icon

Skúsenosti s vyvolávaním pôrodu po cisárskom reze

sandrita_v
24. feb 2025

Mate s tym skusenost? Ak sa do stvrtku malinka nevypyta, musia mi porod vyvolat a mam dost strach , kedze prve tehotenstvo sa mi dcerka vypytala sama a s vyvolavanim nemam skusenost.

Ako rychlo vam potom nastupili kontrakcie?

sima189
24. feb 2025

@sandrita_v mne vyvolavani porod skoncil akutnou sekciou, nezabrala tabletka na vyvolanie ani oxytocin

tetapetra
24. feb 2025

@sandrita_v u mňa rovnako ako @sima189

any_soj
24. feb 2025

@sandrita_v ahoj. Ja som mala úspešný pokus o vaginálny pôrod po cisárskom. Otvárala som sa zo 2 týždne vopred (na 4-5), všetko bolo mäkké, pripravené. Doktorka presvedčená, že pichnú vodu a rozbehnú sa kontrakcie - a aj tak bolo, do 2 hodín sa narodil. 24mesiacov po cisárskom. Pokiaľ viem, po cisárskom sa nesmú dávať prostaglandiny na rozbeh, ani oxytocín, len úplne vo finále pri tlačení - že musí byť šetrné to vyvolávanie. Ja som mala rok pred cisárskym prirodzený pôrod, vyvolávaný, kde dcéra zomrela pred pôrodom v 38.tt - pôrodná činnosť 0 bodov, zatvorená, a za 14 hodín od 1. tabletky sa dcéra narodila. Preto mi doktorka navrhla znovu prirodzený, lebo už mala skúsenosť s mojím telom, ako reaguje a tak...

nevenka
24. feb 2025

@sandrita_v mne vyvolavali v 39 a v 38 tyzdni, museli ist deti von. Ale to uz bolo tretie a stvrte dieta. Bola som v tom case uz na 3 cm otvorena. Takze mne prepichli plodove obaly a vytlacil doktor co najviac vody a do 45 minut bol drobec na svete, to som nechapala, ze tak rychlo. No a dcerka, v 38 tyzdni, to bolo dlhsie, tam mi robili aj oxytocinovy test, ale tiez prepichli vodu a v pohode. Ale tam sa to otvaranie fakt dalo predychat aj s oxytocinom, velke bolesti az posledna hodina. Inac sa to dalo prezit. Ale ja sa rycjlo otvaram, aj prve dve deti som porodila pomerne rychlo, teda 3,5 a 5 hodin celkovo.

nevenka
24. feb 2025

Aha, tak ja som nemala cisarsky teda, to Ti Anka napisala k tomu viac.

sandrita_v
autor
Autor odpoveď zmazal
sandrita_v
autor
24. feb 2025

@nevenka tisko zavidim take porody 🙂
Tejto mojej sa nejak nechce, pri prvej sa spustilo vsetko samo a plod.vodu vytlacal aj mne doktor. No teraz som 40+5tt, tak mam stresy trosku , kedze chcem rodit prirodzene a zatial ani plod.voda neodtiekla 😏

maryetta
24. feb 2025

Ja som mala. Prvu akutnu sekciu. Dalsi porod necele 3 roky.
Vyvolavany v termine. Tabletou zdola-polovicna davka. Tusim prostin.
Davali o pol noci. Aby som len lezala ze do rana sa rozbehne. Rozbehlo sa ale az okolo obeda a narodila sa vecer.
Aj potom dalsie porody tak. V termine. Tableta zdola. Pri tretom to bolo 10hodin od tablety (3hodiny bolesti)
A pri poslednom 8hodin od tablety tiez 3hodiny bolesti.

sandrita_v
autor
24. feb 2025

@any_soj rana po cisarskom ta nebolela pri kontrakciach? Mna posledne dni len stipe na pravej strane. Tak snad budem vediet porodit prirodzene...dcerky mi je luto, to si nezasluzi zazit ziadna zena 😔

maryetta
24. feb 2025

A voda?
Pri prvom mi odtiekla doma. A nic ine sa nedialo.
Pri druhom mi voda odtiekla po vysetreni. Ked som isla z vysetrovne na box 😂
Pri tretom prepichol dr a hned som rodila.
Pri stvrtom prepichol a do hodiny sa narodila.

nevenka
24. feb 2025

@sandrita_v mne napriklad vobec neodtiekla voda sama od seba ani raz. Veru, hlavne ten treti by so priala kazdej zene, nie sa trapit.
Prve dieta som bola zavreta na 100 zamkov, ale samo sa to rozbehlo, rodila som v 40+7, zaciatok 41.tyzdna.

nevenka
24. feb 2025

@maryetta Ty tiez celkom fajne si rodila 😅

maryetta
24. feb 2025

@nevenka noooo stazovst sa nemozem. Ale si hovorim ze odmena za ten prvy. Ten ozaj bol hrozny....

any_soj
24. feb 2025

@sandrita_v nie nebolela. Budem na teda myslieť 🙏❤️

sandrita_v
autor
25. feb 2025

@any_soj dakujem krasne 🙏

basska_b
26. feb 2025

@sandrita_v Ahoj, chcem ta pred zajtrajskom.povzbudit, ja to mam cerstvo za sebou: vyvolavany porod po cisarskom.

Vyvolavali mi.kvoli prekonanej detskej piatej chorobe mesiac dozadu, ktora moze anemizovat babatko. Uz som bola 39+4.

Zaviedli mi balonik, ten mi navodil asi hodinku take neprijemne menstruacne, pomerne caste kontrakcie, ktore ale po prechadze na chodbe na CTG uuuplne prestali.
V noci sa nic nedialo, rano doktor vytiahol balonik, povedal, ze som na 4cm a ze ma daju na porodnicu. Tam pustili plodovu vodu s mojim suhlasom. Ta navodila 5minutove kontrakcie, ktore sa ale po hodine sttatili.
Z predosleho VBAC som vedela, co ma caka, ze infuzia s oxytocinom, ktoru mozem kombinovat s epiduralom. Tak sme zaviedli jedno i druhe, kontrakcie som so "uzila" 12.30-16.15 a mala sa narodila, aj pekne zostupila dole, hoci este o 14.45 pri otvoreni na 6cm bola.vysoko a šikmo.

Takisto pred 2rokmi som rodila vyvolavane po cisarskom (vahovy odhad 4.2kg v 38+0), tak vyvolavali v 38+4 uplne rovnako ako vyssie uvedene, len s 3 malymi rozdielmi:
- voda mi praskla sama pri vyberani balonika
- oxytocin nezvysovali postupne, ale dali nejaku best practice davku, neviem aku, ktora uz navodila dost silne kontrakcie. Ale teraz su vraj nove standardy (mozno aj ako kde)
- od 11.00-16.00 sa nic nedialo, lebo som nechcela ten oxytocin, som.pocula, ze to strasne boli potom. Takze som aktivne rodila 16-20. Teraz sme uz vedeli, ze nema.zmysel cakat, tak sme oxy aj epidural dali hned o 12.00 a narodila sa o 16.00. Ale ' nemala som cas si oddychnut a tak som bola dost vycerpana pocas toho celeho, nevladala som stat a triasla som sa.

alina765
28. feb 2025

Ja som mala sekciu v roku 2023, pred týždňom som zase mala sekciu doktor nechcel vyvolať pôrod kvôli rane aby nepraskla takže som mala opäť sekciu.

sandrita_v
autor
1. mar 2025

Ahojte, tak sa hlasim, ze som aj po 2,5r sekcii porodila prirodzene zdravu dcerku a s minimalnym poranenim (s jednym malinkym stehom). Ranu po cisarskom som pri tlaceni ani pri kontrakcii som vobec necitila...takze ak by som si mala este niekedy vybrat, ako rodit, urcite prirodzene....to sa s cisarskym a s hojenim po nom neda porovnat...este v den porodu som sa vedela starat o dcerku...🙏 Urcite nelutujem , ze som sa nedala odhovorit od prirodzeneho porodu 🙂
Vyvolavat ho nakoniec nemuseli, malinka v den prijmu, kedy som si sla lahnut do porodnice, sa sama vypytala ☺️