icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

dai
19. okt 2017

@myjusiatko este ze si tu ty a kazdeho poucis😉
ja som rodila bez epi, a zasivali ma tiez bez anestezie - svet sa nezrutil, nevidim natom nic brutalne, nemam z toho ziadnu traumu... porod vzdy bolel a bude - nie je to nic neludske, tak to je zariadene - takze teraz uz pri tebe zacinam byt mimo, lebo najskor hlasis ako vsetko ma byt prirodzene a naturalne a potom nemas problem vyuzit chemiu

dai
19. okt 2017

@jana_eyre tak s jednym z google lekarov prave komunikujes🙂 ona nemusela studovat medicinu ani rodit ine deti - vie vsetko lepsie ako lekari😉

libawet
19. okt 2017

@vejula no, záleží, či už Ti odchádzala aj plodová voda pri tých kontrakciách, pretože aj keď boli každých 5 minút a nič z Teba nešlo, bol to len planý poplach a mala si ešte čas. No to mali lekári spoznať a pozrieť sa, či voda odišla alebo nie a nie na silu prepichnúť. Tak toto je naozaj zlá skúsenosť, otázka je, či inde by konali inak.

myjusiatko
19. okt 2017

@dai ja som rodila bez nicoho a nastrih ani natrhnutie som nemala. Takze prirodzeny porod to bol, ano. Ale ak by som sa natrhla, lokalnu anesteziu by som vyuzila. Nevidim dovod ju nevyuzit. Ked viem, ze do mlieka nejde a uz nemame spolocny krvny obeh s dcerou (cez placentu). Lokalnu anesteziu som pocas kojenia vyuzila napr. naposledy minuly tyzden pri odstranovani znamienka. Kde sama lekarka potvrdila, ze to naozaj do mliecka nejde. Staci takto?

libawet
19. okt 2017

@myjusiatko ten paralen bola irónia 🙂 Ty teda vieš presné zloženie anestézie?

myjusiatko
19. okt 2017

@libawet ja nie, ale doktor by mal vediet, co ti dava a dat take, aby to bolo s kojenim zlucitelne. Od toho tam je.

dai
19. okt 2017

@libawet ma stranku... to predsa staci😉

libawet
19. okt 2017

@myjusiatko mne mesiac po pôrode operovali nechty na nohách, umŕtvovali, po zákroku som nemohla užívať ani lieky proti bolesti, lebo som kojila...ale OK, Ty si iný odborník, ďakujem za poučenie. Som rada, že mi injekciu vtedy pri šití nepichol, dá sa to vydržať.

myjusiatko
19. okt 2017

@libawet ja nie som odbornik. Ale doktor je a mal by sa v tomto smere vzdelavat. Databaza lactmed je odborna a lekarom pristupna a lekari z nej normalne a bezne cerpaju. Takze si trpela zbytocne.

libawet
19. okt 2017

@myjusiatko lekár veľa vecí vie a aj to, že ublížia a nepovie...napr. také užívanie ATB stále dookola.....alebo HAK.....

myjusiatko
19. okt 2017

@libawet ano, bohuzial to tak je. Miesto aby si zistili, co sa moze. Tak nakazu nekojit. HAK skodi a vie sa to a mliekom ide dietatu, dokonca uzivanie HAK moze znizovat tvorbu mlieka a aj tak ju budu predpisovat, lebo z toho maju prachy. A preto som zastanca toho, nedoverovat slepo, ale si veci overovat. Mnohokrat sa mi to uz vyplatilo.

myjusiatko
19. okt 2017

@libawet takze aby som to zhrnula, je mi luto, aky si mala zazitok, toto by sa nemalo stavat. Mrzi ma to. Lekar bol hulvat a rozhodne to nebola tvoja chyba, pretoze v tomto smere je odbornik on a nie ty a ty by si mala k nemu ist bez obav a s doverou.

A toto by nemala zazivat ziadna zena a my by sme mali proti tomuto nasiliu a sadizmu bojovat spolocne, pretoze sme na jednej lodi.

myjusiatko
19. okt 2017

A este jedno musim napisat. Mam dceru. A ked uz nie kvoli sebe, tak minimalne kvoli nej budem bojovat za zmenu, aby ona nemusela raz zazit to, co, nielen tu, citam. Nebudem jej raz hovorit ja som to vydrzala, vydrzis aj ty. NIE!

xxxkatka
19. okt 2017

@myjusiatko ja som pred 20-tymi rokmi dostala lokalku pri siti. Ponukol mi ju dr. a ja som to vyuzila. Jaaj pockaj toto som asi nemala hovorit, lebo zly zly dr. zla zla nemocka. A prosim ta ked si tak strasne za prirodzene porody a vsetko bez zasahu, ved telo vie co ma robit, tak naco ta lokalka na sitie?

moonlight1210
19. okt 2017

@ada274 nejde o facku, ale o chovanie k pacientovi (rodicke, ci obeti havarie). to sa v celom pripade (v oboch pripadoch) rozobera primarne, nie?

takze priklad je uplne v poriadku.

myjusiatko
19. okt 2017

@xxxkatka nechapem o com pises. Prirodzeny porod sa nevylucuje s natrhnutim a to, ze chcem rodit prirodzene neznamena, ze som proti doktorom, ked je ich treba a ze nevyuzijem dostupne prostriedky na tisenie bolesti pri siti?!? Bolest pri porode je prirodzena a bez nej sa porodit neda. K porodu patri. Ale osetrenie a vyuzitie umrtvenia, preco by som ho preboha nemohla vyuzit? To mam aj v pripade cisarskeho rezu si nechat rezat do seba zaziva?

myjusiatko
19. okt 2017

@xxxkatka a to, ze su dr kreteni neznamena, ze nie su aj lekari na svojom mieste, empaticki, sledujuci najnovsie poznatky a tak dalej.

zrn
19. okt 2017

@libawet no a bohužiaľ aj kvôli takýmto názorom to tu aj po dvadsiatich rokoch vyzerá ako vyzerá. Trpeli sme my, tak trpte aj vy? Wtf

zrn
19. okt 2017

Tiež si spomínam na svoju zubárku (našťastie už na dôchodku), čo mi márovala zuby bez anestézie, až som myslela, že hlavou prerazím kreslo. A potom som zistila, že sa to dá aj ináč. K mojej novej zubárke sa dokonca teším. A áno, aj anesteziológia je odbor, ktorý sa vyvíja, a existujú analgetiká a utlmovače bolesti, ktoré do mlieka neprechádzajú, resp. prechádzajú v zanedbateľnom množstve.

ada274
19. okt 2017

@moonlight1210 z tvojho prispevku som mala dojem, ze obhajujes facku ako nastroj na zrovnanie dezorientovaneho cloveka po nehode.

Takze ano bavime sa o facke. Ak nie oprav ma.

vejula
19. okt 2017

@libawet mne sa ani raz pôrod nespustil odtečením vody. Pri poslednom pôrode, pri ktorom mi vodu neprepichovali, mi odtiekla sama až 10 minut pred samotným tlačením, čiže takmer na konci. A brucho som mala pri každom vysoko do samotného pôrodu. Ale to, že som prišla skoro, v tom máš pravdu, keby som vedela čo sa stane, ostala by som doma určite ešte minimalne niekolko hodín - tak ako pri dalších pôrodoch, kedže som sa z prvého poučila. Ale tak vieš, prvorodička, na príprave, zdôraznujem že to bola príprava v samotnej pôrodnici, som sa dozvedela len interval medzi kontrakciami. Nikto mi nepovedal, že tie kontrakcie by mali mať aj určitu dlžku a mali by byť určitej intenzity. a kedže som mala pozitivneho streptokoka, strašne som sa bála aby mi stihli dať ATB (no proste ako žena ktorá čaka prvé dieťa - velmi som sa on bála nech sa dieťaťu nič nestane) Takže som išla... Bohužial...

sisaka
19. okt 2017

@libawet ak sa žene pozerajú medzi nohy po pôrode koli nastrihu tak mi z toho vyplýva, že 100% slovenských žien ma nastrih, lebo 100% žien ma skúsenosť, že po pôrode chodí veľká vizita alebo aspoň lekár, ktorý to kontroluje. No a sme pri ďalšom probléme - rutinnej epiziotomii.

Ja som tiež pôrod prežila (fakt len prežila) pred 20 rokmi, ale vedela som, že mnohé veci nie sú Ok, aj keď som nemala s čím porovnať, všetky kamarátky známe rodili presne ako ja a internet bol v plienkach...Porodila som bez blízkej osoby po boku, mala som urobený klystir, zakázané napiť sa, vyviazane nohy, prepichnuta plod. voda, vpichnutie oxytocinu pri tlačení - následná rutinna epiziotómia, vnútorne dotrhanie, následne šitie za živa, cítila som každý vpich a nasledovala najväčšia trauma pôrodu, ktorú som dodnes nerozchodila tak ako @vejula dieta mi ukazali zabalene na 5 sekund v perinke a odniesli mi ho na celu noc preč, ani som ho nemohla vziať na ruky, Doniesli mi ho až ráno, snažím sa nemyslieť na to, čo moje dieťa tých nekonečných takmer 10 hodín prežívalo. Potom samozrejme nasledovalo držanie v nemocnici 5 dni, hromadne vizity s roztiahnutymi nohami a ďalšími 5 matkami na izbe, branie dieťaťa bez sprievodu matky na vyšetrenia , nulová pomoc s dojčením, otec dieťa videl len cez dvere oddelenia....Nad všetkým by som mohla privrieť oči, mávnuť rukou a zabudnúť, ale to, že mi ten neľudsky, bezcitný personál (nemôžem ich ani ľudmi nazvať, lebo je hanba, že toto ženy robia iným ženám) zobral bezdôvodne novonarodené dieťa nezabudnem - nikdy. Trvalo mi takmer 10 rokov odhodlať sa mat druhé dieťa a keby som sa nepresťahovala do inej krajiny, tak sa na to už určite nedám - toľko zúfalstva, poníženia a smútku som už nechcela zažiť.

myjusiatko
19. okt 2017

@sisaka 😢

aristka
19. okt 2017

@vejula zjavne tvoj porod bol urgentny ,kedze mamicky sa uz nejaky ten rocik pri cisaraku len taj neuspavaju ,ale len pri akutnych sekciach ci moznych patologiach tj.kontraindikacii spinalky....takze zdravotnictvo je zle ,ze z nejakeho dovodu ti bola robena urgentna sekcia ,ty si normalne vtipna .

vejula
19. okt 2017

@aristka nie, v Čadci vtedy vôbec nedavali spinal. To viem stopercentne. Bolo to 7 rokov dozadu.

vejula
19. okt 2017

@aristka a až tak urgentne to asi nebolo, ked som ležala dobrých 15 minut nahá priviazana na stole, v šialených kontrakciach, kým sa anesteziologička vykecala s niekym v kancli.

yoxinka
19. okt 2017

@sisaka
😢

myjusiatko
19. okt 2017

@aristka ty vobec nechapes, co bolo zle. Ten cisar mozno vobec nemusel byt potrebny, keby sa do nej nesprtkali.

bruneta880
19. okt 2017

@vevesh ja som prirodzený pôrod zažila drah😉 A pamätám si veľmi dobre, že som musela spolupracovať, keďže som musela tlačiť.
Prečo lekár hovorí mamička tlačte!?Asi len tak lebo nemá čo povedať.
Čo sa týka toho prečo teda neurobia sc, to tu už bolo napísane že sc je už neskoro robiť keď je dieťa už nízko v pôrodných cestách.Ale ty si teda asi lekárka keď to ovládaš lepšie ako pôrodná asistentka.Ja tomu teda nerozumiem, tento odbor som neštudovala tak nebudem hovoriť lekárovi čo by mal podľa mňa urobiť alebo neurobiť.
To ty stále nechceš pochopiť.
Odpovedz mi prosím ťa na otázku-
Zdravé dieťa? alebo Facka? skúsme si predstaviť že sú iba tieto dve možnosti.
Ktorú si každá mama vyberie?

myjusiatko
19. okt 2017

@bruneta880 lenze svet nie je ciernobiely a neexistuju len dve moznosti, draha.