Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
Veď ale píšete, že ženy sa chovajú iracionálne a sú také a makové počas pôrodu. Ale pôrod je extrémna situácia ktorá sa nedá dopredu natrénovať, a bolesť takmer vždy za hranicou nejakého vnútorného usmerňovania. Z niektorých vašich príspevkov mám pocit, že pôrod je niečo ako dovolenka alebo prechádzka parkom. Pohoda, dúha, piknik. Mňa pobavila sestra na čakačke, keď rodiacej mamičke dohovárala, aby keď bude rodiť nekričala, lebo by tým mohla vyplašit ostatné ženy. Len som si pomyslela, že ženy kričia keď rodia lebo nemajú čo robiť, tak strašia ostatné budúce mamičky 😅
Ja som rodila na Slovensku pred takmer 20. rokmi a vážne som si myslela, že éra hromadných vizit sa už dávno skončila. To tam fakt všetky roztiahnete nohy a s prepáčením držíte huby? Ja si dodnes hovorím, že som tam skákala, ako oni pískali len preto, že som bola veľmi mladá a sprostá a nevedela som sa brániť, takto by ma už nikto po 20. rokoch neponížil.
Po prirodzenom pôrode, nie je žiaden dôvod sa rutinne pozerať každej žene medzi nohy v pravidelných intervaloch ani v súkromí ambulancie a už vonkoncom nie na izbách v prítomnosti iných mamičiek, zvlášť, keď niečo ako závesy v slov. nemocniciach nepoznajú.
Ja som po pôrode bola v nemocnici 24 hodín. Išla som tam porodiť ako zdravý jedinec- nič viac, nič menej, lebo som sa rozhodla odrodit v nemocnici a nie doma, či v pôrodnom dome, nešla som tam s nijakou chorobou, ktorá by potrebovala liečenie a pobyt na nemocničnom lôžku. Po pôrode nemala žiadna sestrička a už vôbec nie lekárka potrebu dívať sa mi medzi nohy. Sestra skontrolovala, či sa maternica zmensuje, zmerala teplotu a venovala sa rozbehnutiu a spravnemu dojceniu. Dieta sa narodilo takisto zdrave, takze nebolo potrebne s nim nic robit a nikde odnášať. Priamo v izbe bolo výhrevne lôžko, kde bolo dieťa položené raz, keď robili celkove vyšetrenie po pôrode a hneď mi ho dali nazad, žiadne keci o potrebe zahrievania. Pediater sa prišiel pozrieť na syna pred prepustením, ja som lekárku po pôrode už nevidela. Na čo? Keby som rodila s midwife tak by som lekárku nevidela vôbec, ani pri pôrode.
Kým si ženy a aj lekári budú myslieť, že bez nich žena neporodí nič sa nezmení. Lekár je tam od toho, aby odborne pomohol v prípade, že nastanú komplikácie, nie aby odrodil za vás, treba si viac veriť a menej si nechať zasahovať do pôrodu.
@xxxkatka veľká časť Dr, sú paralelne zamestnanci aj iných nemocníc. Rozdiel nie je v ich kvalite, ako si laici myslia, ale v tom, že KOCHU nemá vybavenie a odborné znalosti/management novorodencov. S PORODMI to nijak nesúvisí, tu nejde o rodicky, ale o ich deti (to je dôvod prečo zvážiť ísť rodiť napr.tam). Lekári-gynekologovia /pôrodnici sú rovnakej úrovni a kompetencií, ale pediatrická starostlivosť nedosahuje možnosti fakultnej detskej nemocnice, ani čo sa pristrojoveho vybavenia týka, ani personálu, diagnostických a liečebných možnosti. Podľa mňa gro ľudí tento rozdiel v praxi nevníma
A v podstate aj dobre, lebo našťastie gro porodov nedopadne patologicky.
@sasa1983 mat špičkovo vybavené neonatologicke zariadenia po ruke je dôležité, keď už dopredu žena vie, že dieťa ma zdravotné problémy. Ak dieťa ma nečakane problémy po pôrode, tak sa jednoducho prevezie do nemocnice, ktorá je na to vybavená. Nechápem, v čom ľudia vidia problém...
@sisaka problém je potencionálne v tom, že ak by dieťa potrebovalo napr.urgentnu JIS,tak nie je jedno hore dole plus/mínus 30 min. Počas pôrodu sa môže zmeniť neocakacane viac faktorov a navyše , ešte stále sú dnes v Ba napr.ženy, ktoré nemali dostatočný neonatalny screening a teda sa len nevie. Toto je samozrejme v minimálnej frekvencií, ako aj to, že sa to neocakavane počas pôrodu dodrbe (s prepacenim). Práve vtedy ale nemusí byť jedno, či sa bude/nebude dieťa prevážať po meste .
@sasa1983 fakt je, že o tomto zariadení nemám ani potuchy, takze neviem, ako to tam funguje, ale neviem si predstaviť, že by existovala nejaká porodnica, kde by nebol lekár schopný stabilizovať novorodenca a nemali by tam na to žiadne potrebné vybavenie. V prevážaní nevidím žiaden problém. Žijem v oveľa väčšom meste ako je Bratislava, nemocníc tu mame niekoľko, majú aj svoje neonatologicke JIS, ale vysokospecializovanu mame iba jednu, kde sa prevážajú tie najťažšie prípady nielen z mesta ale z celej južnej časti provincie, čo je územie asi ako celé Slovensko, ak nie väčšie, nie je to žiaden problem.
@sasa1983 uplne suhlasim, dovod preco tam nerodit je vhodna starostlivost o novorodenca v pripade komplikacii 🙂 Tu odornost som napisala z mojej osobnej subjektivnej skusenosti, nakolko sa tu na MK stretavam s tym aki uzasni su tam porodnici. Su taki ako vsade inde, dobri aj horsi.
@vejula v niecom teda ak nie celom pravdu mas ale podstata je,ze na to lekari nemaju cas,nemaju a nemaju ani chut sa zapodievat zenamy kt maju vela poziadavok, maju svoju rutinu kt im staci a kt aj potrebuju aby denne odrodilintak vela rodiciek,ine je to,niekde na zapade,kde na rodicky cas maju a kde vatsina porodov aj tak urobia porodne baby, je rozdiel ked na 1lekara je poviem priklad 5 pacientek a rozdiel ked na jedneho lekara je 15.Preto povatsina lekarov si sichty neodsluzi ale odmaka a v nocnej chcu mat tiz svoj klud.Ja som rodila medzi vymeniu sluzby aj mi na brucho tlacili aj nastrih ale ja som sa nesmierne tesila na porod a odrodila som to lezmo a inu polohu si ani neviem predstavit,mne sa najlepsie lezalo,cize v tomto som spokojna ale zasa nie kazda zena rada rodi lezmo a aj nastrih mama a ako som sa ho pred porodom obavala tak to bolo to najmenej,,vobec ale bobec mi nevadi a dokonca by som povedala ze v tej intimnej oblasti je to s nastrihom lepsie akomprd porodom.
@kittykat22 viesco, mne porod taky strasny neprisiel,este som si medzikontrakciami vravela,teda myslela,ze ak toto jenporod tak sa da v pohode zvladnut, horsie je prvmna navsteva zubara akomporod,,,a to nie som nijaka xena alebo hrdinka.ale radsej budem rodit ako ist k zubarovi😳
@sasa1983 kedze si lekar, mna naozaj zaujima ze, ved realne nie je mozne aby vsetky zeny rodili len v nemocniciach kde je to perinatologicke oddelenie nie?ved ako tehotna chodim k dr, kt vie moj zdravotny stav, monitoruje aj dieta a podla toho by mala odporucit nemocnicu...viem aj pri porode sa veci mozu skomplikovat, ale vo vacsine momo rizikovych tehotnych prebehne porod normalne nie?je logicke ak su kadejake problemy v tehotenstve tak je vyssia pravdepodobnosť ze moze byt nieco pri aj po porode cize taka zena je smerovana do nemocnice s tymto oddelenim pre dieta, ci ako je to?
@malasandrika och, nemienim s tebou debatovat o nesmrtelnosti chrusta,
@sivypegas my už ani nedebatujeme
@ave17 nic v zlom, ale to ked budem mat pocit, ze so mnou uradnici/studenti/zamestnanci alebo aj samotni lekari "nespolupracuju" alebo sa zle spravaju tak ich mozem aj ja vyfackat? Napr. hystericky student na skuske? Lekar, ktory sa ku mne nemiestne sprava, nelieci ma a mam pocit ze ohrozuje moje zdravie? A co ak sa niekto bude zle spravat k mojmu dietatu a ja to vyhodnotim tak, ze ho to moze nejakym sposobom ohrozit? Mozem vyfackat? Su hadam aj ine sposoby. A kto posudi, ci bola pacientka naozaj hystericka? Co ak by sa to stalo standardom, ze neposlucham do bodky co mi povedia lekari (nie len pri porode) pretoze mam voci niecomu vyhrady a povedia ze nespolupracujem? Alebo som hystericka ked kladiem otazky alebo sa opravnene rozculim napr.? Kde je hranica?
@chrummka chápem Tvoju myšlienku. Jasne, možné je všetko. Ja som toho názoru, že určite povedzme neocakavane situácie, ktoré sa dajú preventívne minimalizovat, sa môžu a majú minimalizovat. Pôrod väčšinou prebehne úplne ok. Keď nie sú možnosti, najmä v krajských mestách, tak nie sú ine možnosti. Tu sa ale riešila otázka, či pre komfort matky pri pôrode je vhodné uprednostniť za účelom zvýšenia komfortu súkromné zdravotnícke pôrodnice, najmä tie menšie. A to ja vôbec nič nenamietam voči priplacaniu si za nadstandart. Len som obiozretna. Niekedy to môže vypáliť inak. Málokedy. Ale kalkulovaná s tým možno je je najhorsie.
@sisaka ja som rodila v Trnave 2013, 2014, 2016.
Ani raz nebola taká hromadná vizita. Vždy prišiel iba lekár so sestričkou. Párkrát sa mi stalo aj to, že nech si v pokoji dokojim, či trochu posuniem dojčiace sa bábätko, rýchlo pozrel, prehmatal brucho, popýtal sa ako sa cítim, či bábätko poslúcha (to je taká formálna otázka, ako môže neposluchat🙂) ale mile od nich) a odišiel. V tomto naozaj nemám zlu skúsenosť.
@lavieenrose aj ja by som to rada videla ale nikde som to nenasla
Premyslam, preco taketo nasilie proti cloveku nie je v nemocnici aj na inych oddeleniach?
Napr. u zubara. Necistite si zuby? Prask po papuli! U ocneho neprecitate spodny riadok, hodi vam piesok do oci! Bolí vás slepák a chcete ho vybrat? To máte z minulej večere, nakopem vás do zadku!
Jaj, baby, aké ste hrdinky, že by vám fackovanie nevadilo. Neverím vám ani jednej 😉
PS: Témy o pôrodoch sú najlepšia antikoncepcia 😀
@helenus myslim, ze mne by doktor dal facku a jemu by pristala druha od mojho muza. Neuveritelne, ze si to niekto este zastava.
@lavieenrose
@petrina82 ten dokument mal vcera premiéru a dnes ho vysielajú druhykrat cize potrva kym sa dostane niekde na internet.
@chrummka ja som ho videla minuly rok, zrovna ked sa narodila dcerka. bol na nejakom talianskom webe dostupny. Bohuzial teraz uz nie je. :/
@petrina82 ja som bola v nemocnici ked to natacali ..tak som zvedava ci budem na zabere alebo vystrihli...inac som im odmietla robit rozhovor..
@myjusiatko si dala 👍😂 že nečistíte si zuby....
Umieram od smiechu 😂😂👍
Ďakujem ti 😇
@myjusiatko fakt? No akurat s muzom diskutujeme ze ci by bolo tolerovatelne aj nedostatocne umrtvenie pri zubarovi z argumentom ze sa viac neda...to asi nie, to na margo toho sitia so slabym umrtvenim, akurat bola reportaz na joj z tej premiery filmu.
@chrummka samozrejme ze nedostatocne umrtvenie je netolerovatelne. Je potreba sa ohradit a ziadat viac. Pacient na to ma pravo. 🙂
Akurat pozerám z archívu JOJ tu reportáž od 3:50
https://noviny.joj.sk/archiv/2017-10-17-noviny-...
Mlady stále nechápe v čom je problém, keď namiesto odpovede útočí na diváčku, že sa vôbec vyjadruje k amniotomii?
Ja neviem či sme u tatarov alebo čo. Veď tu ide o to, že informovaný súhlas je zdrap papiera s nejakým podpisom, aby papiere sedeli. Ale jeho podstata absolútne, ale absolútne nie je dodržaná.
Že on vykonal niečo, o čom nepovedal zene, ktorej to spravil. Toto mu vytkla a on namiesto toho, aby sa vyhovoril na vlastnú zaneprázdnenosť alebo už neviem čo - obľúbená je aj poddimenzovanosť personálu a prepracovanosť, či nedostatok prostriedkov, hoci v tejto konkretnej veci si neviem predstaviť ako aplikovať výhovorku na situáciu - on radšej zaútočil na ženu že čo mu ma ona čo rozprávať, keď ona nie je lekár. Toto je naozaj prejav arogancie.
A mladý chalan...
Ja keď idem k zubárovi, každú jednu vec okomentuje čo ide spraviť. Keď osm bola u veterinára so psom, každú jednu vec mi okomentoval, spýtal sa ma či s tým súhlasím...
Ale rodiaca žena... o tú nestojí ani zakopnúť, lebo ta je (pravdepodobne podľa ich sylabov) nesvojprávna, nepríčetná a naco sa vôbec nou zaťažovať.

ten dokument cely sa da niekde na internete pozriet ?