Ako porodiť bez traumy s ochotným personálom
tie ktore z vas nemali idealny porod, ako ste sa s tym vysporiadali vo svojom vnutri? ja som rodila dva krat, prvy krat sa to zacala normlane, ale pre nepostupujuci porod, a slabnuce ozvy dietata bol nakoniec cisarak. druhe dieta bolo hned cisarakom. ale to spravanie a veci okolo. ako pri dobytku. uz som uvazovala o tretom dietati. museli sme to z roznych dovodov odlozit, ale teraz mi srdce zase pisti, velmi by som chcela, ale ked si spomeniem na svoje pobyty v porodnici, tak mi je z toho zle. arogancia doktorov otrasne, najvyssi na oddeleni sa choval doslova ako boh, arogantny, vysetrenia mnohokrat totalne nedostojne, buzeracia, vysetrenie zdola kedy vam medzi nohami stoji cca 15 ludi. no katastrofa. co sa tyka deti ani nehovorim. non stop vyrusovanie pri kojeni plus jacanie sestriciek...
neviem tie spomienky vymazat z hlavy.
@jarunka111 neuvazovala. antolsku ma najblizsie a je dobre pristrojovo vybavena. a nemyslim ze by to bolo inde ovela lepsie. pri druhom porode som sa uz na niektore veci aj ozvala, ale aj tak mam z toho tramu. ved idem rodit. nie som chora ani nesvojpravna. je chyba ze porodnice su sucastou nemocnic, potom sa tam rodicka berie ako pacient. a doktori robia co chcu a kazda zmena by ich zabila...
@xlucia chápem dôvody, prečo je výhodné byť v blízkosti dobre vybavenej nemocnice. Človek sa musí obrniť riadnou dávkou trpezlivosti a veľakrát si zahryznúť do jazyka 😠 Ak sa ozve, už je zle 😖 Ja som to neriešila, viac ma trápilo zdravie môjho dieťaťa a to ma zamestnalo poriadne, aj keď sme si v nemocnici pobudli pekne dlho. Cesta k dôstojnosti, je nielen v zdravotníctve, dlhá a ťažká, aj keď niekedy by ani nebolo toho treba veľa. Tak snáď pri treťom bábätku to bude lepšie 😉
@jarunka111 no mna tiez potrapil hlavne mladsi, nevedeli zistit co mu vlastne je. ale aj som som mala problemy, skolabovala som, ochorela, potrebolavala osm atb. anemal mi ich kto dat, ze oni nemaju!!! vraj ci nemam doma, ze by mi niekto z domu priniesol!! aj sirup na kasel a pod. no ja som asi fakt divna, ale bezne len tak pre istotou atb. doma nedrzim... ostatne perlicky ani nehovorim. bolo by toho na knihu
@xlucia nóó to si mala teda zaujímavé, ako to, že nemáš doma lekáreň 😀 robím si srandu 😉 Že si človek má nosiť toaletný papier a príbor sa už ani nečudujem, ale atb? Tie, ktoré sa majú (väčšinou) ordinovať na základe zistenej citlivosti? No to sme dopadli 😒 A vyliečila si sa sama 😲 alebo predsa museli oni niečo podniknúť, aby ti dali riadnu liečbu? Tých perličiek by veru bolo...
@jarunka111 nevyliecila som sa sama. mala som zapal. ja som tam potom fakt spravila bordel. chceli ma liecit kloktanim slanej vody. nakoniec som ich dostala, sestricky na mna velmi skaredo pozerali. a ine, napr. som dostala kolaps a na posteli mi robili ekg. ja hola, drglovala ma zimnica a nado mnou sa hadali dve sestricky a dr. lebo to nevedeli spustit!!! alebo mi nedali dole lepiace pasky po spinale, tak som si to z chrbta davala v sprche doma sama vykrutena ako paragraf. alebo na mna sestricka naziapala nech okamzite idem z wecka na izbu, lebo ide doktorka. hovorim je o minutu, lebo som na velkej.... tak jacala ze nie o minutu ale hned. no cosa mam pos....t na izbe? no proste otrasne
@xlucia otrasné 😠 je slabé slovo!! Občas sa hanbím, že som tiež zdravotník, keď počujem takéto veci. ja som si sama vyťahovala ihlu zo žily, dotiekla mi infúzia, sestrička nikde, ja som musela na wecko, tak som sa obslúžila. Som čakala, čo mi povedia, ale nič nebolo (možno si nedovolili), by som im to tiež vysvetlila po mojom 😀
@jarunka111 hej otrasne. no ved ked si zdravotnik, tak ti nemali ani co povedat, ovladas to. a inak keby sa na to sestra ozvala, vyhorela by ona, ze nebola dlho k dispozicii
@xlucia ja som mala taky strach a nechut z bratislavskych nemocnic, ze som sa svoje dieta vybrala porodit do Banskej Stiavnice z Bratislavy a toto rozhodnutie bolo najlepsie a najdolezitejsie v mojom zivote. Ja nie som ochotna znasat take spravanie, ako popisujes vyssie. Niekedy je lepsie trosku obetovat komfort doma a ist rodit inde, ci uz inde na SK, alebo do Hainburgu, pripadne do Brna. Moznostou bude mozno aj Koch, zevraj sa ma otvorit uz v lete, takze tam si iste nedovolia take spravanie, minimalne tym ze sa za to bude platit.
Drzim palce, mne je normalne zle ked pocuvam take skusenosti ako mas aj ty, je mi nenormalne luto mamiciek a neexistuju ziadne ospravedlnenia za taketo spravanie sa zdr. personalu.
@raffaella ja si neviem prestavit ist rodit daleko, vzhladom na to, ze nemame auto a uz dve deti mam. aj vybavovanie rodneho listu je v takychto pripadoch zdlhave a mm so mnou urcite nemoze ist. no zvladnut toto sama tak daleko je nemozne.
u mna je treti cisarsky isty, ak by babo bolo, takze myslim ze ani koch nepripada do uvahy ☹
@xlucia ty si matka a ked sa ti nieco nepaci,tak mas usta.mas pravo si ich otvorit a vyjadrit nesuhlas.mozes si vypracvat porodny plan a poziadat lekarov a sestry aby sa ho drzali(nedrzia sa toho len vtedy,ked sa nieco skomplikuje a treba rychlo konat).mozes si lekara zazmluvnit a aj pa a s nimi uz riesis porod.ked na teba skrici sestra,skricis aj ty na nu 😀 ,ona je tam koli tebe a nie ty koli nej.uz si skusena maminka a vies co mas ocakavat.ked ta ma lekar vysetrit,tak povies,ze len on,ze si nezelas aby ti tam hladelo 15hlav.on ti nasilu pred nimi tvoje nohy nemoze predsa rozkrocit 😀 .vsetko je to o postoji maminky.ako matka mas straaaasne vela prav,kludne si ich uplatni 🙂 ja osobne som nemala problem s tym co okolo mna robili,kto sa mi kde hladel,ale ked sa mi nieco nepacilo,tak som to dala najavo.bolo mi uplne jedno co si kto o mne mysli 😀 netreba sa bat si usta otvorit.ale samozrejme nie je dobre poucat lekarov co a ako maju robit 😅 ale co sa ich spravania tyka,tak tam je viac nez vhodne ich usmernit a dat im najavo kto je tam pre koho 😉
@xlucia - kedze nemas moznost ist do inej porodnice, nezvazovala si napr. dulu pri porode? Keby sla s Tebou dula, ktorej by si plne doverovala, personal by si k Tebe urcite tolko nedovoloval a tiez by ona za Teba vsetko potrebne mohla s personalom riesit a odbremenila by Ta. Je to naozaj hrozne, to co opisujes. Naozaj nemam slov na to nase zdravotnictvo (jasne, ze nie vsetko a vsade je zle, ale niekedy mam pocit takej bezmocnosti a bezradnosti, co sa tohto tyka, tiez sme si svoje uzili, ale nie v porodnici alebo novorodeneckom, ale pri hospitalizacii na detskom oddeleni v MT). Drzim paste, aby tretie babatko prislo na svet v prijemnom prostredi 😉
ahojte, ja som rodila v marci na Antolskej, bol to moj prvy porod.
Mala som zazmluvneneho doktora Havaldu a porod som mala perfektny, nikto si nedovolil spravat sa ku mne nejako zle, mala som aj manzela pri porode, tak aj sestricky boli mile.
Co sa tyka odd. sestonedelia to uz bolo horsie, je pravda ze v kuse chodili na izbu sestricky a vizity a vyrusovali a v noci sa sestricky smialy aj o polnoci a bolo im jedno, ze su mamicky unavene a chcu si aspon trochu oddychnut.
Zevraj lepsie je to, ked si zaplatis nadstandardnu izbu, ja som aj chcela ale nebola volna.
Co sa tyka sanatoria Koch, je to zbytocne drahe a aj tak chodia rodit na Antolsku.
Preto odporucam zaplatit si doktora, zobrat manzela k porodu a potom mozno ten nadstandard.
@xlucia ja som tiez zazila nieco podobne, tiez v BA ale v inej nemocnici, kde po 3 dnoch v bolestiach a 39 stup.teplotach ma vyslobodili cisarakom, ak to mozem tak napisat..stale mi len brali krv a napchavali antib.a nic neriesili a to nevravim, ze malemu, ked bol este v brusku, prestalo 2 krat bit srdiecko, tak mi museli podavat kyslik...hroza..a teraz druhe babatko kvoli tomu nechcem..obdivujem ta, ze uz mas 2 deticky..vravim, ze nechcem druhe, ale ak to na mna pride, materinsky pud, urcite to budem musiet riesit u psychologa..lebo po tych 3 dnoch som na cakacke pocula vsetky porody, ktore skoncili stastne a aj nestastne a odvtedy to mam tak zafixovane v hlave, ze tehotenstvo je velmi nebezpecne aj pre matku aj pre babatko..ja aj ked mam menzes a v noci ma boli brucho, tak sa mi sniva, ze rodim, vzdy sa prebudim cela spotena ☹ ...ale co sa tyka sestriciek boli velmi zlate, este na novoroden.nas chodili pozerat..co sa tyka dr.tak mozno 2 by som vedela vymenovat, ostatni ako na beziacom pase, mozno v mensom meste je ten pristup dr.k pacientom ludskejsi..
@bobocka vies, ked si po spinale, si cela vyzlecena a musis lezat, drgluje ta zimnica a prosis sestricku aby ta prikryla a ona ti povie ze ved je teplo a odide, moc si nepomozes. sama sa na nohach nezakryjes. alebo ti prinesu dieta, v jednej ruke infuzka, v druhej detto a mas kojit... . veci si vybavis az ked sa tak o dva tri dni zacnes hybat, ak budes vladat...
tych 15 hlav tam bolo ked tam bol borovsky a bolo to otrasne, choval sa ako gestapo
@katrinka8 dula mi je nanic, kedze som uz dva cisarske mala, pri tretom tehu je cisarak naisto, tam ju nepustia
@katka888 pri druhom porode som lekara zazmluvneneho mala, bolo mi to na dve veci... zial
@blavacka ano vyrusovanie bolo nonstop, casto mi deti grcali, lebo boli vyrusene pri kojeni, o smiechu ani nehovorim. manzel na salu pri cisaraku nepustia. izba nadstandard nebola volna..
@mata222 ja to mam tiez v hlavne asi nastalo. ☹
pritom by stacilo len slusnejsie sa spravat. ja ked som rodila starsieho este na sale a poslala som prec zahranicnych studentov, tak sa divili ze preco mi vadia. ja vysilena cely den v krontrakciach, a oni sa mi rehocu medzi nohami. isli veru prec...
@xlucia ...ale toto si nesmie žiaden personál dovoliť k nikomu!!!!!!!!!!! Nielen ku "kolegom" ☹ Som asi idealista/naivka, keď si myslím, že nerob druhému to, čo nechceš, aby on robil tebe?
@xlucia no tak holt by som jej povedala,ze mne zima je a nech laskavo nie je lamra leniva a niecim ma prikryje.ak by tak nespravila,tak by som sa na nu stazovala.neviem ako to bolo v tvojej nemocnici,ale tu u nas davaju robit dotaznik maminkam v den ked ich pustaju domov a tam su otazky k detskym sestram a k zenskym.no tam sme sa fajne vyvrsili s maminkou co sme spolu na izbe boli 😀 😀 😀 a ked by mi doniesli dieta na kojenie a bola by som napichana infuzkami,tak holt nedovolim sestre odist dokym nedokojim a urcite by som ju ziadala o pomoc.treba si uvedomit,ze oni su tam koli nam a ak si matky nezacnu otvarat usta a nezacnu si ziadat to co im ma byt automaticky ponukane,tak sa ta nemocnicna starostlivost nezmeni.najlepsie je sa stazovat,ze je to take ci hentake a potom nespravit nic ,aby sa to zmenilo.musim sa priznat,ze ako prvorodicka som sice nebola uplne ticho a sem tam som si povedala svoje,no mohla som kludne aj viac.ta maminka co bola so mnou na izbe mala 4 dietatko a ta si veru po hlave skakat nedala 😀 teraz som skusenejsia a viem co a ako a pri druhom porode uz budem odvaznejsia. 😉
@xlucia - aha, to mi nenapadlo... Ale zase (to neviem, to len tak "nahlas" premyslam) nepomohla by Ti ani na obdobie pred samotnym cisarskym? Proste od momentu, kedy Ti odtecie voda alebo sa spustia kontrakcie, kym Ta nezoberu na salu... Ci to funguje tak, ze ked sa tieto veci stanu, rovno Ta beru na salu? Sorry, ze sa pytam asi kravinu, ale ja som rodila normalne, takze neviem si celkom predstavit, ako prebieha cisarsky...
@katrinka8 no neuvazujes dobre, pretoze ak mas planovany cisarsky nastupujes najneskor v ukonceny 40 tyzden do nemocnice, vacsinou vsak skor, a to automaticky na rizikove odd. a rozhodne sa necaka na kontrakcie, ved tomu sa chcu vyhnut, aby nerupla maternica. vacsinou rodis tak tyzden pred terminom aby bola istota. cize mozes cakat jeden den aj dva tyzdne, podla toho ktory cisasky v poradi mas, a ake velke je dieta.
@bobocka ani ja som si po hlave nenechala skakat, ale poviem ti ked lezis na posteli naha, tecie z teba krv, a nemozes sa hybat, ani zvihnut hlavu, lebo este uciknuje spinal, tak sa ti velmi tazko hada. ja som po oboch porodoch trvala hned ako sa dalo, aby som si obliekla za pomoci sestricky aspon obycajne tielko, to si mala pocit tych komentarov, ci sa hanbim, ochota pomoct ziadna, tak som sa stazovala... stalo ich pri posteli 5, ja hola a dokazovali mi ze je zbytocne obliekat sa... nezazila si, nepochopis... nakoniec som si vo vela veciach vybojovala svoje, ale celkovo je to dobytcak...
@xlucia nezazila som,no neznamena,ze nechapem ,ze to nebolo med lizat.ale silne pochybujem,ze keby sa to teraz zopakovalo,ze by si ich nechala 5 sa na teba divat a nechat ta bez pomoci.podla mna by ta to tak vytocilo,ze by si po nich fajne zrukla- a pravom! 😉 osobne si myslim,ze cim je rodicka skusenejsia,tym viac chape svoje prava a dozaduje sa ich.pises,ze zvazujes tretie mimi,no skusenosti z nemocnice ta odradzaju.ja osobne si myslim,ze kludne to tretie mimi planujte-lebo ty si si uz fajnym peklom presla a som si ista,ze ako tretorodicka tam s nimi uz fajny poriadok narobis 😀
@xlucia Ahoj, ja som rodila tiez na Antolskej, nemala som zazmluvneneho lekara, mala som zle postupujuci porod ze do poslednej chvile hrozil cisarak, no s pristupom personalu na porodnici som bola uplne spokojna - az na jednu otrasnu sestrisku, ktora mala na nas furt nejake blbe poznamky, ale snazili sme si to pustit druhym uchom von... potom prisla druha sestricka sa za nu ospravedlnit... na sestonedeli boli sestricky by som povedala ze nie extra prijemne, ale svoju pracu urobili. Novorodenecke sestry mi vobec neboli sympaticke az na jednu vynimku, ktora mi pomahala s kojenim, inak by som o kojenie prisla, pretoze ostatnych som nemala odvahu poprosit o pomoc, este dobre ze ta jedna ochotna akurat prisla do nocnej sluzby. Ano neustale vyrusovanie aj mne vadilo, milionpatsto vizit denne, potom vselijake vysetrenia, este hento a hento, neustale babatka budili, lebo treba zaockovat, kupat... ano nie je to idealne, ale na druhej strane z pozicie zdravotnika chapem aj to, ze aj oni maju denny harmonogram, a ked maju 30 babatiek na oddeleni, tak nemozu sa vsetkym prisposobovat a so vsetkym pockat kym sa dane dieta zobudi, tak sa jednoducho neda pracovat... proste ja som vacsinu tychto neprijemnosti brala s porozumenim, ja sama som tiez budila svojich pacientov niekedy uz o 4.00 s teplomerom 😠 aj ked mi to bolo proti srsti, ale ked som bola sama a o 7.00 som musela odovzdat hotove oddelenie tak som inak nemala sancu vsetko stihnut... no hruza ja uplne chapem ze pacientom to vadi ale nemala som na vyber 😠 Takze ja som s podobnym pristupom proste ratala vopred... ☹
Horsie sa mi spracovaval samotny porod, pretoze bol komplikovany a dost rizikovy, ale aj keby nebol si myslim ze je to zazitok na cely zivot a zo zaciatku nie uplne v dobrom... ale ak sa s tym clovek dokaze vyrovnat, tak po case zostanu len tie prijemnejsie pocity, aj ked sa na bolest uplne nezabudne. Mne velmi pomahalo, ze manzel bol so mnou, takze vedel o vsetkom co sa udialo, potom doma sme sa o porode strasne vela rozpravali, prvy mesiac asi kazdy vecer, ked sme si isli lahnut... tak som sa dobre vyrozpravala, kedy co som myslela, ake som mala pocity, co mi vadilo, preco sa bojim dalsieho porodu atd. ja mam velmi chapaveho muza takze sa to dalo a nakoniec sa to napatie vo mne uvolnilo.
Pred mesiacom som mala mimomaternicove tehotenstvo, tak potom v suvislosti s operaciu a stratou babatka tak isto... mne najviac pomaha, ked sa mozem vyrozpravat a niekto ma laskavo pocuva. Tak sa uz psychicky pripravujem na dalsieho drobca. 😉
@xlucia - aha, dik za info - ja som si myslela, ze je to inak preto, lebo so mnou bola jedna baba na izbe, mala uz 2. den kontrakcie a vravela, ze ma ist rodit cisarskym, ze jej to povedal jej gynekolog a mala to mat aj v tehu knizke napisane, lebo ona bola mala a mala mat velke babo. No a ona prisla s kontrakciami do porodnice v sobotu poobede. V pondelok rano sme boli spolu na sale, mna neskor prelozili na inu salu a tam mi povedala sestricka, ked som sa pytala, ci uz ta moja "kolegyna" porodila, ze este nie. A ja ze, ci nejde cisarskym a ona, ze nie, ze ved nie je dovod, ze ide rodit normalne. Ale ona je vraj stale v tom, ze cisarskym... Tak preto som nevedela, ako presne to funguje.... Ale uz viem vdaka Tebe 😉
Ale ako radia baby, ja byt Tebou, asi by som si vybrala inu porodnicu - ved v Blave to vari nie je take zlozite ako napr. u nas, ja by som musela ist asi z MT do ZA - to je tu najblizsie asi...

@xlucia absolútne s tebou súhlasím, mnohé z toho, čo si popísala, mám za sebou aj ja 😒 Ma napadlo, či si neuvažovala nad zmenou nemocnice, aj keď ani to nie je záruka, že inde bude lepšie. Ale i napriek svojim skúsenostiam, prvým nie najlepším, som nakoniec skončila v inej nemocnici a bolo to iné, v niečom lepšie, ale..... zázraky človek nečaká, ale praobyčajná ľudskosť je kde?