icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

evittam
15. okt 2017

@vroni Zabudla si na sociálne odvody.😉

diana20
15. okt 2017

@dai nestihli ti nastrih? Lebo tak to u nás robia, tlačiť sa začína vtedy, jed už dieťa pomaly samé vychádza a trci mu hlava.. aspoň u mňa to bolo tak, že keď son kričala, že sa už samo tlačí tak ku mne všetci bežali a nastrihnut ma kvôli tomu museli a aj som sa riadne samozrejme dotrhala.. lev na poslednú chvíľu a to som bola sama na sále.. tu kontrolovali všetko a keď som bola dosť už otvorená začala som sama tlačiť a nie až keď dieťa samo vyliezalo. Potom aa musia robiť a nestihaju robiť nastrihy..
@evittam neplatila lebo som sla sama rodiť ale keby som chcela tak 50€... teraz sa tam neplatí za to?

evittam
15. okt 2017

@diana20 Pekna blbosť. Plati sa uz pomaly 10rokov 35Eur a ked si absolvovala predporodny kurz v pôrodnici tak len 20Eur. Cize žiadnych 50.😉

diana20
15. okt 2017

@evittam tak 35€ no, zle si to pamätám teda.. v každom prípade aj tych 20 je veľa za niečo, čo by mala byť samozrejmosť a v zahraničí aj je.. naozaj si myslím, že by sa veľa hysterickym záchvatom predišlo keby tam s rodickou bol manžel teda aspoň mne to veľmi psychicky pomohlo, že tam so mnou pri druhom pôrode bol..

evittam
15. okt 2017

@diana20 Neriešila som. A bol so mnou. Vidis niekto si zaplati aj 300, pripadne 800...😉
A nie sme v zahranici, uz prestaň porovnávať neporovnateľne.😉

evittam
15. okt 2017

@diana20 A btw.ak idem rodit a chcem tam partnera,manzela, inú osobu tak si zistim co to stojí a zaplatim a je po probleme.

sivypegas
15. okt 2017

@diana20 no dakujem pekne,ja by som manzela pri porode nechela vobec a neveima ko by sa teda predislo hysterickym zachvatom v pritomnosti manzela,jaaaj,zeby mal doktor respekt a tu faku by si nedovolil,ci ako si to myslela?

sivypegas
15. okt 2017

@diana20 tak neviema le aj som tlacila od zaciatku a aj ma hdili kontorlovat a ajma nastrihli, teda nie preto,ze na poslednu chvilu ku mne niekto dobehol,kedze som rodila od 5 do 7 a stale tam niekto bola to bolo an SKa azasa mne ten nastrih vobec neprekaza,skor je to lepsie ako pred porodom s nastrihom.

diana20
15. okt 2017

@evittam keď je niečo skoro všade na svete normálne vo vyspelých krajinách a u nás nie.. mne sa to zdá porovnateľné, zvlášť keď som žila aj tam, aj tam.. pre mňa je hlúpe ak niekto musí platiť 300 prípadne 800 za normálnu vec.. nie človek, ktorý to zaplatí je hlúpy.. náš systém, kde sa za to musí platiť je hlúpy..

aristka
15. okt 2017

@evittam v roku 2003 a 2006 a epiduralky tiez...

evittam
15. okt 2017

@aristka Vazne? To som nevedela. Ze by si po prevrate nedali niečo zaplatiť...🤔

evittam
15. okt 2017

@diana20 Ano, presne si to napísala -kym budu hlupi ludia co to budú platiť tak to bude tak ako to je. To je všetko. A to si treba uvedomit.😉

vroni
15. okt 2017

@evittam, nezabudla, ale nie su v tejto debate relevantne 😉

diana20
15. okt 2017

@sivypegas pre mňa osobne to bolo ukludnujuce, že ram niekto so mnou bol a podporoval ma, tiež som lepšie zvladala bolesti... každý sme iný, podľa seba súdim, že je super mať pri sebe pri pôrode blízku osobu. Ja mám takú skúsenosť, že ma nepozerali často a keď som bola na sále ma tam nechali samu a povedali teraz sa už dá len čakať a odvtedy už neprišli až kým som nezačala kričať, že už ide von dieťa. A s nastrihom a tlačením na poslednú chvíľu som sa celá dotrhala a bez nastrihu som mala len pár stichov, v pohode som chodila aj sedela pár hodín po pôrode.. hovorím tiež len zo svojich skúseností.
@evittam ja napríklad nemám peňazí na rozdávanie a hnevá ma, že by som mala platiť za niečo za čo sa inde neplatí... menej zarabame a pomaly za všetko viac platime.. ich to nič nestojí, že by tam bol partner so mnou tak nechápem prečo ja by som mala za to platiť..

evittam
15. okt 2017

@vroni Prečo? Porod a nasledna starostlivosť a davky nie je len o ZP a daniach.😉

evittam
15. okt 2017

@diana20 No ved to sa treba spytat "ich" a nie na MK.😉

vroni
15. okt 2017

@evittam, to ano, ale nijako sa nedotykaju lekarov a ich statostlivosti.

vejula
15. okt 2017

@charlie1980 aha takže su tu len dve možnosti, nechať si skakať po hlave, alebo rodiť doma... Keby tak ako ty rozmýšlali naši predkovia, tak ešte dnes nemaju ženy volebné právo.
Prečo si myslíš, že ženy, ktoré poukazuju na omyly nášho pôrodnictva, maju rodiť doma? A čo takto sa zamyslieť, trošku naštudovať, čo odporučaju svetove organizacie, čo z toho sa u nás stále nedeje a poukazovať na to, aby sme sa pohli správnym smerom k postupom, ktoré su v sulade s najnovšími poznatkami mediciny? Kde by sme sa dostali, keby sa ludia vždy uspokojili s niečim, čo už dnes jednoznačne a dokazatelne poškodzuje ludí? Či skutočne veríš, že všetci su padnutí na hlavu, len skovenskí lekári su osvietení? To, že všetky odborné študie priamkričiaže pôrod na chrbte je absolutne najnevhodnejší pre pôrod a v žiadnej pôrodnici na Slovenskusa inak nerodí je podla teba normálne? Pozri sa aku ulohu zohrava napríklad pozicia kostrče pri pôrode, ako sa správa pri ktorejpolohe, o kolko miesta viac tam to dieťatko tým pádom má a zistiš, že to niesu len nejaké bohapusté tliachanice nejakých organizácii, ktorénemaju čo na robote, tak sa kafru Sloveenským pôrodnikom do remesla. A ženy, ktoré toto (okrem množstva iných vecí) vedia maju namiesto , podla teba nezmyselných požiadaviek, rodiť doma? Len preto, že naši pôrodnici už roky nedokážu zareagovať na najnovšie poznatky v medicine? Ved je to smiešne. Smiešne.

vejula
15. okt 2017

Tak isto vyjadrenia svetovýchzdravotníckych organizácii ohladne poporodného bondingu sa zhoduju, že životné funkcie novorodenca su najlepšie regulované na tele matky. Napriek tomu su u nás mnohokrát ženy neustále presviedčané, že sa dieťa POTREBUJE vyhriať sa na lôžko. Ak matka protestuje neraz je zastrašovaná zo strany personálu. To fakt nikomu nevadí, že to všetko je v rozpore s tým čomu sa hovorí medicina založená na dôkazoch?

vejula
15. okt 2017

Však nechajme sa prekvapiť, čo uvidime v dokumente...

zuzka102
15. okt 2017

@sasa1983 Ahoj, spominala si tu zazmluvnenie porodnika a vidim, ze sa vyznas v tom ako to v nasom zdravotnictve chodi.. A mna by (ciste zo zvedavosti a zaujmu, nic za tym netreba hladat) zaujimalo ake su vacsinou dovody, ze zazmluvneny porodnik k porodu nakoniec nepride? Akoze pokial je na dovolenke ci mimo mesta, to mi je jasne, ze sa mu neda prist, ale okrem toho? Byva beznou praxou, ze napriklad ak porodnik ma dennu sluzbu a na dalsi den dalsiu dennu sluzbu (cize predpokladam zacina o 7mej rano) a medzitym je v noci zavolany k zazmluvnenemu porodu, tak sa mu jednoducho (teda kvoli unave) nechce ist a nejaky dovod (pre rodicku) si vymysli? Aj niekto z vedenia nemocnice kontroluje na pravidelnej baze ze ku kolkym zazmluvnenym porodom doktor prisiel a ak nie, tak preco alebo je to vyslovene na lubovoli daneho doktora?

sasa1983
15. okt 2017

@zuzka102 tak neviem ako inde mimo fakultných bratislavskych nemocníc, ale je to normálna služba, máš z toho doklad, nie je to obalkova forma. Peniaze sa vracajú, okrem toho, podala by som sťažnosť. Je to zazmluvnene, ale kľudne aj pacientke sa teoreticky môže stať, že nestihne porodiť až na sále, ale v aute/na urgentne. .

zuzka102
15. okt 2017

@sasa1983 Nejde o peniaze, to mi je jasne, ze vratia, ked je to oficialne zazmluvnene. Otazka bola, ze ci sa v praxi stava casto a hlavne z akych dovodov, ze porodnik nepride k zazmluvnenemu porodu, ked ho volaju (mimo jeho beznej sluzby, napr. v noci ap.) 🙂

sivypegas
15. okt 2017

@vejula neiem ale pre man bola prave poloha na hrbte naidealnejsia, asi u kazdeho to je inak, neviem si predstavit ako niekto moze rodit po stojacky,cupiacky ci v sprhe elbo vani.

sivypegas
15. okt 2017

@vejula a btw tie svetove organizacie ok aj pokrok vo svete ok,len u ans este pokrok nedosiel do nemocnic,tym nemyslim ze by lekari o tom nemali ani sajnua sestry teiz,len ten pokrok nevidno na stave personalu, na izbach ,pomockach a podobne,inde sa rodi ,kde je dostatok penazi, nekradne sa v zdravotnictve, inovuje ale hlavne je dostatok personalu,ALE bohuzial v statnych nemocniciah an SK je to mizeria cos a tyka personalu ,a preto to aj doktori robia tak ako to je dobre pre nich a mna ako doktora by asi moc nezaujimala zena kt he hned nejake poziadavky, ja by som sa starala o to aby som ako tak sluzbu odrobila, edze aj zdravotnicki personal v SK pracuje v podmienkach kt absolutne nie su take ako inde v EU,ale taka sestra ked ma na starosti 40 ludi v nocneja este prijima pacientov a rodi sa ako an pase nema naladu an hystericke pacientky s ich pravami.

redlola
15. okt 2017

@sivypegas koľko stojí rodenie v klaku?
Jednu zinenku a jedného lekára ochotného skloniť sa k rodidlam ženy.
Alebo jedného zdravotníkov ktorý zdvihne pôrodnícky stol a upraví ho tak, aby tam mohla ta žena rodiť v klaku.
Toľko k peniazom ohľadom slobodného výberu polohy.

malasandrika
15. okt 2017

@sivypegas ale prosím Ťa, však do štátnaj nemocnice si ešte aj toaleťák musím zobrať, tak aspoň to milé slovo by mohlo byť zadarmo nie?

sasa1983
15. okt 2017

@zuzka102 keby sa mu to stávalo opakovane, iste by to nebola vhodná reputacia na ďalšie zazmluvnovanie. Každý, kto chce robiť ďalej svoju robotu, kto chce mať ďalšie pacientky toto nerobí. Z mojich známych 1krat sa nestihol pôrod. Situácia bola taká, že kočka začala predčasne rodiť, a vlastne on už len dobehol na sálu. V prvej dobe pôrodnej, ktorá prešla rýchlo ďalej, bola kočka už na centrálnom prijme. Bol to predčasný pôrod, mimo plánovaného termínu.

zuzka102
15. okt 2017

@sasa1983 Jasne, chapem. 🙂 Pytala som sa preto, ze napr. ja som mala zazmluvneneho, prijali ma do porodnice v jedno skore rano (po termine), okolo polnoci ma presunuli na porodnu salu, lekar bol volany, no neprisiel. :( A den predtym aj den potom som ho normalne videla na sluzbe. Preto ma zaujimalo, ci sa to zvykne bezne stavat/robit alebo ci ja som mala fakt smolu.. (Porod bol tazky.. babo nastastie v poriadku, no ja som sa fyzicky zotavovala niekolko mesiacov, preto mi to vrtalo v hlave, ze ako by to prebehlo/dopadlo, keby prisiel..)

sasa1983
15. okt 2017

@zuzka102 no a vrátili Ti peniaze? Či si s tým niečo robila? Prečo neprišiel? Alebo?