icon

Strach z pôrodu

226lenka
29. okt 2022

Zakladám túto tému lebo naozaj sa potrebujem upokojiť, povzbudiť, poradiť a najmä preto že sa potrebujem vyrozprávať a nemám komu.
O týždeň mám termín pôrodu a čím skôr som bližšie k tomu pôrodu tým mám väčšie obavy ako to zvládnem. Vlastne celé tehotenstvo som si vravela že nejak toto dieťa zo seba vytlačím, že miliardy žien to už zvládli tak to zvládnem aj ja. Lenže od štvrtku mám dosť veľké obavy, som v psychickej nepohode. Chcela som si vybaviť epiduralku no a tu vznikol vlastne ten problém, že som o tom povedala mojej mame. Tá o tom nechcela ani počuť, začala na mňa zvyšovať hlas, ohovárať ma od epi, že je to svinstvo, že či chcem ochrnúť, že ja musím porodiť bez nej, prirodzene, že ona tiež bez nej rodila. Vynervovala ma tak že som radšej od nej odišla. Ja mám nízky prah bolesti, ja som nevedela vydržať pár hodinové bolesti počas menštruácie čo som sa v kŕčoch zvýjala a revala. Keď si predstavím že tie pôrodné budú 1000 krát horšie tak uff... Mne ešte moja gynekologička vravela že dieťa bude pri pôrode veľké, že môže mať pokojne cez 4 kg. Teraz som od štvrtku nervózna, na nič sa nemôžem sústrediť len na ten pôrod, ako to ja zvládnem. Len revem, som v psychickej nepohode a viem že to ten stres sa prenáša na malého. Teraz ľutujem že som nešla ku psychiatričke aby som mala vybavený cisársky.
Ďakujem každému kto si to prečítal dokonca.

paladia
31. okt 2022

Mama je mama,ale do pôrodu nemá čo kecať. Moja nechcela pre mňa cisára so spinalom. Mam 2x za sebou cisársky so spinalom. Pri pôrode musíš byť ty v pohode a keď vieš,že epi ti pomôže,tak si ju vybav. Jednoducho si dospelá žena,budúca matka, tak kašli na všetkých a sprav ako to cítiš a potrebuješ. Je to tvoje právo a už trochu aj povinnosť byť v pohode a urobiť si podľa seba,pretože to robíš aj pre svoje dieťa.

gabrielitaxyz
31. okt 2022

@226lenka to že máš obavy z pôrodu je normálne. Čím bližšie máš termín pôrodu tak ten stres a obavy sa zvyšujú. Asi menej čitat príbehy o pôrodoch, pretože ozaj každý pôrod je iný a každá z nás ho inak prežíva a zvláda. Ak máš možnosť chod na prípravu na epi, budeš kludnejsia a nikde nie je napísané, že si ju potom aj ozaj musíš dať. Ono aj keby si epi nemala, pri porode ti dajú niečo od bolesti, aj na uvoľnenie pokial si neni vyslovene proti.
Keď aj priateľ nechce byt pri porode, môže čakať vonku a potom prísť za vami keď už bude malé na svete a byt s vami po porode na sale. Aspoň u nás to tak funguje, že po porode si ešte 2 hodiny na sale aj s bábätkom a až potom idete na izbu a pre mna bolo fajn mat tam aj muža.

annie34
31. okt 2022

@226lenka ja som tiež mala epidural..ale nestihli mi ju pichnúť...tak som rodila bez...ale keďže to bol môj prvý pôrod ja som sa vôbec nebala asi preto že som nevedela do čoho idem...pri druhom to podľa mňa bude zas iné...ale strach je úplne normálny...ale hlavne treba myslieť pozitívne...a nepocuvat...tvoj pôrod bude úplne iný ako pôrod tvojej mami... takže držím palce a hlavne to dáš 🙂 🙏🏻

aamanda
31. okt 2022

@226lenka personal zazil uz asi vsetko 🤣 z toho stres mat nemusis.

a epi ak mas pocit, ze ti pomoze, nevahaj. tvoja mama vyrastala v inej dobe. teraz uz aj zubar pichne umrtvovacku len pri vrtani a vacsina ludi si to da.

sprav vsetko pre to, aby si sa citila v lepsej psychickej pohodicke 😁

martina306
31. okt 2022

Viem ako sa cítiš. Nepoznám v mojom okoli nikoho kto by mal väčší strach z pôrodu ako ja. Hneď skúsim sa dozvedela že som tehotna moja prvá myšlienka bola ako porodim🙈myslela som nato nonstop nemohla som spávať 😃rodila som už dva krát obidve bez epi( od tej ta neodhovaram) pri prvom pôrode som ju pýtala Sestricka ma vysmiala že už je neskoro😃. Ale chcem ti len povedať že to zvládneš!!!! Viem že strach je silný ja som si kolko krát kvôli pôrodu poplakala 🤣a teraz spomínam úplne v pohode žiadna trauma nič😁držím palce bude to v pohode ;)

veronicka88
31. okt 2022

@226lenka žijeme v dobe akej žijeme,keby som žila v inej dnes tu nie som...teba využiť čo sa ponúka(a to odporúčam aj keď už bude dieťa na svete)....načo byť zbytočne hrdinom...mať extrémny strach z pôrodu je viem aj dôvodom pre vybavenie sekcie...skús sa ísť porozprávať v kľude s gynekológom a uvidíš čo navrhne. Držím silno palce a odporúčam toto zobrať ako školu,lebo s dieťaťom bude mama či svokra ešte midrejsia

zaba21
31. okt 2022

@226lenka
Epidural by som si na tvojom mieste vybavila a ešte by som zvážila vybaviť si lekára k pôrodu, keď sa to ešte dá časovo stihnúť. Z tvojich príspevkov mám pocit, ze tvoj strach je dosť veľký.
Ale keď ťa to upokojí, ja som mala obidva pôrody v pohode, bolesti boli, ale dalo sa to zvládnuť, bez EPI. Aj keď je pravda, že deti boli malé 2,80 a 3 kg.
Tak držím palce a neboj sa, v pohode to zvládneš, len sa musíš upokojiť. Skús cielene nejaké relaxačné techniky, hudbu a vyhni sa negatívnym ľuďom. 🍀🌞

brunet89
31. okt 2022

daj si epiduralke a matke povedz ze si sla bez epiduralky 😃

egresik
31. okt 2022

@226lenka ahoj, vybav si epiduralku a budes mat tu moznost, stale ju mozes odmietnut ak to buded zvladat bez nej. Mamu v tomto nepocuvaj, kazda sme ina a kazdy porod je iny, epiduralka je pomoc nie strasiak. Mne pomohla velmi lebo som mala dlhy porod a pomohla mi oddychnut si. Zvladnes to, budes v nemocnici, su tam odbornici, treba ich len pocuvat, ak bude problem, pomozu. Mne psychicky mi velmi pomohlo ze som tam mala muza.

point88
Autor odpoveď zmazal
silvi0903
31. okt 2022

Budeš rodiť ty alebo mama? Tak sa podľa toho aj zariaď 😉.

aceris
31. okt 2022

@226lenka zakladna vec - nevrav si ze zvladli ine, zvladnes ty. Neporovnavaj sa! Rozpravaj sa s malym v brusku. Rozdychaj to. Epiduralku si kludne daj. Hlavne samej sebe opakuj, ze to zvladnes. Potom aj porod bude lahsi. Neboj sa, nemaj zabrany. Kludne kric, nesnaz sa ovladat, nehanbi sa prejavit pocity pri porode. Viem o com hovorim. Prvy porod som mala s nastavenim v hlave, ze to nezvladnem. Aj porod bol katastrofa. Druhy som sla s nastavenim - zvladnem to. Malej som stale rozpravala, ze sme na to dve. My dve proti celemu svetu a vsetko spolu zvladneme. Porod bol super. Kricala som sice na celu nemocnicu ale bolo mi to jedno. Nikto to neriesil. A bol to nadherny a rychly zazitok.

ouwecka
31. okt 2022

@226lenka rodis ty ci kto? Prosim ta ty si uzasna silna zena,tehotna kt porodi svoje bábätko,dobre a zvládneš to len ty
S epi alebo bez,si najlepsia a tvoja mama by da mala hanbit co je to za človeka
Inak mam sesterku,kt je taky posero ze dovi a ked rodila tak ona prosila epi a oni ze jasne hned ked poviete ze uz je to moc a nakoniec to dala 2 x bez a ze v pohode
Inak ja som ju prvy x nemohla dovoliť ,bolelo to jak svina ale slonto strasne rychlo tak nakonec som to dala bez a druhy x ze ideme na to tak pa ze no 8 cm to uz nie,slo to este rychlejsie ze ani neviem jak som porodila 🤣
Takze,bud ok,kludne si ju vypytaj,vela sil,a nakoniec budes hrdinka ze si porodila,mozno aj bez,ale bud v pokoji, nebudeš o nic menej ked ju budes mat,ver mi,ze ke to bomba vec pre zeny a zeny si ju zasluzia

ajka01
31. okt 2022

@226lenka... ja som bola na tom presne tak isto ako vy,vybavila som si epiduralku a nelutujem,samozrejme ze su tam rizika, ale aj tak to stoji za to... nemajte strach, ten to iba zhorsuje cely priebeh, dolezite su sestricky, lekar, aby sa o vas postarali ako treba, lebo vy to zvladnete ako kazda ...ja s odstupom casu sa na to pozeram inak, ale ten strach viem, ze bol uplne zbytocny....takze drzim palce dobre to dopadne a hlavne verte si...😊

aurorastone2
31. okt 2022

@226lenka jasne vybav si ešte epi, ja som prvýkrát rodila minulý rok a vieš ako "nezober keď je to zadarmo" 🤣🤣🤣 a teraz vážne, mama nech si hovorí co chce, ak chceš epi tak si o ňu poziadaj, drzkaj sa a držím palčeky a želám krásny rýchly ľahký pôrod ❤️

majaa81
31. okt 2022

@226lenka epidural najlepšia vec. Rodila som pred 19 aj pred 20 rokmi a bez, ľutujem, že som si to nedala aj vtedy

17alexis
31. okt 2022

@226lenka tiez som sa sialene bala porodu, rodila som toto leto. Vramci pripravy som cvicila s Aniballom, pozrela som si nejake videa o porode a stresovala. Velmi zle znasam bolest. Nakoniec som mala skoro bezbolestny porod. Drzim ti palce nech mas rovnake stastie. A ako ti radia baby, urob si vysetrenia na EPI. Ja som nemala a ani by mi ju nestihli podat, no nebolo treba, nastastie. 😏

slavomira236
31. okt 2022

@226lenka ja som mala prvý pôrod dlhý skoro 24 hodín som sa otvárala a bolesti druhý bol po 14stich rokoch takže akoby som rodila prvý krát druhý som mala v Londýne nechcela som epi nakoniec som si ju pýtala dokedy zohnali doktora a prišla som na rad porodila som so sestrou a mužom..tretí som mala o ďalšie 4 roky znovu na sk tu som už išla na epi no nestihla som predoperačné porodila som o 1,5 týždňa skôr opäť dlhý bolestivý pôrod chvalabohu mám už odrodenevtiez mám nízky prah bolesti štvrtok som bola na dentálnej nechci vidieť čo som tam robila

ajko2011
31. okt 2022

Vybav si epi a kašli na to, čo hovorí mama. 😊
Ja som pri prvom nemala, mal 4480g a zvládla som to prirodzene. Teraz som znova tehotná, epi tiež nechcem určite, ale ja som ja. 🙂 Ty si pokojne daj ak ti to pomôže aj psychicky. Držím palce 👌

samathi
31. okt 2022

@226lenka skus si zohnat knihu hypnoporod, alebo sa prihlas na kurz hypnpporodu hypnoporodslovakia.sk
Mne osobne dost pomohol mysloet pozitivne a nebat sa porodu.
Zozen si dulu a vezmi ju so sebou k porodu, ak nevies byt ty asertivna, ona to zbladne za teba 😉

janica_
31. okt 2022

Ked uz som mala 10 dni po termine a stale nic, zacala som sa bat cisaraku, ktorym to nakoniec aj skoncilo. Z mojej skusenosti mozem povedat ze pre kazdu z nas plati nieco ine. Nemala som ziadne markantne bolesti, vedela som si sadnut do tureckeho sedu (lepsie sa mi tak kojilo), vedela som sa otacat na posteli a vstavat, o maleho postarat. Viem to porovnat s dvoma brusnymi operaciami a sekcia bola najlahsia. Napriek tomu by som si ju dobrovolne nevypytala, lebo to ovplyvni cele telo, ale rada by som vedela dopredu, ze sa toho nemusim bat, ze nie vzdy to musi byt horsie ako prirodzeny porod.

foxyfox
31. okt 2022

Dáš to aj bez epi, vôbec to nie je také hrozné, strach je na tom to najhoršie, lebo nevieš čo ťa čaká. Ja súhlasím s mamou, nepichaj si nič. A dobrovoľnú sekciu už vôbec nie. Ja som sa tiež hrozne bála a nehovorím, že to bolo príjemné, ale zvládnuteľné určite. A to nadávam ako besna keď sa len porežem alebo popálim 😂

danielahamar
31. okt 2022

Rodila som 3x, aj 1.9kg,aj 3.6kg, aj 3kg /odhad na sone nad 4kg/, najťažší /najbolestivjesi bol ten prvy s najmenším babom, 3.6 išiel ako po masle a pri treťom som sa tak bála, že som to nezdrzovala uz🤣😬. Takže áno, ak sa bojíš, daj si epi. A hlavne nepozeraj nič o pôrodoch, ani sa nebav o tom s nikým,aby si aj hlava oddýchla.

lenagawel
31. okt 2022

Ahoj ja som epidural nemala a prezila som to…ono rychlo nato potom zabudnes, a hlavne ked to pride tak na vsetky okolnosti zabudnes a budes vnimat len seba a telo ti uz nejak napovie co mas robit…tiez som mala obavy ale ked to prislo tak som nato ani nepomyslela…neboj, my zeny sme naozaj silne a po porode to pochopis 🙏🏻 ale ak citis ze si mas dat epi a budes viac v klude tak si ho daj 🙂 Hlavne sa rpzhodni ty sama a nedaj sa ovplyvnovat, ty si ta ktora ide rodit, nie tvoja mama 🙂

motylik47
31. okt 2022

@226lenka ahoj. Strach z porodu je nezmyselný pozostatok z komunizmu… ked aa povie porod, prve slovo, ktore by ludia napisali na papier by bolo bolest alebo strach. Toto by takto vobec nemalo byt. Mali by ludia napisat radost - ze konecne bude babatko pri tebe. Z vlastnej skusenosti ti velmi odporucam kurz hypnoporodu, nie je to ziaden hypnoza, ako nazov moze napovedať, je to vlastne cele o vysvetlení a prijatí toho, ako sa citis, a pochopíš, ako ženské telo funguje, a ze cim viac sa bojíš, tym je bolest vacsia. A naucia ta nebáť sa a porod moze byt krasny zážitok. Proste pohlad z uplne ineho uhla. Naucis sa v prvom rade tesit na babatko, na bolest a strach si ani nespomenies. Tiez je dolezite si vybrat Dobru pôrodnicu, kde ti umožnia rodit napriklad na styroch alebo v podrepe - aj vtedy sa pôrodné cesty krasne otvoria a rodi sa jemnejšie bez bolesti, nie ako ležiac na chrbte… skus sa vysrat poleziacky, ved aj na to potrebujes proste pokrčiť telo. Su na to finty, stoji to za to. 🙂 len zdravotníctvo na Slovensku je zatial za opicami. Ale su porodnice, kde uz sa snazia toto vsetko rešpektovať, takze skúmaj, hladaj, a neexistuje, aby si to nezvladla. Drzim palce!

jenny686
31. okt 2022
tara
31. okt 2022

@226lenka Ja som mala prvy pôrod bez EPI a druhý som už mala aj s EPI. Môžem teda porovnať a povedať, že je to neporovnateľné! Prvý pôrod bol ťažký, rodila som síce krátko, ale veľké bolesti, kŕče a naozaj vyčerpanie. Nevládala som tlačiť kvôli bolestiam. Druhý som si dala EPI a teda vladala som ako kôň. Nič ma nebolelo, žiadne kŕče, žiadne bolesti ani vyčerpanie. Tlačila som ako bolo treba a mala som toľko sily, že by som rodila o hodinu znova. Keby som toto urobila pri prvom pôrode, nemala by som traumu z prvého pôrodu a druhé bábo by som mala skôr. Poradila mi to gynekologicka, ktorá má tri deti a tiež posledné rodila s epiduralkou. Pokiaľ máš takýto prah bolesti, tak vôbec neváhaj a epiduralku si daj. Budeš kludnejsia a silnejšia. Áno, dá sa rodiť aj bez nej, ale každá sme iná, inak reagujeme na bolesť, inak vnímame...a preto ak je táto možnosť, tak si treba pomôcť.

kamagma
31. okt 2022

Prave preto som mala cisarsky 2x. Nikdy by som prirodzene neporodila,nek si vravi kto chce ci chce..

jenny686
31. okt 2022

@226lenka ak ti mozem prakticky poradit.... Ja som 7 tyzdnov po pôrode, takze to mam cerstve. Veru, ta epiduralka je dobra vec. Ja mavam silne bolesti pri menštruácii, bez flektoru by som to nezvladla, bolieva ma pri tom noha (cievy)...tiez som mala strach z epi. V kazdom prípade si urob poucenie a uvidis ako sa bude rozbiehat porod. Epi si nemusis dat ked nechces. Ked ale budes rodit vaginalne, tak je dobre ju mat, ak nie na porod, nevies ako budes po tom. Mne to velmi pomohlo po samotnom pôrode, ked ma zasivali.
Ale spat k porodu- mala som z neho tiez obrovsky strach, potom som isla na predporodny kurz, ktory mi velmi pomohol vo vnimani toho co pride. Nastavila som sa tak, ze sa na porod tesim... Epiduralka a jej nasledky - vpich, ktory davaju medzi jednotlivými kontrakciami som vobec necitila, skor sa sustredis na to nepohnut sa kedze mas kontrakcie. Ale nie je to nic katastrofalne.
Ty a tvoja matka- v prvom rade ty si musis nastavit podmienky, ktore chces mat pri porode. Ty budes rodit, nie tvoja matka. Mala by tie svoje rady davat s ohladom na teba. Ak sa ti nepáči, čo ti vravi, tak nepocuvaj a urob si po svojom. Najjednoduchšie je separovat sa od ludi, ktori ti nerobia dobre.

petrooshka
31. okt 2022

@226lenka vybav si ju a pri "najhorsom" ju nepouzijes ;) podla situacie uvidis. Vybav a uz sa sustred len na to,ze to vsetko bude v poriadku. Psychika vie narobit vela,a tak sa musis preklopit na tu pozitivnu vlnu 🙂 zvladnete to,vsetko je v hlave,a ak budes v pohode,ked budes mat v "zalohe" epi,tak si ju daj vybavit 🙂 mne mama tiez vravela,ze vsetky tri dala bez epi a kadecoho ..ja jedu s a jednu bez,ale tiez som ju vybavenu mala...sama budes vidiet,ako to zvladas ;) drzim palce,a nestresuj sa 🤞♥️