Vybrali by ste si sekciu alebo vaginálny pôrod?
Rozmýšľam ,čo je pre mňa a dieťa najlepšie. Som 35 tt a mám sa rozhodnúť ako chcem rodiť.
Od prvého pôrodu SC prešlo 21m, ostala mi po ňom diastáza a pruh. Teraz mám gestačný diabetes na liekoch a dieťa je o trošku väčšie ,ale nie nejako rapídne. Robili percentil a je na 71 percentile. Pôrod sa musí stihnúť do 40+0tt a nesmie sa vyvolávať. Keď sa nestihne bude opäť SC. Podľa vyšetrení jazva z predchádzajúceho tehotenstve drží,tak by nemal byť problém aj normálne rodiť. Dieťa má veľa plodovej vody a stále strieda polohu KP a hlavičkou. Tak keby ostalo KP ,bude sekcia určite,ale ak nie ,čo by ste radšej zvolili?
@andreatytler mam obe deti sekciou a su uplne zdrave.Je to individualne
@bluka2 ja som bola po sekcii do rana na JISke a potom som mala deti pri sebe vo dne v noci. Ono zalezi aj od prahu bolesti,aky kazdy mame. A co sa tyka lepsich vyhod pre dieta,ked ide prirodzene...no moja druha dcera by z tych vyhod mozno aj nic nemala.Ked ju sekciou vytiahli,mala 2x omotanu pupocnu snuru.Prirodzeny by mozno ani neprezila.
Prirodzene....samozrejme...dieťa dozrieva ešte aj v pôrodných cestách...dobudovanie si imunity kým prejde porodnymi cestami...je to prirodzené ukončenie gravidity
Sekcia .... mam len jeden pôrod za sebou -sekcia ale aj druhé by som určite šla....... známa sa s klasického pôrodu keď ju 24hodin nechali jedovat a dotrhalo ju .... týždeň bola v nemocnici a na jedenie ju vozili na vozíku a to vraj bolo 3tie dieťa..... ja po hodine som nohami trénovala a tešila sa kedy vstanem
Po 12 som vstala a fungovala ako duracelka.
Jazva 3den zahojena (dobre sa mi hoja rany) treba dávať pozor pri vstavani káblami kychani...... naučiť sa snou chvíľu žiť a všetko ide ôk...... ja som 4den po cisárskom šľapajach s nákupom na 7poschodie a pol dna som zdobila vianočný stromček.
Ale každá sme i a to ze jedna rodí 20 hodín neznamená ze aj ja .... ale na druhu stranu vo ak práve môj pôrod bude trvať tých 20hodin co ak som ja ta co si ho odtrpi ...... cisársky viem co ma čaká aj viem akak bolesť a ako na ňu.
@katarinka289 omotana pupocna šnúra, aj 2x, nie je žiadny problém pri prirodzenom pôrode. Mali ju aj obe moje deti.
Vaginálne ale prirodzene teda hej nie medikamentózne no a drzim ti palce mech sa rozhodnes ako chces
Ja som nikdy nechcela cisársky už len tá predstava, že ma budú rezať 😬 a som veľmi vďačná, že som tri krát rodila prirodzene. Malé bolesti, ktoré trvali tak dvadsať minút a boli vonku 🙂 ja osobne som odrodila rýchlo a sadla som si hneď ani mi neverili , že som rodila. A pri prvej a druhej jeden štich a pri malom ani jeden. A to druhá bola otočená KP. Takže v pohode aj dva krát do roka by som mohla 😁
@andreatytler netreba to vsak zovseobecnovat, existuje kopec deti ktore maju poskodenia prave kvoli dovrzanemu prirodz porodu
Zvláštna diskusia. Ako vidíš, každá by si vybrala podľa seba. Niekto je presvedčený, že fyziologický pôrod je krásny zážitok a dobrovoľne by sa ho nikdy nevzdal (ako ja), niekto mal príšerný vaginálny (nerovná sa prirodzený) pôrod, niekto v pohode sekciu, niekto radšej nebude mať ďalšie deti, ako znova rodiť sekciou.
Čiže porovnaj benefity, riziká, úprimne si povedz, čo ti hovorí intuícia, ako to cítiš. Z toho, čo píšeš, sa mi vidí, že nemáš na prvý pôrod sekciou pekné spomienky, ale sú aj pôrodnice, kde ich robia lepšie. V konečnom dôsledku sa nemusíš rozhodnúť vôbec, buď príde fyziologický pôrod (ak ti do neho nebudú zasahovať, čo pochybujem, vzhľadom na GD a predchádzajúci pôrod), alebo príde ten 40ty týždeň a nariadia ti sekciu. Aj to je možnosť.
@alenka1986
@katarinka289
@mvagusta
@tianna
Ved jasne, nikto netvrdi ze vsetky deti narodene sekciou budu mat problemy a ziadne deti rodene prirodzene problemy mat nebudu. Je to velmi individualne.
Necitala som o tom studiu. Tieto informacie mam len od terapeutky, ktorej za vela rokov praxe preslo rukami nepomerne viac deticiek narodenych sekciou, takze ona moze pravom povedat ze prirodzeny porod je pre dieta zdravsi a prospesnejsi.
Vzdy sa treba na to pozerat zo vsetkych stran a brat kazdy pripad individualne, ale ak niekto polozi vseobecnu otazku ci je pre dieta prospesnejsi prirodzeny porod, alebo sekcia, tak odpoved je jasna.
Autorka, mas to podla mna velmi tazke rozhodnutie, kedze mas od doktorov dva velmi rozdielne nazory. Ty ako laik sa nemas o co opriet iba o ich nazory.
Mna doktor tlacil do vyvolavacky v 38 tyzdni a pritom som mala tehotenstvo ukazkove a ja aj dieta uplne zdravi. Mala som 46 rokov ale technicka na ultrazvuku povedala ze moje vysledky su lepsie ako hocijakej dvadsiatnicky. Bolo mi to velmi cudne ze ma doktor tlaci do porodu pred dovrsenim 40 tyzdna. Zdovodnoval to tak ze po 38 tyzdni je vyzsia sanca na to ze sa dieta narodi mrtve a aj ked je to pravda, bolo mi to cudne.
Potom som zistila ze ide na dovolkenu a nemohol by ma odrodit ak by som trvala na 40 tydnoch. Trvala som na 40 tyzdnoch a rodil ma doktor ktory mal sluzbu v nemocnici.
Skus aj ty porozmyslat ze ci za tym doktorovym tvrdenim nie je nieco ine. Drzim palce.
@andreatytler no ty kokos minule som sa bavila s ucitelkou v early years ono dr dostanu viac $ za sekciu. Ako za prirodzeny porod. Ja som mala 2x midwife a je tam iny pristup im viac zalezi na tom
Co chces ty. A co je naj pre dieta a matku.. dr prebera režiu Iba ked je kriticky pripad ak je sekcia nevyhnutna. Aj na prehliadke je to ine Neviem kolko mal na teba dr cas midwife mà vyhradenych 45minut pre teba. ( ak nemas otazky moze to byt kratsie)a necakas viac ako 5minut ., v ordinacii su hracky ked uz dieta mas mozes dojst aj snim .,
@miadi Ano suhlasim, uplne iny pristup s midwife. Ak by som rodila znovu uz by som volila ten pristup.
@blontimka Myslim ze nejake porodne asistentky mate ale Asi len na porod doma. Oni musia mat zmluvu s danou nemocnicou ze tam mozu vykonavat prax ( porod) midwife su vystudovane na VS zdravotnej maju akreditaciu licenciu . Neviem ci na Svk maju na to skoly.. Oni su nieco viac ako sestricka a menej ako doktor ( v tom ze sa specializuju na prirodzeny porod bez komplikacii)
Ahoj, prvy porod som mala v 20tich akutna sekcia, velky plod nepostupujuci porod. Koniec blok_to nevysvetlis. Ani vety typu milion zien pred tebou rodilo normalne zvladnes to (akoze ja)_nie. Druhe dieta po 18 rokoch, primar na na gynekologii prihliadol nato ze aj druhe dieta bolo vacsie, narovinu sa ma opytal ako to vidim ja_bez vahania som odpovedala sekcia.naplanoval datum a kludne som spavala este dva tyzdne (maly prisiel predcasne o 3t). Drzim palce nech sa rozhodnes akokolvek aby vsetko dobre dopadlo
@ivkas425 To sú také drísty, že "iné ženy porodili, porodíš aj ty" 😐 Mrzí ma, že ti okolie toto rozpráva. Ľudské telo a pôrod je komplikovaný, keďže máme úzku panvu, aby sme vedeli chodiť po dvoch a zároveň máme mláďatká s veľkým mozgom a teda aj hlavou. Preto existuje toľko mechanizmov, ako pôrod vôbec umožniť, naše kosti sa rozostúpia, rotácia bábätka, nezrastená lebka a kopec ďalšieho, fyziologický pôrod je ozaj zázrak 🙂 A nejaké percento žien "normálne" nikdy neporodí, v minulosti by pri pôrode proste zomreli aj s bábom, ako sa to často dialo. Keďže dnes väčšina žien aj bábätiek SC prežije, predpokladá sa, že ich počet bude narastať. Genetika.
Aspoň primár je fajn, prezradila by si jeho meno?
@miadi Pôrod doma nie je na Slovensku ani legálny 🙄
@blontimka Existujú pôrodné duly, len problém je v tom, že mnoho pôrodníc na Slovensku veľkodušne toleruje až jedného človeka ako tvojho pôrodného partnera. Čiže buď trebárs tvoj manžel, alebo mama, alebo dula. Nie dvaja/traja naraz. A takisto z nepochopiteľných dôvodov musí byť pri pôrode na Slovensku lekár. Že ho vo väčšine prípadov nielenže netreba, ale robí viac škody, ako úžitku, pochopili už vo vyspelom svete všade. Ešte k tomu sú aj zbytočne drahí. No a skús hádať, aký majú prístup k dule.
Ale zmeniť tento stupídny systém je zjavne komplikovanejšie ako každého pol roka predkladať zákony o buzerácii žien, takže ak sa do toho nikto konečne seriózne nepustí, tak budú na Slovensku rodiť ženy za plentou ako na Antolskej ešte 20 rokov.
@zuzanalila20 ahaa, duly.
Ja nezdieľam tvoj názor a som rada za lekára pri pôrode.
@zuzanalila20 Ja si myslím,že aj tento systém sa pomaličky zmení. Žijem teda v ČR,ale veď tu je to podobné. No už sa začínajú budovať priamo v nemocniciach priestory,kde budú ambulantné pôrody vedené dulami. Dokonca už snáď v žiadnej pôrodnici ,čo som tu pozerala nie je len jedna osoba pri pôrode ,ale minimálne dve práve preto,aby ženy mohli mať pri pôrode okrem partnera aj dulu alebo svoju PA. Je to len otázka času ,kedy to prejde aj na sk. Zatiaľ veľa Sloveniek chodí rodiť do ČR kôli lepším podmienkam bohužiaľ.
Ja ked som rodila ten prvy x ked som uz bola v druhej faze tak tam boli 2midwife aj nejake sestricky a este daky team v pozadi - cakali ze Keby bolo treba malu intubovat a vycistit pluca Lebo v plodovke bolo mekonium 💩 ze ked vyde bez placu .. a ze ked bude sama plakat tak netreba. Vysla s krikom na celu nemocnicu hlas ako 6m 🤣tak sa zasmiali a odisli ., bol mm pri kazdom porode samozrejme a bez nejskeho odveci poplatku.. pri tom poslednom porode mi pri tlaceni pomahalo tiez niekolko sestriciek a dosla aj druha midwife (od skocila od svojej pacientky ktora sa len otvarala) a nejaka sestricka a Moj muz mi nejak tlacili nohy k stehnam aby sa lepsie tlacilo.. Ono to nikdy nie je ze len 1 midwife. Ked aj Niekto chce rodit doma tak su vzdy 2 . Len placentu si Musis sama upratat 🤣🤢
@blontimka To je úplne v poriadku 🙂 Problém je len v tom, že ženy s iným postojom (to nie je otázka názoru) si nemôžu vybrať. Tvoj život by možnosť duly nijako negatívne neovplyvnila, práve naopak, lekár by mal na teba viac času.
Midwife nie je to iste ako dula.
Ako vravel @miady, midwife je studovana a poskytuje zdravotnu starostlivost ako doktor aj ked nemozu operovat, nemoze robit sekciu, alebo pouzit klieste a ine nastroje. Ale moze urobit vyvolavacku, ultrazvuk a celkove sa stara o rodicku ktora ma zdrave tehotensto a porod. Dula je len pritomna ako podpora.
@andreatytler nie je to pôrodná asistentka?
Mne napríklad nestačila. Volali lekárku. Pri oboch pôrodoch som mala lekarku, teraz idem rodiť 3x a viem, že dula je zbytočnosť. Teda jediný význam vidím pre osamotené ženy, ktoré nemajú žiadnu inú psychickú podporu.
Ale aby mi pôrod viedol, človek bez vzdelania... Koľko detí sa narodí s pupocnou šnúrou omotanou a tam treba rýchlo konať... Neviem čo by dula asi tak robila... Baby ak to čítate a pomôže to aspoň. 1 prvorodičke - lekár je človek so vzdelanim a skúsenosťami
Dula je len nejaká forma podpory, ktorú vám vie spraviť manžel, mama kamarátka . Zadarmo
@blontimka Tiež si myslím, že tu nastal problém s pojmami. My sa tu nebavíme o nejakých absolventkách trojmesačného kurzu, ale o ženách s vysokoškolským vzdelaním, často viacnásobným. A skúsenosťami, ktoré nemá kopec lekárov. Každopádne, to nie je pretek o to, kto je lepší. Isteže sú pôrody, kde je potrebný lekár/ka a všetci sme vďační, že sú 🙂 A takisto platí, že pri väčšine pôrodov lekárov a lekárky zas netreba. To dokonca hovoria aj oni sami, načo by boli pri fyziologickom pôrode. Potom nemajú čas, energiu ani chuť byť tam a v takom stave, v akom ich treba. Nečudujem sa im.
Tiež si treba uvedomiť, že väčšina partnerov nemá poňatia, ako rodiacu ženu podporiť. Ešte aj predpôrodný kurz im pripadá ako zbytočnosť, žena sa tiež nechá ukecať, že predsa nejako predsa porodí tak ako všetky pred ňou a potom to bohužiaľ končí tak, že je ten lekár skutočne nevyhnutný. Na juhu Slovenska, myslím, že Komárno, ale nechcem im krivdiť, končí vyše 60% pôrodov sekciou. Ak by skutočne všetky tie ženy sekciu potrebovali, bol by to celosvetový unikát hodný riadneho vedeckého výskumu.
Inak, omotanú pupočnú šnúru má až 30% novorodeniatok a nie je to indikácia na zásahy do fyziologického pôrodu.
@zuzanalila20 toto je váš uhol pohľadu. Ja mám dva prirodzene pôrody a keby mám tretí sekciu tak som asi aj rada.
Nemám rada tieto sektárske reči okolo prirodzeného pôrodu a tlačenie zien do prirodzeného porodu. Dokonca by som povedalaz že ženy už aj vyhľadávajú pôrodnice kde netlačia na prirodzené pôrody, ale radšej spravia sekciu, keď treba.
To, či žena porodi prirodzene alebo sekciou je úplne jedno. Rovnako ako to či bude kojit, alebo mať umelé mlieko.
Podľa mňa sú duly maximálne zbytočne. Sú to cudzie ženy a mrzí ma, že vy máte takú skúsenosť s mužmi, ja mám zase skúsenosť, že v mojej bubline sú baby s blízkymi.
Predpokladám, že ste dula alebo niečo podobné a preto to tu budete hájiť.
@blontimka Na tomto fóre sa tyká, ale keďže Vám na tom asi veľmi záleží, budem aj ja vykať.
V prvom rade - rozumiem Vám. Je mi ľúto Vašej negatívnej skúsenosti s predošlými pôrodmi a z celého srdca Vám želám krásny tretí 🙂
Súhlasím, že je jedno, či žena porodí sekciou alebo vaginálne, pokiaľ je s tým vnútorne vyrovnaná. Aj v tejto diskusii to je pekne vidieť, oba spôsoby môžu byť rešpektujúce a presne to by aj malo byť cieľom. Netlačiť ženy do sekcie a rovnako ani do zbytočných zásahov, či za každú cenu do "prirodzeného" pôrodu, ktorý si žiaľ stále mnohí nevedia predstaviť inak ako na koze.
Ku osobným útokom a sektárstvu, čo spomínate, poviem len toľko, že nie som dula, s mužmi mám takmer výhradne pozitívne skúsenosti a skutočne netuším, z čoho ste vydedukovali opak 😃
@zuzanalila20 Ja nemám žiadnu negatívnu skúsenosť z pôrodov. To, že tam bol lekár neznamená zlú skúsenosť. Ja mám práve naopak veľmi dobre skúsenosti z pôrodov s lekármi.
//
Ženy, ktoré porodia bez lekára a bez PA, by porodili aj bez duly.
//
Žeby z tejto vety?
Tiež si treba uvedomiť, že väčšina partnerov nemá poňatia, ako rodiacu ženu podporiť. Ešte aj predpôrodný kurz im pripadá ako zbytočnosť,
//
To, že majú ženy problém sa s tým vyrovnať je často tlakom okolia hlavne týchto sektárskych žien ktoré tlačia na kojenie a prirodzene pôrody a aké to je úžasné pre bábätko. Všetko sú to hovadiny. Po pár rokoch nevidíte na deťoch, ktoré prišlo na svet sekciou a ktoré prirodzene, ktoré matka kojila do 3dokov a ktoré malo fľašu.
Ak to číta aspoň jedna prvorodička - keď sa ti nedá kojit, nemusíš
Keď máš cisársky, nie si o nič menej ako žena ktorá rodí prirodzene.
Je to uplne jedno základ je zdravé dieťa.
Týmto už a tebou končím lebo si vzťahovacna - sama si povedala, že nie si dula, ale píšeš mi o osobných urazkach..... na toto naoza nemám j čas.
AUTORKA
JE JEDNO AKO PORODIS. Sprav to tak, aby si sa ty cítila dobre. Je úplne jedno či to bude prirodzene alebo sekciou.
Pri KP urcite sekciu.
Ak bude normalne tak vaginalne..
@zuzanalila20
@blontimka Presne tak midfife je niekto s VS vzdelanim a hlavne obrovskou praxou. Neviem ci take nieco na Slovensku existuju... neviem ci skola medicina poskytuje vzdelanie v tomto smere.

Ja by som už prirodzene rodiť nechcela, prvý som mala akútnu SC takže som si užila takmer 2 dni otvárania, nevyspatá, slabá a nakoniec pod nôž. Druhý síce prirodzený (ak sa to s oxytocínom dá tak nazvať, ale v tej chvíli mi to bolo jedno, nech už je konečne koniec). Je rozdiel rodiť zdravá a viac menej oddýchnutá a rozdiel nespať 2 noci a byť so silami na koncoch z predýchavania bolestí. Za mňa sekcia, po nej nemám žiadne následky kdežto po prirodzenom mám ja a aj dieťa. Po psychickej stránke ani nehovorím. Je načase aby aj k nám zavítala možnosť že sa žena sama rozhodne ako chce rodiť. Na mňa pozerá každý ako na zjavenie keď toto poviem, ale väčšinou sú to ženy ktoré mali odrodené behom pár hodín, ktoré nemuseli hodiny driemať vyčerpané v sprche na fitlopte pomedzi kontrakcie.