icon

Zle vypočítaný termín pôrodu: čo robiť ďalej?

26. apr 2026

Ahojte. Čítala som tu už nejaké diskusie ale založím aj ja jednu, možno sa ozvú nejaké nové baby so svojími skúsenosťami a tak.

Bola som na morfologickom ultrazvuku ktorý sa robí v 2 trimestri.
V 1 trimestri som nebola lebo sa zistilo tehotenstvo presne na konci 1 trimestra čiže som to zmeškala. Moja doktorka sa mi na prvom vyšetrení snažila aj vypočítať termín pôrodu, menštruáciu nám veľmi nepravidelnú tak povedala som jej kedy cca bola posledná. Zrejme to nie je až také ľahké to dobre vypočítať keď je nepravidelný cyklus+ keď sa zistí tehotenstvo až tak neskoro.

No na tom morfologickom ultrazvuku doktorka komentovala úplne všetko čo robila a všetko bolo pozitívne v zmysle že dieťatko je úplne tip top zdravé, žiadne vady nevidela, prietoky super atď.. a zrazu sa v istom momente ako keby zasekla a pozerala na monitor a potom sa má opýtala že podľa čoho mi moja doktorka vlastne vypočítala termín lebo že teraz keď pozerá na veľkosť bábätka tak jej to vychádza že by sa malo narodiť o cca 12 dní neskôr. Že všetko je úplne super až na ten termín pôrodu ktorý jej absolútne nesedí a vzhľadom na túto skutočnosť musela do papierov napísať nejakú diagnózu, že nemohla to nechať len tak lebo ten termín nie je v poriadku. Ta diagnóza sa nazýva FGR, teda že plod narastie tak ako by mal na svoj gestačný vek.

Inak ja nemám absolútne žiadne problémy ani s tlakom ani s ničím, bábätko podľa výsledkov z nifty testov, Triple testov a morfologickeho ultrazvuk je úplne v poriadku.

Stalo sa vám že vám tiež zle vypočítali termín? Čo sa dialo ďalej? Zisťovali nejak aký by mal byť skutočný termín?

maryetta
26. apr 2026

Absolutne nič. Hned pri prvom synovi som mala rozdiel viac ako 2tyzdne (skoro3).
Dovtedy nepravidelna ms. Prvy termin ale podla ms. Hovorila som ale dr ze kedy som mala poslednu menstruaciu. Aj kedy som zachytila ovulaciu. Podla toho mu aj vysiel ten druhy termin ktory vysiel podla ultrazvuku v 12.tyzdni. A presne toho terminu sa cely cas drzal. Aj presne v ten den mi praskla plodova voda a na dalsi den sa narodil. Mal idealne miery 3200/50.

anonym_a4ae38
26. apr 2026

1. Ak mas velmi nepravidelnu ms, ano, len kuzelnik by Ti vedel vypocitat podla cyklu - ak mas nepravidelnu ms, ovulacia mohla byt uplne hockedy.

2. Ano, druhy cca spolahlivy vypocet terminu je na prvotrimestralnom screeningu - podla merani atd, su tam mensie odchylky ako pri "vacsich detoch". Takze ak si na nom nebola, je to tazko nejak presnejsie urcit.

3. Cca 12 dni odchylky mozu byt. Meranie v tehotenstve je priblizne. Napr vaha sa udava s moznou odchylkou +/- 500 g. A to je naozaj dost. Treba mysliet na to, ze vsetko je naozaj len priblizne, to dieta v bruchu aj dobrym usg jednoducho nepomerias ako v realite uz narodene velke dieta.

V Tvojom pripade nejde podla mna o "zle" vypocitany termin - jednoducho ho kvoli objektivnym skutocnostiam defacto nie je mozne presnejsie vypocitat. A mimo toho, porod fyziologicky moze nastat v rozmedzi 38-42tt, takze hovorim o mesiaci. Aj keby si mala "vypocitany presny den porodu", dieta sa Ti podla toho nenarodi.

Takze na Tvojom mieste neriesim, som uplne v pohode a jednoducho sledujes s prichadzajucim mesiacom mozne priznaky a porod zacne ked zacne.

PS: pri jednom z deti som mala odchylku v raste, aj riziko spomaleneho rastu. Posledny mesiac malo kazdy tyzden na merani 2500g, bolo podozrenie ze nerastie. Narodilo sa uplne normalne 3kg dieta. Takze nezabudaj, tie merania su proste priblizne.

veselo_neveselo
26. apr 2026

A FGR ti diagnostikovala z jedneho merania? Alebo len ako suspektnu diag?
Lebo to je treba sledovat, ako dieta rastie aj v case, a nie len v jednom bode.
A ty si nemala menzes 3 mesiace a az potom si sla k dr? Klobuk dole, odvazna zena si.

Zatial podla mna neries, uvidis casom, ako sa bude babatko vyvijat, ak bude vsetko ok a bude stale pozadu tych 12 dni, tak to bude ta odchylka od vzniku 🙂
Ak sa inak citis fajn, tak 🤞 ze vsetko bude fajn az do konca.

autor
27. apr 2026

Skôr ako suspektnu diagnózu. Proste na konci ultrazvuku sa vyjadrila že keďže je vsetko v absolútnom poriadku ale dátum pôrodu nesedí tak nemá inú možnosť len zakončiť to touto diagnózou. Proste musela tam niečo napísať, nemohla to nechať len tak že jej to vyšlo úplne inak ako mojej doktorke. Bude to asi treba odsledovať.

A áno menzes som nemala 3 mesiace lebo ja som to takto mala úplne bežne, niekedy aj dlhšie som nemala. To nebola odvaha že som išla k doktorke tak neskoro. Ja som netušila že som tehotná. Nemala som ani príznaky a vynechaná menštruácia bola pre mňa úplne normálna. Žiadny lekár mi s tým nikdy nepomohol. Proste to tak mám.