icon

Strach z pôrodu: Ako prekonať obavy a stres?

miriamka1995
Dnes o 07:55

Ahojte ženy ... mala som pred pár dňami špinenie som už 33 tak ma poslali pre istotu do nemocnice. Išla som na monitor a čakala som na lekára kým ma ešte príde vyšetriť. Vtom začala jedna pani rodiť.. tak bežal tam.. ja som už čakala na neho v tej miestnosti... baby mne podlomilo nohy tam čo bol ža krik jačanie ziapanie.. ja som ešte nikdy nerodila ja som mám v hlave.. odvtedy.. ja nato stále myslím mne jej bolo ľúto ale vyvolalo to vomne taký strašný strach že neviem ako mám nato prestať myslieť a nerobiť si nervy dopredu.. však to každá žena nemusi takto trpieť a kričat? Či mám sa nato pripraviť že to bude masaker? Ja sa na syna nesmierne teším aj vydržím všetko len mám strašný strach.

Strana
z2
babushkaem
Dnes o 08:00

nemaj. ja som takto bola ubytovana na porodnom boxe 48h, dve baby rodii, jedna v noci, a bol to masaker, druha prisla a za 15 min som pocula plakat babo. kazdy porod je iny,v danom momente ti to bude uplne jedno. ja som urcite tiez nejake zvuky vydavala, ale moc si to nepamaam, lebo ked ti daju na hrud to klbko stastia, tak na vsetko zabudnes. a v dnesnej dobe su rozne lieky na tlmenie bolesti. urcite to zvladnes, drzim palce!

anonym_0f2c42
Dnes o 08:00

pripnem sa.. ja som ešte tiež nerodila ale každá žena má iný prah bolesti a bolí to. Niekto kričí tak, že ho počuť cez pol nemocnice a niekoho to bolí ale zvláda v rámci možností.. Podľa mňa je normálne aj keď kričíš aj keď nie. Prinášaš na svet nový život, neni to zadarmo. Nezvažovala si epidural? Vraj je to znesiteľnejšie.

petrao2
Dnes o 08:01

@miriamka1995 ked som rodila ja neprijala som vôbec ani ženy okolo a to sme rodili 3 cca naraz
Dokonca vedľa mňa co ležala mi potom povedala ze ani netušila ze niekto vedľa v boxe rodí
No ale potom tam bola jedna a tu sme počuli až na izbu cez zavreté okno takze nechcem vedieť ako musel dr trpieť tak sme mysleli ze asi mala veľké babo
Ale to jej babo nemalo ani 3 kila takze ona asi mala nízky prah bolesti 🙂
Pritom kocka co porodila za pol hodiny jej maly mal 4kg 🤣
Nestresuj sa nahod sa do kludu a zvládneš to drzim ti palce

anonym_da92ef

Ja som tiež prvorodička. Termín niekedy v septembri a plánujem si zaplatiť epidural. Som čítala veľa krát že to nemusí zabrať atď, ale nebudem sa hrať na hrdinku a ak to bude nutné tak si ho dám. Možno tá pani čo rodila si ho nedala. Každopádne ja si chcem čo najviac pomôcť od bolesti čiže aj ten epidural kľudne. Skús to zvážiť. Nikto ťa nebude nútiť aby si si ho nakoniec dala ale na tvojom mieste by som zvážila aj túto možnosť.

kiki68

@miriamka1995 ale no, v tej situacii musis porodit nejako a hotovo. Ci budes tak, alebo onak. Netreba sa zbytocne bat. Kamoska mala 10 min porod a dieta jej vypadlo pocas toho ako sa snazila dostat z vytahu, zostalo nastastie v leginach. Dieta hned pomohla sestricka dostat z legin. Porody su rozne. To sex, aj porod clovek preziva rozne. Mozno budes mat epidural a budes tichucko a kukat, ze aha rodime dieta.

miriamka1995
autor
Dnes o 08:03
@babushkaem

nemaj. ja som takto bola ubytovana na porodnom boxe 48h, dve baby rodii, jedna v noci, a bol to masaker, druha prisla a za 15 min som pocula plakat babo. kazdy porod je iny,v danom momente ti to bude uplne jedno. ja som urcite tiez nejake zvuky vydavala, ale moc si to nepamaam, lebo ked ti daju na hrud to klbko stastia, tak na vsetko zabudnes. a v dnesnej dobe su rozne lieky na tlmenie bolesti. urcite to zvladnes, drzim palce!

@babushkaem tak asi je to ozaj individuálne každá to prežíva inak ďakujem <3

miriamka1995
autor
Dnes o 08:04
@anonym_0f2c42

pripnem sa.. ja som ešte tiež nerodila ale každá žena má iný prah bolesti a bolí to. Niekto kričí tak, že ho počuť cez pol nemocnice a niekoho to bolí ale zvláda v rámci možností.. Podľa mňa je normálne aj keď kričíš aj keď nie. Prinášaš na svet nový život, neni to zadarmo. Nezvažovala si epidural? Vraj je to znesiteľnejšie.

@anonym_0f2c42 práveže som nad tým ešte nepremýšľala... možno počítam otom a rozhodnem sa ďakujem 🙂

miriamka1995
autor
Dnes o 08:04
@kiki68

@miriamka1995 ale no, v tej situacii musis porodit nejako a hotovo. Ci budes tak, alebo onak. Netreba sa zbytocne bat. Kamoska mala 10 min porod a dieta jej vypadlo pocas toho ako sa snazila dostat z vytahu, zostalo nastastie v leginach. Dieta hned pomohla sestricka dostat z legin. Porody su rozne. To sex, aj porod clovek preziva rozne. Mozno budes mat epidural a budes tichucko a kukat, ze aha rodime dieta.

@kiki68 preboha ešteže to dobre dopadlo.. nejako to snáď zvladnem len si nesmiem pripúšťať takéto veci ďakujem <3

miriamka1995
autor
Dnes o 08:06
@petrao2

@miriamka1995 ked som rodila ja neprijala som vôbec ani ženy okolo a to sme rodili 3 cca naraz
Dokonca vedľa mňa co ležala mi potom povedala ze ani netušila ze niekto vedľa v boxe rodí
No ale potom tam bola jedna a tu sme počuli až na izbu cez zavreté okno takze nechcem vedieť ako musel dr trpieť tak sme mysleli ze asi mala veľké babo
Ale to jej babo nemalo ani 3 kila takze ona asi mala nízky prah bolesti 🙂
Pritom kocka co porodila za pol hodiny jej maly mal 4kg 🤣
Nestresuj sa nahod sa do kludu a zvládneš to drzim ti palce

@petrao2 tak si to zvládla super.. asi je to ozaj možno aj otom kto ako zvlada bolesť a tak :D no uvidíme snáď .. to nejako zmáknem ale popravde bojím sa len nech to je už zamnou :D ... ďakujem baby ste mi pomohli 🙂,

anonym_0f2c42
Dnes o 08:07
@miriamka1995

@anonym_0f2c42 práveže som nad tým ešte nepremýšľala... možno počítam otom a rozhodnem sa ďakujem 🙂

@miriamka1995 ja teda plánujem s epidurálom a to som skoro odpadla keď som videla ako ho zavádzajú.. Ale načo sa trápiť keď si môžeš pomôcť. Pôrod by nemal byť zážitok z ktorého budeš mať traumu do konca života a keď máš naozaj taký strach a bojíš sa bolesti, tak treba využiť dostupné tlmiče ktoré (snáď) zaberú a dovolia ti prežiť ten pôrod ako najlepšie sa bude dať ☺ určite to zvládneš! Držím palce ♥

anonym_77d9a8
Dnes o 08:08

Nejaky zvuk vzdy zena vyda,je to aj na take uvolnenie.Dolezite,ze tlaci a babo sa hybe von.Doktor ti sam povie,este zo 2krat potlacite a babo je vonku,vtedy das do toho vsetku silu a vytlacis ho.
Ja som rodila 5krat,posledne pred 3r,a to ma chceli este pustit domov ale ked skusili cez kontrakcie,hned povedala,ze ani papiere sa nestihnu vypisat.Veru o 15tej sme tam dosli a o 15.30 bol maly na svete,prakticky ako mi prepichli plodovu vodu,uz som tlacila,na 2 tlacenia bol vonku.
Horsie bolo zasivanie,to bolelo stipalo a skoro hodinu ma zasival.

kiki68
Dnes o 08:08
@anonym_da92ef

Ja som tiež prvorodička. Termín niekedy v septembri a plánujem si zaplatiť epidural. Som čítala veľa krát že to nemusí zabrať atď, ale nebudem sa hrať na hrdinku a ak to bude nutné tak si ho dám. Možno tá pani čo rodila si ho nedala. Každopádne ja si chcem čo najviac pomôcť od bolesti čiže aj ten epidural kľudne. Skús to zvážiť. Nikto ťa nebude nútiť aby si si ho nakoniec dala ale na tvojom mieste by som zvážila aj túto možnosť.

@anonym_da92ef problem s epi je, ci to stihnes. Ja som 2x nestihla, lebo to davaju od 3-4cm a od 8cm bezne nedavaju zase. Takze bez a zase nemozem povedat, ze napr ina bolest neni horsia. Lebo je a toto neni nejaky koniec sveta. Mala som tiez poucenie, len proste to bolo inak a teraz som za to rada.

anonym_77d9a8
Dnes o 08:12

Ale horsie bolo ked mi tetar nedali klystir,kokos to bolo.A chvilu pred porodom som o tom citala,ale pri tejto rychlosti sa to ani nedalo stihnut,joj to bolo.A to som si myslela,ze mne sa to stat nemoze,ved pri 4 som ho mala.

anonym_58d3eb
Dnes o 08:13

ja som napríklad nekričala, ale nejaky zvuk som určite vydala lebo pri tom tlačení je nemožne byť ticho

miriamka1995
autor
Dnes o 08:15
@anonym_77d9a8

Nejaky zvuk vzdy zena vyda,je to aj na take uvolnenie.Dolezite,ze tlaci a babo sa hybe von.Doktor ti sam povie,este zo 2krat potlacite a babo je vonku,vtedy das do toho vsetku silu a vytlacis ho.
Ja som rodila 5krat,posledne pred 3r,a to ma chceli este pustit domov ale ked skusili cez kontrakcie,hned povedala,ze ani papiere sa nestihnu vypisat.Veru o 15tej sme tam dosli a o 15.30 bol maly na svete,prakticky ako mi prepichli plodovu vodu,uz som tlacila,na 2 tlacenia bol vonku.

@anonym_77d9a8 tak to klobúk dole že ste to dala 5x 🙂 a ja sa stresujem 🙂 už to musím zvládnuť 🙂 vďaka

petrao2
Dnes o 08:16
@anonym_77d9a8

@anonym_77d9a8 kamoška tak šla rodiť
Mali oslavu skoro celá rodina
Ona všetkých obslúžila,pohostila,vyprevadila
Šla do nemocnice s tym ze rodi
Dr jej nato ze ON povie kedy sa rodí (čakala uz 4 takze 🤷‍♀️)
O 15 minút bola mala na svete 😄 ani zazmluvnena dr nestihla prísť

anonym_77d9a8
Dnes o 08:22
@petrao2

@petrao2 my sme si isli lahnut,a este si hovorim,no nic to idem do sprchy pre istotu,este ma muz oholil,nech som pripravena pre istotu,lebo ma uz krize ako si boleli.Ale bolest uz v pravidelnych intervaloch,vravim muzovi uz asi musime ist,uz je to moc pravidelne.
No v aute to ako si utichlo a bolelo menej.A maly takto.
Maly cely komplet cerveny az moc,muz sa pyta a to preco je cely cerveny.Lekar,ze no to preto,ze moc rychlo isiel von,ze o par dni bude mat normalnu farbu.

anonym_dd43f9
Dnes o 08:22

Daj si epidural, hlavne ak máš nízky prah bolesti. Fakt je to pomoc a nebudeš taka vyčerpaná

anonym_77d9a8
Dnes o 08:23
@miriamka1995

@anonym_77d9a8 tak to klobúk dole že ste to dala 5x 🙂 a ja sa stresujem 🙂 už to musím zvládnuť 🙂 vďaka

@miriamka1995 kazda to zvladla,zvladnes aj ty.Ano vzdy je najhorsi ten prvy porod,tie dalsie su uz lahsie,rychlejsie.Neboj sa,zvladnes to.

anonym_1e1013
Dnes o 08:25

@miriamka1995 neries dopredu. Kazda zena na inu toleranciu na iny druh bolesti. Z mojej skusenosti ti napisem, ze kontrakcie neboli nic hrozne, ja som to citila skor ako prehrotenejsi krc nez ako bolest. Epidural som si dala skor zo zvedavosti ako na kontrakcie. Pre mna je neznesitelnejsia bolest na zaciatku menstruacie, alebo vrtanie zubu bez anestezy, alebo "len" stredne silna migrena. Porod ako taky bol pre mna pekny zazitok a mam z neho len dobre spomienky 🙂. Zvladnes to, zbytocne sa nestresuj dopredu.

sara07
Dnes o 08:30

no ja som bola cca dva tyždne v pôrodnici pred 1 pôrodom a teda to bolo občas husté , aj totálne nadavanie celému svetu ...
mne pomahala veta porodili iné , porodíš aj ty, porodíš musíš a nejak to proste dáš ...

anonym_7a69ab
Dnes o 08:30

@miriamka1995 a podľa mňa je zas najlepší cisársky rez, bez kontrakcií, bez strihania a šitia, môžeš normálne sedieť a nie na nafukovacom kolese, nemáš popôrodné hemoroidy atď.

sara07
Dnes o 08:34
@petrao2

@petrao2 😂😂😂tiež mi tvrdili že budem rodit nejak až na druhy den na obed, že čo riešim a ja im ale to su iné už kontrakcie , tak ma dali dole že oni to vedia lepšie, žiadna vzdychačka ,ostávam na izbe a potom im lepilo že im budem rodit na chodbe
tiež rýchlovka a neustriehli to ani pri tretom ked davali už vyslovene pozor na mna, tak rychlo sa otvorit ešte nevideli --- v našej rodine sa tak rodí , rýchlovka 😂😍

sara07
Dnes o 08:36
@miriamka1995

@petrao2 tak si to zvládla super.. asi je to ozaj možno aj otom kto ako zvlada bolesť a tak :D no uvidíme snáď .. to nejako zmáknem ale popravde bojím sa len nech to je už zamnou :D ... ďakujem baby ste mi pomohli 🙂,

@miriamka1995 ked budeš rodit budeš to vnimat inak , dáš to , dali to aj iné baby
zabudneš na polku veci čo si mala obavy ... bude dobre .. a ked ti daju dieta do ruk , čast veci sa vygumuje - ja napr vôbec neviem či som pri pôrode mala košelu alebo nemala alebo aku som mala, proste neviem ...

zuzubb007
Dnes o 08:41

Ja napríklad nepochopím, prečo žena jačí pri pôrode, úplne v pohode to zvládneš, nepredstavuj si nejakú histerku čo si počula, ja ľutujem tých doktorov toto tam počúvať, zbytočný afekt

anonym_cd76e1
Dnes o 08:45
@zuzubb007

Ja napríklad nepochopím, prečo žena jačí pri pôrode, úplne v pohode to zvládneš, nepredstavuj si nejakú histerku čo si počula, ja ľutujem tých doktorov toto tam počúvať, zbytočný afekt

@zuzubb007 kricanie pri porode pomaha nema to s hystercenim nic spolocne .
tiez som kricala a to mam hranice bolesti az moc vysoko .

@miriamka1995 kricat pri tom neni nic zle , kazda vieme ze to boli , niektora krici niektora nie , pri sexe tiez niektora stona a niektora je ticho.s tohto by som si vobec hlavu nerobila a nestresovala sa

zuzubb007
Dnes o 08:48
@anonym_cd76e1

@zuzubb007 kricanie pri porode pomaha nema to s hystercenim nic spolocne .
tiez som kricala a to mam hranice bolesti az moc vysoko .

@miriamka1995 kricat pri tom neni nic zle , kazda vieme ze to boli , niektora krici niektora nie , pri sexe tiez niektora stona a niektora je ticho.s tohto by som si vobec hlavu nerobila a nestresovala sa

@anonym_cd76e1 ale má, absolútne som nemala potrebu jačať, akože k čomu je to dobré?, ešte ma na sále vychválili, že konečne mamička čo nevrieska, že keby mali každý pôrod taký, mne by to prišlo čudné revať ako keby mám ruju, zvládam bolesť aj bez hysterie, žena má počúvať sestričku a doktora, a nie zmyslov zbavená vrieskať potom nevie ani tlačiť ako má

anonym_cd76e1
Dnes o 08:50
@zuzubb007

@anonym_cd76e1 ale má, absolútne som nemala potrebu jačať, akože k čomu je to dobré?, ešte ma na sále vychválili, že konečne mamička čo nevrieska, že keby mali každý pôrod taký, mne by to prišlo čudné revať ako keby mám ruju, zvládam bolesť aj bez hysterie, žena má počúvať sestričku a doktora, a nie zmyslov zbavená vrieskať potom nevie ani tlačiť ako má

@zuzubb007 kebyze robim na porodnej sale tiez by som bola rada ked niekto v tichosti bolest preziva . Je to v poriadku.a v poriadku je aj to ked niekto place ,krici , stona ,spieva si pri tom alebo hudbu pocuva 👍

weruska1311
Dnes o 08:55

Ja som rodila 3x a nekričala som ani raz a nevidím v tom ani význam. Podľa mňa to tie ženy len viac vyčerpá

anonym_da92ef
Dnes o 09:33
@kiki68

@anonym_da92ef problem s epi je, ci to stihnes. Ja som 2x nestihla, lebo to davaju od 3-4cm a od 8cm bezne nedavaju zase. Takze bez a zase nemozem povedat, ze napr ina bolest neni horsia. Lebo je a toto neni nejaky koniec sveta. Mala som tiez poucenie, len proste to bolo inak a teraz som za to rada.

@kiki68 áno veď jasné 🙂 ja si epi zaplatím ale počítam s hocičím. No radšej ju mať zaplatenú a mať ju k dispozícii ak sa bude dať než sa na to vykašľať

Strana
z2