icon

Skúsenosti mužov z účasti pri pôrode

13. feb 2024

ahojte mamičky, tatinkovia, ktorí už máte po..
o dva mesiace ma čaká pôrod, partner chce byť pri, a aj ja si to samozrejme prajem.

Chcela by som sa spýtať na názory a skúsenosti mužov.

Viem že to je jeden z najkrajších zážitkov v živote, ale to predtým, je asi masaker :D
Kamarátkn manžel opisoval aké to bolo hrozné, že si myslel že ona umrie, ako strašne kričala, že jej nevedel pomôcť... že to bolo v konečnom dôsledku pekné, a pri druhom bude chcieť byť tiež, ale že to bol proste masaker...

Môj je síce statný chlap, ale obávam sa že ho to môže zložiť 😀 alebo že si odnesie nejakú traumu...
Ako to vnímali vaši?

lulupulu
16. feb 2024

@esther100 tak keď kričís, uberas si silu na tlačenie takže dobre ze ti nedovolili :D
@gabriela2952 akože ja nemám nič proti keď niekto nezvláda toto ale ze vyvracať? Prepáč ale podľa mňa je taky chlap úbohý chudák ak sa musí vyvraciat keď jeho žena mu rodí dieťa. Môj pri pôrodoch nebol lebo povedal ze ma nechce vidieť trápiť sa a pre mňa bolo tiež lepšie. To v tvojom prípade bolo akože načo dobre? No ja by som mu po pôrode tak vyčistila žalúdok ze by nemal čím vracať najbližšie 3 roky 🤦‍♀️

bubuzu
16. feb 2024

Môj bol pri oboch a bolo to super. Ale teda, asi záleží aj kde idete rodiť, lebo viem si predstaviť, že ak muža zavolajú už len na finálne tlačenie, tak to môže byť šok. Môj bol ale so mnou od začiatku až do konca, pomáhal mi do vane, sprchy, hudbu mi pustil, keď som chcela, zavolal por.asistentku, keď bolo treba. Držal malú, keď ma šili a mne sa nedalo. Bol s malou, keď ma museli ešte uspať. Fakt to bolo s ním krásne a veľa to pre mňa a koniec koncov aj deti znamená, že tam s nami bol. A teda, neviem aký masaker by to mal byť, veď nemusí stáť pri nohách a nazerať dnu. Ak má niekto problém s krvou napr. tak to chápem.

radacak
16. feb 2024

Ja by som to aj chcela aby bol ..prvý pôrod bol sekcia ,za pár týždňov ma čaká druhý a myslím že zase sekcia (uvidíme)ja by som bola rada keby bol somnou aj pri sekcii ale v našej nemocnici to nie je možné ..mne by to veľmi pomohlo keby bol somnou

sussie1
16. feb 2024

Moj nebol vnutri, cakal na chodbe. Dieta si isiel pozriet ako ho vazili a mysli si, aky je "hrdina" (vnutri som mala maminu, kedze on nechcel). Aj v tehotenstve ma sekiroval, nechcel mi dovolit epidural... Je to medzi nami na rozvod. Ked chce ist, nech ide, bude si Ta viac vazit, ked uvidi, aka si silna 🙂

esther100
16. feb 2024

@lulupulu ale tak áno, mne to potom došlo, že sa mi aj lepšie tlačí. Len teda niektoré ženy povedali, že normálne je kričať, že čo žene zalepia ústa, že nik im nezakazal

jana_eyre_2
16. feb 2024

Môj bol pri všetkých troch pôrodoch a som za to rada.. nemala som pocit že som tam sama, keďže som vždy rodila dlho tak mi bolo ľahšie .. pri treťom som si myslela že nebude môcť ale nakoniec sme našli riešenie kde dáme deti a tak bol pri nás..

Vždy videl veci z inej perspektívy ako ja, takže premna to sú spomienky a poznatky navyše.. vždy keď mi bábo zobrali z hrude aby ho odvazili a prezreli šiel s nimi a tak boli naše deti vždy pod dozorom aby ich nevymenili 😄 vždy to zvládol dobre, bol mi oporou, on je taký typ - nestresuje, resp.nikdy to nedáva najavo a to mňa ukludnuje.. dokonca pri treťom prestrihol aj pupočnú šnúru..

Najradšej mám fotku, kde nám robí pri prvom selfie, nevšimol si že mám práve kontrakciu a tak on sa usmieva do objektivu a ja som v kŕči.. 🤣

bubuzu
16. feb 2024

@radacak ak by si išla napr.do Karvinej a mala spinal, tak tam s tebou môže byť.

evelynmozagalega
16. feb 2024

Ja nechápem prečo by sa mal brať nejaký ohľad na to, že muž bude mať traumu, že sa nebude cítiť komfortne? A tá matka nemá traumu? Ona musí vydržať často drzé zaobchádzanie personálu, rôzne barbarské a stredoveké techniky, ktoré sa už dávno nemajú používať, šitie bez umŕtvenia a ďalšie iné nechutné a bolestivé veci. A muž nemá toto všetko vidieť, lebo by chudáčik odpadol a nemá rád krv?? Nerobme z tých mužov padavky. Keď musím vydržať a prejsť si tým ja, tak prečo nie aj on, aspoň vizuálne? Však je to aj jeho dieťa. Muži musia vidieť realitu života a tá nie je len pekná, milá. Nemusí mi pomáhať pri tom procese, ale mal by to vidieť, aby si uvedomil o čom to je.

dzejsik
16. feb 2024

ono to mozte spravit aj tak ze bude pri tebe, kym sa pristupi ku uz samotnemu tlaceniu a potom pojde kus stranou … ono zas je to pomoc trebars ak sa kruti hlava alebo cosi a je tam viac zien, ze sestra musi behat

larena
16. feb 2024

@walentina7 tak výstrelok ako pre koho😀sranda ako sme každá iná..ja keby pri pôrode nemám muža tak by som z pôrodu mala uplne diametrálne odlišný zážitok..rodila som 36 hodín a kým tam nebol tak katastrofa..hneď ako prišiel celé sa to zmenilo na jeden pekný zážitok.Keby tam nebol tak mám 100% z pôrodu traumu

beronsche
16. feb 2024

@walentina7 mat blizku osobu pri porode nie je ziaden vystrelok, je to vedecky potvrdeny pozitivny faktor.
Ze je pre zeny blizkou osobou prave otec dietata je hadam pochopitelne.

beronsche
16. feb 2024

@jana_eyre_2 presne, okrem samozrejme inych pozitiv, ktore pre mna z jeho pritomnosti vyplyvali, su to aj tie spomienky z inej perspektivy.

frzeiovn
16. feb 2024

Ahoj, no môj manžel bol aj chcel byť pri pôrode a bol pri troch, dvaja chlapci a dievča...On si pochvaľoval, bol pri mne, držal ma za ruku, ja som aj chcela aby bol...no skoro pri treťom ho nepustili, že či má vraj prípravu, tak sme sa zasmiali a o chvíľu kukal na malého...odporúčam všetkým mužom to zažiť, môj vôbec nestresoval ani nijak negatívne to neopisoval, všetky pôrody prirodzene a bez problémov, dodatok pri prvom bol na mňa, že však to tak nebolelo😝 alebo že on videl ako sa rodí koza...tak to nemôže byť také hrozné....samozrejme na srandu....držte sa

monicatko20
16. feb 2024

Môj chudák preplalal a prepil tri dni po pôrode 🤣🤣🤣 ale ja som veľmi vďačná zato, že tam bol..mali sme komplikácie a veru nebol to ukážkový pôrod.. ale bol pri mne a celkovo nám pomohlo vo vzťahu 🥰 Ale teda ja som vopred vyhlásila, že musí ísť somnou 🤣🤣
@ludmila73 ja som sa trápila síce len cca 3 hodinky kým sa malý narodil, ale teda mne prítomnosť môjho muža strašne pomohla 🥰 nevedela som sa ani z WC postaviť, v sprche mi pomáhal.. proste všade.. a hlavne nezabudnem nato, keď sa rozbiehali kontrakcie, tak sledoval monitor a upozornil ma vždy keď prichádzala 🤣🤣🤣 jedoval ma..A keď sa to už rozbehlo poriadne, kukol flegmaticky na mňa s otázkou, láska a čo tá teraz vlastne bolí? 🤣🤣🤣

frand
16. feb 2024

Môj bol a bola som za to veľmi veľmi rada, bol pre mňa veľká opora a pomoc. Co ale určite odporúčam je, aby s vami absolvoval nejakú formu predporodnej prípravy. My sme spolu absolvovali vikendovi kurz hypnoporodu a bol raz so mnou aj v pôrodnici na hodine, kde boli partneri vítaní. Po pôrode ho personál chválil, že tak nápomocného chlapa málokedy vidno. Dopredu sme si ale aj odkomunikovali, čo asi od neho očakávam.

gabriela2952
16. feb 2024

@lulupulu tak mu prišlo proste nevoľno.. nevidím na tom nič zlé.. a podla toho co píšeš mi príde chudák tvoj chlap keď ma ženu, ktorá má takéto sprosté názory... jemu sa potom uľavilo a bol pri mne, na to to bolo dobre pretože on sám chcel...
A čistiť mu žalúdok po pôrode??? Si ty normálna?? Normálne si ma nahnevala ako keby človeku nemohlo prísť ani zle .. ach ach

lauha21
16. feb 2024

Môj bol a opísal by to tak isto😂 masaker bál sa že umriem ja, že umrie dieťa 😂 a ja som vôbec nekričala ani som nebola nejaká precitlivelá… ale on mi bol neskutočnou oporou, stale ma povzbudzoval a vďaka nemu velmi pozitívne spomínam na pôrod😊 o pár mesiacov si to zopakujeme znova a tešíme sa obaja ☺️

janka0702
16. feb 2024

Môj bol pri všetkých troch prvý bol najhorši mala som zvonovy keď šli už malú ťahať vyhnali ho von pri tom už nemohol byť ale tie dva boli super aj sme sa zasmiala a som rada ze bol pri mne lebo ma riadne podporoval

paradajkova
16. feb 2024

Muz bol pri porode a pekne nan spomina, vie kazdy moment, prestrihol pupocnu snuru. Traumu nema ziadnu, skor naopak, zazitok na cely zivot. Ale ja som mala super porod, naozaj sme si to obaja uzili.

lulupulu
16. feb 2024

@gabriela2952 mňa nahneval tvoj muž ze sa povracal... To čo je akože za úroveň kks :D keď to dieťa robil tak sa nepovracal? Ved to je rovnako "nechutne" 🙂

raffaella
16. feb 2024

@lulupulu preháňaš to, odsudzovať muža ktorého ani nepoznáš že sa povracal pri pohľade na krv je primitívne. Za svoju fyzickú reakciu na krv nemohol, to je rovnaký suterén akoby si odsudzovala dieťa že nevie zadržať grcanie keď to na neho ide. Bežne nadávaš doma deťom a mužovi, keď z niečoho vracajú či to radšej doma robia na tajňáša aby si im nenadávala?
Skôr by si mala obdivovať chlapa za to, že tam napriek tomu so svojou ženou zostal do konca.

gabriela2952
16. feb 2024

@lulupulu myslíš ze je úroveň spraviť dieta a potom nechcete byť pri tom lebo žena bude trpieť?

gr3tch3n
16. feb 2024

Manžel chcel byť od začiatku pri mne, sám s tým prišiel a ja som samozrejme súhlasila. Viem,ale, že on nie je citlivka (to som skôr ja 🤣 no žena na výber nemá,že ..) Ak by sám nechcel,určite by som ho nenutila. Priznal,že si pozrel aj pár videí pôrodov a vtedy už veru začal mať rešpekt, ale stále trval, že tam bude.
Ja som mu za to nesmierne vďačná, bol mi veľkou oporou, pôrod bol dlhý a bolesť mi vystreľovala do krížov, takže mi ich masíroval. Keď sa blížil samotný pôrod videla som aký je dojatý a spolu sme privítali na svete nášho synčeka, mali sme 2 hodiny bonding a boli to najkrajšie chvíle pre oboch. Mala som nejaké menšie komplikácie po pôrode a teda videl aj veci, ktoré možno nechcel 😄 ale nakoniec mi len povedal ako nás ženy veľmi obdivuje a mne to padlo veľmi dobre.
Toľko moja a manželova skúsenosť. Pri ďalšom chce byť určite zas.

linkapaulinka
16. feb 2024

Moj byvaly manzel pri porode nebol a ani nechcel, pri samotnom rodeni by som ho i tak nechcela tam ale pri kontrakciach by sa mi zisiel. Skoda. Co uz... maly sa narodil aj bez neho samozrejme a zvladla som to sama 🤷‍♀️ako i miliony zien 🙃kricat sa nema koli tomu ze vysiľuje a radsej tu energiu treba vlozit do tlacenia 😊zladnete to nech sa akokolvek rozhodnete

terry658
16. feb 2024

Môj bol zvyknutý na "pôrody" zvierat ako kravy, prasatá,psy. Takže naše tri pôrody ho nevystrašili. Už to bral celé nejak z nadhľadu.
Pre mňa nezastupiteľná podpora pri pôrode. Netuším čo videl a čo nie. No poznačený nie je. Skôr si ma viac váži, keď vie, čím som musela prejsť.

dankanka
16. feb 2024

Toto je velmi individualne. Moj so mnou bol a velmi mi tum pomohol. Zle mu nebolo absolutne. Odrodil by ma azda aj sam :D. Kazdy to ma inak, ja by som to nedala ako sprievod :D

monicatko20
16. feb 2024

@lulupulu ja keď som videla svoju anču týždeň!! po pôrode tiež som letela na záchod 🤣🤣 takže úplne chápem chudáka chlapa 😉 Kukni prosím ta videa kde sú oteckovia pri pôrode, väčšina z nich pohľad dolu alebo na krv nezvláda..nevracal predsa ani zo svojej ženy ani z bábätka.. zrejme mu bol nepríjemný pohľad tam dolu..

xjakubikovak
16. feb 2024

Môj bol celý cas somnou, fakt si neviem predstaviť že by som bola v tých bolestiach sama na izbe. Nemá žiadnu traumu a bola to pre mňa obrovská podpora že tam bol

evkatk
16. feb 2024

Prikláňam sa k vyjadreniu wishes. Ja som odrodila za totality 3 deti, kedy manžel mohol vidieť prvý krát dieťa cestou domov. Pri pôrode muž užitočný nie je. Je naivné si myslieť, že jeho prítomnosť pomôže v ťažkej chvíli. Poznám mnoho žien, ktoré rodili za prítomnosti manžela a väčšinou to nedopadlo dobre. Takmer 80 % takých manželstiev po rokoch skončilo rozvodom. Veľa mužov po pôrode odmietlo mať intímny pomer so svojou ženou. Väčšina z nich tvrdí, že po tom, čo videli, sa im už vlastná žena hnusí, iní zase neskôr počas hádok vykričali, že je histerka, ktorá na pôrodnici vrieskala ako zmyslov zbavená a pod. Počas svojej praxe som sa stretla s množstvom podivných postojov s odstupom času po pôrode a mnoho vyjadrení mužov na adresu svojej partnerky nie je vhodné ani komentovať. Keď prvotná radosť z dieťaťa pominie a nastanú v manželstve neskôr problémy, pôrod za prítomnosti manžela je práve zbraňou muža na totálne poníženie partnerky a často aj pred deťmi.

cimage
16. feb 2024

Moj bol pri vsetkych a pri tretom bol moj porodny asistent.