Výhody ručného vaginálneho vyšetrenia pred pôrodom
Keď som bola v 36+1 prvýkrát v nemocnici na poradni, tak mi robili vaginálne vyšetrenie ultrazvukom. Absolútne bezbolestné. Keď som išla na druhú poradňu 38+4, tak iná lekárka ma vyšetrovala ručne. Bolo to naozaj veľmi bolestivé. Mala som pocit, že ak som aj nebola otvorená, tak ona ma otvorila. Akú výhodu má robiť to ručne namiesto ultrazvukom? Aj pri pôrode ma budú vyšetrovať takto? Prečo sa to nerobí ultrazvukom, tým prístrojom, ktorý sa len vsunie zdola?
A tieto údaje sa nedajú zistiť cez ten ultrazvuk? Že či sa žena otvára a hlavička nalieha?
To je úplne bežné vyšetrenie, utz nezistí na koľko si otvorená. Mne ho robil aj môj gynekológ. A áno, aj pri pôrode budú zisťovať takto - na prsty.
Baby, ale my sme tu 300 rokov za opicami čo tu píšete.
Aj ultrazvukom zisti či bábätko nalieha a na koľko cm je otvorená
Nabudúce ju máš upozorniť že vyšetrenie je bolestivé a aby prestala
Nerobila ti hamiltona?
teraz ma napadá že vlastne sono sa nejak od 3 mesiaca robilo cez bruško, vaginalne sa nerobilo už vôbec až do pôrodu, a to som rodila 3x
Baby, ale my sme tu 300 rokov za opicami čo tu píšete.
Aj ultrazvukom zisti či bábätko nalieha a na koľko cm je otvorená
Nabudúce ju máš upozorniť že vyšetrenie je bolestivé a aby prestala
Nerobila ti hamiltona?
@pribinak ja som cely čas "aukala", takže vedela, že je to bolestivé. Skôr mi hovorila, že aby som prestala, lebo ma nevie tak vyšetriť. A najväčší gól bol, že manžela poslala preč, ale počas vyšetrenia prišiel do ambulancie cez nejaké priechodné dvere cudzí muž, nejaký zamestnanec so skúmavkami, ktorý prechádzal ordináciou a pozeral sa na mňa, ako mi to lekárka robí... Ja som len chcela, aby už bol koniec. Podľa mňa to nebol Hamilton. V správe napísala tie údaje, že či hlavička nalieha a koľko má krčok.
Palpacne - rukou a sonom sa vysetruje nieco ine. Palpacne vysetrenie sa uz dnes v medernej EBM medicine povazuje za zbytocne az potencialne poskodzujuce. Zistuje sa nim makkost krcka, jeho poloha, otvaranie, naliehanie hlavicky - vsetko informacie, ktore su zbytocne mimo prebiehajuceho porodu ci pred takto terminom! Je uplne uplne jedno ci mas v 38tt krcok makky a ci si otvorena na 2 alebo 3 cm, pretoze nic z toho nepotvrdzuje ani nevylucuje ze porodis o par hodin alebo o 3 tyzdne. Vaginalnym sonom sa meria krcok - u nerizikovych zien staci merat v 25tt, nie na kazdej poradni. Meranie krcka je objektivne (aj to nie 100%) jedine len transvaginalnym sonom, urcite nie palacne. Kazda zena ma pravo odmietnut vaginalne palpacne vysetrenia a vsetky dostupne odborne informacie nasvedcuju tomu, ze by aj mala.
Palpacne - rukou a sonom sa vysetruje nieco ine. Palpacne vysetrenie sa uz dnes v medernej EBM medicine povazuje za zbytocne az potencialne poskodzujuce. Zistuje sa nim makkost krcka, jeho poloha, otvaranie, naliehanie hlavicky - vsetko informacie, ktore su zbytocne mimo prebiehajuceho porodu ci pred takto terminom! Je uplne uplne jedno ci mas v 38tt krcok makky a ci si otvorena na 2 alebo 3 cm, pretoze nic z toho nepotvrdzuje ani nevylucuje ze porodis o par hodin alebo o 3 tyzdne. Vaginalnym sonom sa meria krcok - u nerizikovych zien staci merat v 25tt, nie na kazdej poradni. Meranie krcka je objektivne (aj to nie 100%) jedine len transvaginalnym sonom, urcite nie palacne. Kazda zena ma pravo odmietnut vaginalne palpacne vysetrenia a vsetky dostupne odborne informacie nasvedcuju tomu, ze by aj mala.
@anavixy otázne je či vôbec taky pristroj maju a vedia to robit, berieš to tak že snad vedia čo robia, o takomto vôbec počujem prvy raz
@pribinak ja som cely čas "aukala", takže vedela, že je to bolestivé. Skôr mi hovorila, že aby som prestala, lebo ma nevie tak vyšetriť. A najväčší gól bol, že manžela poslala preč, ale počas vyšetrenia prišiel do ambulancie cez nejaké priechodné dvere cudzí muž, nejaký zamestnanec so skúmavkami, ktorý prechádzal ordináciou a pozeral sa na mňa, ako mi to lekárka robí... Ja som len chcela, aby už bol koniec. Podľa mňa to nebol Hamilton. V správe napísala tie údaje, že či hlavička nalieha a koľko má krčok.
@jablko13 na udice tuto lekárku odmietni ….mas na to právo a hotovo
A kntomu cudziemu chlapovi si sa vyjadrila? Písomne?
Ani sa radšej neopytam aká nemocnica….tam by som asi rodiť nechcela
Áno je to bežné vyšetrenie aby zistili či sa žena otvára a či hlavička nalieha atď. Mne tak zistili v 33 týždni že už som otvorená a hlavička tlačila. Ešte na gynde to vyšetrenie sa dalo vydržať, ale keď mi to spravil doktor pri príchode do pôrodnice tak som videla hviezdičky hrozne to bolo...doteraz to mám zafixované ako neprimnejsie ako následný pôrod 🙈
@anavixy tak potom ho maju ale nevedia to robit , vaginalne sono som mala len do 3 m nejak, potom len cez brucho a ručne vyšetrenie...
@sara07 veľmi závisí od vybavenia a keďže vieme ako na tom naše nemocnice sú tak tu je proste hlboký pravek
Ja som rodila na Kramároch a v čase môjho pôrodu sa kúpili nove kreslo….alw rodiť si na ním mohla len za príplatok ….chapes kreslo….neskutocne
@sara07 veľmi závisí od vybavenia a keďže vieme ako na tom naše nemocnice sú tak tu je proste hlboký pravek
Ja som rodila na Kramároch a v čase môjho pôrodu sa kúpili nove kreslo….alw rodiť si na ním mohla len za príplatok ….chapes kreslo….neskutocne
@pribinak tak to naštastie som mala zdarma , ako vyšetrovali ma na koze a potom som šla na to kreslo, tak to je ako sakra rozdiel, že ich hanba nefackuje pytat ešte za to prachy
fakt sme šialene pozadu nielen vo vybavení ale aj urovni vzdelani lekarov
, včera som čitala članok ako sa vyhovarali že dieta nebude spolupracovat a je mala a podobne ,nevedeli zistit čo mu je a hľa v čechách zistili hned aj dali liečbu ... a to by človek povedal že v ba a na kramaroch je to lepšie ako inde
@pribinak tak to naštastie som mala zdarma , ako vyšetrovali ma na koze a potom som šla na to kreslo, tak to je ako sakra rozdiel, že ich hanba nefackuje pytat ešte za to prachy
fakt sme šialene pozadu nielen vo vybavení ale aj urovni vzdelani lekarov
, včera som čitala članok ako sa vyhovarali že dieta nebude spolupracovat a je mala a podobne ,nevedeli zistit čo mu je a hľa v čechách zistili hned aj dali liečbu ... a to by človek povedal že v ba a na kramaroch je to lepšie ako inde
@sara07 ja som mala skvelého lekára ktorý má veľmi moderne vybavenú ambulanciu a je dosť pokrokový takze stredovek u neho nehrozí
@jablko13
Rodila som 2x, raz v Nemecku, raz v Rakúsku, palpačné vyšetrenie krčka som absolvovala presne raz od pôrodnej asistentky počas prebiehajúceho druhého pôrodu.
Nie, nie je to nevyhnutné, v krajinách západnej Európy sa veci robia pokrokovo. Treba dúfať, že to čím skôr dorazí aj na Slovensko.
Mne to moja gyn. nerobila. Nikdy ma nebolelo vyšetrenie. Keď som bola 41tt tak vtedy, v nemocnici doktorka, ale myslím, že mi robila hamiltina lebo to strašne bolelo. Mala som ísť na vyvolávanie, tak mi povedala, že mi trocha dopomohla. Preto si to myslím. Ale inak nie, bežné to nie je.
Nemusis suhlasit s vaginalnym vysetrenim. Mna sa vzdy lekar spytal, ci suhlasim. V zahranici sa to ani nerobi. Si uz vo vysokom tyzdni, tak aj keby si sa otvorila a pordila, tak sa nic nestane. Nie je to potrebne, lebo otvorit sa mozes z hodiny na hodinu. Mne napr pri 2tehotenstve v 38tyzdni lekarka hovorila, ze uz coskoro porodim a ja som rodila den pred terminom. Tiez, ze to bude mensie dieta, do 3kg a mala 3750g. Ako je dieta otocene vedia zistit aj hmatom v podbrusku.
v podstate nemáš z kade vedieť že toto vyšetrenie nemusíš absolvovať , že sa dá urobit alebo sa robí sonom,
@domiklik lenže to by sme museli vedieť že to môžeme odmietnut, nikto sa ta nič nespyta, rovno urobi vyšetrenie .. ani na priprave sa toto nevraví ..
@sara07 tak ja som vedela, len ja som bola na pred pôrodnej príprave s babou ktorá je dula a asi aj laktacna poradkyna, vysvetlila vsetko vrátane takýchto právnych veci. Pred pôrodná príprava v nemocnici spočívala v tom ze mi ukázali pôrodnú sálu a nadštandardnú izbu a dali papierik s tým co si mam priniesť plus cenník. Akoze bola ťažká covid doba, neviem ako to je teraz.
@jablko13 Pri prvých troch deťoch keď som bola tehotná, tak robili takéto merania aj počas tehotenstva (napr. v 6.mesiaci) - bola to stará lekárka okolo dôchodku, rovnako v nemocnici takí samí starší na posledných kontrolách toto vyžadovali... Pri štvrtom už to nerobili vôbec - až keď som prenášala (mladá lekárka okolo 40-tky). Čiže hľadaj inú lekárku.
@sara07 tak ja som vedela, len ja som bola na pred pôrodnej príprave s babou ktorá je dula a asi aj laktacna poradkyna, vysvetlila vsetko vrátane takýchto právnych veci. Pred pôrodná príprava v nemocnici spočívala v tom ze mi ukázali pôrodnú sálu a nadštandardnú izbu a dali papierik s tým co si mam priniesť plus cenník. Akoze bola ťažká covid doba, neviem ako to je teraz.
@domiklik predpôrodna priprava bola rozsiahlejšia ako u teba, ale toto aj ked som čitala čo sa dalo , som nenašla nikde , fakt sme 100 rokov za opicami
vtedy nejaky web kde si to všetko riadne naštudovala nebol , očakávaš že dostaneš aspon ten priemer ale vidim že absolutne nie a to väčšina mudr bolo 30-40 ..

Myslím,že sa to robí preto,aby zistili,či sa otvaras a že či je dieťa dole hlavou a či nalieha na krcok