icon

Skúsenosti mužov z účasti pri pôrode

13. feb 2024

ahojte mamičky, tatinkovia, ktorí už máte po..
o dva mesiace ma čaká pôrod, partner chce byť pri, a aj ja si to samozrejme prajem.

Chcela by som sa spýtať na názory a skúsenosti mužov.

Viem že to je jeden z najkrajších zážitkov v živote, ale to predtým, je asi masaker :D
Kamarátkn manžel opisoval aké to bolo hrozné, že si myslel že ona umrie, ako strašne kričala, že jej nevedel pomôcť... že to bolo v konečnom dôsledku pekné, a pri druhom bude chcieť byť tiež, ale že to bol proste masaker...

Môj je síce statný chlap, ale obávam sa že ho to môže zložiť 😀 alebo že si odnesie nejakú traumu...
Ako to vnímali vaši?

denisa0504
13. feb 2024

@katka533 to môže byť. Ja som rodila doobeda a poobede...

saxana000
13. feb 2024

Moj nebol nechcel nenutila som.aj tak by mi tam bol trt platny.zvladla.som to sama..teraz zachvilu idem znova ale berem si so sebou mamu tentokrat

poslednepogo
13. feb 2024

Môj bol pri obidvoch pôrodoch, ale na posledných pár minút už finálne tlačenie keď prišla Dr. a ďalšie asistentky som ho poslala obidva krát von na chodbu 🙂 po minute už aj na šitie šiel späť k nám

mima172
13. feb 2024

Môj bol pri pôrode a žiadnu traumu nemá 🙂 A to od prasknutia vody po narodenie dcéry trvalo 24 hodín a 35 minút, z toho posledné dve hodiny som bola nápojená na prístroje a hadiciek zo mňa šlo ako zo starého počítača. Potrebovala som ho vtedy nenormálne. Neviem si ani predstaviť, žeby som ho tam nemala, bol mi veľkou oporou. Ja to beriem tak, že dieťa je dieťaťom oboch rodičov, tak prečo by otec nemal byť pri pôrode? Či aj matka si môže rozmyslieť, či sa jej bude chcieť tam byť? Autorka, je super, ze tvoj chlap ti chce byť oporou 🙂

sylvia217
Autor odpoveď zmazal
nana8989
13. feb 2024

Môj bol pri mne na vzdycharni a keď som išla na sálu tak čakal vonku, ale v oboch prípadoch to trvalo ani nie 5 minút už, hneď ako mi deti dali tak už stál vedľa mňa 😊 akurát sme sa minule o tom bavili, povedal mi, ze traumu nemá žiadnu, len mu bolo hrozne ľúto keď ma videl a nemohol mi pomôcť..

ankare
13. feb 2024

Určite áno. Žena si nevie predstaviť, ako to prebieha, nie ešte chlap. Nech otecko vidí, čím si žena musí prejsť. Každý normálny chlap si začne ženu ešte viac vážiť.
Manžel bol pre mňa veľká opora a verím,že aj personal sa ku mne inak správal,keď tam bol aj on.
Kľudne spravte aj bonding na oteckovi, kým Teba budú zasivat napriklad.
Áno, bol to silný zážitok pre manzela, bál sa o mňa, o nás, ale určite by to absolvoval aj 3.x bez váhania.
Držím palce, nech máš rýchly a čo najmenej bolestivý porod a nech máš zdravé a krásne dieťatko!

tamitamitami
13. feb 2024

Určite áno, veľmi mi pri pôrode pomohol ❤️.

nevenka
13. feb 2024

Moj manzel nebol ani pri jednom. Pri prvom a druhom bol teda na chodbe. Pocul aj tak vsetko, prisiel, az ked dieta bolo vonku a na mne, potom pri osetreni babatka bol a este chvilku s nami.
Pri tretom.nebol, lebo bol covid a bol doma s prvymi dvoma. A videl ho az po prichode domov, teda fyzicky. A pri stvrtom logicky tiez nebol,...No ja som sa bala, ako budem reagovat v tych bolestiach, hlavne pri prvom, tak som radsej chcela byt sama.
Sesterka spominala, ze jej muzovi doktor povedal, ci sa chce pozriet, ako ide hlavicka, no tak on bol zvedavy a siel. No moj muz vravi, ze toto nemusi vidiet veru. No ja som pri prvych 2 tlacila tak 5 minut, to finale a dalsie dve deti som netlacila, len skor zadrziavala, aby nevyleteli zo mna ako superman na zem 🙄, celkovo som mala dost rychle porody, tak nemal by tam az tak co robit. Ale kebyze tam mam stravit 2 dni, tak samej by mi bolo asi dost na figu.
Moj muz to vnima cele tak, ze uctu k zene neziska pritomnostou pri porode, mal pocit, ze by mi tam skor prekazal, ale tak chybalo mu, ze nebol pri nas ani tesne po tom v tych 2 pripadoch. Celkovo je citlivy, hoci to nedava najavo, plakat som ho videla, ked mu zomrel starky a ked sa nam narodili deti. Pre neho bolo takze to, ze ma vidi trpiet a nevie mi s tym nijak pomoct. Tak som nenutila. No traumu by urcite nemal.
Mozno by Vam pomohlo absolvovat spolocnu pripravu na porod, aby vedel, co to obnasa a nebol vyhukany, aby necakal pichnutie v boku, skriknutie, odtecenie plodovky a hned o par minut tlacenie a hura, dieta je na svete 😅, ako vo filme. Chapes, no...aby bol pripraveny, ze to trva nejaky cas a co vsetko sa moze diat.

nevenka
13. feb 2024

@nana8989 toto presne bolo najhorsie aj pre mojho. Hoci priamo pri porodoch nebol.

nevenka
13. feb 2024

@3petka ale chapes, nie taky hystericky krik...mne to tak hovorili, ze tu energiu treba sustredit "tam", dychat do tej bolesti a s vydychom, ked uz ide nejaky zvuk, tak presne take vrcanie skor, az kdesi z brucha, to je ine 🤣

muchacici
13. feb 2024

Môj manžel bol pri obidvoch pôrodoch, sám chcel, vravel, že "ja som to všetko videl", čo ani ja som doteraz nevidela fotky, lebo nemám sama na to žalúdok a aj trochu traumu. On z toho naopak žiadnu traumu nemá. Som šťastná, že bol pri mne, bol mi nesmiernou oporou. On je na seba a na mňa za to hrdý, a aj to, že videl, ako sa žena natrápi, aby priviedla na svet dieťatko. Prestrihol obom dietkam šnúry, no proste super ❤️ len z iného uhla

kiki68
13. feb 2024

Mojmu sa to pacilo, pozeral sa na rodenie priamo odspodu, videli jeho zaujem. Ale on ma odpitvane tolko, ze toto mu zaludok neobratilo. Na ludi v takych situaciach bol zvyknuty z prace na zachranke. Takze on bol v poho, vraj som velmi malo krvacala na jeho vkus. Ze cakal vacsiu show 😂 zase az take blbe to nebolo, sak videl Ta uz hadam choru s chripkou v posteli alebo tak nieco… Podla mna je dobre ked si prestuduje nejake veci, moj si zjavne vsetko sam nastudoval, lebo vsetko vedel.

slavomira236
13. feb 2024

Moj bol ked som rodila stredneho cely cas pri mne..rodila som v uk len midwife on a ja. Pri druhom nestihol to uz som bola na sk on bol mimo a rodila som skor o tyzden

slavomira236
13. feb 2024

@muchacici moj tiez vsetko videl aj vyfotil. Prestrihol snuru

mirko84
13. feb 2024

Bol som pri dvoch, v zasade normalne porody. Videl som vsetko, strihal oboch, traumu nemam. Manzelka bola rasa, ze tam som.

mandzula
13. feb 2024

Moj bol, sok z toho nemal, no ja to celkovo nevnimam ako prinos ci uz pre zenu, alebo muza. Ak by som rodila druhykrat, nechcela by som tam nikoho, rovnako ako by som nikoho nechcela pri kolonoskopii.

ailiba
13. feb 2024

Zalezi na chlapovi. Poznam takych, ktory to maju ako jeden z najhorsich zazitkov. Nech to zhodnoti tvoj muz, ci sa na to citi.
Moj muz bol pri oboch a bral to, ako oporu pre mna. Nastastie nie je precitlively. Rozhodne to nebolo pre neho nieco úžasné. Ine je uz drzat babo v rukach. Ja som bola ale fakt rada, ze tam bol.
No keby mu malo byt zle a bol by vystresovanejsi nez ja... Tak to by mi iste nepomohlo.
Nechaj rozhodnutie na svojho muza.

neviem_123
13. feb 2024

Ahoj, môj partner nevedel ci chce byť, lebo sa bal krvi, bolo mu zle aj pri klasickomn odbere...tak sme boli dohodnutí tak ze na finálnu fázu vyjde von, čo sa nakoniec neudialo lebo som bola na malej pôrodnej izbe a skratka nemal kadiaľ (nezmestil by sa prejsť okolo personalu) ja som mala nakoniec dlhý a ťažký porod zakončený vex-om, dokonca mi aj držal nohu pri tlačení:D a teda videl uuuplne vsetko :D 😀 odvtedy sa nebojí krvi :😀 q hovoril ze je rád že tam bol🙂 ..ale keby vyslovene nechcel netlacila by som na neho..

hendikep
13. feb 2024

moj nechcel a aspon som mala klud / nie je ten typ co masiruje krize, skor by ma znervoznoval 🤣/ a pocula som aj take pripady kedy muz uplne stratil chut na svoju zenu ked toho tam dole videl “ prilis vela” .. cize radim nech sa zdrziava pri hlave 😂

babydesire
14. feb 2024

Moj.muz bol pri oboch porodoch a uplne v pohode..som rada,ze tam bol a nemala som strach ze by to nezvladol..

babydesire
14. feb 2024

@esther100 aj ma takto sprdli..ze nekricte nieste tu sama (dovolila som si len jeden vykrik, ulava bola sekundu kedze ma sprdla) 😡

babydesire
14. feb 2024

@walentina7 modny vystrelok ? Hm..preco takyto nazov? Ja som ho tam chcela, on tam chcel byt...a nelutujeme..kto nechce nemusi,,je to volba rodicov. Niektorym sa to nepaci, to respektujem..ale - modny vystrelok ?

3petka
14. feb 2024

@nevenka jaj no hej. No ja som zažila len taký “hystericky” buď boli take ženy alebo naozaj ženy čo boli potichu ako ja.

sense
14. feb 2024

Bol hrdý ze videl a držal dcéru prvý. A to tam ani nechcel ísť pôvodne. A ja som ho nenúti la aj keď vedel ze by som chcela aby tam bol

petra92
14. feb 2024

Tak ja čakám 3 dieťa a môj nebol a ani nebude pri pôrode lebo ja nechcem 🙈On povedal, že by kľudne šiel ak by som chcela, ale viem, že by som sa nevedela sústrediť na čo treba.
K tomu kricaniu len toľko, že keď vreštíte uberate si zbytočne silu na tlačenie, ja som nevydala ani hláska a dr a sestrička, že konečne niekto 😁vraj takú tichú rodicku už dávno nemali 🤣

denisah6
Autor odpoveď zmazal
jesenzima
14. feb 2024

Môj bol dvakrát, traumu nemá.. oba razy, keď už bolo dieťa na svete mu došlo slabo, musel si ľahnúť. Opadol stres a prišli emócie. Je rád, že bol pri Tom, keď sa narodili deti.

mtn112233
16. feb 2024

Pre môjho muža to bol veľmi pekný zážitok, je veľmi rád že tam mohol byť.. stal pri mne hore pri hlave nikto žiadneho chlapa nenuti dívať sa medzi nohy 🙂

ludmila73
16. feb 2024

Môj bol, celý deň , rodila som dlho, dcérka bola veľká a Ano, bol to masaker … dnes by som chcela aby pri tom bol, ale až pri samotnom pôrode , nie po celú dobu . Nevedel ako mi má pomôcť pri kontrakciach a svojou “snahou “ ma viac znervózňovať ako ukludnil 😂