icon

Aký je váš názor na Jozefa Záhumenského?

20. máj 2026

Ahojte, aký máte názor na Jozefa Záhumenského? Máte z neho dojem, že to je naozaj odborník alebo sú jeho názory až také na hrane ? Napríklad jeho tvrdenia, že sa pri otváraní krčka neodporúča kľudový režim ? Ja sa tak zamýšľam nad tým, že či to nie je nejaký hazard so zdravím, ak žena na základe takýchto rád nedodržiava kľudový režim, alebo naopak je to už prežitok minulosti a naozaj by sa ženy mali hýbať 🤔.

anonym_86ec5a
20. máj 2026

Na zaklade vlastnej (neporodnej) skusenosti na jeho oddeleni spred rokov velmi zly, pomohli mi realne az v inej nemocnici. Rodit som potom o par rokov v Ruzinove ani len neuvazovala…

jankajanka13
20. máj 2026

@anonym_autor 📌

elzu
20. máj 2026

@anonym_autor konkretne ke klidu na luzku- ne, neni to hazard, studie dokazuji, ze klid na luzku nema vliv na prodloužení těhotenstvi pri hrozicim predcasnem porodu, naopak zvysuje riziko komplikací u matek- napr.trombozy. V našich nemeckych Leitlinich uz taky klid na luzku není doporučován.
Presto se ale v praxi doporucuje „klidovy rezim“ - napr..nezvedat tezke veci, neskakat, nejezdit na kole, vyhnout se stresu jako takovemu.

dixitka
20. máj 2026

Je to odborník a všetko má podložené štúdiami. Čo povie, má hlavu aj pätu. Ak raz štúdie ukazujú, že kľud na lôžku graviditu nepredĺži, ale naopak zvyšuje riziká iných komplikácií, tak je hazard zo zdravím práveže to, keď mnoho lekárov ten kľudový režim ďalej odporúča len tak “zo zvyku”.

autor
20. máj 2026
@dixitka

Je to odborník a všetko má podložené štúdiami. Čo povie, má hlavu aj pätu. Ak raz štúdie ukazujú, že kľud na lôžku graviditu nepredĺži, ale naopak zvyšuje riziká iných komplikácií, tak je hazard zo zdravím práveže to, keď mnoho lekárov ten kľudový režim ďalej odporúča len tak “zo zvyku”.

@anonym_86ec5a to ma mrzí …
@elzu napríklad ale ja sama na sebe cítim, keď prejdem napríklad na 3 poschodie, že mi z toho tvrdne brucho, neviem si reálne predstaviť, že by som chodila napríklad behať, a že by to malo mať pre mňa nejaké benefity a neohrozilo to tehotenstvo.. čiže je reálne možné, že stres ma horší vplyv na tehotenstvo, ako napríklad samotná fyzická aktivita ? (Povedzme, že by bola žena čašníčka a bola na nohách 12h, a stres zo zákazníkov a z naháňania sa ma na ňu horší vplyv ako samotné státie a chodenie?) lebo potom vlastne uvažujem nad tým, či má vôbec riziková PN teda zmysel, keď vlastne nie je nutný kľudový režim a žena môže fungovať “normálne”

@dixitka ale potom je pre mňa take zvláštne, že ak naozaj medicína potvrdzuje, že kľudový režim škodí, napriek tomu gynekológovia (možno tak aj 98%) doporučuje pri rizikovom tehotenstve kľudový režim a aj tehotné majú len obmedzene vychádzky, potom nie je nevýhodne aj pre sociálnu poisťovňu, všetky tie ženy čo sú PN a vlastne by možno ani byť nemuseli ? Potom ako má žena vedieť, čo môže a nemôže, keď lekár vlastne tvrdí zastarané veci ?

elzu
20. máj 2026
@anonym_autor

@elzu napríklad ale ja sama na sebe cítim, keď prejdem napríklad na 3 poschodie, že mi z toho tvrdne brucho, neviem si reálne predstaviť, že by som chodila napríklad behať, a že by to malo mať pre mňa nejaké benefity a neohrozilo to tehotenstvo.. čiže je reálne možné, že stres ma horší vplyv na tehotenstvo, ako napríklad samotná fyzická aktivita ? (Povedzme, že by bola žena čašníčka a bola na nohách 12h, a stres zo zákazníkov a z naháňania sa ma na ňu horší vplyv ako samotné státie a chodenie?) lebo potom vlastne uvažujem nad tým, či má vôbec riziková PN teda zmysel, keď vlastne nie je nutný kľudový režim a žena môže fungovať “normálne”

@dixitka ale potom je pre mňa take zvláštne, že ak naozaj medicína potvrdzuje, že kľudový režim škodí, napriek tomu gynekológovia (možno tak aj 98%) doporučuje pri rizikovom tehotenstve kľudový režim a aj tehotné majú len obmedzene vychádzky, potom nie je nevýhodne aj pre sociálnu poisťovňu, všetky tie ženy čo sú PN a vlastne by možno ani byť nemuseli ? Potom ako má žena vedieť, čo môže a nemôže, keď lekár vlastne tvrdí zastarané veci ?

@anonym_autor je to komplexní tema, ktere se neda bagatelizovat a paušalizovat na kazdou tehotnou- zalezi totiz na vice rizikovych faktorech- napr.zda li tehotna uz za sebou ma predcasny porod nebo ne, jak dlouhy je cipek, jestli ma ceklaz, jestli nosi pesar, jestli mela kontrakce…
Nepletme ale klid na luzku a klidovy rezim- donedavna se zeny s hrozícim předčasným porodem hospitalizovali, dalo se jim magnezko a musely curat na misu, protože nesmely ani na zachod- tohle už je vyvraceno. Tim se tehu neprodlouzi, zeny rodi ve stejnych tydnech.
Ale ze ma zena s hrozicim potratem byt vklidu svuj smysl ma- zadne nocni, extremni teploty, tezke vahy, dlouhe stání, naopak i sedave zamestnani s nemožnosti zmenit polohu, stres, infekční prostredi, extremni sporty. Je třeba pochopit rozdil mezi nedelej nic a delej veci s citem.
Spousta PN smysl nema. Spousta naopak ma.

anonym_5f9aa6
20. máj 2026

@anonym_autor možno tak 16 rokov späť som žila v zahraničí a mala som zistený predkancerózny dlaždicový epitel krčka maternice. Googlila som googlila a náhodou som na neho natrafila v online poradni najmama.sk. Napísala som mu celú genézu, v latinčine, angličtine. Myslela som, že ten podrobný, dlhý opis ani nebude čítať. Odpìsal a ešte ma aj pochválil. Konzultovala som s ním na diaľku konizáciu krčka 1x aj druhý x kedy mi otvárali cervikálny kanál. Robili mi ju na gynekologickom kresle bez narkózy, a normálne som šla potom do práce. Žiadny problém. Za mňa vysoký profesionál a odborník. Po ceste okolo som sa mu bola osobne poďakovať , že ja som tá z webovej poradne. Bol veľmi prekvapený a vážil si to. Mne to v tom čase neskutočne pomohlo. Dnes keď ho niekde registrujem teším sa z toho, aký je šikovný 👍👍👍

alickapusinka
20. máj 2026

Ja mám zlu skusenosť podieľal sa na posudku znaleckom moje dcéry kde napísal proti nám dal lekárovi za pravdu a súd určil že mi sme v práve a lekár pochybil.

chillibubble
20. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor a z akych jeho tvrdeni alebo clanku vychadzas? on tvrdi ze rizikove tehotenstvo je blbost alebo ze je blbost "lezat s vylozenymi nohami"?

anonym_911540
20. máj 2026
@anonym_5f9aa6

@anonym_autor možno tak 16 rokov späť som žila v zahraničí a mala som zistený predkancerózny dlaždicový epitel krčka maternice. Googlila som googlila a náhodou som na neho natrafila v online poradni najmama.sk. Napísala som mu celú genézu, v latinčine, angličtine. Myslela som, že ten podrobný, dlhý opis ani nebude čítať. Odpìsal a ešte ma aj pochválil. Konzultovala som s ním na diaľku konizáciu krčka 1x aj druhý x kedy mi otvárali cervikálny kanál. Robili mi ju na gynekologickom kresle bez narkózy, a normálne som šla potom do práce. Žiadny problém. Za mňa vysoký profesionál a odborník. Po ceste okolo som sa mu bola osobne poďakovať , že ja som tá z webovej poradne. Bol veľmi prekvapený a vážil si to. Mne to v tom čase neskutočne pomohlo. Dnes keď ho niekde registrujem teším sa z toho, aký je šikovný 👍👍👍

@anonym_5f9aa6 mne teraz velmi pomohol v rozhodovani, na dialku. Mam za sebou 4 tehotenstva, v 2 poslednych som mala vysoky tlak, ku koncu, nastastie, deti sa narodili zdrave a narodene v 39 a v 38 tyzdni. Tentokrat som hned musela menit liecbu na Dopegyt, to som.si sama vydupala navstevu u kardiologa, no a moj gynekolog, lazo plazo, ze ved Aspirin netrrba, podla neho to nema nejaky velky zmysel. Keby som vedela, tak aspon to stvrte tehotenstvo mohlo byt bez komplikacii. Mne odpisal, ze mne ani test na preeklampsiu robit netreba a od 13 tt. najneskor si mam nasadit Aspirin 150 mg a nespekulovat. Ked som potom bola u odbornicky u nas na morfo sono, tak sa cudovala, ze moj gyn.ma k tomu taky vlazny postoj a aj podla nej to ma obrovsky vyznam a dobre, ze som si to zistovala a nasadila sama. Mam dojem, ze aj Dopegyt mi lepsie v kombinacii s Aspirinom, zabera. Len dufam, ze to vydrzi do toho 38.tyzdna aspon. Ale osobnu skusenost s nim nemam, kedze zijem v BB. Ale ponukal mi, ze mozem za nim prist na konzultaciu. Dost malo je takych ochotnych. A hlavne, niektori uz si asi pomyslia, ze no ved ma 4 deti, tak co...mam niekedy ten dojem 😔.