Skúsenosti mužov z účasti pri pôrode
ahojte mamičky, tatinkovia, ktorí už máte po..
o dva mesiace ma čaká pôrod, partner chce byť pri, a aj ja si to samozrejme prajem.
Chcela by som sa spýtať na názory a skúsenosti mužov.
Viem že to je jeden z najkrajších zážitkov v živote, ale to predtým, je asi masaker :D
Kamarátkn manžel opisoval aké to bolo hrozné, že si myslel že ona umrie, ako strašne kričala, že jej nevedel pomôcť... že to bolo v konečnom dôsledku pekné, a pri druhom bude chcieť byť tiež, ale že to bol proste masaker...
Môj je síce statný chlap, ale obávam sa že ho to môže zložiť 😀 alebo že si odnesie nejakú traumu...
Ako to vnímali vaši?
Vychádzala som z dlhoročnej praxe a skutočne muži majú na svoju partnerku po prítomnosti na pôrode iný pohľad, len to nedávajú najavo. Pravú tvár ukážu až keď sa partneri po rokoch odcudzia.
Pozeram tu na konentare niektorych bab, ze ani nechceli partnera pri porode... Je to kazdeho vec ako sa citi, ale ja by som zdoraznila dve veci: 1. Rodit mozes aj dost dlho a ja som bola stastna, ze sme s muzom pokecali, zasmiali sa, nosil mi vodu, volal lekara, prechadzal sa so mnou, nebola som sama. 2. Ak by sa nieco zvrtlo, je nejaka situacia, ktoru si nechcela, chcela inak mas tam tu svoju osobu, ktora v tom momente netrpi a dokaze reagovat triezvejsie....
Moj muz nema ziadnu traumu, proste riesil mna a nie co sa deje tam dole a na ten final moze odist prec... Ako tam sa aj tak nahrnie dost inych ludi, cize je to na nom. A napriklad pri prvom som nechcela EPI, ale lekar odporucal a anesteziologicka mala pindy... A bola som tam s muzom, mohli sme to spolu prebrat a rozhodnut, ja ho tam aj ako moju ochranu/hovorcu... Pri druhej som sama cakala asi 2 hodiny kym sa mohol z domu uvolnit (strazenie mladsieho) a ked prisiel velmi sa mi ulavilo a bola som rada, ze je so mnou... Bola som hrdinka, ze pohoda keby nemoze prist, tak to dam, teraz som rada, ze prisiel 😍
Do nemocnice sme prisli spolu, na izbu som sla sama a manzela poslali domov, ze mu mozem dat vediet kedy ma prist (casy covidove). V izbe som si to odkrutila sama, bez pomoci sestriciek ci kohokolvek (vdakabohu za sprchu). Dvakrat sa prisla spytat sestricka ci chcem epidural..
po 4 hodinach som suhlasila, sli sme teda po schodoch na salu, po ceste som manzelovi napisala ze moze prist (byvane 5 min od nemocnice).
Na sale mi teda zaviedli epi, hned potom pustili manzela dnu, prisiel doktor, praskol vodu a sla som tlacit. Manzel pomohol sestricke upravit kovove nohy na koze… to bolo usmevne. Nekricala som absolutne. Manzel ma drzal za ruku, stal tesne za mnou, za 5 min bol maly na svete. Ked doktor povedal ze este placentu.. poprosila som ho nech sa odvrati. A bolo.
Maleho skontrolovali, umyli a hned doniesli. Nechali nas spolu dve hodiny na sale. Manzel stastny, prestastny, ja tiez. Clovek nikdy nevie dopredu aky ten porod bude.. ale ja som rada, ze tam manzel bol. A bude aj pri dalsom.
Drzim palce, nech to pojde hladko.
Haa a vtipne bolo, kym mi zavadzali epi tak vo vedlajsom boxe kricala spoluobcianka na zive raty. Ony tak vedia bohovsky vrieskat… Manzel vtedy sedel na chodbe, tesne pred salou a nevedel kto to krici, kedze pocul len nejake pazvuky. Potom, po porode, mi ukazoval iwatchky, ktore mu za ten cas kym tam sedel namerali enormne vysoky tep 🤣🤣. Chudacik, bol vydeseny, ze to ja tak zjapem.
Ty ho poznas najlepsie. Normalne sa o tom porozpravajte tesne pred a uvidite. Ale kazdy chlap by to mal zazit….nech vie cim ta zena prechadza a nech spolu po prvykrat vidite vase babatko.
Môj muž pri pôrode nechcel byť, čakal vonku na chodbe. V tej chvíli som aj bola rada ale vieš čo, dnes ľutujem, že to nevidel na vlastné oči, ako a čo všetko sa dialo, že to nie je len raz potlačiť, kus poaukať a hotovo. Mnohé by tým pochopil a určite by si to aj viac vážil.
moj muz si nasu dceru aj odrodil, kedze lekarka nestihla dobehnut na sal 🙈... musel pomahat porodnej asistentke 🤣
Bolo to super, ze bol pri mne, pri oboch deťoch, celú noc sme prekecali, prechádzali sme sa, išiel nám čas, videli sme pekný východ slnka, posledných 20 minút sme sa vrátili na sálu a ostal pri mne, pri hlave, opakoval po sestričke ako dýchať, kedy tlačiť, úplne super. Ja som nemala epi a nekricala som, dalo sa to predýchať a prestukat. Muž si pochvaľoval, ze tam bol, hovoril, ze zážitok na celý život. Po pôrode ešte ostal s nami na sále, dietatko dali prikladať na prso, tak sme si obzerali bábätko, rátali prsteky..
Na vzdycharni ci ako sa tomu hovorí nemohla byt pri mne, nepustili tam nikoho, a ani sestricky neprisli, možno tak 1 krat. Potom na salu ho zavolali za mnou a vydrzal asi 10 min a došli mu zle tak hneď zdrhol, skoro odpadol. Malú mu doniesli potom na chodbu a potom prišiel za mnou zas
Moj manžel bol poslednych asi 15min pri mne. Ale keby som vedela čo ma potom čaka (jeho nespamatanie sa z toho 😂) tak by ani neišiel..nabuduce budem chciet byť pri tom asi sama 🤷♀️😊
@evkatk velmi sa mylis v tom, co pises..
Drviva vacsina zien BENEFITUJE z pritomnosti blizkej osoby pri porode. Sprevadzajuca osoba nema realne ako pomoct z medicinskeho hladiska a vlastne ani nemoze nijako zasahovat.. tu ide o psychicku podporu.
Za tym su realne data, nie pocity jednej zeny.. 🙂
No a ze je sprevadzajucou osobou prave muz, to uz som pisala, ze to zrejme tak zeny proste citia..
Pises, ze si rodila za totality. Nebolo ti teda dopriane zazit porod v respektujucom prostredi, bez zbytocnych rutinnych zasahov a v polohe, ktora vyhovuje tebe. S blizkym clovekom vedla seba. S babatkom, ktore nikto neodnasa..
Mozno preto to nastavenie. Casto, co nepozname, nam ani nechyba..
Ta tvoja statistika ma zaujala.. preto sa pytam, ci si rozvodova pravnicka.. pride mi, ze sa musis pohybovat vo sfere, kde sa vo vyraznej miere koncentruju nevydarene manzelstva.
Neverim, ze 80% vztahov, kde muzi, ktori sprevadzali zeny, koncia rozvodom.
Muz, ktoremu sa vlastna zena hnusi po porode, nie je nic ine ako nezrely uboziak. A ked to este vytahuje pri rozvode, ako dovod, mala by byt zena rada, ze sa takeho hnupa zbavila..
Tak ale mna vo vseobecnosti zvykne sokovat, s akymi.muzmi maju niektore zeny dobrovolne deti...
Manžel povedal že keď chcem aby tam bol tak tam bude a keď nie,tak nebude. Nakoniec som ho vyhnala. Bola som z tej jeho snahy pomahat taká nervózna,že až.
@esther100 presne, tiež ma tento opis zaskočil. Aj mne povedali, aby som nekričala, lebo to ani bábu ani mne nijako nepomôže. Treba sa sústrediť na tlačenie, keď sestričky prikážu. A muž mi bol len a len oporou, veľmi mi pomohlo, keď aj on ma povzbudzoval, že už vidno hlavičku atď. A chlap, ktorému to spôsobí traumu, asi nie je normálny. Keby mal rodiť on, asi by tam umrel...🤷
@luba_buba nie tak celkom... Ak zena nie je pod liekmi (vratane epiduralky), je lepsie, ked sa riadi vlastnym telom. To jej napovie najlepsie kedy tlacit, nepotrebuje instrukcie.
A nie je krik ako krik.. niektorym zenam pomaha hlasne vokalizovanie a je absurdne, ak jej v tom personal brani..
Môje pôrody boli úplne v pohode, kričať som nekričala, riadne som si to odvzdychala a odtlačila a manžela som tam nechcela, ani on nechcel. Nepotrebujem, aby sa na mňa pozeral ako sa trápim, ale tak koľko ľudí toľko chutí, neodsudzujem, toto je moje nastavenie. Sama sa nerada pozerám na utrpenie, asi by som sa vedela prekonať, že keby to "moja žena" vyžadovala, tak ako muž by som tam bola len kvôli nej a teda snažila sa jej to uľahčiť, ale vôbec to nepovažujem za nejaký neviemaký úžasný zážitok, ktorý by som si nesmela nechať ujsť 🤷.
Bol, videl všetko, ale že všetko, pomáhal PA keď nastali nejaké malé komplikácie 😂 ako člen tímu. Pomedzi to ma objímal, pusinkoval, rozptyľoval pri kontrakciach, na striedačku sme si čítali knihu, rozprávali sa a keď po 17tich hodinách bolo po všetkom, najprv sme revali spolu asi hodinu, hovorili aký je malý nádherný (no to teda nebol😂) a zaspal o piatej ráno vedľa lôžka v kresle, zo sna mi vravel, že on ide normálne do práce, však čo... 😂😂😂 Náš spoločný najkrajší zážitok, najbližší moment 🙂 A keď som sa ho pýtala, ako to tam dole vyzeralo, tak sa tváril že pohodička, až neskôr mi povedal že také divné ružovo bielo červené barsjake a nevedel veľmi čo kde je potom neskôr a že keď videl vlásky radšej prišiel ku mne "hore" 😁🙈 podotýkam, že bol pri Tom z vlastnej iniciatívy, ale som rada, že som mala najbližšiu oporu po ruke. Napokon, je to dieťa nás oboch.
@evkatk ak sa nejaký muž rozvedie so zenou, lebo ju videl rodiť alebo kricat kvoli bolesti, tak je to debil a rozviedli by sa tak ci tak. Ak ma muž pripravene nejaké zbrane na ponizenie partnerky, tak je len dobre, ze sa rozvedu. Ved je to chore. To aj keby mali autonehodu a videl by svoju zenu zranenu a od krvy, tak sa mu zhnusi? Ak takto muž rozmysla, tak nech radšej ide kade lahsie. Co je to za chlapa, keď sa boji vidieť realitu života? Hadam nebudem chodit okolo neho po spickach, aby nahodou nevidel nieco skarede. Kto by takého muza potreboval?
@evkatk to, čo píšeš, nie je pravda. Rodila si za totality a vtedy to bolo tak. A možno by si uvítala, ak by bol muž pri teba, ale vtedy to nešlo a tak ťa teraz tvoj mozog presviedča, že to tak bolo správne, len aby ti nezačalo byť ľúto, že ty si to nemohla mať tak pekne, ako ženy dnes. Tým nehovorím, že si nemala pekne pôrody, ale že to mohlo byť ešte lepšie, napríklad. A nie je to, že jedna pani povedala, je to jednoducho fakt, podložený výskumami, že blízka osoba pri pôrode významne psychicky pomáha. A tvoje pozorovania z okolia hovoria, že sa pohybuješ medzi pármi, kt. sa dali dokopy ešte v časoch, kedy nebolo zvykom spolu bývať pred svadbou a teda sa riadne spoznať a tak predchádzať napr. nevydareným manželstvám.
Podľa mňa je toto veľmi individuálne. Poznám veľa párov, ktoré to absolvovali spolu a považujú to za najkrajší zážitok v živote. My sme sa absolútne jednohlasne zhodli že rodiť budem sama. Obidve deti som porodila sama a prišiel až keď sme boli na izbe. Ani jeden z nás neľutuje. Urobte tak ako to cítite vy dvaja. Samozrejme držím palce nech to všetko ide hladko a nech to máš rýchlo a šťastne za sebou 😊

Urcite vyhoda je mat ho tam..istota pre mna, na komunikaciu s personalom ak rodicka uz nevnima tak, dava pozor, aby sa nieco nezanedbalo, masiroval krize..skratka citila som sa urcite lepsie ako uplne sama medzi cudzimi ludmi a v cudzom prostredi ( to je pre mna vzdy stres)