Začínam sa báť pôrodu
Ahojte babule mám takú otazocku som prvorodicka už sa to blíži tento mesiac A nejako sa začínam toho pôrodu báť keďže neviem čo ma čaká A celý ten pôrod či to vôbec zvládnem tu bolesť hlavne ďakujem pekne za komentáre 🙂
@daninka2 kojenie je najkrajsia vec, neskutocna blizkost k dietatku, ja som este pred porodom snivala o tom ako budem kojit mojho synceka...neskutocne som sa nan tesila...a akurat naj co bolo, ze sa mi strasne naliali prsia este v porodnici, urcite si zober odsavacku, a potom odporucam naplaste na bradavky multi mam, su drahe, ale mne velmi pomohli, netreba to vzdavat hned od zaciatku, a hlavne...poradit sa s laktacnou 🙂 aj ked sa zda ze stracas mlieko, alebo ze nenabieha
@boculienka dakujem za podporu budem na to mysliet ked pride moj krtko na svet 🙂
@daninka2 je to naozaj krásne, každá mamina ti to potvrdí. Máš s bábätkom bližší vzťah. Ja som si to hovorila tiež na začiatku, že čo je na tom krásne, keď trpím od bolesti, ale keď sa to zahojilo a bradavky si zvykli, tak potom si to budeš naozaj užívať. Keď vidíš svoje dieťa ako sa teší na cicik, že bude papať. Ja som šťastná, že som to vydržala doteraz a viem aký je to krásny pocit... Len pouvazuj nad laktacnou poradkyňou, sestričky v nemocnici ti nepomôžu.
@siska20 keby som sa ja vedela takto na to pozerat.. mne to skor pride nechutne 🙈 viem ze ma teraz obesite ale nejak sa neviem prestavit na to ze je to prirodzene.. odkedy si pamatam je to tak. Pri prvom som sa tym ani nezaoberala rovno som kupila umele, teraz sa ale snazim stotoznit s myslienkou kojenia
@daninka2 tak ono to bolo aj pre mňa také zvláštne,ale je to naozaj prirodzene a vôbec nie nechutne. v prvom rade robíš to naj pre svoje dieťa, dáš mu všetky potrebné vitamíny,ktoré potrebuje a žiadne umelé mlieko ho nenahradí. Ušetris samozrejme aj peniaze. A ja som aj odporca dudlikov. Cicik je náhrada všetkého. U nás pomáha aj od bolesti, keď sa mu tlačia zúbky,aj na ukludnenie, pomohol aj na sopliky, na uspanie a všeličo iné.
@marta1315 mna to tiez nebolelo,vzdy som si predtym trocha vytlacila mlieka a to mi pomohlo,ziadne zapalene bradavky,nic...Bolo to uzas🙂ne,ked sa prvy krat prisal
Myslim si ze zakladom dobre zvladnuteho porodu je psychika...tesit sa na malu, uvedomovat si ze pre nu je ten prechod porodnymi cestu tiez tazky a aj to, ze kazdou kontrakciou ste k sebe blizsie. Kazda kontrakcia je stah maternice, ktory posuva babatko von. Akuratze obvykle to boli a tak ma zena prirodzenu tendenciu sa branit voci bolesti tym, ze zadrzi dych, pripadne dycha slabo. Presne tak som to robila pri prvom porode a bolo to teda ze fuuu..fakt neprijemne spomienky, nevedela som sa v tej nemocnici uvolnit (dolezite), ledva som maleho vytlacila, skoncila som s nastrihom, mesiac som sa z toho dostavala a dojcenie som vzdala, lebo to chcelo prikladat kazdu chvilu a ja som ledva sedela.
Druhy porod? Kontrakcie krasne predychane doma+v aute - takmer neboleli, do porodnice som prisla otvorena na 10 a do hodiny mala na svete, bez nastrihu, epiduralky, oxytocinu. Som si v pohode sama skoro zoskocila z porodneho boxu (pri prvom ma museli zlozit na vozik), citila som sa super, takze som dokazala rozbehat dojcenie, co bolo pre mna z toho vsetkeho najtazsie. Ale bez takeho lahkeho porodu by som to dojcenie zas vzdala.
Za mna radim..nastudovat dychanie pocas kontrakcii, vedia byt uplne znesitelne, ak sa im nebudes branit, ale ich predychas hlbokym dychanim. Mysliet na babatko, ono to citi ako sa nanho tesis a ze mu chces pomoct von..to mu velmi ulahcuje jeho cestu. Najlepsie je co najviac casu stravit doma, kde mas klud, vies sa sustredit na seba a malu a nerozptyluje ta nemocnica a jej personal. Ja ked som pri druhom prisla do porodnice a uz ma vlastne vyrusovali kadejakymi nemocnicnymi zasahmi..dotaznik na zaciatku, monitor, vysetrenie odspodu..akonahle mi prisla kontrakcia, som sa na vsetkych vyprdla, prestala komunikovat, stiahla som sa do seba a sustredila sa na predychanie kontrakcie. S odstupom casu tento moj druhy porod hodnotim ako fakt vydareny a to len vdaka tomu ze som sa predtym nanho psychicky pripravovala..rozmyslala som nad nim, stelovala si odvahu, sustredenie, odhodlanie nenechat sa "zomliet" nemocnicou, schopnost vypnut vtedy mozog ako sa len da a nechat to na pudy..lebo rodit sa ma pudovo, zena ma byt pri porode ako samica. Ved zvieracie samice pri porode nejacia od bolesti, lebo rodia pudovo, pocitovo.
@miriel vau tak tak pekne ste to napísali vau beriem si od vás príklad a to dýchanie si nacvicim s hlboká dýchať ďakujem vám veľmi pekne pomohlo mi to moc 🙂

@nesvadbovo toto je tiez velmi subjektivny nazor.Ja na obdobie po porode spominam ako na najkrajsie roky mojho zivota,kojila som obe deti do 2,5roka(krasne a pohodlne),deti mi v noci spali,vstavali sme okolo 9.00,skor az ked sa islo do MS,uzivala som si kazdy den na MD,az na caste choroby deti je to to najkrajsie obdobie,kazdy jeden porod je iny,kazde babo aj telo matky ine😉