icon

Vyvolanie pôrodu v 38. týždni tehotenstva

28. sep 2023

Ahojte som 36+2tt podľa biometrie už 37+4tt váži už 3332g chcú mi vyvolať pôrod po 38 týždni skrz váhu a že je väčšie.Vyvolavali vám pôrod kvôli váhe a ako to prebieha vyvolavany pôrod? Dávajú epidural a kontrakcie sú ake?

Strana
z2
maryetta
28. sep 2023

Tak to by som nejako “neriesila” resp nesilila.
Moj gyn je ozaj odbornik a sam povedal ze on je gynekolog. Nie porodnik. Ze az porodnik ma k tomu co povedat.
Takze ak nahodou radsej sa chod poradit do nemocnice kde chces rodit. Ze aky maju postup oni. A potom sa rozhodni.
Zase ak povedia ze ano. Dieta je velke a vyvolme skor. Tak “zbytocne” cakat na termin kedy bude ozaj este vacsie a aj tak mozno budu vyvolavat?

Zase som sa s tym nestretla aby nebolo inej indikacie na predcasne vyvolavanie. Ak je parameter “iba” vaha dietatka.

rurutiax
28. sep 2023

Ja mám dcérku z IVF a pôrod vyvolávaný, ale mne ho vyvolávali až po termíne, kvôli vysokému tlaku a slabým ozvám. Nikdy by mi nenapadlo, vyvolávať pôrod kvôli váhe.😀

autor
28. sep 2023

@rurutiax no mne aj povedal že hlavičku má väčšiu aj bruško tak ja neviem tiež som není naklonená tomu vyvolávať pôrod pred terminom

3petka
28. sep 2023

Vyvolávaného pôrodu sa báť nemusíš. Je to o tom istom ako normálny pôrod. Akúrát ak ti lieky zaberú môže to ísť rýchlejšie a ak nezaberú tak šup císarský.
Ja som mala druhý vyvolávaný a kontrakcie by som povedala že boli miernejšie.

maris5
28. sep 2023

Mne odhadovali 3,3 kg a narodil sa 4,4 kg. Sekli sa celkom dost. Prvy mal 2,7 kg. Vyvolavacku som mala v 39. tyzdni, kvoli velkosti babatka. Z porodnice som odchadzala o 14 kg lahsia.

lenkatroj
28. sep 2023

Vyvolavany porod nie je sam o sebe nic strasne. Mozno ide trocha rychlejsie ako nevyvolavany, nemam ale s cim porovnat. Mala som vyvolavane oba, s epiduralom (1. nepostupujuci porod, 2. tehotenska cholestaza). Vyvolavanie nie je kontraindikacia na epidural. Takze nie je dovod sa bat 🙂

Pri druhom dietati (narodeny 37+2tt) mi na ultrazvuku 12 hodin pred porodom povedali odhadovanu hmotnost 2800g, rano iny lekar 3300 g, realne mal syn 3550g, apgar skore 10/10 (v 40-tom tt by bol riadny valibuk). Nemal ziadny problem s adaptaciou.

Asi by som v takomto pripade isla tiez na konzultaciu k druhemu lekarovi + nechala si vysvetlit rizika, pre ktore to odporucaju. Ci naozaj len velkost plodu vs. sirka porodnych ciest -> moznost komplikacii pri samotnom porode alebo su tam este nejake dalsie faktory.

autor
28. sep 2023

@lenkatroj veď ale to je asi odhadovaná hmotnosť a povedali ti že koľko by mal v tom 40 TT či by mal cez 4kg keď aj také deti sa rodia mne chce ten programovany pôrod za to že je väčšie a pred dvoma týždňami sedelo presne na týždeň a teraz že väčšie a čo ti dali na vyvolanie ja sa bojím že pôrod nebude postupovať a čo potom a že prečo nemôže sám rozhodnúť že kedy sa narodí anie umelo vyvolať mi to príde take keď nemá iné komplikácie.

autor
28. sep 2023

@najstastnejsia no veď nesedí mi to pred dvoma týždňami som mala váhu 2334 g a bola som 34+1tt podľa biometrie 34+ 0tt a dnes som 36+2tt a podľa biometrie je už 37+4tt a váha 3332g to ako je možné

rurutiax
28. sep 2023

Lebo pri meraní sa gynekológ sekne o pár milimetrov a hneď mu to vypočíta inú váhu

autor
28. sep 2023

@rurutiax no veď chápem ale nechápem prečo ma chce poslať na programovany pôrod skrz vahy že v termíne bude mať cez 4kg nevytlacim ho že má väčšiu hlávku aj bruško to mi povedal

petko81
28. sep 2023

Moja mama síce už 25 rokov do zadu
Rodila brata po termíne.jej vyvolávali a brat vážil 5kg
Rodila normlane za mesiac si nemohla poriadne sadnúť.

hederamonstera
28. sep 2023

To uz sa musis opytat jeho a ne nas

beata_k
28. sep 2023

Ja by som sa o tom tu na MK neradila. Tvoj lekar vie lepsie. Ono sa mozno ani nejedna o vahu, ale o velkost hlavy. Mojej byvalej kolegyni sa dieta zaseklo v porodnych cestach. Ani dnu, ani von. Skoncilo to akutnou sekciou a je rada, ze dcera vobec prezila a nema nasledky.

maryetta
29. sep 2023

@beata_k moj prvy sa mi tiez zasekol v porodnych cestach. Tlacili mi ho nazad do bruska. A to bol najmensi 3200/50.
Dalsia dcerka zase schadzala zboku. Tak ju von tahal dr. Resp jej lepsie zrotoval hlavicku a islo to uz porom rychlo. Ona uz bola vacsia 3600/52.
A posledny to bola rychlovka. Celkovo porod rychly. 3900/54.
Ono je vsetko individualne. Ale zase este bude mat poradnu a potom by som sa rozhodla.
A tiez suhlasim s nazorom ze gynekolog nie je porodnik. Teda nie kazdy.
Mne moj gyn pri druhej povedal ze to bude na 90% sekcia. Ale ze to mam brat s rezervou ze on to necha na porodnika nech rozhodne.

angel993
29. sep 2023

Prvý pôrod vyvolávany kvôli váhe. Syn narodený v 36+6 s váhou 3 kg. Druhého som išla rodiť do inej pôrodnice, v 36tt mal okolo 3kg, ale nechceli mi vyvolávať pôrod iba kvôli váhe. Mala som veľa plodovej vody a podozrenie na vrodenú vadu u dieťatka, tak som tam ležala do 39tt. Potom mi vyvolali pôrod. Dieťa malo 4kg, obvod hlavičky 39cm, zaseklo sa v pôrodných cestách, vytiahli ho vex. To že má veľkú hlavičku mi vraveli na každom sone.

lorin29
3. okt 2023

Tak s tým by som nesúhlasila... Ta váha je orientačná..

bm_
12. okt 2023

ahoj, ako ti to dopadlo? mne vcera moj gynekolog nameral 2,5kg babo a dnes v nemocnici 3,1kg (tolko k odchylkam v merani), tiez mi povedali ze to treba skontrolovat ako rastie lebo je to dost uz na moj tyzden. hlavu mu stale nameraju vacsiu, teraz vlastne skoro o 4 tyzdne vacsiu ako som....ale comu mam verit ktoremu udaju?:D akoze mne sa zda ze moj doktor to trosku odflakol a odmeral asi za 10 sekund a dnes to trvalo 15 minut cele a vraj maju najnovsi model ultrazvuku a ze je fakt kvalitny. a aj mam pocit ze necakam malinke babatko ale skor valibuka

autor
12. okt 2023

@bm_ ahoj ešte nijako vyvolávať môžu až po ukončenom 39tt a ktorý týždeň si ty? Mne nameral 3900 g a tiež o týždeň väčšie ale on meral podľa biometrie a v nemocnici meral podľa poslednej ms tak mu vyšla iná hodnota a odhad 3550 ale tiež + ,- 500g takže ešte idem na poradňu do nemocnice ale beriem všetky papiere z vyšetrení lebo teraz som nemala len sa pýtal.a cisársky rez určite nechcem to je asi horšie ako prirodzene.Vraj keď sa nechá dlhšie do termínu ked je väčšie už ťažko ide a musia akútny cisársky robiť.Tebe čo navrhovali?

bm_
13. okt 2023

ukonceny 39 je 38+6? no dnes mi zacal 37tt, takze este mam par tyzdnov. u nas neriesia ziaden rozdiel medzi biometriou a poslednou ms, termin porodu mam stale podla poslednej ms. ja idem o dva tyzdne na ultrazvuk, aby to teda znova pozreli aky velky sa im zda a potom sa uvidi, ale spominali skor vyvolavanie porodu keby rychlo priberal. mna skor ako ta vaha desi to, ze hlavu mu vsade namerali velku uz na 40tt, na kazdej kontrole mal vacsiu ako ma mat. skor sa obavam komplikacii ak bude mat hlavu ako mesacne dieta o mesiac :D

verca1802
13. okt 2023

Celé tehotenstvo mi hovorila ze mala je o 2 týždne väčšia v 35 tt mala už 3400 .. rodila som v termine nikto neriesil ze bude vacsia aj ked ja som sa toho bala cely cas. 2 hodiny pred pôrodom mi povedala ze bude mat 3600 , nakoniec sa narodila s mierami 4250g a 54cm a vytlačila som ju na 2 zatlacenia.

Strana
z2