Skúsenosti s domácim pôrodom
@hederamonstera .....a bez tragických následkov.
@martinka13 samozrejme, tolko zien v to dufa aj v nemocnici ;)
fúúú ani neviem v akom zúfalstve by som nerodila doma....
@bozenabombalova chvilku som uvazovala. Chvalabohu ze ma to preslo a sla som do nemocnice porod tazky doma by som to nedala
@bozenabombalova samozrejme, je nás vela😊 Ale nie v tomto fóre... skús tu skupinu na FB spomenutú vyššie a túto diskusiu pre vlastný pokoj mysle radšej zmaz, kým sa do teba nepustia.
V dnesnej dobe, ked mozes rodit kdekolvek na svete a vybrat si aku len chces porodnicu, sposob porodu, zobrat si dulu a neviem co, rodi doma iba magor.
@lucia245 prečo by mala túto diskusiu zmazať? Dve tu napísali, že mali pôrod taký, že v prípade pôrodu doma by zomreli. Je na mieste, aby autorka otázky poznala aj riziká a ich následky. Nielen tie pozitívne prípady. Autorka musí vedieť aj riziká situácií, ako je napríklad ak sa dieťaťu pri pôrode omotá pupočník okolo krku, bude ho dusiť, nebude kvôli tomu možné porodiť dieťa prirodzene a bude otázkou minút jeho záchrana. Sú ženy, ktoré si domáci pôrod pochvaľujú a sú ženy, ktoré rodili doma a sú šťastné, že ich stihli presunúť do nemocnice včas, inak by im deti zomreli.
@ivka225 ja napríklad nie som vyslovene odporca domácich pôrodov. Mne ale príde veľmi zvláštne, preto sa podporovateľky prípadne ženy, ktoré domáci pôrod absolvovali, tak bránia diskusii, ktorá poukáže aj na riziká a smrteľné prípady novorodencov a rodičiek v prípadoch, kedy nebola poskytnutá okamžitá adekvátna starostlivosť. Pretože riziká pri pôrode sú, či žena rodí doma alebo v nemocnici a je namieste o nich hovoriť.
@melanta neboj sa, zeny co chcu rodit doma, si vsetko velmi aktivne pozistuju, nie ako vacsina zien, ktore o porode nechcu nic pocut a len slepo veria lekarom(vela problemov sposobuju lekari svojimi zasahmi).
A viac uz nereagujem na tuto diskusiu.
Problémom je, že u nás sú pôrody doma taká šedá zóna...
V krajinách, kde normálne fungujú, to majú celé ošetrené. Od vyfiltrovania nízko rizikových rodičiek, cez samotný pôrod, až po následnú popôrodnú starostlivosť.
U nás čakaj jednak, že budeš mať najprv problém vôbec zohnať asistenciu PA (pokiaľ viem, majú to zakázané), čiže ti zostava dula bez adekvátneho vzdelania a skúsenosti, až po skryté a aj otvorené odsudzovanie až útoky, po narodení dieťaťa.
@hederamonstera Tak reálne tam majú predsa len väčšiu šancu, keď sa vyskytnú komplikácie. Napríklad taký akútny cisársky jej asi manzel doma nespraví...
@beronsche presne toto, na to musi byt nastaveny system, u nas vlastne ani lekar nemoze ofiko ist k domacemu porodu. Je to aj po rokoch seda zona bez oficialnej podpory. Keby do toho idem, tak tu v Rakusku, kde je to ofiko povolene a ma to pravidla. Na Slovensku mi to pride velky risk. Tak ako doma, mozete vsetko odmietnut aj v nemocke.
Tretie dieta som rodila doma 😉
@bozenabombalova pokial nechceš rodit v nemocnici, chod do centra. Tuším v Trenčíne niečo také je, pozri FB, vyskočil mi tam o tom príspevok.
Nech už máš dôvody akékoľvek, zvaz si prosim pre a proti. Ci ti ta možnosť stojí za ten risk, keďže pri pôrode sa môže zmeniť všetko doslova v sekunde. Drzim palce ✊🍀
@martinka13 samozrejme, to nik nepopiera.
Preto sú na Slovensku pôrody doma problémom..
Pretože tam zvyčajne nie je prítomná kvalifikovaná osoba, ktorá dokáže priebeh pôrodu vyhodnotiť a v pravý cas zabezpečiť prevoz do nemocnice. Dokonca sa ani nevyhodnocuje, či je daná rodička vhodnou adeptkou na domáci pôrod, je to úplne na rozhodnutí ženy, keďže to ide mimo systém...
Na druhej strane, veľmi málo sa hovorí o tom, že každá medicínska intervencia zvyšuje riziko potreby tej ďalšej, o rizikách indikovaných pôrodov, o negatívnom vplyve "nepriateľského" prostredia (v podvedomom ponímaní ženy), o rizikách riadeného a medikamentozneho pôrodu. Toto samozrejme platí pre nízko rizikové rodičky.
Ak už problém existuje, je lekárska intervencia samozrejme žiaduca!
Ale veľa našich pôrodníc je tam stále zle. Stále máme nemocnice, kde rodiť, je ako za trest...
@bozenabombalova kamaratka hrdinka najväčšia chcela rodiť doma. Trúba, a v nemocnici ledva prežila aj ona aj dieťatko. Ešte bola na mna urazena, keď som jej povedala, že nemocnica je naj na pôrod. Joj ženy, vy by ste niektoré mali rozmýšľať pred otehotnením.
Kamoskina neter rodila druhykrat doma v UK a dieta zomrelo. Detaily nepoznam, ale dalsi porod uz bol v porodnici.
@beronsche Ono Kamoska mala super porod, do 5 hodin porodene, bez medikacie, ked mala vyjdt placenta, vysla do polovice a zasekla sa. Strasne zacala krvacat, tak, ze ju ratovali priamo tam na tej posteli na rodenie, nebol cas na narkozu, proste na nic. Zachranili ju, strata 2 litre krvi. Dostala hned ako sa to zacalo transfuzie a tiez potom. Dva dni nemohla vstat, lebo sa este motala. A Toto je presne to riziko, ze keby je doma nema sancu prezit. U mna tiez super porod, hoci vyvolavany, ale dalej uz nic podane nebolo. A presne placenta zaseknuta. Clovek musi mysliet na to, ze sa chce dostat domov zivy aj s dietatom. Uz ked prezijem na inom oddeleni nejaku operaciu mandli, tak tie dva dni prezijem tiez v porodnici. Preco si ludia vlastne netrhaju zuby mudrosti doma? Ved to musi byt tiez super, ziadny smrad dezinfekcie… to kazdy pekne nabehne do zubarskeho kresla. Pritom doma v kuchyni by to islo tiez
@bozenabombalova rodili sme takto viaceré ale zachvíľu sa tu do teba pustia. Radšej si pozri tu fb skupinu alebo napíš internú správu.
@kiki68 áno, žiaľ stáva sa.
Ale aj tak si myslím, že toto by malo byť na rozhodnutí ženy.. samozrejme, za predpokladu, že je to ošetrené ako v krajinách zap.europy.
Paralela so zubom múdrosti je blbosť.. fakt sa ti zdá ok to porovnávať? "Ved to musi byt tiez super, ziadny smrad dezinfekcie.." ak považuješ len prostredie za vyznamny faktor, ktorý je rozhodujúci u žien, ktoré chcú rodiť doma, tak o problematike nič nevieš.
@beronsche ako ja neviem, ale v porodnici som mohla cokolvek pri tom porode, jedine co by bolo ine , tak prostredie. Ale riskovat skrz to zivot mna a dietata? Ved som tam mohla stojky robit a bolo by im to jedno. Teraz idem rodit zase a mali by mat este lepsie tie saly, aj s vanou a aromatherapy a somarinami. Ale na tomto mi nejak nezide. Ako nech si kazdy robi po svojom, moja svokra sa narodila este doma v tom case bezna vec, ale jej mama prezila, suseda zial neprezila komplikacie po porode. Nehovorim, ze v nemocke sa to nestane, ale tie sance su lepsie.
@kiki68 pokiaľ si dobre pamätám, ty nezijes na Slovensku. Čiže zrejme v slovenskej nemocnici rodiť nebudeš..
To je jedna vec. Aj keď , samozrejme, už sa situácia zlepšuje aj na Slovensku. Chvalabohu.
Nie, súdnej drvivej väčšine NEjde o prostredie, ako také.. Ide o to, že je žena rešpektovaná, že môže mať sprevádzajúci osobu, že personál netrvá na riadenom pôrode, že nie sú automaticky vykonávané rutinné úkony bez indikácie, že nie je dieťa separovane, že nie je žena stresovana, atď.
Vieš, ze u nás je dokonca často problém si vybrať čo i len pôrodnú polohu?
Že nevhodný prístup personálu (ktorý je u nás je často prepracovany, poddimenzovaný, nemá kapacity na normálny prístup...) môže pôrod spomaliť, či úplne zastaviť? To nie je len tak, toto je už problém vyzadujuci si lekársku intervenciu.
Viac ide o psychickú pohodu ženy.
tie, čo sa pre domáci pôrod rozhodnu, zvyčajne vedia, aké sú faktory pozitívne vyplývajúce na bezproblémový priebeh pôrodu a tiež, že pri bezproblémovom priebehu tehotenstva a nízko rizikovej rodicke, je riziko porovnateľné s pôrodom v nemocnici, čo ako šialené to pre neznalých môže znieť..
Naozaj nejde o kachličky a aróma lampy...
Spomienky na minulé generácie, ktoré museli doma rodiť rad radom sú skresľujúce.. vtedy rodili doma aj ženy, ktoré mali byť pod dohľadom lekárom, rôzne komplikovane pôrody, tehotenské a predporodne komplikácie sa nejako neriešili...
Patologické stavy patria do nemocnice, o tom niet pochýb! V minulosti to tak však nebolo, často ženy s patologický rodili doma, čo mohlo žiaľ dopadnúť fatálne..
@beronsche a to je taky problem najst porodnicu, kde tej zene vyhoveju? Uz je to cim dalej, tym viac porovnatelne s tym zahranicim. Ja budem rodit v AT, v beznej porodnici par km od domu. Nic extra, ale doma by som nerodila ( a to tu moznost mam), hoci asi by som nesplnila kriteria. Ale riskovat to nebudem. Problem vidim aj v tom, ze ako rychlo na sk pride odborna pomoc, tu v AT ked mala suseda infarkt, tak za par minut na zahrade pristala helikoptera. Lenze na SK vraj nemusi dojst pomoc ani do 15-30 minut. Zalezi na lokalite a stasti. To je druha vec co by ma zaujimala. Dieta uz sa vacsinou neseparuje ani na SK, hoci mne by to prave vyhovovalo mat par hodin pre seba, nie ze 24 hod dieta so mnou, vratane sprchy a toalety, neni tam predsa personal babysitting. Zas slovenske zeny by asi tieto podmienky nedali nadsene. V Rakusku Po porode zenu nejak dalej nevysetria, iba daju kazde 4 hod ibalgin. Vsetko na svoje vyhody a nevyhody. Ale napr ta zena kludne moze ist rodit do porodnice s dulou, za mna to je taky kompromis.
@kiki68 "to je taky problem najst porodnicu, kde tej zene vyhoveju?"
Áno, často je, pretože žena je limitovaná vzdialenosťou. Koľko km myslíš, že by si trúfla zájsť po rozbehnutí prvých kontrakcií? 😉
Pozri, je to úplne ok, že ty by si doma nikdy nerodila.
Ale pre inú ženu by to bola prijateľnejšia možnosť.
Je preto o niečo horšia?
**
Najhoršie v tejto problematike je to, ako vehementne odmietajú zákonnú možnosť domáceho pôrodu ženy, ktoré ju nikdy nezvazovali a ani zvažovať nebudú. Čiže ženy, ktorých sa to nijako nedotýka..
Práve tie ženy majú silnú potrebu ostatné poučovať, aký obrovský hazard to je. Vyťahovať hrostrasne príbehy, ktoré síce nedopadli dobre, ale sami nevedia prečo, keďže do podrobností zvyčajne zasvätené neboli..
A pritom by stačilo takúto možnosť ženám dať. Umožniť certifikovaným PA takéto pôrody sprevádzať. Vyriešiť popôrodnú starostlivosť.
Väčšinovu čast matiek sa to predsa nijako nedotkne. Ale práve tie sa toho boja ako čert kríža..
@melanta áno, riziká pri pôrode, či žena rodí doma alebo v nemocnici sú rovnaké..až na malý detail- doma ti pomôže kto ?? zatiaľ čo v nemocnici je pri tebe tím lekárov, sestier...
@hederamonstera ani nereaguj..lebo píšeš poriadne debiliny..
@micusa2222 😘

Joj, tu sa to nepytaj. Ak mas facebook, tak sa pridaj do skupiny Porod doma na Slovensku, tam ti ochotne poradia a pomozu. Drzim palce, nech je to tvoj najkrajsi zazitok😊