icon

Vybrali by ste si sekciu alebo vaginálny pôrod?

15. dec 2022

Rozmýšľam ,čo je pre mňa a dieťa najlepšie. Som 35 tt a mám sa rozhodnúť ako chcem rodiť.
Od prvého pôrodu SC prešlo 21m, ostala mi po ňom diastáza a pruh. Teraz mám gestačný diabetes na liekoch a dieťa je o trošku väčšie ,ale nie nejako rapídne. Robili percentil a je na 71 percentile. Pôrod sa musí stihnúť do 40+0tt a nesmie sa vyvolávať. Keď sa nestihne bude opäť SC. Podľa vyšetrení jazva z predchádzajúceho tehotenstve drží,tak by nemal byť problém aj normálne rodiť. Dieťa má veľa plodovej vody a stále strieda polohu KP a hlavičkou. Tak keby ostalo KP ,bude sekcia určite,ale ak nie ,čo by ste radšej zvolili?

Strana
z7
scorpionflower1
19. dec 2022

Strasne individualne, ja by som sekciu nechcela, ale mala som lahky porod bez poranenia, za par hodin som ani nevedela, ze cosi bolo.

zuzanalila20
20. dec 2022

@andreatytler Tak ja som si to pozrela, aby som hlúpa neumrela 😃 Škola na Slovensku existuje, je to študijný odbor Pôrodná asistencia na medicíne, tak ako Všeobecné lekárstvo alebo Zubné lekárstvo. Len neviem o tom, že by na Slovensku mohli viesť pôrody, čo proste nedáva zmysel zo žiadneho hľadiska, keď už ten odbor existuje. Z definície midwife = pôrodná asistentka a je schopná samostatne odviesť fyziologický pôrod. Presne tak, ako sa to deje všade vo vyspelom svete.

Tak nejak šípim, že celý problém je organizačno-materiálneho charakteru. Na oddelení, kde si má žena tesne po pôrode sama vymieňať podložku na posteli a radšej priniesť vlastný toaletný papier a plienky pre dieťatko, sa ťažko dá reálne vyčleniť priestor pre midwife unit. Bludný kruh, keďže takto sa úplne zbytočne míňajú peniaze na lekárov pri fyzio pôrodoch plus kadejaké postkomunistické pravidlá typu mama musí ostať na popôrodnom tri dni. Pravidlo, ktorému nerozumie ani hlavný odborník SR na pôrodníctvo 🤷🏻‍♀️a aj tak to roky rokúce nevedia zmeniť. Na druhej strane, po prečítaní niektorých reakcií, i keď v tejto diskusii vlastne len jednej, čo je pekné, sa dá asi len skonštatovať, že politické elity, ktoré rozhodujú skutočne sú len odrazom bežnej populácie. Len je škoda, koľko žien na to zbytočne dopláca.

andreatytler
21. dec 2022

@zuzanalila20 Super, dakujem za info. Podla mna zmena pride aj na Slovensko. Sice je to presne ako vravis, ze nie je zaujem o porod bez lekara ale aj to sa zmeni... A toto nie je specificke pre slovensko. Zijem v Kande a ked sme mali predporodnu pripravu, sestricka sa opytala kto z nas ma midwife a kto doktora a zo 60 parov malo midwife len asi 5 parov.
Tri dni v nemocnici po porode je skutocne vela. Tu je to 24 hodin. 3 dni su po sekcii. Ja som sa nevedela dockat kedy konecne pojdem domov. Skutocne som si oddychla az ked som bola vo svojej posteli.

zuzanalila20
21. dec 2022

@andreatytler Ja som tiež mimo SK (Švajčiarsko) a tu má midwife každý. Pred pôrodom, počas aj po, kedy chodí priamo ku mame a bábätku domov. Zato lekár/ka ku pôrodu príde, len ak na to dá indikáciu midwife, tu zvaná hebamme. Preto vznikol ten problém s názvoslovím. I keď psychická podpora (budúcej) mamy a vysvetlenie, ako prebieha fyzio pôrod je alfa a omega, a teda ja vnímam aj dulu ako veľmi prospešného partnera mamy.

Mám aj výborného gynekológa, dôverujem mu, skutočne to nie je o tom, že by som zaznávala lekársku profesiu a tvrdo si išla nejaké poloezoterické drísty. Som proste len pragmatická a štve ma stav na Slovensku, lebo je to celé nezmyselné a hlavne nedôstojné pre ženy- matky. A keď vidím, ako sú niektoré ešte aj presvedčené, že to je vlastne pre ich dobro, je mi z tej servility až smutno. Ja by som si, asi naivne, ozaj priala, aby sa každá žena mohla na pôrod tešiť ako ja.

Pôrod vie navyše výrazne ovplyvniť vnímanie materstva ako takého a tým aj celú spoločnosť dekády dopredu. I keď úplne s tebou súhlasím, že sa to určite časom zmení, takže nie je dôvod vešať hlavu. No ženám, čo rodia teraz, je to málo platné.

miriter
Odpoveď bola odstránená
Strana
z7