Vybrali by ste si sekciu alebo vaginálny pôrod?
Rozmýšľam ,čo je pre mňa a dieťa najlepšie. Som 35 tt a mám sa rozhodnúť ako chcem rodiť.
Od prvého pôrodu SC prešlo 21m, ostala mi po ňom diastáza a pruh. Teraz mám gestačný diabetes na liekoch a dieťa je o trošku väčšie ,ale nie nejako rapídne. Robili percentil a je na 71 percentile. Pôrod sa musí stihnúť do 40+0tt a nesmie sa vyvolávať. Keď sa nestihne bude opäť SC. Podľa vyšetrení jazva z predchádzajúceho tehotenstve drží,tak by nemal byť problém aj normálne rodiť. Dieťa má veľa plodovej vody a stále strieda polohu KP a hlavičkou. Tak keby ostalo KP ,bude sekcia určite,ale ak nie ,čo by ste radšej zvolili?
Sekciu. Ja som mala tiež na vyber po prvej sekcii, ale bez váhania som sla opäť do sekcie.
@svokrinjazykmonika ako u koho.. najstarší syn šiel akože prirodzene.. naopak zrotoval, ťahali ho kliešťami, ja som nevedela 6 týždňov chodiť, sedieť, spať, nič.. ešte aj po pol roku som mala panvu vyhodenu z normálu a chodila som ako kačica.. syn ako následok postihnutý.. následne 2 cisárske, 1. po 3,5 týždni som bola v pôvodnej forme, 2. úplne skvelý, už z pôrodnice som šla absolútne normálne, po týždni som si v drepe šnurovala topánky 😂 teda ja som jednoznačne za sekciu.
Ja som mala prvý prirodzený a druhý sekciu.
Keby som mala rodiť znovu a mohla by som si vybrať, bez rozmýšľania by som si vybrala sekciu.
Ja sekciu... ja som bola v pohode na druhyden uz som chodila a treti fungovala s malym... domov som isla v lepsom stave ako mamicky po prirodzenych pôrodoch
Mala som plánovanú sekciu kvôli zlej polohedietata (kp) Je to už 12 rokov ale stále nemôžem prijať fakt ze som porodila dieťa.
Neviem ci to bolo menej bolestivé, nemám s čím porovnat, vztah ani kojenie to podľa mňa neovplyvnilo. Iba nebol naplnený význam slov porodiť dieťa. Pretože v podatate ho iba vybrali. Dobrovoľne by som si to nevybrala.
Rodila som prirodzene. Sekcie som sa veľmi bála. Mala som inu operáciu a som to velmi zle znášala. Tak preto som sa sekcie bála.
Kazdy porod je jedinecny a hlavne uplne iny ako clovek ocakava.Mne na vyber nedali,v porodnici kde som rodila si rodicka sposob porodu urcite vyberat nemoze.2 dieta som rodila vaginalne ako 41 rocna v 41 tyzdni,26 mesiaci po sekcii,dieta malo 3840 g.Porod bol vyvolavany,cely cas okrem klystiru som lezala kvoli CTG a cely cas tiekol oxytocin. Bolo mi sice prizvukovane,ze epidural uz po sc nedostanem,no ja som bola nastavena na sekciu,resp ak vaginalne,tak s epiduralom.Nakoniec mi epidural dali-obrovska ulava-o 50% mensia bolest-vrele doporucujem.Dieta bolo na 5 zatlaceni von.Pod vplyvom epiduralky som chcela ist hned po porode po svojich z porodneho boxu-nic nebolelo.Ja som mala steh uplne inde na velmi citlivom mieste,hradza sa vobec nezranila ( mozno aj vdaka anibalu). Ten 1 steh ma bolel otrasne, ked sa tam dostala krv,stach..chodila som podobne ako pozasivana spolubyvajuca.Bolo to horsie ako 24 h po sekcii.Nechcem tym vyzdvihovat sekciu,je to velka brusna operacia,postavit sa rano po porode bol des,1 zapaleny steh mi dlho mokval, no z vaginalneho porodu som si odniesla bonus-inkontinenciu.Takze ja mam taku skusenost...
Urcite vaginalny ;) mam 2 za sebou,je to bolest ale! Dalsi den fungujes bez problemov ;) co dalsi den,hned po porode bolest zmizne
@alenka1986 Deti narodene prirodzene sa musia pretiahnut uzky kanalom a to je pre ne prva masaz, ktora pripravi ich tela na zivot mimo maminho tela. Pri sekcii toto nedostanu a mavaju problemy s pohybom a drzanim tela. Napriklad nas syn mal hypotoniu, prefereniu na jednu stranu, hlavu v neprirodzenom zaklone vacsinou casu, problemy s kojenim, slabo pouzival urcite svaly, drza si rucky v past. Ale najma pri sekcii dochadza zevraj k velkemu a nahlemu zmenu tlaku pre dieta na co nie je pripravene. Je to sok. Tiez maju deti rodene sekciou horsiu imunitu a viac su nachylne na astmu.
@evica17 moj pripad 😂 teraz sa uz nad tym len zasmejem nastastie 🙈 prvo dieta KP, pockame ci sa neotoci samo kym sa otvoria porodne cesty 🤦 potom brutalne bolesti a po niekolkych hodinach v bolestiach, ze hups prepadnuta nozka akutna sekcia 🤦 uz som mala take bolesti, ze som spinalku ani necitila 😂 a na zaver to sestricka na jiske zabila, ked mi povedala, ze aspon si mozem vyskusat, ake to je ochrnut na nohy 🤦 clovek zostresovany a ona takto 🤦
Prirodzene. A ak by to nešlo alebo by sa vyskytli nejaké komplikácie, urobiť sekciu
Určite prirodzene...všetko prirodzene je vždy pre telo najlepšie a žena sa určite skôr zotaví
Mala som prvú sekciu a potom 3 "normálne" pôrody. Druhý po roku a pol. Nikdy by som dobrovoľne nerodila sekciou...
@andreatytler to vôbec tak byť nemusí.. u nás bol jediný hypotonik najstarší syn ktorý sa narodil prirodzene.. takisto virózy takmer vždy chytí prvý a väčšinou s najdlhším a najsilnejším priebehom. Občas mám pocit že tieto štúdie sú účelové aby matky vystrašili a tie chceli rodiť silou mocou prirodzene..
@andreatytler nie vzdy je to tak. Ja mam obe dcery sekciou,Apgar skore obe 10,obe vaha nad 4kg a obe su zdrave ako buky,obe boli kojene,ziadne problemy s kojenim,jedenim,nepoznam co su to novorodenecke zltacky (ani jwdna nemala) ani koliky, prva zacala chodit v 10m, druha 13mes a pod… tym len chcem povedat,ze nie vzdy je sekcia pricinou problemov. To by som skor povedala ze problemy mohli byt uz brusku. (Ale nemuseli sampzrejme) to som mala 1.sc akutnu a 2. na doporucenie.
@andreatytler Potvrdzujem, dve fyzioterapeutky nám povedali to isté, aj my sme museli malého po sekcii "rozcvičiť".
Autorka, ja by som do sekcie nikdy dobrovoľne nešla (mala som akútnu v celkovej narkoze). Na druhej strane keby som bola na tvojom mieste, za tebou vymenovaných okolnosti a dôvodov na tvojej strane, ktoré uvádzaš vyššie, asi by som neriesila a išla do sekcie tak, ako ti to navrhuje tvoj lekár. Poznám viac prípadov, kedy sa po prvej sekcii takto čakalo, ako to dopadne, a napokon to tak či tak to skončilo sekciou aj po druhýkrát. Nemyslím si, že si úplne naklonená pre prirodzený pôrod, a vnútorne s tým stotožnená, potom by si sa nepýtala, a mne osobne, keby som bola konkrétne na tvojom mieste, by vnútorný hlas kričal, že radšej ísť "do istoty" a nespekulovat. Zažila som už akútnu sekciu na vlastnej koži, preto viem, ako rýchlo sa vedia normálne okolnosti otočiť a áno, sekcia sa dá urobiť vždy, len nie je jedno, kedy a za akých okolnosti, niekedy ide o cenné minúty.
Vsetko pre prirodzeny porod by som spravila ale ak by nakoniec boli dovody, ktore ty nevies ovplyvnit na sekciu, netrapila by som sa tym zbytocne..najhlavnejsie je totiz zdrave dieta..ci yz prirodzene alebo sekciou narodene
Ja som mala dva krát sekciu a nemenila by som, suseda rodila deň predomnou prirodzene a ja som deň po sekcii bola v lepšom stave ako ona dva dni po prirodzenom 🙂 za mňa jednoznačne sekcia
A aj po sekcii su uplne zdrave, sikovne deti, ktorym vobec nic nechyba, viem zo skusenosti v rodine..netreba zo sekcie robit horor..je to po prirodzenom porode hned druha najlepsia alternativa ako porodit zdrave dieta..
Ja by som tiež šla prirodzene. A aj poloha KP sa dnes rodí prirodzene. Ja som tak rodila ak pôrod prebieha bez komplikácií nie je dôvod na sekciu.
Ja jednoznačne prirodzený pôrod. Rodila som oboma , takže viem posúdiť..zo sekcie som sa spamätávala mesiac...bol to pre mňa hrozný zážitok, neskutočné bolesti chrbta...po prirodzenom pôrode som bola hneď fit, nič ma nebolelo a bol to jeden z najkrajších zážitkov v mojom živote..
U mňa 3 tehotenstva, 3 gestacne diabety, 1.porod sekcia, pretoze kvoli cukrovke ma nemohli nechat prenasat a ani po vyvolavacke sa malemu nechcelo a dalsie 2 porody boli spontanne. Aj ked ma to prekvapilo, lebo som cakala rovnaky scenar ako pri prvom tehotenstve....mozno sa ti porod rozbehne skor a pojde to same. Ak mam zhodnotit ktory porod , vaginalny urcite pre telo zeny lepsi.
Ťažká otázka. Podľa mňa keď to dovolí zdravotný stav vždy je lepšie prirodzený pôrod. Ja som rodila dvakrát prirodzene. Bez bolesti to nebude, ale par hodín po pôrode som bola úplne fit. Sekcia je operácia, takže tam sú aj dlhšie bolesti. Dlhšie sa telo zotavuje.
v tomto pripade sekciu.resp by som sa poradila s najlepsimi porodnikmi este predtym.co ked sa otoci kp pocas porodu?asi by som neriskovala
Určite prirodzene ak sa da
Pred 3 tyz som bola v podobnej situacii. Pockala som do TP, porodne cesty nepripravene, odhad 4kg, jazva 2mm. Rozhodla som sa pre plánovanu sekciu, ale mala sa vypytala skor - lekari videli, ze dieta je velke, ani ma nepresviedcali, nech to skúsim. Za danych okolnosti som v prirodzenom videla viac rizik (aj vzhladom na prvý porod, ktory trcal tyzden a skoncil akutnou sekciou). Neviem, v ktorom sj tyzdni a ci sa musíš rozhodnúť uz teraz, ale ak nie, neries to, nechaj si to ulezat v hlave a daj len na seba a lekarov, nie nazory ludi na nete. Ak velmi túžiš po prirodzenom, odporúčam na FB skupinu VBAC a stranku ceskej duly Lenky Strakovej.

Som v 36tt, mám za sebou 2 vaginálne pôrody a ani neuvažujem o sekcii. V tvojom prípade by som počkala ako sa vyvinie situácia. Ako sa bábo otočí a či neporodis pred 40tt. Prvý pôrod ( dieťa 3050g) bol v 37 TT a druhý som mala presne na deň ( dieťa 3850g). Ten druhý bol oveľa ľahší ako prvý 🙈🤷, oba začali spontánne.