ze ked kojite, nemozete mat ani poriadnu liecbu, lieky atd..

kleyta49
1. jan 2013

@samantha223 Ja uz som 5 mesiacov po porode a stale to velmi boli. Keby som si bola ista, ze to prejde tak by som trpezlivo cakala. Bojim sa, aby som to nepodcenila, radsej nech ma poriadne vysetria a budem si ista. No kojim takze lieky urcite nie, ale urcite pomoze rehabilitacia, len musim zvolit vhodnu. Co sa mi podari az si budem ista ze tam nic nie je vyskocene a podobne.

sissmiss
1. jan 2013

@fra 😵

Este by som dodala skor nez to nejaka dobra dusa napise- ze potom ked porodime prirodzene a dietatko ma nejaky problem, tak potom aby sme nedostali pomoc lekara, ked sme ju odmietli pri porode. To je jed, hnev, zlost a trestanie. Nenavist. Dakujem neprosim, nasmerujte si ju niekam inam

samantha223
1. jan 2013

@kleyta49 ak nekojite odporucam duo diclofenac, mne ked uz nic nezabral, Po 5.lieku mi dali toto a bolest zmyzla.

samantha223
1. jan 2013

@kleyta49 tak potom magneticka rezonancia

kleyta49
1. jan 2013

@samantha223 Praveze kojim 😒 Ono ma to boli hlavne pri zatazi ked sedim lezim, takze sa snazim polohovat tak aby som ju nezatazovala. Ked stojim, chodim alebo lezim na boku tak ma neboli.

sissmiss
1. jan 2013

@kleyta49 aj narazena kostrc velmi boli. Kamaratka s tym nemohla normalne chodit, cvicit, asi tri mesiace. Ak robili rtg, tak zlomene to teda nebude, to je super. Ale poradit neviem 😒 Po nahrievani sa to nezhorsilo? Rozmyslam ci by skor nepomohlo chladit to.

kleyta49
1. jan 2013

@samantha223 No, snad ma tam ortoped posle.