icon

Výhody a nevýhody voľby cisárskeho rezu na Slovensku

lienka_444
30. jún 2025

Prečo si v 21. storoci nemoze zena vybrat dobrovolne cisarsky rez a rozhodnut, co sa bude diat s jej telom. V inych krajinach bezna vec. A pritom vsetci dobre vieme, ze ,,celebritky,, si ho zazracne vybavit vedia, obycajna zena bez znamosti ma smolu.

Strana
z3
domak2
30. jún 2025
@monsterablue
Odpoveď bola zmazaná

@monsterablue to by som potrebovala vidieť to cenové rozratanie, aby som tomu uverila.

lienka_444
autor
30. jún 2025
@bielasovicka

Pretože je to veľká operácia. Keď nie je dôvod, tak načo by operovali? Nikoho predsa niedu operovať len tak, že si niekto povie ze poďte ma operovať. Dôvod síce nemám, ale aj tak. Sak to je na hlavu. 🤦🏼‍♀️Áno, viem. Dnešné panicky majú plno reči, veľké ústa, múdrovat vedia ostošesť, ale rodiť sa boja. No ale takto to nefunguje.

@bielasovicka ja len aby si si precitala moje prispevky, aby si pochopila, preco sa pytam...a nie, nie som panicka, ktora nechcela ist rodit len tak pre nic za nic...az by som tusila, ako katastrofalne vie dopadnut zena po porode, tak az vtedy by som panicka bola a ten cisarak by som si zaplatila aj v zahranici...a tvoj komentar by sa vaznym sposobom mohol dotknut tuch zien, ktore mali hrozne prirodzene porody kde im alebo detom islo o zivot alebo nedajboze este horsie...a nesud ludi podla toho, co si zvolia...aj zena, ktora ide dobrovolne na sekciu, ma.na to dovod...a nech uz je akykolvek..hoc aj preto, aby bola zospodu pekna...aj takym.to.schvalujem...

bielasovicka
1. júl 2025
@lienka_444

A pokial viem, tak zhruba pred 10-15 rokmi bola obrovska moda robit kazdej zene s uzkou panvou cisarak, zaujimalo by ma, kde nastal ten zlom, ze uz to viac robit nebudeme....podla mna bola moda, ked sa robili cisaraky ako na pase len tak pre hocico....a teraz je moda, ze sa zeny aj po cisarakoch tlacia do vaginalnych porodov....ozaj ze sa ide z extremu do extremu

@lienka_444 dobre, ved ja to chápem. A je mi ľúto ako si dopadla. Ale musíš uznať, že tvoj prípad je ojedinelý. Ešte som o takomto ani nepočula. Ja som to písala všeobecne, nie konkrétne tebe.

oblecenie99
1. júl 2025

Všetko čo píšete je pravda, len si povedzme aj to B. Osobne nepoznám dieťa, ktoré by sa narodilo plánovaným cisárskym a malo zdravotné problémy, kdežto deti, ktoré majú trvalé problémy, lebo sa narodili akútnou sekciou 5 minút po dvanástej, lebo lekári tlačili na poslednú chvíľu do prirodzeného pôrodu, poznám a evidujem ich celkom dosť.. aj také, čo sa narodili prirodzene, a majú trvalé následky. Tak sa tým ženám nečudujte.

Ja som mala sekcie dve a v živote by som si nevybrala dobrovoľne. Druhá bola už vďaka prvej.. pri prvom pôrode ma nechali prenášať, aj keď som avizovala pomaly týždeň pred termínom, že slabnu pohyby, monitor nebol nejak slávny, malý bol strašne nízko spadnutý a vykrutený tak, že mal naozaj silný torticolis, brucho som mala viditeľne do boku. Ťahali čas, lebo "prirodzene je najlepšie pre mňa a babatko", aj keď som bola dva dni pred termínom hospitalizovaná kvôli vysokému tlaku. Nepresvedčil ich ani zelený výtok. Keď sa už rozhodli vyvolať (aká to prirodzenosť, keď už sa na ňu ináč hráme...), tak ich nesralo, že malý má slabšie ozvy, radšej ma odpojili z oxitocinu a dávali mi do žily glukózu, aby ho trošku prebrali a nech sa rozhýbe (spoiler: no neprebrali). Šťastie, že je v poriadku, aj to len preto, lebo po skoro 24 hodinách mi urobili konečne sekciu. V Tom čase už mal ozaj malé ozvy. Moja švagriná má ťažko zdravotne postihnuté dieťa, lebo "treba skúšať a vydržať mamička, tak je to prirodzené a najlepšie'. Bola som s jednou mamičkou v nemocnici, tiež tam bola som synom, s mojím boli rovesníci, ale jej syn mal ťažké zdravotné problémy, nechali ju vytrapiť sa, napokon museli ťahať zvonom. Mamina kolegyňa v Tom čase ako ja tiež rodila prirodzene, ani po dvoch dňoch trápenia sa jej neurobili sekciu, lebo "to nefunguje na požiadanie mamička", pôrod kliešťami, dovtedy zdravé tehotenstvo, dieťa ležiak na cely život a rodičia mozu zbierať vrchnáky a 2 percenta dane. To len z môjho okolia približne z rovnakého času, kedy som rodila ja. Dosť prípadov na odstrašenie..

oblecenie99
1. júl 2025

*plánovaný cisársky v úvode myslím najmä taký, kedy bolo dieťa v poriadku aj v tehotenstve ( Ja som tak napr. mala druhé, indikaciou na sekciu bola predchádzajúca akútna pre nepostupujuci porod, a najmä stav jazvy. Dieťa bolo v poriadku, dôvodu boli na moje strane. ) alebo hoc aj vybavené dopredu.

rivini
1. júl 2025

@lienka_444 pretoze cisarsky rez nie je porod, ale velka brusna operacia. Zijem v zahranici, a teda vybrat si tu sice mozes, ale az po pouceni o vsetkych rizikach. Pri cisarskom riskuje zena brusnu diastazu, zrasty, endometriozu, trombozu, problemy s dojcenim a prisatim. Dietatu hrozi odsavanie plodovej vody, problemy s prvym prisatim, chybajuce vaginalne bakterie, chybajuci porodny stres a problemy s regulaciou, neskor viac alergii , Diabetes…Vaginalny porod je posledny stupen vyvoja detskeho mozgu v maternici. Sama mam dve zdrave deti po sekcii a bezproblemove sekcie, no dobrovolne by som do toho nesla. Obe deti mali problem s regulaciou, obe mali strasne koliky. Ja nevravim, ze to takto ma kazde. Vaginalny porod moze dopadnut tiez vselijako, ale statistika nepusti, pre zenu a dieta by mala byt sekcia volbou vtedy, ak je k tomu nejaky dovod. Navyse, znizuje to pocet deti, ktore zena moze bezrizikovo vynosit. Ja som si vzdy priala tri, kvoli dvom sekciam a stencenej jazve budu len dve.

lienka_444
autor
1. júl 2025
@oblecenie99

Všetko čo píšete je pravda, len si povedzme aj to B. Osobne nepoznám dieťa, ktoré by sa narodilo plánovaným cisárskym a malo zdravotné problémy, kdežto deti, ktoré majú trvalé problémy, lebo sa narodili akútnou sekciou 5 minút po dvanástej, lebo lekári tlačili na poslednú chvíľu do prirodzeného pôrodu, poznám a evidujem ich celkom dosť.. aj také, čo sa narodili prirodzene, a majú trvalé následky. Tak sa tým ženám nečudujte.

Ja som mala sekcie dve a v živote by som si nevybrala dobrovoľne. Druhá bola už vďaka prvej.. pri prvom pôrode ma nechali prenášať, aj keď som avizovala pomaly týždeň pred termínom, že slabnu pohyby, monitor nebol nejak slávny, malý bol strašne nízko spadnutý a vykrutený tak, že mal naozaj silný torticolis, brucho som mala viditeľne do boku. Ťahali čas, lebo "prirodzene je najlepšie pre mňa a babatko", aj keď som bola dva dni pred termínom hospitalizovaná kvôli vysokému tlaku. Nepresvedčil ich ani zelený výtok. Keď sa už rozhodli vyvolať (aká to prirodzenosť, keď už sa na ňu ináč hráme...), tak ich nesralo, že malý má slabšie ozvy, radšej ma odpojili z oxitocinu a dávali mi do žily glukózu, aby ho trošku prebrali a nech sa rozhýbe (spoiler: no neprebrali). Šťastie, že je v poriadku, aj to len preto, lebo po skoro 24 hodinách mi urobili konečne sekciu. V Tom čase už mal ozaj malé ozvy. Moja švagriná má ťažko zdravotne postihnuté dieťa, lebo "treba skúšať a vydržať mamička, tak je to prirodzené a najlepšie'. Bola som s jednou mamičkou v nemocnici, tiež tam bola som synom, s mojím boli rovesníci, ale jej syn mal ťažké zdravotné problémy, nechali ju vytrapiť sa, napokon museli ťahať zvonom. Mamina kolegyňa v Tom čase ako ja tiež rodila prirodzene, ani po dvoch dňoch trápenia sa jej neurobili sekciu, lebo "to nefunguje na požiadanie mamička", pôrod kliešťami, dovtedy zdravé tehotenstvo, dieťa ležiak na cely život a rodičia mozu zbierať vrchnáky a 2 percenta dane. To len z môjho okolia približne z rovnakého času, kedy som rodila ja. Dosť prípadov na odstrašenie..

@oblecenie99 dakujem za tvoj prispevok...a som rada, ze si napisala aj tu tienistu stranku prirodzenych porodov, ktore su pre dieta a zenu ,,najlepsie,,...a hlavne, poznam tolko zien gynekologiciek a ich kamaratok, ktore rodili cisarskym, ze to asi nebude nahoda...a k tym detickam, ktore sa narodili postihnute, to by vedeli fyzioterapeuti hovorit ine pribehy...+ potom su tu este matky, ktore si to casto odnesu vo forme inkontinencie, prolapsu organov, bolestiveho pohl. styku...lebo ako tu niektore pisu, ze si nevieme predstavit co je to bolest jazvy po cisarskom, ono ani rany po porode nie su nic, vo by chcela kazda zazit...najmä ak tie zeny nedokazu chodit, sediet, stat...tiez mam pocit, ze si niektore predstavuju, ze porodim a veselo si idem domov...no ono to tqk nie je.a su pripady, kedy zeny po obrovskych rupturach celej hradze vratane creva koncia s vyvodmi na creve...a o tomto sa tiez nehovori, takze nie je porod ako porod...

mdse
1. júl 2025
@lienka_444

@oblecenie99 dakujem za tvoj prispevok...a som rada, ze si napisala aj tu tienistu stranku prirodzenych porodov, ktore su pre dieta a zenu ,,najlepsie,,...a hlavne, poznam tolko zien gynekologiciek a ich kamaratok, ktore rodili cisarskym, ze to asi nebude nahoda...a k tym detickam, ktore sa narodili postihnute, to by vedeli fyzioterapeuti hovorit ine pribehy...+ potom su tu este matky, ktore si to casto odnesu vo forme inkontinencie, prolapsu organov, bolestiveho pohl. styku...lebo ako tu niektore pisu, ze si nevieme predstavit co je to bolest jazvy po cisarskom, ono ani rany po porode nie su nic, vo by chcela kazda zazit...najmä ak tie zeny nedokazu chodit, sediet, stat...tiez mam pocit, ze si niektore predstavuju, ze porodim a veselo si idem domov...no ono to tqk nie je.a su pripady, kedy zeny po obrovskych rupturach celej hradze vratane creva koncia s vyvodmi na creve...a o tomto sa tiez nehovori, takze nie je porod ako porod...

@lienka_444 väčšina žien porodí a naozaj ide veselo domov, ci už po CS alebo vaginálne a potom sú tu komplikácie po oboch.

beronsche
1. júl 2025
@oblecenie99

@oblecenie99 len to chcem uviesť na pravú mieru - lekári netlačia do prirodzených pôrodov, ale do vaginálnych - riadených, medikamentóznych, plných rutinných úkonov bez zdr.indikacie.
Ono to možno vyzerá, že ide o totožnú vec, ale nie je to tak.
Taký riadený pôrod má s prirodzeným pramálo spoločne.

A každá medicínska intervencia zvyšuje riziko potreby ďalšej intervencie. Toto spolu s casto hostilnym prostredím vyrazne zvyšuje riziko vzniku problémov ..

beronsche
1. júl 2025
@lienka_444

@lienka_444 nuž, určite to nie je nahoda...
porodnicky a gynekologicky sa v takej výrazne miere stretávajú s patologiami, že to môže na podvedomej úrovni ovplyvniť ich úsudok. Najmä ak ide o takú emočnu situáciu, ako narodenie vlastného dietata. Je to prirodzené..
Človek vždy nadobudne dojem, že niečoho je "veľa", ak sa pohybuje v "bubline" väčšieho výskytu...
Týmto si nedovolím ich úsudok spochybňovať, to v žiadnom prípade, len to považujem za zaujímavé..

tini27
1. júl 2025
@lienka_444

@tini27 ja som sa pre moje rozmery tiez ,,citila,, na cisarak a desila som sa, ako sa pri mojej stavbe tela moze dieta zaseknut a podobne....na moje obavy mi ale bolo povedane iba ze ,,som dost vysoka, nejak to zvladnem,,....tak som aj zvladla s nasledkami ako hrom....a to by ma zaujimalo, co by napr. na toto povedala tvoja svagrina teraz 😅 nemyslim to v zlom...ale mam za to, ze dobry lekar by mal vediet predvidat a vyhodnotit rizika a prinosy vaginalneho porodu aj pre matku....

@lienka_444 presne ako hovoríš, dobrý lekár by mal… a z tvojho opisu teda absolútne nemám pocit, že u teba bolo všetko v poriadku a tak, ako má byť :( ( čo ma naozaj mrzí)… ako tu už niekto poznamenal, na sk sa tlačí nie na prirodzené, ale na vaginálne pôrody, čo nie je to isté… a sme opäť pri tom, že treba hľadať- lekára, pôrodnicu, prostredie, kde som si istá odbornosťou a správnym prístupom… a keď taký lekár povie jedno alebo druhé, tak mu verím a viem sa spoľahnúť…bohužiaľ, v našich podmienkach je to skôr ako hľadať ihlu v kope sena :( ( švagriná je síce slovenka, no pracuje celý život v česku a je to tam ozaj ako iný svet..)

zuzuliatko18
1. júl 2025

Tak riziko komplikacii je pri vsetkom, co sa mediciny tyka. Mne operovali obyvajny slepak a o 10 dni mi museli pre silny absces rozparat cele brucho ako vlkovi v cervenej ciapocke. Ide Len o to, ze to vopred Nik nevie a nezaruci a tie komplikacie mozu prist tak po prirodzenom porode ako.aj po sekcii. v tomto smere neexistuje jednoznacne rozhodnutie.
Ja napr. Len po porovnani brusnej operacie a prirodzeneho porodu by som radsej brala porod, co sa zotavenia tyka, bolo to rychlejsie.

glade22
1. júl 2025
@lienka_444

@glade22 ano, zamietnut mi ju uz zrejme nik nezamietne, ale ani zdravie mi uz nik nevrati...a vies, mozno keby aa to stane tebe, tiez by si sa uz teraz inak nad tym zamyslala

@lienka_444 videla som viacero pôrodov, kde som si povedala, že prečo radšej neurobili sekciu....ale napriek tomu stále zdieľam názor, že žena nemá dostatočné vedomosti a skúsenosti, aby rozhodla, čo je pre ňu lepšie.
Za čo však som všetkými desiatimi je, aby sa popracovalo na prirodzenejšom vedení pôrodov na Slovensku. Aby ten spontánny pôrod bol naozaj spontánny a prirodzený. Nie som zastancom domácich pôrodov, ale vidím, že niekedy by stacilo naozaj máličko a celé by to bolo o inom.

Ešte by som reagovala na tvoj výrok "dopadla som zle, lebo som nemala na výber" Nie, dopadla si zle preto, že sa niečo pototo pri tvojom pôrode, nie preto, že si nemala na výber.

O robení cisárskych ako na páse pred 10 rokmi nič neviem, práveže v súčasnosti je vyššie percento sekcií, vládne neskutočný alibizmus.

oblecenie99
1. júl 2025
@glade22

@lienka_444 videla som viacero pôrodov, kde som si povedala, že prečo radšej neurobili sekciu....ale napriek tomu stále zdieľam názor, že žena nemá dostatočné vedomosti a skúsenosti, aby rozhodla, čo je pre ňu lepšie.
Za čo však som všetkými desiatimi je, aby sa popracovalo na prirodzenejšom vedení pôrodov na Slovensku. Aby ten spontánny pôrod bol naozaj spontánny a prirodzený. Nie som zastancom domácich pôrodov, ale vidím, že niekedy by stacilo naozaj máličko a celé by to bolo o inom.

Ešte by som reagovala na tvoj výrok "dopadla som zle, lebo som nemala na výber" Nie, dopadla si zle preto, že sa niečo pototo pri tvojom pôrode, nie preto, že si nemala na výber.

O robení cisárskych ako na páse pred 10 rokmi nič neviem, práveže v súčasnosti je vyššie percento sekcií, vládne neskutočný alibizmus.

@glade22 Zaujala ma tá časť o čistení maternice mimo tela.. robí sa to stále, či bežne?

anavixy
1. júl 2025
@oblecenie99

@glade22 Zaujala ma tá časť o čistení maternice mimo tela.. robí sa to stále, či bežne?

@oblecenie99 jasne, stale, taky je postup.

glade22
1. júl 2025
@oblecenie99

@oblecenie99 pri všetkých sekciach, čo som videla, to robili takto

oblecenie99
1. júl 2025
@glade22

@oblecenie99 pri všetkých sekciach, čo som videla, to robili takto

@glade22
@anavixy
Aspoň že som to nevedela,.lepšie tak 🫣 Trošku na odľahčenie: keď mi teraz po druhej sekcii vyberala sestrička stehy, odrátavala nahlas každú jednu tu "svorku" a potom mi ich ukázala, povedala počet a že môžem povedať manželovi, že za každú jednu mi môže dať stovku. Tak sme sa tam na tom zasmiali, ale po tej informácií o maternici mám sto chutí od neho pýtať tie prachy 😅

lienka_444
autor
1. júl 2025
@oblecenie99

@glade22
@anavixy
Aspoň že som to nevedela,.lepšie tak 🫣 Trošku na odľahčenie: keď mi teraz po druhej sekcii vyberala sestrička stehy, odrátavala nahlas každú jednu tu "svorku" a potom mi ich ukázala, povedala počet a že môžem povedať manželovi, že za každú jednu mi môže dať stovku. Tak sme sa tam na tom zasmiali, ale po tej informácií o maternici mám sto chutí od neho pýtať tie prachy 😅

@oblecenie99 a ja s mojim dozivotne nefunkcnym zadkom mam potom pytat co? 🤣

sisa_s
1. júl 2025
@lienka_444

@lienka_444 neskusala si konzultacie na pracoviskach, kde sa robi chirurgia zvieracov alebo sakralna neuromodulacia? 🙂 pripadne by som skusila CR, mozno to nie je uplne stratene

kiki68
2. júl 2025
@lienka_444

A pokial viem, tak zhruba pred 10-15 rokmi bola obrovska moda robit kazdej zene s uzkou panvou cisarak, zaujimalo by ma, kde nastal ten zlom, ze uz to viac robit nebudeme....podla mna bola moda, ked sa robili cisaraky ako na pase len tak pre hocico....a teraz je moda, ze sa zeny aj po cisarakoch tlacia do vaginalnych porodov....ozaj ze sa ide z extremu do extremu

@lienka_444 oni to prestali merat totiz, lebo vraj to nie je nejake zasadne. Ze to vidia at pocas porodu realne. No ehm, vidia v poslednej faze ked sa dieta zasekne. Max robia to, ze tie uzsie zeny of pohladu davaju rodit deti s max odhadom do 4kg. Ale napr viem, de ak mas taketo uz poskodenie rekta, tak s tym uz dalsi raz rodit prirodzene nemozes. Cize by si mala mat dalsi porod cisarak. Ale mozno niekto by skusal aj taketo prirodzene.

oblecenie99
2. júl 2025
@lienka_444

@lienka_444 Veľmi ma mrzí tvoja skúsenosť a následky 🙁 Úplne chápem tvoj postoj. Iné to je, povedať zovšeobecnene, že nuž, o tom je medicínsky zákrok, riziko tam vždy je, a iné to je, keď to musíš prežiť na vlastnej koži, najmä ak vieš, že by sa to dalo aj ináč.

kikusenka1
4. júl 2025
@smajliica

@jaskolka presne. V severských krajinách máme pravdepodobne najlepšie pôrodníctvo sveta. Ale nie je to o tom, že dostaneš cisárskych keď chceš. Ale o tom, že sa snažia aby prirodzený pôrod bol čo najlepší zážitok pre ženu.
Každá má svoju pôrodnú asistentku, ktorá riadi pôrod (vždy má na starosti iba 1 pôrod, teda iba 1 ženu). Doktor je pritomny iba na oddelení, pre prípad komplikácií.
Asistentky sa k rodičkám správajú s rešpektom. Pomôžu s hocičím, sú milé a ohľaduplné. Donesú jedlo, pitie, čokoľvek potrebujete. Rozprávajú sa s vami ako sa cítite, kde máte najväčšiu bolesť, ako by vam pomohli pomôcť. V prípade komplikácií a dlhých pôrodov diskutujú možnosti s obidvoma rodičmi (vrátane sekcie). Aj veci ako nástroj vás informujú, že majú pocit že to potrebujete lebo to a to a vypýtajú si vaše povolenie.
Takže to nie je o tom, že umožňujú ženám vyhnúť sa prirodzenému pôrodu ale o tom, že sa snažia, aby to bol čo najlepší zážitok.

@smajliica v našej pôrodnici to je tiež takto. Bola som prekvapená ako sa to behom 2 rokov zmenilo. Pôrodná asistentka úplne super, ponukala mi rôzne možnosti od aeomaterapiecez sprchy, fit lopty a neviem už ani co ešte... a @autor úprimne? Zažila som 3 spontánne pôrody a sekciu by som nechcela veru zažiť.

alina765
4. júl 2025
@janulicek45

@jaskolka u mňa to tak naozaj aj bolo vedľa mňa rodila prirodzene pôrod jej trval 48 hodín a nakoniec malu museli vyťahovať zvonom a šili ju za živa čiže 3 mesiace nemohla sedieť chodiť proste nič bola odkázaná na muža stopercentne. A ja som prišla na príjem v kľude kontrakcie som vôbec nemala žiadne ani neviem že co to je vyspala som sa v pohodičke ráno o 7:30 ma zobrali na sál a 7;50 bola malinká na svete❤️❤️❤️ zobrali ma na izbu prebudila som sa okolo 13:00 v ten deň som nechodila ešte. Ale na druhy deň som sa normálne postavila a fungovala síce s pomocou mamky a partnera a do týždňa som chodila úplne normálne 🙂 prajem každej nech si zazije takýto skvelý pôrod 🙂)))))

@janulicek45 Ja tak isto dvakrát tehotná a vďaka Bohu som išla bez bolestí išla som sama, bola som dvakrát po termíne a dvakrát akútne sekcia 🩷 úžasné to bolo.... Zopakovala by som si to zas. Len už nechcem 🤣🤣

lienka_444
autor
5. júl 2025
@kikusenka1

@smajliica v našej pôrodnici to je tiež takto. Bola som prekvapená ako sa to behom 2 rokov zmenilo. Pôrodná asistentka úplne super, ponukala mi rôzne možnosti od aeomaterapiecez sprchy, fit lopty a neviem už ani co ešte... a @autor úprimne? Zažila som 3 spontánne pôrody a sekciu by som nechcela veru zažiť.

@kikusenka1 ak by si ty alebo dietatko mala trvale nasledky, tak podla mna by si chcela. Vsetko je to o uhle pohladu a o tom ake porody si mala, ak bezproblemove, tak ok...ak by bol co i len jeden z nich zly, ver mi, ze viac by si do toho nesla

ysseba
5. júl 2025
@janulicek45

@jaskolka u mňa to tak naozaj aj bolo vedľa mňa rodila prirodzene pôrod jej trval 48 hodín a nakoniec malu museli vyťahovať zvonom a šili ju za živa čiže 3 mesiace nemohla sedieť chodiť proste nič bola odkázaná na muža stopercentne. A ja som prišla na príjem v kľude kontrakcie som vôbec nemala žiadne ani neviem že co to je vyspala som sa v pohodičke ráno o 7:30 ma zobrali na sál a 7;50 bola malinká na svete❤️❤️❤️ zobrali ma na izbu prebudila som sa okolo 13:00 v ten deň som nechodila ešte. Ale na druhy deň som sa normálne postavila a fungovala síce s pomocou mamky a partnera a do týždňa som chodila úplne normálne 🙂 prajem každej nech si zazije takýto skvelý pôrod 🙂)))))

@janulicek45 To si sa akože z narkózy po sekcii prebudila po 5 hodinách?

Strana
z3