icon

Strach z pôrodu: Ako sa vyrovnať s obavami?

19. jan 2025

Ahojte, chcem sa zdôveriť s tým čo prežívam, asi aj nájsť pochopenie, skúsenosť, že to má niekto tiež tak. Čakáme druhé dieťatko. Prvé zdravé, šikovné, pôrod fajn ( sladká nevedomosť v tých rokoch). A teraz to čo ma trápi. Po MD som znovu začala pracovať s deťmi so zdravotným znevýhodnením, predčasne narodenými. Pracovala som aj pred prvým dieťatkom v tejto oblasti, avšak v inej vekovej kategórii, kde som sa nezameriavala na ich životne príbehy od začiatku. Avšak teraz je to kategória od 0-7 rokov, riešim priebeh tehotenstva, pôrod, raný vývin, no proste celý príbeh rodiny. Po tom všetkom čo som sa dozvedela, počula, čo prežívam s tými rodinami mám veľký strach o zdravie druhého dieťatka. Vrodených vád sa nebojím, to máme všetko v poriadku, avšak mám strašný strach z pôrodných komplikácií 😢 neviem sa uspokojiť s tým, že to čo vidím v práci je iba časť z množstva zdravých deti. Veľmi sa bojím, ze sa pri prirodzenom pôrode niečo pokazí a tým sa poškodí zdravie. Mám hrôzu aj len z “vákuum extraktora”, pretože v práci mám niekoľko deti len z nášho okolia, ktorým táto vec poškodila zdravie (väčšinou ide o NKS, mentálne postihnutie, DMO, sú to rôzne postihnutia). Neviem sa uspokojiť ani s tým, že som mladá, že pôrod pred pár rokmi bol v poriadku, vyvolávali ho, bolelo to, ale zvládla som to a doktorka povedala, že vraj ako podľa knižky…Jediným východiskom kedy by som dokázala byť v pohode je podľa mňa cisársky rez. Aj keď viem aké to má negatíva aj pre deti ( nie je to pre nich prirodzene, z praxe vieme, že deti ktoré neprešli pôrodnými cestami často potrebujú silnejšie stimuly, atd). Pozitívum cisárskeho rezu vidím v tom, že tam nemôžu nastať tie pôrodné komplikácie čo zmenia všetko ( okrem tých operačných )… že proste väčšinou je matka aj dieťa v poriadku. Bolesť ma neodrádza, tu majú aj ženy po prirodzenom pôrode keď ich roztrhne všade, ďalej problém so zvieračmi, únik moču…
Je niekto kto bol/je na tom podobne? Fakt sa chcem popýtať na ten cisársky rez. Ten robí aj moja doktorka, ku normálnym pôrodom už nechodi… a tým lekárom ostatným tam už neverím, kvôli tomu koľko veci zanedbali pri iných matkách a deťoch… ak nebude chcieť ona, tak som ochotná ísť hocikde… uvažovala som aj nad zazmluvnenim super pôrodnej asistentky, avšak ani to nevylučuje komplikácie…
Ďakujem za pochopenie, povzbudenie, bez súdenia a zľahčovania tejto situácie, lebo žiadny rodič si nepraje nič iné ako mať zdravé dieťa.

pe_mi
19. jan 2025

Ja ti úplne rozumiem.
Mám druhé dieťa hendikepované.aj keď by som tretie chcela (nechcem ,ale keby som chcela), tak by som do toho nikdy už nešla.ten strach je obrovský .mať doma 2 hendikepované deti ,ďakujem pekne.
A keby už k takej situácii prišlo ,tak si tiež volím cisársky.presne kvôli komplikáciám pri prirodzenom.pridusenie,.krvácanie do mozgu a podobne komplikácie,ktoré môžu/nemusia nastať práve pri prirodzenom pôrode.
Koľko detí mohlo byť zdravých a pre toto sú postihnuté.
Rozumiem ti úplne

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
ina2405
19. jan 2025

Ja ti úplne rozumiem, ja som prežívala zas tehotenstvo so stresom, lebo v práci som videla ženy s preeklampsiami, vvv u detičiek, narodenia mŕtvych detí a pod... Ani vlastne nemám radu. Ja som sa upokojovala modlitbou, som veriaca a to ma držalo "v norme". Vedomie, že aj keby sa stalo niečo zlé, tak jednoducho nemám nad všetkým kontrolu a prežívam lekciu pokory. U nás všetko dobre dopadlo. Moc ti držím palce.
A skús porozmýšľať nad CS 🙂, ak prežívaš taký stres.

kiki68
19. jan 2025

Vzdy sa moze nieco stat, treba to tak brat. Tak bud si dohodni cisarak, alebo to proste risknes a hotovo. Tiez som sa toho bala, ze sa nieco domrvi, ale pocas porodu uz som nejak zapla seba do rezimu, ze to decko dostanem von za kazdu cenu. Inak mam kamosky po tazkych porodoch a deti maju oki a naopak. To naopak je podla mna este horsie, krasny porod za dve hodky, vsetko v tehu super a neverbalny autista s viac dg ako bonus. Tak hlavne treba verit, ze Toto nie je Tebe sudene. Mne nic ine nepomohlo

bebina23
19. jan 2025

Ach ako ti rozumiem. Mam mentalne postihnutu sestru a vsetky tehotenstva som sa bala, aby sa mi bohuzial nestalo to iste, aby to dopadlo dobre. Sama mam fyzicke nasledky z mojho narodenia a mala som neskutocny strach. Prva dva boli ako tak ok ale o tretieho sme takmer prisli😞Nedychal, zly apgar. Nakoniec nastastie nabehol, aj ked bol par minut bez kyslika. Porobili vysetrenia vselijake, ale nikto nam nezarucil, ale nasledky to pre neho bude mat. Fyzicky je zatial ok, snad bude aj hlava. Bolo podozrenie aj na epilepsiu, nastastie sa nepotvrdila. Ale co chcem povedat, toto ke nastastie moje posledne dieta. Ale keby je prve, po tomto zazitku by som dalsi porod urcite nechcela zazit. Velmi ti drzim palce, radu nemam, len nech ti vsetko dobre dopadne. Ja som si najviac zelala, aby sme uz boli doma obaja zdravi z pirodnice a to zelam aj vam.

zuzi0911
26. jan 2025

Ver sebe a dieťatku a lekárom. Určite všetko dopadne dobre . Ja som mala velmi ťažký Tretí porod uz bola aj sála na SC pripravená ozvy nám padali ja 2 h tlačila a proste veľa toho ...úplne som sa odovzdala personálu....veľa urobilo aj to ,ze mi maximálne pomáhali a podporovali ma atď...
Veľmi držím palce ....ak citis strach ,požiadaj o tu sc ..určite to pochopia skrz prácu