icon

Ktorý lekár toleruje právo pacientky odmietnuť vyšetrenia?

nikiflinstone
18. jan 2013

Ahojte, hladam tolerantneho lekara, ktory ma nebude nutit do ultrazvukov, vaginalnych vysetreni ci testov, ktore ja nechcem - ako tripple, glukozne testy atd. Mate s nejakym takym gynekologom skusenosti? Dakujem vopred velmi pekne za vase rady! a V BRATISLAVSKOM KRAJI, prosim!
S laskou, Niki

nikiflinstone
autor
18. jan 2013

@hradnapani Dakujem za pochopenie. Pred par min som nasla sukromnu ambulanciu, kde nemaju problem s vysetrovanim zvonom a diskusiou s pacientkou, som stastna, ze sa tu najdu aj chapave zienky🙂
Dakujem este raz velmi pekne a prajem vsetko dobre🙂

kbeata
18. jan 2013

@nikiflinstone mozes odmietnut 😉 ,i ked dat si zobrat krv,alebo vypit sladku vodu,popripade dva ultrazvuky su na nieco dobre 😉
co by som odmietla ja zo svojej skusenosti,asi v 9.tyzdni mi gyn.robil aj cytologiu+ze mi vystavi mat.knizku,asi na treti den som potratila ☹

ewca
18. jan 2013

@nikiflinstone Urcite ta nechcel nikto urazit, je dobre ze si sa vyjadrila aj ty aby boli jasnejsie tvoje pohnutky... napr. mne lekar nerobil ultrazvuk na kazdej poradni, niekedy som dokonca odchadzala sklamana, ze som nevidela drobca... jedine s cim nesuhlasim co si povedala, je ten glukozovy test...tam vobec nejde o to, ci prijimas alebo neprijimas cukor v normalnom beznom zivote, vela metabolickych pochodov sa pocas tehu vplyvom hormonov zmeni, je to len kvoli tomu...ale ak chces ja chodim k dr. Greksovej do Procare, je to spravna zena, a myslim, ze sa s nou da hovorit o roznych veciach a urcite je taka, ze ti aj ochotne odpovie na otazky ktore mas, akurat v Procare je platena zdravotna starostlivost....

hradnapani
18. jan 2013

@nikiflinstone jasne, ze sa najdu a nie jedna, neboj 😉 Ale chapem ta, lebo aj ja sa pohravam s podobnymi myslienkami a mam na to svoje dovody. Tak fajn, ze si nasla 🙂 Vsetko dobre aj tebe!

nikiflinstone
autor
18. jan 2013

@kbeata jezis:(( myslis, ze kvoli tomu? to ma mrzi:(
Suhlasim, aj ked testy hiv a syfilis sa mi ozaj zdaju zbytocne 🙂 Viem, ze odmietnut mozem, ale uz pri druhom lekarovi, co po mne zacal zjapat, ze je to povinne a MUSIM vediet, ci moje dieta je debil (to bola citacia), nemam chut bojovat.

hajajanka
18. jan 2013

@nikiflinstone A co ta zabije, ked vypijes glukozu? Alebo si myslis, ze tehu cukrovka sa ti vyhne, ked nejes sladke?

A k utz. - pri normalnej tehotnosti sa robi len 3 x. Prenatalna diagnostika nie je dolezita len pri tom, aby zistili napr. Down, ale dietatko moze mat problemy, ktore sa vdaka ultrazvuku mozu riesit este pred narodenim alebo tesne po narodeni. Ja som ten pripad, ked sa pocas sona zistil problem u dietatka a keby nebolo ultrazvuku, ja by som si ho pekne krasne donosila do konca a zistila by som, ze ma vdaka tomu problemu poskodene organy v brusku, prip. poskodenu miechu. Takto islo von skor a je to v poriadku.
A predstav si, ze mne moj doktor vsetko trpezlivo vysvetluje a dokonca odpoveda aj na moje inteligentne otazky a tych som teda mala dost.

nikiflinstone
autor
18. jan 2013

@ewca mozno by si mi vedela teda aj vysvetlit, co sa robi v pripade pozitivneho vysledku glukozneho testu? Dakujem pekne🙂

desszi
18. jan 2013

@nikiflinstone neviem ti s konkretnym lekarom poradit, ale urcite sa taki najdu, ja poznam mamicky s podobnym postojom ako ty, a nepride mi to vobec cudne. Mozno by ti vedeli skor pomoct duly alebo mamicky, ktore sa rozhodli pre alternativne sposoby porodu, u nich je vacsia pravdepodobnost, ze poznaju lekarov akceptujucich rozhodnutie mamicky. Drzim palce 🙂

mata128
18. jan 2013

@nikiflinstone ono je to dvojsecna zbran.Pri uzv napr.pozrie aj srdiecko babatka.Ak by nedajboze neboli nieco v poriadku,vies o tom a babatku sa da hned po narodeni pomoct.Sama som to zazila pred 8 mesiacmi.Moj lekar vsak tuto vadu NEVIDEL a syncek az druhy den po porode zosivel a putoval do kardiocentra.Som vsak vdacna,ze zije a uz je pk,ze to nedokyslicenie nestihlo zasiahnut a poskodit mozog.Aj ked na druhej strane vidis-ja som chodila a aj tak na to neprisiel...

ewca
18. jan 2013

@nikiflinstone bohuzial to neviem, pretoze nie som lekarka a chvalabohu som tento problem nemala, ale zrejme tu niekde v inej diskusii bude mamicka, ktora mala tento problem a bude ti vediet povedat

nikiflinstone
autor
18. jan 2013

@desszi stretavam sa s takymi ludmi, no vacsina z nich rodila davnejsie a az po porode a postporodnej depresii im podopinalo, co vsetko mohlo byt inak, ak by inak uvazovali... pohybujem sa v tych kruhoch a neprestajne lobujem za odporucania🙂 dakujem aj tak velmi pekne

desszi
18. jan 2013

@nikiflinstone aha rozumiem 🙂 k tvojej otazke vyssie - v pripade pozitivneho glukozoveho testu nariaduju len dodrziavat dietu a sleduju hladiny cukru a obvykle sa potom pocita s vacsim babatkom 🙂

hajajanka
18. jan 2013

@nikiflinstone Ked mas pozitivny glukozovy test, tak si automaticky odoslana do ambulancie diabetologa, ktory ta sleduje, vysetruje, je upravena tvoja strava a hlavne sa sleduje vyvoj tvojho dietatka, pretoze taketo deti byvaju o dost vacsie ako deti nediabetickych matiek. Tak isto je po porode sledovane dieta, ci cukor je alebo nie je v norme, co by mohlo signalizovat nejaky problem napr. s pankreasom.
U tretiny týchto žien vymizne po narodení dieťaťa, u tretiny pokračuje ako porucha glukózovej tolerancie a u ďalšej tretiny prejde do diabetu, väčšinou druhého typu.“

http://zdravie.pravda.sk/zdrava-rodina/clanok/1...

kbeata
18. jan 2013

@nikiflinstone ta cytologia urcite poskodila ten plod,lekar mi nevedel pri vysetreni zachytit krcok,uz sa tam podla mna poriadne zavrel,zapuzdril,nasilu ho tahal 😔 ,potom mi povedal ze ci viem ze mam otocenu maternicu dozadu,ja ze viem,
o rok nato som ostala znova teh.,ale uz som chodila k inemu 😉 ,on nepokladal za dolezite robit cytol.v ramci tehotenstva,takze asi taka skusenost
odobratie krvi,glukozovu vodu,nejaky ultraz.som absolvovala,mala som 40 rokov,nechcela som riskovat,ziadny nadstandart som nemala,bol to obvodak
ten predtym bol sukromny

nikiflinstone
autor
18. jan 2013

@kbeata fuh:( to mam mrzi. dakujem, ze si sa o tuto skusenost podelila a prajem vsetko len to dobre

andrejka1983
18. jan 2013

je fajn že sa vyjadrila aj autorka....hned tá diskusia vyzerá lepšie 🙂 🙂 škoda že neuviedla hneď na začiatku aj svoje pohnutky, nemusela počúvať tolko kritiky 😉 aj ked stale si stojim za svojim ,že lekár s dlhoročnou praxou vie viac ako pacient a ked ho posiela na nejake vyšetrenia tak má na to istý dôvod .....lebo potom je už neskoro obvinovat sa navzájom ked nastanu prípadne komplikácie...a zvlast komplikácie z mojho trucu,lebo Ja nechcem!!! 😉 moj názor

kbeata
18. jan 2013

@nikiflinstone inac hej,mohla by som to sem zavesit ako "zbytocne nestandartne vysetrenie v prvom trimestri" 😒

dionyzka
18. jan 2013

@nikiflinstone odmietnut vysetrenia mozes, ale priklanam sa k tomu, ze to nie je dobry napad. Ultrazvuk Ti nerobia pri kazdej prehliadke, ziadna poistovna by Ti toto neuhradila. O vysetreniach by som s lekarom hovorila, ci su potrebne alebo nie, nech Ti podrobne vysvetli preco sa to robi. Co sa tyka toho vaginalneho vysetrenia a naslednych vyrazok - prehodnotila by som odbornost lekara a hygienu ambulacie, toto sa nesmie stat. Neodmietaj vsetky vysetrenia y dovodu zlej skusenosti s gynekologom, ale najdi si ineho lekara.

nikiflinstone
autor
18. jan 2013

@dionyzka neodmietam zaradom vsetky vysetrenia a to ani neplanujem, asi to tak vyznelo. Moj gyn mi robil po kazdy jeden krat ultrazvuk aj s fotkou bez toho, aby som u neho mala kartu, dokonca ma braval do sukromnej nemocnice zadarmo, co je super a vsetko, len sme si nesadli. Dakujem za prispevok

danusskaaa
18. jan 2013

@nikiflinstone neviem poradit doktore, ale viem ze sa da odmietnut vsetko co si nezelas... avsak musis vzdy podpisat papiere ze komplikacie ktore moz nastat beries na seba-doktor sa zbavuje akejkolvek zodpovednosti a nechcem byt kruta, ale potom doktori a sestricky /po takomto podpise/ zaobchadzaju s clovekom ako s hovienkom ☹ ultrazvuj je vsak povinny na kontrolu maternice, krcka a hlavne ci je ploc cely /ma rucky nozky....../ to je asi len jeden, ale nie som si ista! ine uz nemusis absolvovat ak nechces! povinne su este pasy, aby zistili prietoky babatka pri konci tehotenstva, cize aj monitor dýchania. toto sa s ekarom da dohodnut!!! avsak ak nebude ten ist leekar pri porode ako ta mal na starosti pocas celeho tehu, do porodnice si musis doniest papier s cim suhlasis, alebo nie!!! vsetko treba dobredu dohodnut, aj napriek tomu ze lekari su v tomto mooooooooooooc neochotny. zase budes musiet podpisovat kopec papierov aby sa zbavili akejkolvek zospovednosti! je to vsetko na tebe! porad sa vsak o vsetkom s lekarom, myslim si ze pytat sa nie je zle a potom si vsetko vyjasnis, co chces alebo nie!!!

millatina
18. jan 2013

Ahojte kočky, chcem prispiet svojou skusenostou ohladom vaginálneho vyšetrenia..žijem v anglicku kde sa vaginálne vyšetrenie nerobí ani raz za celé tehotenstvo, neviem či je to dobre alebo nie ale každopádne sa mi to nejak nezdá že na slovensku sa gynekolog vrta v tehotnej žene každu chvilu. Moja skusenost: v piatom mesiaci tehotenstva som isla na dovolenku na slovensko kde ma zacalo pobolievat v podbrušku, išla som tam teda k sukromnemu gynekologovi ktory mi urobit vaginalne vyšetrenie a sono a povedal mi ze sa otváram a že sa mi skracuje krčok maternice a ze by som mala ist do nemocnice a ze nech iba ležim lebo ze mozem prist o dietatko...tak som zbytok dovolenky-tyzden prelezala doma v posteli zo strachom ze mi hrozí potrat a ze mam rizikové tehotenstvo. Po tyzdni som sa vratila do anglicka a moja prva cesta viedla do nemocnice kde som im povedala ze co mi na slovensku zistili NOOOO a v anglicku mi urobili znova ultrazvukové vysetrenie a čuduj sa svete zistili ze sa vobec neotváram, ze krcok je dokonca dlhší ako je priemer na daný mesiac a ze vsetko je v absolutnom poriadku. Takze ani vysetreniam sa neda verit na 100 percent a tehotenstvo nieje choroba aby sa tak prehname sledovalo a vyšetrovalo takze ak sa niekto rozhodne ze vaginálne vysetrenia nechce je to jeho osobná vec a v iných štátoch sa uz ani nerobia a asi vedia prečo... 😉

uhnakova
18. jan 2013

baby, neblaznite, ked niekolko rokov nejedava zakladatelka temy cukor, je jej glukozovy test na figu. Ak by aj nejakou nahodou vysiel pozitivny, co je krajne nepravdepodobne, co by s nou na diabetologii robili? Zakazali jej sladke? 🙂. Inak glukozovy test sa plosne robi len na Slovensku a v CR, v zapadnej Europe ho robia len zenam so zdravotnou indikaciou.

zuzanka.zuzu
18. jan 2013

tú cytológiu robia všetkým alebo len @kbeata mala tú smolu?
a ďalšia otázka - cukor pijete v ambulancii alebo v čakárni mimo zraku lekára a sestričiek? ja len že čo by sa stalo, keby ho nevypijem a tvárim sa, že áno 😎 (prosím bez urážania, iba sa pýtam či sa to dá uskutočniť, som svojprávna, rozhodnem sa, ďakujem)

uhnakova
18. jan 2013

@zuzanka.zuzu to by zistili ihned z krvi. Pretoze krv sa berie pred vypitim glukozy, potom po hodine a potom po dvoch hodinach, takze z vysledkov vidno, ako telo odburava glukozu. Najprv nemas v krvi takmer nic, po hodine od vypitia glukozy mas vysoku hladinu glukozy v krvi a po dvoch uz zase nizsiu.

uhnakova
18. jan 2013

@hajajanka Je totalne nepravdepodobne, ze zena s takouto zivotospravou dostane tehotensku cukrovku.

beberuska
18. jan 2013

@nikiflinstone lekara ti poradit neviem ☹ , bojujem s niecim podobnym. Nechala som si ale svoju obvodnu lekarku ku ktorej patrim a oznamila som jej ze nechcem vnutorne vysetrenie v 1. trimestri ani onkocytologiu . Po poslednom vnutornom vysetreni som do 2 hodin potratila, netvrdim vsak ze bez neho by som nepotratila, ale povedala som ze vysetrenie neabsolvujem a nebudem sa dalej o tom bavit. Dala som si urobit len utz na potvrdenie ci je plod v maternici, krvne testy vseobecne, moc a vazenie a meranie panvy , glukozovy test som oznamila ze tiez neabsolvujem, cukor vo vseobecnosti neprijimam. Ale je to tiez ´´ boj s veternymi mlynmy´´. nechapem ze sa tu niekto do teba navaza za tvoj nazor a rozhodnutie. Ked sa ti nieco stane budes si zodpovedna sama za svoje rozhodnutia, nikto si to za teba neodzije, len ty. Ked sa nieco stane babatku ( podla mna menej pravdepodobne ako ked sa v tebe bude stale niekto rypat) tiez si to odzijes len ty, tak nechapem ze sa niekto do teba navaza za tvoje rozhodnutia. Keby sa vyskytol problem urcite ho budes riesit za pochodu, ked zatial ziaden nie je asi nie je co riesit, ved tehotenstvo nie je choroba. Drzim palce 🙂

kbeata
18. jan 2013

@zuzanka.zuzu ja som si o tej cyt.potom trosku zistovala 😉 ,niektori to robia,ini nie,odporucaju,al.nie
ale myslim ze kludne postaci ultrazvuk zvonku,al.zvnutra,a este som za to aj zaplatila 😒
tu sladku vodu mi namiesala sestricka pred labakom,pockala ked dopijem,lebo mi pozicala salku 🙂

moon1979
18. jan 2013

@zuzanka.zuzu ako kde 🙂 ale skús si prečítať riziká tehotenského diabetesu a potom zváž, či sa rozhodneš podvádzať, alebo nie 🙂

moon1979
18. jan 2013

@uhnakova ale diabetes nie je o jedení sladkého, len test sa robí s cukrom ... to si zase nemýl ... diabetes je metabolické ochorenie, ak zle spaluješ cukry, zle spaluješ aj ostatné zložky ...