icon

Vyvolanie pôrodu 12 dní pred termínom

zuzka1712
20. jan 2014

Pekný večer prajem všetkým,
mám takú otázku, dnes ma doktor zaskočil vetou že mám prísť na vyvolanie pôrodu .... vraj kvôli tomu, že anesteziolog bude mať potom dovolenku (EPI) a on má vtedy službu atď... myslíte si že je to OK? nemôže sa niečo stať? mali ste niektorá takú skúsenosť? Ďakujem za všetky rady !!!! 🙂

Strana
z2
macamac
20. jan 2014

@zuzka1712 a inak, vyvolať ako vyvolať
kľudne rátaj s tým, ako písala
@sense
že aj napriek vyvolávačke to nemusí ísť
aby si neskončila niekoľko dní s trápením. teba aj bábätka. neraz sa stalo
a potom ťa nahovoria ešte na cisársky 😖
celé zle
totiž aj cisársky nie je len taká malina
je to normálna operácia brušnej dutiny a určite je po ňom viac komplikácií, ako po klasickom vaginálnom
toto už pred 40 -timi rokmi hovoril dr. mojej mame pri jej prvom cisaráku
ale my so sestrou sme boli veľmi zle uložené, takže jej povedali,že ak by rodila kedysi, tak by jednoducho aj s bábom pri pôrode zomrela, lebo sme boli vzpriečené 😒

takže ja na tvojom mieste by som fakt veľmi veľmi zvažovala
a v dnešnej dobe pretláčania prirodzených pôrodov bez nadopovania hormónmi, ktoré škodia, sa čudujem "profesionálnemu" prístupu tvojho dr. 😒
klasický prípad "nechať sa odrodiť lekárovi"
no...smutné
len či by to aj svojej žene odporúčal 😝

jlp
21. jan 2014

ahoj, no ja by som nesla takto vyvolavat - keby si mala tazkosti, tak ok, ale len preto, ze anesteziolog bude mat dovolenku mi to pride chore. Ja som sice bola pri prvom na vyvolavacku - den po termine - a aj tak mi nezabrala a maly sa vypytal sam na svet o dva dni nato, ale podla mna je lepsie, nechat to na prirodu a dieta - ono vie, kedy pride jeho cas. Moj nazor. Pri druhom synovi vyvolavat tiez nepojdem - pri prvom sa mi porod rozbehol sam tak rychlo, ze mi nestihli urobit ani klistir, nie to este pichnut EPI 🙂

vejula
21. jan 2014

@zuzka1712 určite to nieje ok.... Nenechaj si vyhnať dieťatko z bruška. JE mi na grc, že sa ludom, ktorí su schopní odporučať bez zdôvodu vyvolavanie pred termínom, hovorí odbornici. HANBA!!!!!

haslerka27
21. jan 2014

mne vyvolali par dni pred porodom a pohodicka....ziaden problem....

gubcikova
21. jan 2014

mne dr.pomohol k pôrodu,ale nie vyvolávačkou aj ked malého chceli vyvolať už v 37tt ale v 38tt mi spravil hamiltonov hmat a porodila som sama bez epi

zuzka1712
autor
21. jan 2014

fuuuha tak toľko reakcií som nečakala, ďakujem za každú. Anesteziologa v nemocnici majú aj iného, len mne to doktor proste povedal tak, že tak či tak som v termíne od 38-42 týždňa, prišlo mi to, že to hovorí ako samozrejmosť, že pri EPI je dobré si dohodnúť termín a že teda dobrý anesteziológ ide na dovolenku a že čo keby som prišla 12 dní pred vyrátaným termínom .... mne to prišlo, že vie o čom hovorí, pýtala som sa či je to takto ok, a on že tak či tak som v termíne že to nie je žiadny problém, a teda keďže on je doktor tak som nemala argumenty mu odporovať a je to môj gynekológ, ktorého mám od začiatku tehu a zatiaľ som nemala dôvod pochybovať o ňom... hmmm ale ako to tu čítam teda tak fakt neviem... ale každopádne vám ďakujem za opovede !!!! prajem krásny zvyšok dňa a krásne tehuľkovanie 🙂

vejula
21. jan 2014

@zuzka1712 pre teba aj pre dieťatko bude jednoznačne najlepšie, ked sa pôrod rozbehne sám, bez zbytočných zasahov. Každý jeden zasah do pôrodu ho môže negatívne narušiť. Samotná vyvolávačka je prvým krokom k akutnej sekcii. Pôrod je fyziologický dej, ktorý si telo reguluje, a presne vie kedy a ako. Vyvolávanie by malo byť jednym z poslednych krokov lekara, ktorý lekar zvolí jedine ak žene alebo dieťatku hrozí nebezpečenstvo. Ak by môj gynekolog predviedol to čo ten tvoj, v momente by som ho menila, lebo evidentne nema ani paru čo je to prirodzený pôrod a aké je dôležité nezasahovať do neho, kým netreba. Som zhrozená, akých činov sa nebridia dopušťať tí naší odborníci.

horana
21. jan 2014

Ide aj o to ze pokial je mi zname, vyvolanie pred terminom bez zdravotnej indikacie ani nie je mozne. Aspon viem ze pred par rokmi nebolo, pamatam ked sa diskutovalo o tom, ako jedna mamina chcela porodit este pred Vianocami, aby bola na sviatky doma, tak chcela vyvolanie tyzden pred terminom a jej lekar (akysi osvietenejsi jej to rezolutne odmietol ze toto sa nerobi) a tak hladala potom ze kde by to bolo mozne. Vtedy v diskusii pisali zienky ake su indikacie na vyvolanie porodu, ako bielkovina v moci, problemy s tlakom, prietoky zle, planovany cisarak ktory je opat z nejakeho dovodu atd. ale stratka nieco musi byt dovod. Nerobi sa to len tak.
Cize tuto tento lekar, ak sa to odvtedy nezmenilo pravda, by musel nejaky dovod nafingovat. Mozno je mu pohodlnejsie aby mal spolu s kamosom anesteziologom o nejaky ten vykon viac a teda bodiky od poistovne sa vzdy hodia, neviem. Mozno je to pre nich technicky jednoduchsie, dostat to pod kontrolu, ked sa zacne mechanicky, je vsak vzdy zvysene riziko ze to uz nepojde same a bude treba pokracovat a nabalovat sa ine nie uplne prirodzene ukony. Akoze moze to aj nenastat a porod byt napriek tomu hladky, ale je fakt ze pri umelom vyvolavani je to statisticky: viac bolestive, kedze porodne cesty nie su nachystane ze nebudu spravne reagovat - nutnost epi minimalne, na to sa zas nabaluje ze telo moze prestat citit kontrakcie, skratka je to dost riskantne. Nie riskantne pre lekara, ten si podari, len z hladiska toho ze cely porod uz bude lekarsky vedeny, uz nebude fyziologicky, hoc inak by aj mohol byt. Ked je zena, ktorej je toto cele jedno, tak to snad ani nevadi a risknut by to mohla...Nemam ale teraz pri sebe link na clanok kde pisali ze imunita ako taka a nervove prepojenia su dve veci ktore sa vyvijaju az uplne do konca tehu, v poslednych dnoch to este frci. Jedno dieta to zvladne skor, ine mozno potrebuje este par dni. Aj lekari sa na to divaju kazdy inak, ja ked som chodila do MC kym bol syn este maly, bola tam mamina co rodila 12 dni pred terminom, babo uplne bez problemov, nic mu nebolo, cez to vsetko Dr. ked ho po porode videl prehlasil, ze skoda ze este par dni mohlo dostat vnutri.

millatina
21. jan 2014

@zuzka1712 NO to je teraz asi nejaká nová moda, takto rodila moja známa pred vianocami lebo pán vážený doktor na kramároch sa chystal na lyžovačku tak je vyvolal porod skoro dva týzdne pred termínom a este si dal za to zaplatit pekné peniažky lebo však grátis službička...samozrejme že baba skončila s cisárskym rezom- ako skoro všetky umelo predčasne vyvolané biznis porody.. 😒 Je to humus nešla by som nikdy do toho uplne proti prírode, ludia si naozaj myslia že sú Bohovia a možu riadit všetko.

sense
22. jan 2014

@zuzka1712 12dni pred terminom pokial je vsetko ok,je podal mna vela, kde ma lekara zaruku ze ti oazj presne vyratal termin porodu....

giovana28
24. jan 2014

@zuzka1712 Ahoj zuzi,nic si z toho nerob.Aj ja mam planovany porod o dva tyzdne skor,aby ma to nedraplo v noci.Pretoze sa moze stat,ze v noci by mi nemal kto pichnut Epidural.

tova
24. jan 2014

@giovana28 dufam, ze zartujes!

Strana
z2