icon

Som prvorodička - prosím o rady, tipy, triky

9. júl 2021

Ahojte, o pár dní mám termín a už začínam stresovať s tým, či všetko máme pre nášho nového člena a či sa budem vedieť správne postarať tak by som bola veľmi rada za vaše rôzne rady, tipy, triky, čo vám pomohlo alebo čo by vám uľahčilo prvé mesiace keby ste o niečom vedeli skôr. Ja tak na úvod mám pár otázok - 1. Na príprave nám hovorili, že dieťatko treba budiť každé 3 hodiny aj v noci na mliečko je to naozaj tak? Dosť tá predstava vstávania každé 3hodiny ma desí. 2. Ako často kúpete? Každý deň? Pre mňa je normálne ísť každý deň do sprchy ale neviem ako je to u bábätka, či je to zdravé a vhodné (na poradni hovorili, že je to na nás ako sa rozhodneme, či každý deň alebo aspoň 3x do týždňa) 3. Približne koľko kusov plienok 2-6kg ste mali? 4. Zavinovať aj v týchto horúčavách alebo nie? Ja som vždy tvrdila, že svoje dieťa budem zavinovať ale v týchto horúčavách neviem, či nebude lepšie dať drobca len do hniezda a prikryť dekou. 5. V koľkých dňoch ste začali chodiť aj vonku? Samozrejme nie hneď niekde do nákupného centra ale na nejaké prechádzky do prírody alebo niekde, kde je málo ľudí? 6. Načo vo výbavičke nezabudnúť? (okrem takých samozrejmostí ako je kočík, postieľka, prebalovací pult, autosedačka, krém na zapareniny, monitor dychu, plienky, vlhčené utierky...)

izabela181
9. júl 2021

Pripnem sa😊 toto všetko aj mna zaujíma

sonka_miro
9. júl 2021

To budenie je v prvych mesiacoch velmi dolezite tusim kvoli hladine cukru, my sme ten problem nemali nasa hladoska sa budila pravidelne. Najtazsie su cca prve 3 mesiace kym si najdete svoj rytmus ale nie je to nic co sa neda zvladnut. Ja som rodila v septembri a bolo nam.povedane ze kupat kazdy druhy den, teraz uz ako zacalo leto kupeme kazdy den je to lepsie aspon v nasom pripade.plienky som mala 2 baliky nakolko sme cakali vacsie dieta ale nevedeli sme presnu vahu , nakoniec mala 4,6kg 😄 ja som.nedavala do zavinovacky vobec, to neporadim. Za mna velmi dolezite vo vybave poporodny vankus( nakolko som mala velmi velke poranenia- hodinu ma zasivali aj plasticky chirurg 😆) a masticka pupik, espimisan,nieco na teplotu ideal 2 druhy cipkov nakolko sa potom.mozu podat po 2 hodinach, teplomer. A mne velmi pomohlo aj hniezdo hlavne na polohovanie aby nemala prelezanu hlavicku. Von sme mohli ist po tyzdni vyhybat sa ludom a tak max na 30minut a postupne predlzovat.

zuzanockamt
9. júl 2021

1. Nebudila som nikdy, vstával aj sám, každé 2-4 hodiny. Zvykneš si.
2. Kúpem od narodenia každý deň.
3. Na deň treba tých 10-12 kusov a závisí, aké veľké dieťa sa narodí, ja som asi po mesiaci prešla na väčšie
4. Nikdy som nemala deti v zavinovačke. Iba v pôrodnici, aj to nie stále.
5. Vonku sme išli hneď na druhý deň po príchode z pôrodnice. Narodený na jeseň a druhé dieťa v zime. Chodila som von aj v mrazoch, daždi atď.
6. Bezkontaktný teplomer a odsávačka soplíkov na vysávač. Monitor dychu som nikdy nemala

deti95060810
9. júl 2021

bábo sa ti môže budiť aj každé2 hodiny,.... ak sa ma narodiť teraz v lete, tak my sme išli rovno z nemocnice po meste a sedeli sme na zmrzline. takže na prechádzku môžeš okamžite ako prekročiš prah nemocnice....
nikdy som nemala monitor dychu, ani prebaľovací pult. mne veľmi pomohla odsávačka mlieka, a ľutujem za krááásnym drahým kočíkom a kolotočom nad postieľkou...😉

anile12
9. júl 2021

Určite nebudiť za ten spánok budeš ešte vďačná. Bábätko sa samé zobudí keď bude hladné. Ja som nezavinovala a som veeeelmi rada 😉 bábätko si zvykne a teraz naše rovesničky nevedia veľké bábätká odzavinovat. Predstav si ze tak správaš pol roka a zrazu musíš inak. Ak by ho veľmi rušilo v spánku tak áno ale inak by som nedávala. Kupem každý deň. Ale dávam takú penu pre bábätká do kúpeľa aby nebola šucha. Hovorí sa ze bábätká sú čisté. No prdlajs. A hlavne v lete ved sa chudá spoti. Ale to je na každej maminke ako uzná za vhodne. Uvidíš ci bude treba každý deň alebo až každý druhý. Plienok cca 8 na deň. Ale nekupuj veľa lebo co ak sa bábätko z nich vyhadže. Radšej by som kúpila jedno balenie, uvidíš ci sadli a tak. Vonku kľudne aj po 5 dňoch. Véd je vonku teplo. Ja som nemala plnú vybavícku mala som pár základných veci zvyšok som dokupila podľa potreby

alana1
9. júl 2021

1.no skor by som dojcila na poziadanie, kedy sa zobudi babo samo , vtedy dojcit...kedze som mala kopec mlieka, musela som odsavat s odsavackou aby som nedostala zapal.
2. kupala som raz za tyzden vo vani, sprchovala zadok po kazdom kaku, nepouzivala som ziadne mydla ani gely, iba vodu
3. tak novorodenci maju velmi vela plienok za den, ked si dobre pamatam niektore dni aj 10 🙂 ale cim bude starsie, tym menej, tusim tak okolo pol roka sme mali uz len 5, okolo 18 m uz len tri na den...len pozor lebo babatko rastie velmi rychlo aj cez kg za mesiac, takze zbytocne vela najmensich nekupuj.
4. no urcite v horucave nie.
5. hned po prichode z porodnice
6. postielku vobec netrebalo, monitor dychu tiez nie, ale ja som dojcila na poziadanie a bol stale pri mne v noci. krem na zapareniny tiez som mala len pre istotu, ale zaparenu rit mal snad len raz. co za mna bolo super videopestunka, ale mame dom, maly spal hore v izbe a ja som bola dole v obyvacke, tak som ho videla a pocula na monitore cely cas.

jaskolka
9. júl 2021

Tak moje skúsenosti..
1.cez deň, kedy si pýtal, aj každú polhodinu bol spočiatku na prsníku. V noci som nebudila, to závisí, ako priberať ti bude, ak pekne bude váha rast, tak nemá význam ho budiť.
2.do 3 mesiacov každý druhý,až tretí deň, po kakani som ho len oplachla v umývadle
3.pocitaj cca 7-8 plienok na deň, čiže podľa toho približne si pozrieš, koľko je v balení.
4.moj je októbrový, ale v zavinovačke bol asi mesiac, nechcel tak byť, mala som ho v hniezde a v ulitke
5.asi týždeň po narodení sme šli na 10 minút vonku, potom som pridávala stále.
6.vpodstate to isté som mala aj ja, pripadne co bude ti treba, do kúpiš, lebo naozaj každá mamička iné uprednostní. Ja zo skúsenosti odporúčam mat už od narodenia detské lieky proti teplote,a nosovu odsavacku, lebo môj bol chorý po mesiaci a nič sme nemali od susedky som pýtala cipok Paralen.

sapetka
9. júl 2021

1.nie nebud ho. Dieta sa zobudi samo ked bude hladne.
2.Ano kazdy den sme ho kupali minimalne aspon s cistou vodou. Ale on sa rad kupal a ostalo mu to
3. To si uz nepamatam. Viem ze sme mali olienky za drobak od svagra prve balenie bolo urcite okolo 100ks
4. Ja som nezavinovala. Tiez bolo horuco
Asi po 5dno sme isli na parminutovu prechadzku
5. Olejcek na telicko (masirovanie), lieh na pupcek ak neodpadne v porodnici. Vysielacka, flasky na mlieko a umele mlieko, bavlene plienky…

motylik47
9. júl 2021

Uplne najpodstatnejšie je vybrat si normálnu pôrodnicu, kde budes s babatkom nonstop od porodu po cestu domov, teda ziadna separácia, ty na jednom konci nemocnice a babatko na inom- a okamzite po porode telo ba telo, a ma pri tebe ostat do prveho prisatia. Vtedy sa ti naprogramuje hormónmi mozog tak, ze budes celkom urcite vediet, co je naj pre tvoje babatko a sebavedome budes sama od seba vzdy vediet, co mas robit. Ak ti babatko zoberu, nastava to, co sa deje bežne, ze zena nevie, ako ho ma chytit, kedy dat pit, kedy nie atd atd std. Je to tske jednoduche a ludia si to tak komplikujú. Koza na kozu s babatkom nonstop od porodu ti spravne preprogramuje mozog, jednoducho zafunguje chémia a hormony. Co sa samozrejme neda, ked dieta pri tebe nie je. Vsetko ostatne pojde samo. Drzim palce.

jazula
9. júl 2021

Ahoj, som prvorodička, bábo má 2 mesiace, takže zatiaľ sa tiež učím, ale niečo som už stihla zistiť 🙂:
1) bábo nikdy nebudím, ani na kŕmenie, ona sa v noci väčšinou budí 2-3 krát, čo je podľa mňa ok. Podľa mňa treba budiť, len ak má napríklad žltačku, takže je zvýšene spavé, prípadne ak je problém s priberaním…
2) V pôrodnici vraveli kúpať každý druhý deň, pediatrička že každý deň. Kúpeme každý deň, urobili sme si z toho rituál, lepšie potom zaspáva 🙂
3) Fúha, veľa 😁. Ale do porodnice som brala dve malé balenia (tuším 23ks v každom) a viac ako jedno som aj brala naspäť domov. Ale moja menej cikala, zato spolubývajúcej povedali, že jej malá ciká za celé oddelenie, to ťažko odhadnúť vopred 😁
4) Zavinovala som len v pôrodnici, malá to neznášala.
5) Po 14tich dňoch
6) Čo sa týka výbavičky pre bábo, nič extra ma nenapadá…ono sa zaobídeš s tým, čo budeš mať a čo bude chýbať, kúpite priebežne 🙂. Len malinko najmenších veľkosti kúpte, moja za 2 mesiace narástla 10 cm a pritom za prvý mesiac pribrala podpriemerne…fakt strašne rýchlo rastú 😁.
Ale pre teba odporúčam Cicatridina sprej, veľmi mi pomohol s hojením popôrodných rán…a hlavne sa nestresovať a sústrediť sa na podstatné veci (radšej si lahni ako upratuj, ak nepôjde dojčenie nakŕmiš bábo inak a podobne) a nechať si pomôcť 😊. Držím palce 🤗

kristina1001
9. júl 2021

Ja som rodila v októbri ale aj napriek tomu bolo strašne teplo zavinovat som nezavinovala ..tiež by som nebudila veď dieťa vie samé kedy je hladné a myslím si že aj tak bude hore každú chvíľu cucne si a pôjde spať tiež mi radili v pôrodnici kúpať každý deň maximálne v 37 stupnovej vode žiaľ moja strašne plakala a po čase sme zistili že je jej príjemnejšia teplejšia voda cca 39 a kúpala som obden teraz kúpem každý deň jak je teplo keďže je vonku teplo šla by som už po pár dňoch von niekde do prírody aspoň. Na 15-20 minút ... Mne velmy pomohol nosič tehotenský vankúš hniezdo popôrodný vankúš a odsávačka už pôrodnici keďže mala sa nevedela prisat a keďže som dlho nekojila tak sme rýchlo prešli na UM a tam som využila ohrievačku na mlieko nič iné ma nenapadá

selu11
9. júl 2021

Ahoj, myslím že toho bolo spomenutého veľa, zbežne som čítala, no ja sa vyjadrím len k monitoru dychu. Vraj zdravé dieťa ho nepotrebuje, my sme mali pri prvom a rovnaký len nakalibrovaný budeme mať aj pri druhom. Čítala som viac prípadov kedy zachránil život, napríklad nedávno článok aj o bývalom hokejistovi Valábikovi, ich niekoľko mesačná dcéra sa začala z ničoho nič dusiť, vraj zdravá, narodená na termín bez akýchkoľvek zdravotných ťažkostí. Teda pre mňa aj predtým aj teraz je monitor dôležitý.

jane1987
9. júl 2021

Ahoj, takze ja relativne cerstva matka sa Ti to posnazim zhrnut, pretoze sama som dnes skonstatovala, kolko zbytocnosti som pokupila a kolko veci, ktore som este pred porodom nechcela, uz tronia doma a su nenahraditelni pomocnici 🤦😆
1. urcite dojci na poziadanie, ja som nikdy nebudila a ked som tuto chybu aj spravila, maly bol strasne nervozny, takze uz som to dalej ani neskusala, sam si vypytal
2. Kupeme sa kazdy den, teraz v teplach o tom ani niet pochyb. Dokonca ja som si z toho spravila ritual, s malym zasadneme spolu vecer do vane a cvachtame sa, neslutocne sa z toho tesi a ku koncu mi uz zaspava vo vani 🙂
3. Plienky sa u nas minali tak cca 10-12 ks denne, kedze maly rastie sialenym tempom, nerob si velke zasoby, maj tak 2-3 baliky 50 ks plienok max, ved dostupne su kdekolvek a kedykolvek
4. Od prveho dna som ho nezavinovala, hned ako mi priniesli, som ho vyslobodila a pokojne spi pri mne
5. Cca po tyzdni sme sli von, hned po prvej poradni u doktorky
6. Mast na bradavky, vlozky do podprsenky, vela bavlnenych plienok, nepremokava podlozka, mne osobne sa osvedcila odsavacka, ohrievacka na flasky- musela som aj odsavat a teraz aj na um, kolotoc nad postielku- ked zacne po cca 6 tyzdnoch vnimat i taketo veci, biely sum a uspavanky v telefone 🤦😆, podlozka do vane.
A rada na zaver, riad sa instinktom a nie tabulkami. Mna to zo zaciatku strasne stresovalo, tym padom aj maleho, nervozita gradovala kvoli tomu, takze aj ked si nebudes ista, ci robis veci podla kniziek, tak ANO robis ich vsetky spravne 😊

srferreira
9. júl 2021

1. Nebudila som nikdy. Ano zevraj sa ma! Ale budme realisti, budes rada, ze spi. Ked je hladne zobudi sa. Ked nie bude spat. Cez den mliecko dobehne. Das mu viac aby priberalo pekne.
2.Prvych 7 dni som nekupala. Ako prisiel z nemocnice tak bol. Cize stale este ako po narodeni. Kedze ja som rodila v UK, tak ja som v ten isty den co som porodila a uz aj doma. Neviem na Slovensku ti ho asi sestricky umyju. na 3 den som mu iba hlavicku utrela lebo mal zaschnutu krv tam. Kupala som kazde 3 dni na zaciatku. Ked bolo horuco teraz kazdy den lebo sa viacej potil. Teraz nemame tak horuco kupem kazde dva dni. Ritku umyvat po kakani. To nepocitam ako kupanie.
4. Uprimne? V horucavach by som perinku osobne nepouzivala. Ale kupis aj tenke latkove na zavinovanie, take ulitky. Moj nemal perinku, nebol v nej rad. Od prveho narodeneho dna spal v spacom vaku. Rucicky volne.
5. V lete mozes hned ist. Kedze ja mam Februarove babatko, tak prvy tyzden sme mali otras pocasie. Tak sme sli az na 5 den.
6. Urcite sa ti zide sampon na mliecnu chrastu. Alebo olejcek. A ja som kupila taky silikonovy hrebienok do kupela a vzdy som mu masirovala hlavicku. Aj mu ju stale ma to rad vo vani aj ked mliecna chrasta mu zmizla rychlo s tym ze som mu to vymasirovala von. A na leto urcite take tie kratke bodycka, ja ich velmi vyuzivam. A s tym ze stale prekaka. Dnes sa mu podarilo 4 krat. Tak aby si mala na menenie.

Drzim palce. A hlavne nestresuj. Klud.

mamanadruhuu
9. júl 2021

Ahoj.
1. Nie, ja som deti nikdy nebudila a už vôbec nie každé 3 hodiny. Keď som cítila, že už mám moc plné prsia, tak som si odsala, inak vždy sa zobudili samé. A ja som mala deti anjelov, nebolo to tak vždy, ale mali sme noci keď dokázali prespať celú, alebo sa zobudili 1,2,3x no niekedy to bolo aj viac, ale vtedy boli dôvody bud sopliky, kolíky, atď.. Ale budila som sa ja, každú chvíľku som kontrolovala ci dýchajú a to mi ostalo dodnes..
2. Tak nebolo treba kúpať každý deň, veľa krát som vzala bábätko strčila ritku pod točku a umyla ( teda o sa týka genitálií, to by sa malo každý deň, ale samozrejme, že sú aj výnimočné dní),)inak som kupala vo vani každý druhý deň, a cez leto aj viac krát, ale keď už boli väčšie...
3. Plienky? Tak 1 sme mali hádam 2 týždne a postupne sme išli hore.. Denne zo začiatku aj 14 plienok, ja som mala deti fajnovky, ale pre ich dobro samzorjeme... Niekedy viac niekedy menej... A postupne sme išli, a nikdy som sa nespoliehala na údajnú váhu na plienkach.. To už proste ide samo.. A najlepšie plienky pre nás boli pri prvom dietati zo začiatku len pampersky (zle jej robili babylovky) potom neskor lupilu alebo fred flo a občas aj gaaga a neskôr zniesla aj lupilu.. Pri druhom dietati ( zas zle jej robili pampersky) tak sme mali len lupilu a babylovky a nič iné som tuším ani neskúšala...
4. Véd je teplo podľa mňa netreba zavinovať.. S hniezdom skúsenosti nemám a mam deti obe na zimu .. Možno ten spací vak a niečo ľahké na oblečenie ozaj je teplo a bábätká sa dosť potia a potom maju potnicky chudátka malé..
5.Pri prvom dieťatku som išla po 3 týždňoch na 10 minút bolo pod 0 takže chvíľka stačila.. A pri druhom dieťatku asi po týždni nebola až taká zima bolo vyše + 10 a teda na psychiku mi to celkom padlo vhod lebo byť doma joooj vredy som aj nejak po 2 týždňoch volala aj partiu klamáratov z toho jedna kamoška mala pár týždňov pred pôrodom tak mala takú skúšku s bábätkom..
6. Vybavicka no oblečenie, vanička, a samzorjeme vybava lekárničky od teploty sirup čipky, teplomer, vitamín D, mala som vzorky mliek ( nutrilon) keby náhodou došlo mliečko,... Cumlíky, kojenecka fľaša.. Je leto takže myslím si ze trosku dojecneskej vodičky alebo fenikloveho čajík a bábätku neublíži..., kočík, plienky, aj látkové, perinka, postieľka, kremík na ritku ( pre nás bol najlepší bud sudocrem alebo prášok od babylove), odsávačka soplikov, rektalna rúrka, pupik kremík na bruško, nejaký symetikonovy sirup (espumisan, simplex - na uvoľnenie prdkov), kefka nna vlásky, nožničky s oblym zakončením, stolička na jedenie, ale neskôr, mne spravila veľký úspech postieľka prenosná tu som mala len v obývačke... odsávačka mlieka, vložky do podprdy, kremík na bradavky, čaj preckojace, dobrý je aj matysak, zaprazkove polievky veľa veľa tekutín... Ak budeš niečo potrebovať vedieť kľudne napíš nemám problém ti poradiť 🙂 verím ze mojim deťom nič nechýbalo a ani nikdy chýbať nebude.
A boli aj veci co som vôbec nevyužila pri prvom a využila pri druhom.. Ale zbytočnosti kupovať netreba, veľa ľudí kupuje lehátka do vody, ale je krásne si držať dieťatko bez toho, no ale 100ludi 100chuti... 🙂 Ani monitor dychu som nemala,...

jane1987
9. júl 2021

@jazula akoby si mi z duse pisala....pozeram az teraz tvoj prispevok a napadne sa to podoba mojmu, dokonca som zabudla spomenut cicatridinu, tiez mi strasne pomohla a rosalgin vyplachy 😊

mamanadruhuu
9. júl 2021

@mamanadruhuu a samozrejme ze nemôžem zabudnúť na hračky keď si bábätko začne chytať a tak no pri prvom bábätku som mala kolotoč nad postieľku aj ten záves ( ale poviem ti pravdu čistý hltac prachu) aj mantinel pri druhom som už nemala, ale kúpila som jej takého macika s melódiou.. Mala som aj pult ale zbytočnosť prebalím aj na posteli.. A ohrievač ku na fľašu som nemala vôbec ani sterilný hrnec nič.. Ohrievala som v mikrovlnke a vytvárala som vriacou vodou... A to úplne stačilo...

medeaa
9. júl 2021

Ahoj, mam doma 2 mesacne babo a co z mojej skusenosti je uzitocne vopred sa spojit s laktacnou poradkynou a mat ju pre pripad na telefone v nemocnici (keby som to tak ja urobila, mohla som kojit a poznam viacero takych zien). Dalsia vec je sice hlupost, ale kos na plienky, taky ten specialne na plienky... to je super vec. Keby som este nieco mohla urobit vopred, tak ist na kurz ako sa manipuluje s babatkom, v tom som bola velmi neista. Ale krasne pomoze aj napozerat si videa na youtube. Babo budes musiet kojit casto, priprav sa, ze sa nevyspis. Ale ono sa to zlepsi. Ja som syna budit nemusela, zobudil vzdy on mna na krmenie a to viacmenej v pravidelnych intervaloch. Najprv kazde 2 az 3 hodiny, potom 4 a teraz 5. V nemocnici ho na krmenie bud. Aby ti pribral a pustili vas domov. Doma by som to uz nerobila. Babo som prvy mesiac kupala kazdy 2 - 3 den, teraz kazdy den a vzdy umyvam ritku po kakani aj mimo toho. Plienky rataj tak 10 - 12 ks na den aspon prvy mesiac, potom tak 8 ks. Aspon u nas tak bolo. V tomto teple ho davam spinkat v bodycku a v letnom spacom vaku, my nezavinujeme. Dekam sa vyhybam na noc, bojim sa sids... My sme von chodili v podstate hned, aj ked ten prvy mesiac nie kazdy den, lebo sme si na novy rytmus zvykali. Ale teraz chodime asi kazdy druhy den a niekedy aj na 5 hodin do prirody. Ja odporucam este k vybavicke ze overaliky a bodycka su na zaviatok top na zapinanie vpredu, na zips su top 🙂 ale inak aj cvocky. Hlavne priprav nieco sebe, dohodni sa s niekym z rodiny, nech ti pomozu s varenim napriklad. Ja som. nemala cas sa ani najest spociatku.. Je dobre mat v zalohe nieco, co si rychlo mozes spapat. Pre mliecko je dolezite, aby bola mamina napapana. Neviem, aku vanicku mas, ale mne sa hodili aj penove podlozky do vanicky, teraz mam taku latkovu, na to dam babo a kupem ho, ked umyvam iba ritku po kakani, tak babo polozim do vane na penovu podlozku a umyjem od pasa dolu, ja som sa bala babo drzat v jednej ruke nad vanou. A este si priprav vela obycajnych latkovych plienok 🙂 zidu sa vsade v byte. Na rameno pri odgrgavani, na utretie grcky, na bars co... Neskor sa zidu aj hracky, nam sa osvedcili obrazkove ciernobiele knizky pre vek 0+, hrazdicka pripevnitelna na kocik (pouzivam aj na prenosnu postielku ked sme v obyvacke). Jasne, ze najprv nebude na to reagovat, ale uvidis sama, ako rychlo vlastne zacne 🙂. Z praktickych veci sa mi hodil velky sterilizator do mikrovlnky, ale ja nekojim tak mam same flasky a dudle, neviem ci by sa zisiel aj kojacej maminke. Drzim palce. Prve dva tyzdne boli pre mna zahul, ale ked sme sa zladili, uz to bolo super. Po porode moze byt zena hormonalne rozbita, nepripustaj si nalady, ktore ta prepadnu, su to hormony. Mne pomohlo vela o tom hovorit s manzelom, s kamoskami, ktore uz rodili. Ked sa na teba babatko prvy krat usmeje, zabudnes na vsetky stresy a nedostatok spanku.

lienka.7
9. júl 2021

Ja som malu absolutne nebudila, je to hlupost na n-tu. Ked je babo.hladne, ozve sa. Samozrejme som sledovala cas. Ale ked spala v noci 5 hod., tak.spala 5 hod. Kamoska budila a rozhadzala malej cely spanok. Nekupala som kazdy den, zavinovacky som pouzivala min.kym zaspala, citila sa tak bezpecnejsie (mam aprilovku). Ale aj potom v lete som pokracovala.plienky je individualne.
Von sme sli hned, ako sme sli od doktorky, bolo pekne, sama mi povedala ze urcite ano. Chodili sme ale sami. Na co nezabudnut? U mna jednoznacne ohrievacka na flase 👌👌👌 na nezaplatenie 🤣🤣🤣

medeaa
9. júl 2021

A inak caste krmenie je dolezite aj aby sa poriadne rozbehlo mliecko. Treba casto babatko prikladat, aby stimulovalo tvorbu mliecka. Vsetko ostatne pocka, aj spanok 🙂.

medeaa
9. júl 2021

a ako tu niektore maminky uz pisali, zavinovat nie je nutne. Ja som dostala 2 zavinovacky a ani raz som ich na zavinovanie nepouzila. Moj nemal problem spat od zaciatku iba v spacom vaku a ked bolo moc teplo iba v overaliku. Inak ja si monotor dychu pochvalujem, ja by som sa bez toho v klude nevyspala. Bratovmu synovi to zachranilo zivot.

floren
9. júl 2021

1. pokiaľ nemáte problém s hladinou cukru, tak ho nebud. Ja som musela malého budiť asi mesiac.
2. kupem každý deň, niekedy aj pred obednym spánkom, keď sa spoti
3. kúpila som po jednom balíku, malý sa z viacerých vyhadzal
4.v zavinocacke nechcel byť
5.von sme šli po týždni
6. lieky na teplotu, teplomer a odsavacka na noštek

mima172
9. júl 2021

1. Dcerka mala pri prepusteni z pôrodnice 2280g, budili sme ju á3h kým nabrala 3300g, potom už nie (bolo to cca mesiac a pol).
2. Dcérka je májová, keď bolo teplo, mala potnicky, tak sme ju kupali každý deň, inak každé 2-3 dni.
3. Naša malá bola drobna, čiže my sme plienky 2-5 používali dlho, na toto ti preto neodpoviem.
4. Áno, zavinovala som, no do tenkej zavinovačky, keď boli horúce noci tak do tenučkej ulitky.
5. Hneď (bolo pekne počasie, okolo 20st)
6. Základné lieky ( + na ošetrenie pupčeka...), teplomer, olejček, osobne odporúčam hniezdo (využívali sme ho myslím do 8m, parádna vecička), napadá mi ešte slnečná clona na kočík (keď vidím prehodené plienky v tomto horku, tak mi až zle ostáva) a pevné nervy 😉

kath1210
9. júl 2021

Nestiham citat vsetko ale napisem po svochndwtoch cim som si ista- budit sa kazde 3 h na kojenie je luxus, obvykle je to ovela castejsie. Kupat kazdy den, rutina je zaklad. Ritualy, pravidelnost ulahcia zivot rodicom a naviguju dieta. Zavinovat, ci nie, to uvidis sama podla dietata, co sa mu paci. Von chodit co najcastejsie. Naj rada co ti viem dat mamicka: rovnako ako o dieta sa staraj o seba, svoje telo a ducha. Uspech zaruceny.

dmk_1
10. júl 2021

@mamanadruhuu prosim ta, pre babatko cipky a sirup - co to myslis? Na co alebo ako sa volaju?

mamanadruhuu
10. júl 2021

@dmk_1 no sak na teplotu, nurofen, paralen, panadol..

kikusmich16
3. aug 2021

Dámy, riešili ste niektorá aj novorodeneckú váhu?