Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
@kalkulacka111 takze kricanie pri bolestiach v kontrakciach je indikacia k sekcii ...ja som myslela ,ze treba s pac.komunikovat ...
@kalkulacka111 a odkedy si zeny rozhoduju a indikuju cisarak ....
@aristka s pacientkou treba odkomunikovať pred pôrodom ako chce rodiť. A nie nútiť ju do nepríčetnosti ak nie je stotožnená s vaginálnym pôrodom. Nerešpektovať pacientku, zdeptať ju nerešpektujúcim prístupom na pôrodnej sále , psychicky zlomiť to je v poriadku? Čo si ako potrebujete stále dokazovať? Že môžete niekomu rozkazovať a riadiť jeho život.
Ktorý zákon zakazuje žene rodiť podľa jej výberu sekciou?
@kalkulacka111 Kolkokrat si rodila sekciou ?
@kalkulacka111 ty vies ,ze ona bola rozhodnuta pre sekciu ...a odkedy si indikuje rodicka sama sekciu a ano je na to zakon ,kedy na sekciu musi byt zdr.indikacia ,keby mala papier od psychiatra ,ze trpi hysterickymi zachvatmi tj.je psychiatricka ,mohla byt indikacia ...bola si tam ,preco ju mali deptat ,..ved vam sa nic nepaci ,nechaju ju kricat ,je zle a pritom niektore tak lepsie znasaju bolest ....ved ty nevies co chces ...
... uf už 11 strán?
@aristka pretoze mne plesol "po riti". ja som to nezaregistrovala, povedali mi to neskor, nebola som v stave sa ohradit. ako som pisala, nebola som hystericka, len som "nespolupracovala", lebo som uz nevladala - vinou lekara aj komunikacie - kedokolo mna 10 ludi a kazdy daco hovoril.
@xxxkatka ku pozdravu - ja na nikoho nezalujem - diskuterka pisala, ze sa treba adresne stazovat. nebavime sa tu len o velkych pruseroch, ale o celkovom systeme, kde casto nefunguje ani zaklad, ked som krvacala a prijimali ma v noci, sestricka ma vytrepala na kozu a potom prisiel primar bez pozdravu, vysetrenie bolelo, vysvetlenie pomaly ziadne, ked sa opytas, tak hladi na teba ako co si dovolujes, ved on vie a ty mu aj tak neporozumies. netvrdim, ze vsetci su taki. jasne, su doktori "par excelance" ale su aj hulvati. mozno su profici z pohladu diagnostiky a operacii, ale zaostali kripli z pohladu komunikacie s pacientom.
@aristka ano, plati to aj o pacientoch. ale rodiaca zena vzdy taha za kratsi koniec.
@charlie1980 ona si to predstavuje jak hurvinek s valkem....do porodneho planu uz patri aj planovana sekcia indikovana rodickou a ked krici pri kontrakciach ,niekto ju depta ...ta zena zjavne nerodila a nevie co su kontrakcie .
@sasa1983 sťažovanie v nemocnici bohužial k ničomu prevratnému nevedie. Sťažností boli a su a je ich dosť, bohužial bez výrazneho efektu. Obavam sa, že práve medializácia ma väčšiu šancu uspieť ako sťažnosti, ktoré maju všetci na haku. Sťažovatelky su pre vedenie nemocnic len precitlivelé hormonami zjeté chuderky, ktoré si myslia, že sa len okolo nich kruti zemegula. Za mna palec hore pani, ktorá toto všetko spískala 🙂
zeny, vy to po sebe citate?to ozaj schvalujete facku rodiacej zene od lekara?aj vam by sa pacilo, keby fackuje zdr.personal vas, vase dieta nespolupracujuce pri vysetreni, manzela, babicku?sa ani necudujem, ze si to doktor dovoli, ked zeny same s tym suhlasia....to odkial viete, ze jej zachranoval zivot?álebo babatku?a to ma pri zachrane dvoch zivotov este cas fackovat zenu?totalne zlyhanie lekara po etickej stranke a aj tych, co sa tomu nemo ,alebo suhlasne prizerali.
@vejula presne, chybu si sami nikdy nepriznajú . Jedine kontrola zvonka môže pomôcť pacientom.
@vejula pani neukazala nic...ako som sa raz nechala pocut ...poukazuje sa na lekarov a zdr.,ktorych zacina byt v spitaloch ako safranu ,aby sa zakrili velke kauzy ,pre ktore v tom zdr.chybaju peniaze ,pre ktore ten zbytkovy personal robi v podmienkach ako v stajni a pre ktore napr.rodicky za 30rokov od prevratu nemaju svoj porodny box s jednou usmiatou porodnou asistenkou ,ktoru maju len a len pre seba ...to ,ze to takto vyzera v spitaloch ,ze personal je unaveny ,je vizitka vlad ,ktore si ludia zvolili a ktore len kradnu do svojich keseni ...v spitalich nema kto robit ...personal vo velkom odchazda ci z onk.ustavu ,detskej onkologie NUSChu ,ruzinov je v prdeli uplne ....takze ano ,urobila dobre ,ze ukazuje malu rybycku ,lekara ,ktory mozno prave tej rodicke jemnym preplesknutim ,ktore vidite aj vo filmoch ak niekto odpadne ,zachranil dieta a jej rodidla ....ale neukazuje problem ,ktory je v celom funkovany zdr....apropo ...ta preplesknuta mamicka urcite podala staznost .
@kalkulacka111 jasne, aj kolektívne sťažnosti boli a pomohlo to prd makový. Myslím, že trocha verejnej hanby pomôže viac, ako nejaké sťažnosti, z ktorých sa medzi sebou smeju. A ak su tak nevinní, tak nerozumiem, čo sa tak bránili pred tým, aby vyšiel dokument na svetlo sveta. Asi predsa maju čo to za ušami, inak by sa nemali prečo vyhražať... Ked si stojím za svojou prácou, tak sa nemam čoho bať.
@aristka
- ty vieš , že nechcela, prečo potom tak vyvádzala, ty si tam bola? Podľa teba je žena nesvojprávna sliepka, ktorá nepozná svoje schopnosti a nie je hodná toho, aby mohla spolurozhodovať o svojom pôrode. No zjavne ,ktorý zákon to zakazuje?
@wednesday1 ak dieta nespolupracuje zvacsa pri invazivnom vysetreni ,sa uspava ,dedusko sa tlmi ...ved tu mamicky davaju uspat deticky uz u zubara a ked dietatku idu pichat inj .a metie sa ,lezia na nom aj traja dospeli ...pozor ale to dieta nema v rodidlach hypoxicky plod....
@kalkulacka111 fakt ty si nerodila ...kriaca rodiaca zena je u teba sliepka ...
@aristka pozri, ja nemam potrebu rodit doma. ani som nechcela, nemala som porodny plan ani ziadne poziadavky. v nemocnici mi sama sestra povedala, ze doktor moj porod nezvladol a skomplikoval. ja som "nespolupracovala" podla dokrora. pri mojom porode si nebola, ja som sa snazila, pocuvala som, kym to slo, tlacila som, mala som predporodnu pripravu, vedela som dychat, nepindala som, co chcem, co nie, nehystercila som, no vysluzila som si krik "nepolupracuje, on sa na to vy ...", vyhrazanie sa vakuumextraktorom, atd - zvlastne je, ze ked prisiel druhy doktor, dali mi kyslik, oslovil ma priamo (nie ziapat doktor cez sestru tlacte" tak som zvladla maleho vytlacit sama. cele je to o pristupe. mozno keby ma nenutil tlacit tak skoro (s dovetkom pre sestru"ved to pretlaci") tak by som nebola tak skoro grogy. mozno stacilo zmenit polohu (co v SVK porodniciach je zrejme poziadavka absolutne najhrubsieho totalneho debilizmu, kedze nie je mozne ju splnit) tak sa to cele mohlo skoncit v kludnejsej atmosfere nie s takymi vnutornymi zraneniami a sitim za ziva (nemecte sa mi, to vydrzite) - no jasne, kurde, ked ti ja budem za ziva sit natrhnutu predkozku, tak pochopis!
ja si dokrtorov vazim, nehadzem ich vsetkych do jedneho vreca, ale priznajme si, system mame na prd a skostnately. ano, zdravotnictvo je nedofinancovane, platy mizerne(ako ktore) ale za to pacient nemoze a nemalo by sa to odrazat na pristupe personalu k nemu. ja som vychytila najvacsieho hulvata v okrese, co uz, rodila som prvy krat. zvazovala som porodnicu, aj zazmluvnenie, takto to dopadlo ..
... jo, a oznacenie "biomatky" pri najmensom naznaku vlastnej predstavy o porode, resp aspon poziadavke slusnosti, to ma vytaca do vyvrtky ako teba to, ked sa zena ohradi proti prefackaniu na porodnom lozku ...
@xxxkatka suhlas - ale je rozdiel, ked ti tuto vetu povie pacient (a je pravda, ze na sk sa ludia nestazuju, ale aj ked sa stazujes k nicomu to nevedie - to je osobna skusenost) a ked ti to povie zdravotnicky personal (ako je to tento pripad) - nezdravenie je ok, neeticke praktiky- vsak je to mensie zlo- je okvykecavanie sa o zdr. Stave s druhym pacientami tiez....a ze stazuj sa ....
@vejula súhlas, sťažnosti pacientov vedenie odignoruje, ženy sú zosmiešňované, vid. táto diskusia
@kalkulacka111 ved ty tu kriciace zeny nazyvas sliepky ...
@mondolina ak si Ty sekciu nechcela to neznamená, že iná by ju neuvítala.
@aristka prekrúcaš zase, napísala som " Podľa teba je žena nesvojprávna sliepka, ktorá nepozná svoje schopnosti a nie je hodná toho, aby mohla spolurozhodovať o svojom pôrode. No zjavne ,ktorý zákon to zakazuje?"
Čomu nerozumieš, pýtam sa na znenie zákona, ktorý svojprávnej dospelej žene zakazuje rozhodovať o tom ako bude rodiť, keďže ju vy MUDr. pokladáte za nesvojprávnu sliepku nehodnú rozhodovať o svojom zdraví.
Skús chápať aj text . Žena má mať možnosť výberu spôsobu pôrodu, o tom píšem. Je to svojprávna osoba a nie nechať sa ponižovať a doprosovať sa svojich práv. Nik nepozná lepšie jej schopnosti len ona sama.
@aristka Určite maš pravdu, že peniaze tam kde ich treba chýbajú. Ale so všetkou uctou, to nedáva nikomu právo chovať sa k rodiacej žene nedôstojne. Autorka dokumentom len ukazuje realitu. PRečo nie? To teraz sa maju tutlať všetky prešlapy lekárov, lebo je to vlastne chyba štátu?
Inak dokument nieje o facke, ale o tom ako funguje pôrodnictvo na Slovensku. Tu totiž ide o to, že pôrodnici vlastne obajuju svoje konanie a pokladaju ho za správne, napriek tomu že je priamom rozpore s najnovšími poznatkami mediciny. Ale oni budu rodičke tvrdiť, že dieťa potrebuje isť na výhrevne lôžko, budu tvrdiť, že najlepšia poloha pre pôrod je na chrbte, lebo môžu najlepšie chrániť hrádzu, alebo že musia tlačiť na brucho, lebo tie neschopne rodičky nevedia rodiť. Chápeš.
@aristkanie, nerodila som kleistami, vytlacila som maleho sama, druheho lekara volali kvoli pripadnemu cisarskemu - nerozumiem otazke ... ideme sa porovnavat s afrikou?ano uroven zdravotnictva mame x krat vyssiu - a teraz si podme porovnat podmeinky na porodniciach par metrov za hranicami na zapad ... a nehovorme o komplikovanych porodoch a stavoch, kde zena nemoze pindat, ak chce zachranit dieta. hovorme a zakladnom pristupe a moznostiach.
@vejula u mna nie je preslap ked sa snazia zachranit dieta v porodnych cestach jemnym preplesknutim ,kedy zena ziska ocny kontakt a vnima ....co robite s detmi v afekte ,snazite sa ziskat ocny kontakt ,u mojich pomahalo fukat do tvare ,len to trvalo minuty ,pri hypoxii ich nemaju ..ono treba selektovat situacie a hlavne ako tu nick hore nenazvat hystericku mamicku ,ze sa chova ako sliepka ,kedze ten stav casto zena rodicka nevie v tej minute ovplyvnit ,pretoze nevnima .....takze selektujte situacie ....
@aristka Akurat vies, keby sa stazovali na zly pristup, resp. nejake arogantne spravanie a reci, urcite za to primar lekara ci sestry nepotopi - ako dokazes, ze to vobec povedal? urcite budu kamuflovat, ze to myslel zo zartu, ze chcel odlahcit situaciu, ze... 😠 ...Pritom by uplne stacilo - 1. ak im ta praca lezie nervy, tak ist robit inde, 2. trocha sebareflexie a menej povysenectva,
3. asi najucinnejsie - chcelo by to od poniektorych lekarov ci sestriciek trocha empatie a predstavit si, ze niekto take debilne reci trusi na nich alebo ich matku, dceru ci sestru, keby boli na mieste tej pacientky... to by bol obrat o 180 stupnov 😒

@tinaa64 dá sa na to pozrieť aj z inej strany:
- zdravotná sestra nesmie informovať o zdravotnom stave a priebehu ošetrenia akejkoľvek pacientky - takže sestra porušila mlčanlivosť v právnom štáte by mala výpoveď za porušenie pracovnej disciplíny, obrovské profesionálne zlyhanie sestry. Tebe by sa ako páčilo, ak by si zdravotná sestra rozoberala tvoj priebeh pôrodu s inou pacientkou na oddelení, alebo upratovačkou na chodbe nemocnice.
- ak by sme boli v normálnom štáte, tak sa spýtajú Dr. a rešpektujú rozhodnutie žien ako chce žena rodiť. Nemusela mať ona takú traumu z pôrodu ak by urobili cisársky hneď, a vy ste mohli spať. Čo si akože potrebovali Dr. a PA dokázať? Že donútime ju , aby rodila vaginálne, aj keď zjavne bola mimo.