icon

Výhody a nevýhody voľby cisárskeho rezu na Slovensku

lienka_444
30. jún 2025

Prečo si v 21. storoci nemoze zena vybrat dobrovolne cisarsky rez a rozhodnut, co sa bude diat s jej telom. V inych krajinach bezna vec. A pritom vsetci dobre vieme, ze ,,celebritky,, si ho zazracne vybavit vedia, obycajna zena bez znamosti ma smolu.

Strana
z3
anjelicek26
30. jún 2025

Tak my zijeme v "zahranici" a ziaden vyber taky, ze prijdes a povies tu spravte mi niekolko tisicovu operaciu na ucet zdravotnej poistovne, lebo som sa tak rozhodla - tiez tak nefunguje...

klarissa25
30. jún 2025

A v ktorych krajinach to tak prosim ta funguje?

jaskolka
30. jún 2025

Pretože je to veľká brušná operácia a veľký zásah do tela na to,aby sa to robilo len tak "lebo ja chcem". Mne to príde,že stále si mnoho ľudí myslí,že je to šup hop, rozrežeme brucho, vyberieme dieťa a zen vyskočí ako srnka 🙈🙈. Sekcia je (a má ostať) operáciu zachraňujúcou zdravie a život dieťaťa a matky,nie nejaky výstrelok ženy, ktorá si myslí, že ako je to super,lebo nebude cítiť bolesť.

janulicek45
30. jún 2025

@lienka_444 ja hovorím to isté ...ale našťastie ja som sa objednala ku psych a hneď to bolo vybavené

mdse
30. jún 2025

@lienka_444 pôrod cisárskym rezom nie je len o tele matky, ovplyvňuje aj dieťa. Zodpovedný lekár sa k tomu aj zodpovedne stavia.

belllinka
30. jún 2025

@lienka_444 lebo sa prihliada aj na to, čo je vhodnejšie pre dieťa

katkaseiner
30. jún 2025

ver mi ze rekonvalescencia je zdlhava...ja som napr pri prvom porode nevedela spracovať ze som mala cisarsky a ze ma uspali...druhy bol automaticky cisarsky kvoli predošlej rane...

janulicek45
30. jún 2025
@jaskolka

Pretože je to veľká brušná operácia a veľký zásah do tela na to,aby sa to robilo len tak "lebo ja chcem". Mne to príde,že stále si mnoho ľudí myslí,že je to šup hop, rozrežeme brucho, vyberieme dieťa a zen vyskočí ako srnka 🙈🙈. Sekcia je (a má ostať) operáciu zachraňujúcou zdravie a život dieťaťa a matky,nie nejaky výstrelok ženy, ktorá si myslí, že ako je to super,lebo nebude cítiť bolesť.

@jaskolka u mňa to tak naozaj aj bolo vedľa mňa rodila prirodzene pôrod jej trval 48 hodín a nakoniec malu museli vyťahovať zvonom a šili ju za živa čiže 3 mesiace nemohla sedieť chodiť proste nič bola odkázaná na muža stopercentne. A ja som prišla na príjem v kľude kontrakcie som vôbec nemala žiadne ani neviem že co to je vyspala som sa v pohodičke ráno o 7:30 ma zobrali na sál a 7;50 bola malinká na svete❤️❤️❤️ zobrali ma na izbu prebudila som sa okolo 13:00 v ten deň som nechodila ešte. Ale na druhy deň som sa normálne postavila a fungovala síce s pomocou mamky a partnera a do týždňa som chodila úplne normálne 🙂 prajem každej nech si zazije takýto skvelý pôrod 🙂)))))

14petulka88
30. jún 2025
@anjelicek26

Tak my zijeme v "zahranici" a ziaden vyber taky, ze prijdes a povies tu spravte mi niekolko tisicovu operaciu na ucet zdravotnej poistovne, lebo som sa tak rozhodla - tiez tak nefunguje...

@anjelicek26 v Britanii funguje napriklad, tam zena ma moznost vyberu.

tini27
30. jún 2025

Švagriná je prim.gynekológie, tak by si človek povedal, že ak by som chcela cisársky, tak už kto iný si to vybaví…realita? Ešte pred otehotnením mi povedala a následne mnohokrát zopakovala, že pokiaľ to nebude nevyhnutné a medicínsky skutočne potrebné, tak nech nad cisárskym ani neuvažujem, že len tak “pre nič” absolútne nesúhlasí, nie je to dobré pre mňa ani pre dieťa… ( a to mám 45 kg/ 158 cm, takže už len pre moje “rozmery” som sa “cítila” na cisársky..)… porodila som prirodzene, bez nástrihu a rozthnutia už 3 deti, všetky mali viac ako 3 kg… teraz som presvedčená, že “kúzlom” dobrého pôrodu nie je cisársky, ale dôvera k personálu a skutočná odbornosť a ľudskosť lekára… ( a nie, nemala som “ľahké” pôrody- vždy mi to trvá celú noc 😀…)

simsalabim
30. jún 2025
@belllinka

@lienka_444 lebo sa prihliada aj na to, čo je vhodnejšie pre dieťa

@belllinka bohuzial, casto aj nie a doplati na to dieta a/alebo aj zena. Zalezi od lekara a okolnosti.

beronsche
30. jún 2025

@lienka_444 záleží od dovodu, prečo sekciu chces.
Máš zdravotnú indikáciu? Psychicky dôvod?
Si oboznámená zo všetkými rizikami a nevýhodami sekcie, pre teba a aj pre dieťa?

Ale áno, v podstate s tebou súhlasím, že žena má mať na výber.
Ale žiaľ niektoré si to,bez akýchkoľvek informácií naozaj priveľmi idealizuju.. čiže ak sa žena pre sekciu rozhodne, mala by tak urobiť až po dôkladnom zvážení všetkých rizík.

Aby to nevyznelo, že sekciu demonizujem - ak existujú zdr.indikacie, tam nie je o čom diskutovať, tam sa pomer za a proti jednoznačne preklápa na stranu sekcie!

olimuc
30. jún 2025
@anjelicek26

@anjelicek26 v DE - ja som si mohla vybrat … samozrejme, nie na vsetkych klinikach, ale gyn ta nasmeruje kam mas ist. Dana lekarka sa sice spyta zo zvyku preco a pouci ta … ale aby bola kryta. v ES - tu je cisarsky vitany, viac sa skasiruje za operaciu - vybrat zasit- 1 den si polez a vypadni domov, samozrejme, ze ziadny tyzden v nemocnici.

martula4477
30. jún 2025

@lienka_444 ja zijem v Rakusku a tu by to nemal byt ziaden problem - u mna neprichdza nic ine v uvahu. Ak mas fajn lekara a vies sa s nim dohodnut, mala by to dokonca preplatit poistovna. Mne to je uprimne jedno, ja by som si to zaplatila aj sama :D

ivec16
30. jún 2025

nie vsetko co sa hovori o zahranici je aj pravda… zijem vo fr a neda sa tu vybrat ze chces cisarskym… da sa vybrat epidural a respektuju ak povies ci chces alebo nechces kojit a tak sa zariadia…

kedysi som si naivne myslela, ze cisarsky rez je ta lahsia cesta… potom som bola operovana, mam rovnaku jazvu ako po cisarskom… ale odvtedy som vedela, ze cisarsky len v krajnom a nevyhnutnom pripade. Ale tak nieco si musi clovek prezit aby lepsie pochopil… urcite cisarsky nie je jednoduchsi porod…

smajliica
30. jún 2025

Tiez zijem v zahranici (Svedsko) a cisarskych sa tu robi cca a polovicu menej ako na Slovensku. A tlacia na prirodzeny porod ovela viac ako na Slovensku.

maryetta
30. jún 2025

Ako sa da lahko povedat ze moje telo. Moje rozhodnutie. Tak si davajme operovat cokolvek rad radom.
Sekcia je operacia.
Poviem ze som mala jednu akutnu. Z ktorej som sa velmi dlho spamatavala.
Mam aj prirodzene porody. Nie lahke ale jednoznacny rozdiel.
Nepresviedcam ale aby niekto tak bojoval za sekciu a este to bral za normalne a prirodzene rozhodnutie tak ozaj nechapem ☹

glade22
30. jún 2025

Cisársky rez je veľká brušná operácia. Prvé minúty sú veľmi hektické, snažia sa dieťa vybrať čo najskôr, rez musí byť malý, aby pripomínalo prechod dieťaťa porodnymi cestami + estetický faktor, potom ho ale musia roztiahnuť, dieťa vytláčajú, ťahajú ako sa podarí. Už som viackrát zažila, za sa tam šprajcla hlava. Málokto vie, že po vybratí dieťaťa ti vyberú z brucha aj maternicu a čistia ju mimo tela , tým sa ti tam poprehadzuju všetky orgány. Bábätko je oveľa častejšie ohrozené tranzitornym tachypnoe, prípadne inými poruchami adaptácie, keďže uvoľňovanie hormónov neprebieha tak, ako pri prirodzenom pôrode, tiež môže byť prispate anestetikami a keďže spí, nerozdycha sa. Po sekcii sa vždy dieťa automaticky berie na resuscitacne lôžko a sú tam pre istotu dvaja lekári.
Po cisárskom reze sa žene dáva taký kokteil liekov proti bolesti vrátane morfia, že o prirodzenosti sa nedá ani len snívať. Deti sú po sekcii často predráždené, viac plačú, tak isto som si všimla, že matky bývajú labilnejsie. Dojčenie sa tiež rozbieha oveľa neskôr, umelému mlieku sa dieťa väčšinou nevyhne.
Riziko infekcie, pooperačných komplikácií ani nespomínam.
Opakujem, je to veľká brušná operacia do svojimi rizikami a ako o iných veľkých brušných operáciách, tak aj o tejto rozhoduje lekár a nie pacient.

mdse
30. jún 2025
@glade22

Cisársky rez je veľká brušná operácia. Prvé minúty sú veľmi hektické, snažia sa dieťa vybrať čo najskôr, rez musí byť malý, aby pripomínalo prechod dieťaťa porodnymi cestami + estetický faktor, potom ho ale musia roztiahnuť, dieťa vytláčajú, ťahajú ako sa podarí. Už som viackrát zažila, za sa tam šprajcla hlava. Málokto vie, že po vybratí dieťaťa ti vyberú z brucha aj maternicu a čistia ju mimo tela , tým sa ti tam poprehadzuju všetky orgány. Bábätko je oveľa častejšie ohrozené tranzitornym tachypnoe, prípadne inými poruchami adaptácie, keďže uvoľňovanie hormónov neprebieha tak, ako pri prirodzenom pôrode, tiež môže byť prispate anestetikami a keďže spí, nerozdycha sa. Po sekcii sa vždy dieťa automaticky berie na resuscitacne lôžko a sú tam pre istotu dvaja lekári.
Po cisárskom reze sa žene dáva taký kokteil liekov proti bolesti vrátane morfia, že o prirodzenosti sa nedá ani len snívať. Deti sú po sekcii často predráždené, viac plačú, tak isto som si všimla, že matky bývajú labilnejsie. Dojčenie sa tiež rozbieha oveľa neskôr, umelému mlieku sa dieťa väčšinou nevyhne.
Opakujem, je to veľká brušná operacia do svojimi rizikami a ako o iných veľkých brušných operáciách, tak aj o tejto rozhoduje lekár a nie pacient.

@glade22 ďakujem, veľmi informatívne. Navyše dieťa nemôze mať hneď po pôrode črevnú flóru užitočnými baktériami, ktorých by sa pri prirodzenom pôrode nahltalo.

jaskolka
30. jún 2025
@janulicek45

@jaskolka u mňa to tak naozaj aj bolo vedľa mňa rodila prirodzene pôrod jej trval 48 hodín a nakoniec malu museli vyťahovať zvonom a šili ju za živa čiže 3 mesiace nemohla sedieť chodiť proste nič bola odkázaná na muža stopercentne. A ja som prišla na príjem v kľude kontrakcie som vôbec nemala žiadne ani neviem že co to je vyspala som sa v pohodičke ráno o 7:30 ma zobrali na sál a 7;50 bola malinká na svete❤️❤️❤️ zobrali ma na izbu prebudila som sa okolo 13:00 v ten deň som nechodila ešte. Ale na druhy deň som sa normálne postavila a fungovala síce s pomocou mamky a partnera a do týždňa som chodila úplne normálne 🙂 prajem každej nech si zazije takýto skvelý pôrod 🙂)))))

@janulicek45 to,že spolubývajúca rodila 48 hodín,to je bohužiaľ už chyba lekárov, pretože v tom prípade už dávno mala sekcia opodstatnenie. Toto ja píšem,že vždy to na byť "niečo na pomoc". No nie som za to,aby proste žena prišla a povedala,chcem sekciu a basta. Lebo tak ako prirodzený pôrod môže byť náročný a skončiť sa komplikáciami,(práve na to by slúžiť sekcia aby sa to nestalo)tak aj sekcia sa môže "zvrhnúť".

luccija
30. jún 2025

@lienka_444 a je to tak správne.Vyberat si môžeš ovocie v obchode a nie operáciu.Kamaratka si prešla peklom, keď jej pri druhom pôrode hrozila ruptura maternice a prvý mala cisársky.Nie je to ľahšie ani lepšie pre dieťa ani matku.Je dôležité, aby dieťa prešlo mikrobiomom a prirodzenostou.

martul
30. jún 2025

@lienka_444 a keď si vyberieš cisársky, tak si ho aj celý zaplatíš? Pretože keď k tomu nie je dôvod, tak čo napíšu lekári do správy pre poisťovňu, že ,, chcela " a oni to automaticky preplatia? To tak nefunguje

tinkavvv
30. jún 2025
@glade22

@glade22 maternica sa bezne pri sekcii nevybera ale cisti priamo v bruchu

annm81
30. jún 2025

@lienka_444 ak to staviaš tak, že 21. storočie a vyspelé krajiny bežne majú zaužívanú legislatívne ošetrenú možnosť výberu, tak nie, takto to nefunguje. Ak už, tak je to porovnateľné so Slovenskom v zmysle, že sa nájdu ochotní lekári, ktorí to spravia niekde v šedej zóne zákonov.

Ani náhodou neplatí, že čím vyspelejšia krajina, tým väčšia šanca vybaviť si cisársky. Dôvodov je veľa, napr., že lekár na seba preberá zodpovednosť za pacienta a sekcia nie je vo väčšine prípadov lepšie a zdravšie riešenie. Alebo ten, že nikde nemá zdravotníctvo na rozdávanie haldy peňazí a cisársky stojí podstatne viac. Alebo je tu argument, ktorý budú uvádzať rôzne etické komisie a síce, že pri pôrode ide aj o práva a záujmy dieťaťa a cisársky zvyčajne nie je v záujme dieťaťa (a vlastne ani matky). Tiež sa budú také komisie odvolávať na fakt, že voľný výber drasticky zvýši početnosť sekcií, lebo ženy si ho budú vyberať neinformovane a z iracionálnych dôvodov.

rheia27
30. jún 2025

Pretoze je to zavazna brusna operacia

weleda123
30. jún 2025

Však môžeš. Zaplať si súkromnú kliniku. Ani v zahraničí to nefunguje tak, že ty nadiktuješ na účet poisťovne.

smajliica
30. jún 2025
@jaskolka

@janulicek45 to,že spolubývajúca rodila 48 hodín,to je bohužiaľ už chyba lekárov, pretože v tom prípade už dávno mala sekcia opodstatnenie. Toto ja píšem,že vždy to na byť "niečo na pomoc". No nie som za to,aby proste žena prišla a povedala,chcem sekciu a basta. Lebo tak ako prirodzený pôrod môže byť náročný a skončiť sa komplikáciami,(práve na to by slúžiť sekcia aby sa to nestalo)tak aj sekcia sa môže "zvrhnúť".

@jaskolka presne. V severských krajinách máme pravdepodobne najlepšie pôrodníctvo sveta. Ale nie je to o tom, že dostaneš cisárskych keď chceš. Ale o tom, že sa snažia aby prirodzený pôrod bol čo najlepší zážitok pre ženu.
Každá má svoju pôrodnú asistentku, ktorá riadi pôrod (vždy má na starosti iba 1 pôrod, teda iba 1 ženu). Doktor je pritomny iba na oddelení, pre prípad komplikácií.
Asistentky sa k rodičkám správajú s rešpektom. Pomôžu s hocičím, sú milé a ohľaduplné. Donesú jedlo, pitie, čokoľvek potrebujete. Rozprávajú sa s vami ako sa cítite, kde máte najväčšiu bolesť, ako by vam pomohli pomôcť. V prípade komplikácií a dlhých pôrodov diskutujú možnosti s obidvoma rodičmi (vrátane sekcie). Aj veci ako nástroj vás informujú, že majú pocit že to potrebujete lebo to a to a vypýtajú si vaše povolenie.
Takže to nie je o tom, že umožňujú ženám vyhnúť sa prirodzenému pôrodu ale o tom, že sa snažia, aby to bol čo najlepší zážitok.

anavixy
30. jún 2025

Ja mam pocit, ze praveze UŽ sa to neda tak jednoducho, nie ze v 21. storoci sa to este neda...

bielasovicka
30. jún 2025

Pretože je to veľká operácia. Keď nie je dôvod, tak načo by operovali? Nikoho predsa niedu operovať len tak, že si niekto povie ze poďte ma operovať. Dôvod síce nemám, ale aj tak. Sak to je na hlavu. 🤦🏼‍♀️Áno, viem. Dnešné panicky majú plno reči, veľké ústa, múdrovat vedia ostošesť, ale rodiť sa boja. No ale takto to nefunguje.

beronsche
30. jún 2025
@smajliica

@jaskolka presne. V severských krajinách máme pravdepodobne najlepšie pôrodníctvo sveta. Ale nie je to o tom, že dostaneš cisárskych keď chceš. Ale o tom, že sa snažia aby prirodzený pôrod bol čo najlepší zážitok pre ženu.
Každá má svoju pôrodnú asistentku, ktorá riadi pôrod (vždy má na starosti iba 1 pôrod, teda iba 1 ženu). Doktor je pritomny iba na oddelení, pre prípad komplikácií.
Asistentky sa k rodičkám správajú s rešpektom. Pomôžu s hocičím, sú milé a ohľaduplné. Donesú jedlo, pitie, čokoľvek potrebujete. Rozprávajú sa s vami ako sa cítite, kde máte najväčšiu bolesť, ako by vam pomohli pomôcť. V prípade komplikácií a dlhých pôrodov diskutujú možnosti s obidvoma rodičmi (vrátane sekcie). Aj veci ako nástroj vás informujú, že majú pocit že to potrebujete lebo to a to a vypýtajú si vaše povolenie.
Takže to nie je o tom, že umožňujú ženám vyhnúť sa prirodzenému pôrodu ale o tom, že sa snažia, aby to bol čo najlepší zážitok.

@smajliica znie to super!
Myslím, ze to, že u nás je toto čistá utopia, aby štandard bol taký, ako opisujes, je omnoho omnoho väčším problémom, ako nemožnosť zvoliť si sekciu..

Strana
z3