Je možné zaplatiť za cisársky rez bez indikácie?
Som v 6. Mesiaci uz teraz viem, ze nechcem rodit prirodzene, ale cisarskym, nechcem ani kojit. Zdravitnu indikaciu na sekciu nemam ziadnu...Hladam porodnicu, ktora to bude akceptovat ak si aj zaplatim. Poradte vase skusenosti. Dakujem
@beronsche Som zdravá žena a mala som normálny priebeh tehotenstva a napriek tomu moje dieťa takmer pri pôrode zomrelo. Pri druhom som už do toho rizika nebola ochotná ísť. Veľa žien si zjavne myslí, že keď niekto nechce rodiť vaginálne, tak je to automaticky preto, že sa bojí bolesti. Ale to tak nemusí byť. Vôbec by som nemala problém prežiť všetku tú bolesť pri kontrakciách, keby mi niekto na 100 % zaručil, že dieťa sa narodí živé a zdravé. To sa však zaručiť nedá. Ja osobne som ešte nepočula ani nečítala o prípade, kde by sa pri plánovanej sekcii niečo tak pokazilo, že by dieťa zostalo postihnuté alebo zomrelo. Nevravím, že sa to nikdy nestalo, ale percento bude asi podstatne nižšie než pri vaginálnych pôrodoch.
A ak to mám porovnať, po sekcii som sa zotavila neporovnateľne rýchlejšie. Na tretí deň som ani nepotrebovala lieky od bolesti a normálne som fungovala. Po 2 týždňoch som už ani nevedela, že nejaká sekcia bola, lebo ma absolútne nič nebolelo. Z bolestí po prvom pôrode som sa dostávala takmer rok.
@preconacoako nie je pre mňa vhodné posudzovat tvoj pôrodu. Mrzí ma však, co si musela prežiť..
Áno, so sekciou skúsenosť nemám. Mám len skúsenosť s respektujucim pôrodom - úplne bez medikamentov, podľa potrieb môjho tela, s doprovodom pôrodnej asistentky, ktorá naozaj asistovala a dohliadala, neriadila, v príjemnom prostredí, s manželom ako doprovod - 2x.
Ako prvorodička (celý život som stihla, žiadna "veľká žena" , u ktorej by to možno laik čakal) som porodila dieťa s váhou 4200g, bez poranení. Bez nástrihu. Fyzicky som bola v poriadku takmer okamžite, vrátane normálneho sedenia a to pri oboch deťoch.
To len na ilustráciu, že aj takto sa to dá..
@vevesh prečo máš taký nepríjemný ton?
Obhajujem niekde praktiky v slovenských pôrodniciach?
Viem si to veľmi dobre predstaviť, ako vyzerá rešpektujúci pôrod, kde sa rešpektujú požiadavky ženy.
Sama som taký v zahraničí zažila. A dokonca úplne bez liekov, nemala som o nej záujem. Takže žiadna povinná výbava, ale možnosť.
Jediné, čo som tu chcela povedať (v predchádzajúcich príspevkoch) je to, že ženy veľmi často nemajú predstavu o rizikách sekcie.
A ešte častejšie hovoria o príšerných vaginálnych pôrodoch ako protiklade k dobrej sekcii, hoci pravda je často tá, že išlo o vysoko riadený, vaginálny pôrod, plný nevhodného prístupu a rutinných zásahov, čo z toho často robí traumatizujucu skúsenosť.
Taky pôrod je tak ďaleko od normálneho prirodzeneho porodu ako sekcia a je mi úprimne luto, že to ženy stále, hoci už v menšej miere, zažívajú.
@beronsche pozri, mam 4 deti a co sa tyka porodu som si vyskusala asi vsetko - aj cs, aj kp, aj vnutorne otacanie baba, aj prirodzeny porod, aj vakuumextraktor, aj epi, aj bez epi, rupturu a vnutorne zasivanie. Vsetko ma co do seba, ale co si najviac cenim, ze som ja rozhodovala, co ano a co nie. A ver ci never, sekcia bola ovela prijemnejsia ako mala ruptura a vnutorne sitie- tam som si nevedela cez pol roka sadnut. Na slovensku tuto moznost rozhodvania nemas- dokonca ani prirodzeny porod nie je jednoduche mat, pretoze sa nejde podla rodiciek, ale na vaginalny porod a rutine zasahy...a vysledky je vidno. Nech si kazda matka rozhodne, ako chce priviest svoje dieta na svet, pretoze ona znasa bolest, problemy a vsetky neziaduce ucinky az po smrt-svoju ci svojho dietata a nie, lekar jej nema co do toho kecat, ma ju sprevadzat a pri problemoch informovat a rozhodnutie nechat na rodicku.
@beronsche pozri, mam 4 deti a co sa tyka porodu som si vyskusala asi vsetko - aj cs, aj kp, aj vnutorne otacanie baba, aj prirodzeny porod, aj vakuumextraktor, aj epi, aj bez epi, rupturu a vnutorne zasivanie. Vsetko ma co do seba, ale co si najviac cenim, ze som ja rozhodovala, co ano a co nie. A ver ci never, sekcia bola ovela prijemnejsia ako mala ruptura a vnutorne sitie- tam som si nevedela cez pol roka sadnut. Na slovensku tuto moznost rozhodvania nemas- dokonca ani prirodzeny porod nie je jednoduche mat, pretoze sa nejde podla rodiciek, ale na vaginalny porod a rutine zasahy...a vysledky je vidno. Nech si kazda matka rozhodne, ako chce priviest svoje dieta na svet, pretoze ona znasa bolest, problemy a vsetky neziaduce ucinky az po smrt-svoju ci svojho dietata a nie, lekar jej nema co do toho kecat, ma ju sprevadzat a pri problemoch informovat a rozhodnutie nechat na rodicku.
@vevesh ja ti verím, osobná skúsenosť je neprenosna, nič neplatí celoplošné.
Neviem, prečo mi znova opisujes situáciu u nás, akoby som ju obhajovala. Práve naopak, často hovorievam, že slovenské pôrodníctvo je zastaralé a na rešpekt sa veľmi zabúda..
Avšak jedna vec, podľa mňa, nie je úplne správna - už som to aj predtým spomínala - porovnávať sekciu (stav kvôli zdravotnej indikácii ) a problémový pôrod (znova patologický stav).
Jedno aj druhé je následok problému, nie štandardná situácia.
A znova sa opakujem - súhlasím s tým, aby sa žena mohla slobodne rozhodnúť.
Ahoj. Bola som na tom podobne. Nechcela som rodit prirodzene, nechcela som kojit…
Kojila som 2,5roka (však aspoň skúsim) a rodila prirodzene🤣 takže uvidiš. Ale na cisarsky chceli indikaciu, napriklad od psychiatra.

@beronsche ano, je na poziadanie a statistika je aj napriek tomu taka ako na sk. Z tych 30% je okolo 4 % nudzovy cisarsky, zvysok na ziadost. Na slovensku nechavaju zenu vytrapit- psychicky a fyzicky, az to nedava a potom su nuteny urobit cisarsky, lebo by im tam umrela bud zena alebo dieta alebo oboje🙄🙄predstav si, ze pocas porodu sa mozes najest, napit, volne prechadzat (v relaxacnych miestnostiach,v parku ci zimnej zahrade v nemocnici so sprievodom) pocas prvej doby porodnej, ist do restauracie (ktora je v kazdej nemocnici)- ak ide o normalny prirodzeny porod. A lieky od bolesti sa tu davaju preventivne, lebo ked uz bolest zacne, nezaberaju a treba davat vacsie mnozstvo. Takze tabletka od bolesti je povinna vybava kazdej rodicky na prvych 24h, a to je jedno, ako rodila.
@vevesh prečo máš taký nepríjemný ton?
Obhajujem niekde praktiky v slovenských pôrodniciach?
Viem si to veľmi dobre predstaviť, ako vyzerá rešpektujúci pôrod, kde sa rešpektujú požiadavky ženy.
Sama som taký v zahraničí zažila. A dokonca úplne bez liekov, nemala som o nej záujem. Takže žiadna povinná výbava, ale možnosť.
Jediné, čo som tu chcela povedať (v predchádzajúcich príspevkoch) je to, že ženy veľmi často nemajú predstavu o rizikách sekcie.
A ešte častejšie hovoria o príšerných vaginálnych pôrodoch ako protiklade k dobrej sekcii, hoci pravda je často tá, že išlo o vysoko riadený, vaginálny pôrod, plný nevhodného prístupu a rutinných zásahov, čo z toho často robí traumatizujucu skúsenosť.
Taky pôrod je tak ďaleko od normálneho prirodzeneho porodu ako sekcia a je mi úprimne luto, že to ženy stále, hoci už v menšej miere, zažívajú.