icon

Skúsenosti so spontánnym pôrodom pri endometrióze

14. apr 2025

Ahojte, chcela by som sa opýtať ci tu sú nejaké ženy ktoré rodili s endometriozou. Počula som ze vraj to nieje žiadny problém co sa týka tehotenstva a taktiež aj pôrodu prirodzeného. Dokonca som sa dočítala ze zeny ktoré majú a trpeli endometriozou, veľmi bolestivou menštruáciou mali ľahší porod v tom zmysle ze tie kontrakcie pre nich neboli až tak bolestivé. Ja som tehotna , budem rodiť prvýkrát. Času mám ešte dosť, ale bola by som rada za nejaké skúsenosti. Hlavne ma zaujíma ak si nejaká žienka prešla prirodzeným pôrodom, aké to bolo. Alebo ci bola nutná sekcia.
Budem veľmi vďačná za každú odpoveď,skúsenosť! 🙂

dahra
14. apr 2025

Mam endometriozu, odstranili mi kvoli nej vajecnik, ked som mala 30 rokov. Operacia laparotomia. Mam jazvu ako po cisarskom. Otehotnela som 2x v centre - 1.Ivf ET - prirodzeny porod v 39tt vo veku 32 rokov. Druhe tehotenstve KET, porod prirodzene po vyvolavacke v 40tt vo veku 35 rokov. Prirodzene som Otehotnela s 3x. Porod v 40tt spontane vo veku takmer 38 rokov. Prvy porod najtazsi, druhy rychly a treti este rychlejsi.

bolarazjedna
15. apr 2025

Ja som mala tiež endo, s veľmi bolestivou menštruáciou, tiež po operácii v minulosti. Rodila som 2x, obidva krát prirodzene, bez EPI, druhý pôrod bol vyvolavaný. Neviem porovnať, aké bolesti prežívajú iné zeny, ja som mala pocit, že som mala pri pôrode také "bežné" pôrodné bolesti, bolelo to dosť, podla mňa aj inak, ako pri menzese, nemyslím si, že v tomto smere endo bola výhoda ci nevýhoda.
Podľa mňa veľa závidí aj od psychiky, pre mňa prvý pôrod bol ľahší, tešila som sa, že konečne sa stretnem s drobcom a ze aj keď bude bolieť, zažijeme niečo výnimočné a katarkticke zároveň. Pri druhom pôrode som bola nastavená, že bude trvať kratšie, ako prvý, väčšinou to tak býva. no u mňa to bolo naopak, a práve vďaka mojim očakávaniam som to prežívala dosť zle, pôrod tým pádom náročnejší.
A teda obidvakrat po pôrode menzes bez bolesti (klop-klop), zatiaľ po oboch pôrodoch som mala iba 4x, ale dúfam, že to tak aj ostane..

dominima
15. apr 2025

Ja som mala potvrdenú endometrióza, bola som aj na operácii kde mi laparoskopicky odstránili dve 5cm cysty. O rok na to som otehotnela, rodila som s jednou 4cm chatou a pôrod som mala prirodzený. Myslim si že sa to zvládnuť dalo aj bez epiduralky. Rodila som v 39tt, praskla mi plodová voda a už sa to rozbehlo. Ako bolesti to boli úkrutné, nuž každá máme iný prah bolesti ale zvládla som to s mini kozmetickymi stichmi a je to za mnou 🙂 teraz na to v dobrom spominam

krasneleto
15. apr 2025

velmi zalezi kde a v akom stave je endometrioza... co ti sposobuje ake komplikacie aj bez tehu... podla toho sa rozhoduje o prirodzenom alebo sekcii... v podstate pocas tehu sa endo loziska zmensia, alebo vymiznu...

ninka99865
15. apr 2025

Rodila som s pokročilou endo, bez epiduralky, dá sa to zvládnuť 🙂

kiki68
15. apr 2025

Tam nie je ziadny rozdiel, jedine ked mas nejake velke loziska, tak to pri cisaraku vedia hned cistit. Ale inak nic extra. Ono tehu a porod vie byt na toto dobre kladivo, mne to pomohlo. Lebo sa prirodzene na dva roky vyradil cyklus.

danu16
15. apr 2025

Ahoj. Ja mám ťažkú endometriózu. Mám za sebou 2 laparotómie. Porodila som dvojičky prirodzene, epi ma ani nenapadla. Bolesti slabšie ako pri ms. Si mysleli, že ani nerodím 😁, muža poslali domov a ani sa nestihol vrátiť..
Za mňa super, na pôrod mám dobré spomienky