Vyvolanie pôrodu kvôli veľkosti dieťaťa - možnosti a riziká
Ahojte. V nedeľu mám termín pôrodu, ale nič sa nechystá. Vôbec nič. Posledné meranie bábätka bolo v 36tt+2 kde lekár odhadol váhu 3300g. Povedal že podľa meraní (hlava, bruško, nôžky) je o dva týždne väčšie. No ideme k problému. Ja už naozaj nevladzem. Čo krok to bolesť, už nezvladam ani dcéru voziť do škôlky a zo škôlky. Plus mám problémy s chrbticou (platničky) a mám fakt bolesti. Môžem poprosiť svojho dr alebo ísť rovno na pôrodnicu s tým aby ma nenechali prenášať ? Jednak odvtedy mi bábätko nemerali, brucho mama obrovitánske, bolesti denno denne. Som extrémne vyčerpaná z bolestí a z toho nemôžem už ani spávať v noci.
Môj mal na poradni 3.8. 3550g a 53cm. Proakcna dr. Že dáme klystír, počujeme injekciu a porodite. Pýtam sa či je dieťa v ohrození, že nie. Tak prečo potom chcete vyvolávať pôrod? No lebo máte veľmi veľké brucho a dieťa už je veľké a plne vyvinuté. Nesúhlasila som. Nakoniec sa syn narodil 16.8. 4080/54
Tiež som bola taká unavená a zničená, ubolena, občas sa mi stalo, že som nestihla prejsť 2m na wc.
Môj mal na poradni 3.8. 3550g a 53cm. Proakcna dr. Že dáme klystír, počujeme injekciu a porodite. Pýtam sa či je dieťa v ohrození, že nie. Tak prečo potom chcete vyvolávať pôrod? No lebo máte veľmi veľké brucho a dieťa už je veľké a plne vyvinuté. Nesúhlasila som. Nakoniec sa syn narodil 16.8. 4080/54
Tiež som bola taká unavená a zničená, ubolena, občas sa mi stalo, že som nestihla prejsť 2m na wc.
@tanyan chodím raz do týždňa na pasy. Ale už som si užila za 9 mesiacov bolesti až až. Musela som vysadiť lieky ktoré ma držali ako tak bez bolesti a je to peklo. Ďalšiu kontrolu mám 2.2. V pondelok. A počula som že vyvolávaní pôrod je veľmi bolestivý ale ja som mala orvy veľmi ťažký takže… snáď ma už nič neprekvapí.
@majulino no toto je to že niekedy clivek ledva prejde na wc a v mojom prípade tam ani nestihnem prísť a už sa leje nohami. :/
@majulino no toto je to že niekedy clivek ledva prejde na wc a v mojom prípade tam ani nestihnem prísť a už sa leje nohami. :/
@anonym_autor aj ja som to mala. Ale ja som si sama povedala, že musím vydržať, že ak by bolo dieťa pripravené, tak sa pýta na svet samo.
Na izbe som mala spolužiačku, ktorej vyvolávali pôrod lebo prenášala 5 dní. Vravela mi, že myslela, že stenu bude okusovat
@anonym_autor a kedy mas termin?
36+2 je este skoro, oni podla mna nevyvolaju pred 38+0... velke babatko a zrele babatko je este dost rozdiel... Chapem, ze toho mas uz dost :( Mne vyvolavali kvoli velkosti babatka v 36.tyzdni (ale on bol malilinky 2030g mal ked sa narodil), prestal rast poriadne... telo to neznasalo dobre a maly tiez nie, skoncilo to nudzovym cisarskym, kedze ten gel na vyvolavanie kontrakcii sposobil doslova burku kontrakcii, rozumej 2m kontrakcia, 20s pauza a ideme odznova.. takze som si uzila oboje, aj pekelne kontrakcie a aj cisarsky, esteze posledne babo toto bolo 🤐 tyzden bol v inkubatore, aj to nas pustili podla mna hlavne, lebo mali preplnene, dost sme sa doma este vytrapili s kojenim, lebo bol slabucky...
Podla mna, kym nemusia zo zdravotnych dovodov, Tvojich alebo dietata, vyvolavat, tak urcite nebudu pred ukoncenym 38.tyzdnom. Mne vyvolavali kvoli vysokemu tlaku v 39 a dalsie dieta uz v 38.tyzdni, ale na tom dietatku to bolo vidiet, ze nebolo este uplne zrele. Akoze adaptacia ok, ale boli tam znaky, ze este potrebovalo dozriet.
U mna bolo vyvolavanie v pohode, to bolo tretie a stvrte dieta, to stvrte v 38 tyzdni ale trvalo dlhsie a zvazovali aj sekciu, ale robili mi oxytocinovy test, ci to pojde a ci aj babo to zvladne. Naozaj je okolo 36.tyzdna skoro a keby aj vyvolavali, telo nie je pripravene, a uzijes si teda bolesti a mozno by to skoncilo sekciou. Tam by si potrebovala mat indikaciu ale aj tak. Je ine, ked sa sam spusti porod v tomto tyzdni alebo nasilu vyvolavat.
@anonym_autor a kedy mas termin?
@anonym_f0b851 v nedeľu
36+2 je este skoro, oni podla mna nevyvolaju pred 38+0... velke babatko a zrele babatko je este dost rozdiel... Chapem, ze toho mas uz dost :( Mne vyvolavali kvoli velkosti babatka v 36.tyzdni (ale on bol malilinky 2030g mal ked sa narodil), prestal rast poriadne... telo to neznasalo dobre a maly tiez nie, skoncilo to nudzovym cisarskym, kedze ten gel na vyvolavanie kontrakcii sposobil doslova burku kontrakcii, rozumej 2m kontrakcia, 20s pauza a ideme odznova.. takze som si uzila oboje, aj pekelne kontrakcie a aj cisarsky, esteze posledne babo toto bolo 🤐 tyzden bol v inkubatore, aj to nas pustili podla mna hlavne, lebo mali preplnene, dost sme sa doma este vytrapili s kojenim, lebo bol slabucky...
@anjelicek26 ja mám ale termín v nedeľu. Túto váhu malo v 36tt. Preto nechcem prenášať :/ aj sa bojím aj všetko už proste.
@anjelicek26 ja mám ale termín v nedeľu. Túto váhu malo v 36tt. Preto nechcem prenášať :/ aj sa bojím aj všetko už proste.
@anonym_autor aha prepac, to som potom zle precitala. Skus o to poziadat, nech sa potom nevytrapite.
@anonym_autor tak touz moze byt coskoro, mozno sa to aj spusti samo
@anonym_autor aha prepac, to som potom zle precitala. Skus o to poziadat, nech sa potom nevytrapite.
@anjelicek26 skúsim no :/ veď podľa by som nežiadala nič zle ani nemožné.
A to pri problémoch s platničkami uvažujú o prirodzenom pôrode?
Keby navrhli sekciu, beriem, ale toto?
@elz1920 áno, ale s tým že ak to bude náročné urobia sekciu. Dohodla som sa tak s primárom.
@elz1920 ja som rodila so zlomenym stavcom a tromi vysnutymi platnickami prirodzene,5mesiacov po porode ma az operovali.Porod bol malina proti tomu co nastalo.
Autorka urcite ti vyvolaju,len o to poziadaj kludne skor ked aj pojdes na pohotovost.Ja som mala vyvolavane porody a jeden prirodzeny a rozdiel bol minimalny.deti boli od 3300g po 4900g.
@tanyan chodím raz do týždňa na pasy. Ale už som si užila za 9 mesiacov bolesti až až. Musela som vysadiť lieky ktoré ma držali ako tak bez bolesti a je to peklo. Ďalšiu kontrolu mám 2.2. V pondelok. A počula som že vyvolávaní pôrod je veľmi bolestivý ale ja som mala orvy veľmi ťažký takže… snáď ma už nič neprekvapí.
@anonym_autor Mňa manžel počas tehotenstva aj po pôrode natierali krémom Traumeel S, lebo som sa nemohla ani na posteli o 90 stupňov otočiť. Tri mesiace po pôrode sa mi podarilo absolvovať ako zamestnanecký bonus ambulantne kúpeľnú liečbu a to mi dosť pomohlo.
@elz1920 ja som rodila so zlomenym stavcom a tromi vysnutymi platnickami prirodzene,5mesiacov po porode ma az operovali.Porod bol malina proti tomu co nastalo.
Autorka urcite ti vyvolaju,len o to poziadaj kludne skor ked aj pojdes na pohotovost.Ja som mala vyvolavane porody a jeden prirodzeny a rozdiel bol minimalny.deti boli od 3300g po 4900g.
@anonym_194d7a nemusí byť každá hrdinkou za každú cenu...

To sú len sprievodné znaky na konci tehotenstva, aby si sa tešila na pôrod. 😉
Kedy si bola naposledy na pásoch? Kedy máš najbližšiu kontrolu?
Pri druhom to môže byť otázka hodiny, že telo vyhodnotí, že už ideš rodiť. Ani sa nenazdáš a budeš mať po pôrode.
V mojom prípade bolo od začiatku jasné, že dieťa bude veľké. Od plánovaného termínu pôrodu som radšej chodila ešte týždeň na pásy, aby som nemusela ležať v nemocnici a až týždeň od plánovaného termínu ma hospitalizovali a začali vyvolávať - najskôr tabletka, potom injekcia, potom ďalšia injekcia. Tá druhá už pomohla spustiť pôrod. Ale to vyvolávanie tiež nie je žiadna výhra.