Strach z pôrodu
Zakladám túto tému lebo naozaj sa potrebujem upokojiť, povzbudiť, poradiť a najmä preto že sa potrebujem vyrozprávať a nemám komu.
O týždeň mám termín pôrodu a čím skôr som bližšie k tomu pôrodu tým mám väčšie obavy ako to zvládnem. Vlastne celé tehotenstvo som si vravela že nejak toto dieťa zo seba vytlačím, že miliardy žien to už zvládli tak to zvládnem aj ja. Lenže od štvrtku mám dosť veľké obavy, som v psychickej nepohode. Chcela som si vybaviť epiduralku no a tu vznikol vlastne ten problém, že som o tom povedala mojej mame. Tá o tom nechcela ani počuť, začala na mňa zvyšovať hlas, ohovárať ma od epi, že je to svinstvo, že či chcem ochrnúť, že ja musím porodiť bez nej, prirodzene, že ona tiež bez nej rodila. Vynervovala ma tak že som radšej od nej odišla. Ja mám nízky prah bolesti, ja som nevedela vydržať pár hodinové bolesti počas menštruácie čo som sa v kŕčoch zvýjala a revala. Keď si predstavím že tie pôrodné budú 1000 krát horšie tak uff... Mne ešte moja gynekologička vravela že dieťa bude pri pôrode veľké, že môže mať pokojne cez 4 kg. Teraz som od štvrtku nervózna, na nič sa nemôžem sústrediť len na ten pôrod, ako to ja zvládnem. Len revem, som v psychickej nepohode a viem že to ten stres sa prenáša na malého. Teraz ľutujem že som nešla ku psychiatričke aby som mala vybavený cisársky.
Ďakujem každému kto si to prečítal dokonca.
Ale realne- pozna niektora niektoru ktora pri epi. naozaj ochrnula? Ale nie tak, ze moja kolegyna vravdla ,ze jej suseda..... Naozaj bud vlastna skusenost alebo koho realne poznate? Lebo ja nikoho. Viem, ze tym strasili ked to zacinali, rocne ju vyuziju miliony zien a nemam pocit zeby nejak extremne pribudalo zien na voziku.
@226lenka ak chceš EPI, vybav si ju a mamu nerieš 👍
Ja len som ti chcela povedať, že tiež som pred pôrodom mávala také silné menštruačné kŕče, že keby si neľahnem, odpadnem od bolesti... Tiez som si myslela, že mám nízky prah bolesti... Ale pri pôrode som zistila, že naopak, prah bolesti mám vysoký a tie kontrakcie mne osobne prišli lepšie zvládnutelné ako menštruačné kŕče.... Držím palce, nech máš rýchly a bezproblémový pôrod ❤️
@226lenka juj ja som sa tiež pri prvom bála ale teraz by som kľudne išla rodiť tretie 😃 Najkrajší zážitok , tešte sa že konečne uvidíte svoje dieťa , snažte sa myslieť pozitívne uvoľniť sa ..Mňa tiež všetci strašili ale nakoniec prvý pôrod som ledva prišla do nemocnice, od prvej kontrakcie po pôrode prešlo 30 minút ...a druhý pôrod asi hodina a pol ...úplne v pohode sa to dá zvládnuť , pri druhom mi dosť pomohla lopta , sprcha a hlavne sa uvoľniť , dýchať , nebrániť sa tomu ..syn bol za hodinku vonku 😃 takže môžte mať pôrod veľmi rýchlo za sebou nebojte nič zvládnete vôbec to není hrozne ☺️držím palce hlavne nech sa malé narodí v poriadku a zdravé ♥️
@zuzinka888 ešte sa to nestalo to je blbosť
@226lenka ja som sa tiež veľmi bála pôrodu celé tehotenstvo som si hovorila to isté že toľko žien to zvládlo tak to zvládnem aj ja. Snažila som sa nemyslieť nato aké to bude a aj čo najmenej som sa pýtala kamarátok aký mali ony pôrod.. Jednoducho som chcela vedieť čo najmenej.. Epi som si vybavila ale nestihli mi ju pichnúť keďže som do pôrodnice prišla na 7cm otvorená a keď sa ma pýtali či chcem epi tak som povedala že zatiaľ nie že to zvládam a nakoniec som rodila bez epi. Popravde čakala som že to bude bolesť omnoho horšia ale nebolo to nič čo by sa nedalo vydržať ja som mala veľmi pekný pôrod a keď mi dali moje dieťatko na bonding tak všetka bolesť pominula. A bol to ten najkrajší pocit na svete ❤️Hlavne sa treba psychicky nato pripraviť že to bude všetko dobre a že to zvládnete lebo to tiež veľa robí. Silno držím palce
@226lenka ja mam tiez nizky prah bolesti, taktiez kazdy menzes prezity len vdaka Flector-u. 1. porod dlhy v bolestiach - epi bolo vykupenie. 2. porod som bola rada ze som stihla vyliezt na stol, epi nebolo kedy pichat. Mala som smrt v ociach ako to zvladnem. A nehovorim ze to nebolelo, ale dalo sa tom. V podstate samotny porod ani nebolel, iba otvaranie sa. Drzim palce. Zvladnete to lavou zadnou. A epi si urcite vybavte. Mozno ho budete potrebovat, a mozno ani nie.
@226lenka Mala som cely zivot obrovsky strach z porodu a ked sa mi to uz blizilo, zamestnavala som si mysel, prechadzala sa so psikom, straasne sa tesila na babatko a v den porodu (termin bol dohodnuty skrz vyvolavanie-bohuzial) to cele akoby zazrakom zo mna opadlo, ani naznak strachu ci stresu, len obrovska radost, tesenie sa 🙂 na chodbe som sediac na fitlopte na mobile pozerala Priateľov 🙂 porod bol velmi rychly dokonca nadherny, vdaka epi som nemala tristvrtinu bolesti a tiez mam nizky prah - avsak mozem povedat, ze rodit by som sla opat kludne aj zajtra, za to k zubarovi nie. Takze klud, zenske telo je uzasne, vsetko zvladnes, budes pekne dychat, pocuvat lekara a porodnu asistentku a tesit sa na babatko 🙂 s mamou to neries, "uz si velka" 🙂 velmi ti drzim palce, aby si sa uz tolko nebala, naopak tes sa, zazijes uz za par dni tu najvacsiu lasku na svete, stoji to za to!!! ❤️
(Mimochodom k cisaraku. Cisarsky je co sa tyka bolestivosti pri zotavovani sa, ovela horsi.)
Rodis budes ty a nie tvoja mama. Musis sa rozhodovat sama. Je velmi stnutne ze prave tvoja mama ti narobila najviac strachu. Mam za sebou dva porody, tiez som sa bala a ano bolelo to. Ale je to okamih, ktory ti zmeni zivot v dobrom. Ak sa na to necitis pories epi a nepocuvaj uz hlupakov
@226lenka ja som za epi. Mala som ju. S lekarom som bola dohodnuta tak, ze som chcela vyskusat ci to dam bez, ale bolesti boli horsie nez som cakala...tak dali epi. A super, vychutnala som si malicku aj porod.
A zavedenie epi bolo uplne bez problemu, len vpich trochu neprijemny, ale inac nic. A robil to anesteziolog, tak vedel co robil.
@226lenka dobrý deň. Rodiť budete vy,nie vaša mama. Keď necítite že by vám napomáhala( práve naopak), určite by som sa s ňou do doby pôrodu o tejto veci nerozpravala. Ďalej,ak nemáte odporučenie od psychiatricky,čiže indikaciu na sekciu( co by riešilo vašu situáciu,aj keď už je dosť neskoro to teraz riesit) tak v každom prípade doporučujem epiduralnu analgeziu. Vo vasom pripade by som to bez nej ani neriskovala. Želám všetko dobré,zvládnete to.
Žienky, ja vám chcem veľmi poďakovať že ste mi napísali svoje skúsenosti, za podporu, rady. Dnes som išla epi vybaviť, mám to no a pri pôrode sa uvidí či bude potrebná či nie. A s mamou sa už o takých veciach radšej nebavím, nestojí mi to za tie nervy. Ešte raz ďakujem.
@226lenka tak ťa podporím aj ja 😊 mala som aj sekciu a následne po dvoch rokoch prirodzený. Za mňa je teda jednoznačne prirodzený lepší. Bolel ma menej, kratšie a navyše keď rodíš a bolí to, nikto od teba nič nechce, iba aby si rodila. Po sekcii v tých najväčších bolestiach je treba sa starať o dieťa. Epi som si chcela dať, že keď budú bolesti také silné ako pri sekcii, ale neboli, takže som to nakoniec dala bez a nebolo to vôbec také zlé ako som si myslela. A asi je to divné, ale ten pocit keď to bábätko vytlačíš, cítiš, že je vonku a zrazu bolesť okamžite ustúpi… to bolo mega. A všetky tie pocity po - radosť, úľava, dojatie, nával energie - to by som chcela ešte zažiť. Nečítaj hrôzy o pôrode, nájdi si nejaké príbehy pekných pôrodov. Zvládneš to. Mne pomáhalo nezatínať paste ani zuby ale roztvoriť dlane a povoliť sánku. A aj také predstavy, že každá kontrakcia je také objatie bruška pre bábätko na rozlúčku 😁, že tých kontrakcií je konečný počet a každou jednou som bližšie k tej poslednej. Aj teplý kúpeľ bol fajn… a 12 dní pred tým ako sa malý narodil mi doktorka povedala, že ma cez 4kg, ja som sa desila koľko ešte porastie kým sa narodí a nakoniec mal v termíne 3,8kg.
@226lenka ahoj. Rodila som minulý rok vaginálne a bez EPI, nestihli mi ju dať. Ja som sa strašne bála tiež a som astmatik a hlavne som sa bála, ako budem dýchať, aby som nedostala záchvat a nechápala som to tlačenie, ktoré svaly sa majú zapojiť. A mávala som strašné bolesti pri MS, myslela som si, že mám nízky prah bolesti. Príroda je úžasná, ja vlastne ani neviem, ako som porodila. Áno bolelo to. Ale nebolo to nič, čo sa nedalo vydržať, naozaj. Treba sa nastaviť tak, že s každou jednou kontrakciou si bližšie ku koncu, a mne pomohlo si predstavovať, ako sa počas kontrakcie pripravuje cesta pre môjho synčeka, ako mi je bližšie a bližšie. A v duchu som sa mu prihovárala, aby sa nebál, že to spolu zvládneme, že o chvíľku bude koniec a bude zase so mnou a bude mu dobre. A ja neviem ako ale zrazu som aj vedela dýchať a aj tlačiť. A tiež nie som asertívna a som precitlivelá. Ale keď už príde tá chvíľa na ktorú čakáš tak dlho, nejaký personál mi bol jedno. Proste hlava vypla a sústredila sa na to tlačenie, dýchanie a čo mi vraveli, kedy tlačiť a kedy nie. Ja doteraz som v úžase aká je príroda úžasná a ako to moje telo zvládlo, a mám pocit že vlastne samé, ako je to neskutočný zázrak 🙂 držím palce
@226lenka skús sa upokojiť, daj si teplý kúpeľ, pusti si hudbu a skús sa porozprávať s bábatkom, že to spolu super zvládnete. Mamku si nevšímaj. Ale vobec nevieš aký budeš mať porod, niektoré ženy majú len slabé bolesti. A odporúčam ti nájsť si dulu, ktorá ti mnoho vysvetllí a podporí ťa. Psychologičku ti netreba. Či budeš mať porod s epi alebo bez, je doležité aby si bola pokojná a doverovala si si. Ženské telo je úžasné, dokáže porodiť aj veľké babatko bez poranení. Ja som porodila 4 deti a treta dcérka mala 4,5kg a porodila som ju bez poranení. Toto je dnes chyba mnohých žien, že sa nepripravia na porod. Je aj veľmi doležitý výber nemocnice, aby si mala v rámci možností čo najrešpektujúci personal. Žial na SK je to skor utópia ale sú nemocnice, kde sa to dá. Prajem ti krásny porod, aby ťa posunul ako ženu vpred. Tie chvíle s bábatkom po porode sú najkrajšie ❤️ Ak chceš kľudne mi napíš správu 😊
@226lenka mala som to isté. A stretávala som sa s nepochopením, jediný človek ktorý tomu rozumel bol môj muž, ktorý vedel, že si nič nevymyslam a podotýkam že je zdravotník a videl iné pôrody... Preto chápem obavy.
Prvý môj pôrod.. doslova vytiahnuté dieťa zo mňa, ktoré už bolo v ohrození života. Celé druhé tehotenstvo som zažívala to co ty. Neskôr som vybavila cisársky a bol to najkrajší zážitok v živote. Nerozumiem ako niekto môže povedať ze cisársky je bolestivejsi. Pre mňa bol 3dnovy prirodzený pôrod trauma a cisársky nádherný zážitok. Chcem len povedať ze každý to ma inak. Niektoré ženy sú jednoducho není u spôsobené na prirodzený pôrod. Ja som prenášala co to šlo a ani von nechcelo ísť. Určite by som šla cestou psychologicky👍🏻každa ten pôrod mame iný ale psychicky by sme mali byť všetky rovnako na tom dobre 🙂
@226lenka no už odomňa väčšieho strachoprda netreba, bojim sa uz iva merania tlaku.. Iba vidim z vonka nemocnicu mi je zle.. Vidim sanitku a uplne sa mi stiahne zaludok.. A porodila som 3deti...vsetci mali 4kg...a prirodzene, bez epi... Ver mi, ze ked uz budes v tom, tak to dáš a nebudes sa báť, uvidis.. Budes mat ine starosti.. Mysli na to, ze kazdou bolestou, kontrakciou si blizsie k babätku.. Kebyze je na mne rodim kazdy den.. Je to nieco nadherne.. Prveho som 7hodin rodila, a druheho hodinu, tretie pol hodinka.. Vies aka budeš potom hrdá, ze si to dala.. A das to, len sa sustred na drobca, prenho to je namahave z tadial vyjst... Ty to das koli nemu❤️
@226lenka ja ti napíšem, že hrozne zle znášam bolesť. Katastrálne!
Porodila som 2 deti 4,6 a 4,4 kg bez epi, ja som sa toho bála. Pôrod som mala ako z knihy 12 hodín bolesti jak sviňa ale dala som to. Komplikácie žiadne, za 2 týždne pri prvej za týždeň pri druhej som nevedela, že som rodila.
Druhá dcéra bola za 45 minút na svete aj s cestou.
Zvládneš neboj sa. Niekto že nemá až také bolesti. Ja také nepoznám, ale fakt to zvládol každý. Prajem veľa šťastia!
A vôbec nejde o váhu, to je taky mýtus.
Kamarátka mala problémy vytlačiť 2,6 kg dcéru.
Pomáhali jej aj bola malá poranena, nevládala a fakt to neni váhou ani veľkosťou hlavy moje dcéry mali 37 cm hlavy a pohoda. Poranenie bolo ale všetko sa zašilo a nemám po ničom stopy
@paulinkad to je aké krásne, že objatie bruska 😍 ak sa mi ešte raz podarí rodiť ako by som chcela (2 prirodzene už mám za sebou), tak na toto si dufam spomeniem a bude to o to ľahšie 🙂 ale teda ja som trocha psycho a milujem rodiť 😀 akože znie to asi fakt debilne, ale ako si pisala - ten pocit keď už je babo vonku ❤️ Nič krajšie som v živote nezažila a ten pocit sily, takej vnútornej bol nekonečný. Vtedy som mala pocit že dokážem všetko, aj hory prenášať. Ale teda toto bolo moje vnímanie 🙂
@226lenka zvládla si to🤭bolesti sú už len spomienka kde sa nevracaj....veľa šťastia do ďalšieho života bábätku aj tebe❤️

Neboj sa zvládneš to a ešte aj ľavou zadnou je to prirodzené báť sa, ja som mala strach tiež a prvá narodila sekciou, koli môjmu zdravotnému stavu a ďalšie 2 prirodzene, samotný pôrod je v pohode akurát tie posledne kontrakcie bolia, ale dá sa to zvládnuť a to som posero ako vyšitý ale ak sa naozaj bojíš tak si chod povybavovať ohľadom epi co treba a nepočúvaj blbé keci ostatných naokolo... Držím ti palce nech máš pohodovy a hlavne rýchly porod a prajem tebe a malému veľa šťastia 🍀