Lekár priznal, že občas facká rodičky
... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???
@charlie1980 ... nechcem rypat len ma zaujima co odpoviete znamej... ze si za to mohla sama?? Ze mala pocuvat lekara a nehystercit??? Ze vsak co sa mal snou maznat v rukavickach?? Alebo mat kybel vody pri posteli??? Hmmm?? Smutne, ze my zeny, ktore toto vsetko prezivame este pogratulujeme lekarovi za dozivotnu traumu...
@renimac Ale jasne, ze za fackovanie ako take nie som ani ja. Mne dokonca aj CR tak spackali, ze som sa z toho zbierala este 2 tyzdne psychicky, kedze ma rodili v spinali a niektore "detaily" si teda fakt mohli odpustit. Ale viem si predstavit, ze nie kazda je schopna postupovat podla pokynov, nie kazda vie ako tlacit, preto by mala v ramci moznosti spolupracovat, tak ako aj u zubara napr. Keby si vedela, ake historky sa udeju len u takeho zubara, kde vobec nejde o zivot.
Myslim si, ze ani tento lekar nefackuje hlava/nehlava. Mozno sa mu to stalo 3 krat pocas celej kariery, kedy to bolo nevyhnutne a v tej chvili mozno jediny sposob, ako vratit rodicku do reality. Mozno by na SK nezaskodilo viac empatie a nasluchanie rodicke, to urcite. To zas ja viem velmi dobre porovnat. Na druhej strane sama dobre vies, kolko komplikacii sa moze vyskytnut a nie je to len tak porodit dieta. Ja bych to teda nerobila 😀
@misinka26 Ano, mozno mala pocuvat lekara a mozno mal lekar pocuvat ju, a preto lebo sme pri tom ani jedna nebola, nevieme ake boli okolnosti a co ho k tomu viedlo. Mozno keby si pri tom bola, inak by si pisala, ale tebe stale len ta "facka" rezonuje, takze nepomozem ti😀
@charlie1980 no ja sa priznám, že po takmer celkom dni v bolestiach som už bola hysterická, kričala som, zle dýchala. Ale keby ma nenutili ležať... umožnili hýbať sa... keby, keby. Mala som byť múdra vtedy. Ale tu rodiť už nebudem ani za Boha.
@silverrko ak ma niekto hysterericky zachvat ,nepocuva ani ked mu povedia ,ze dieta sa dusi ,je to ako afektovy stav a deti potom musia tahat kliestami alebo zvonom ,kde je obrovske riziko vnutolebecneho krvacania a podkodenia ...toto nie su srandy a ide o kazdu sekudnu ak je dieta v cestach hypoxicke.
@renimac No a minule som citala (?) pozerala (?), ze rodicka porodila v sprche, lebo nelezala 😀 Tak teraz si vyber😀 Tazko, no, lebo vzdy si clovek moze povedat, ze to mohlo byt aj inak. Ja by som sa uz zase v spinali na SK nikdy operovat nenechala. Kebyze to viem vtedy. A tak som sa nan tesila 😅
@charlie1980 ne facka ale narusenie ludskej dostojnosti... ok nehadam sa ja mam svoj nazor ...
@charlie1980 no poloha na chrbte je úplne proti rozumu. To musíš uznať. Celý čas som ich prosila, že potrebujem chodiť. Vtedy sa to ako tak dalo zniesť. No sa smejeme, len moja spolubývajúca naozaj porodila v sprche... dali jej klystyr, nepustili manžela k nej a nechali ju skoro hodinu samu. Som svedkom, lebo sme spolu ležali na JIS a primárka sa jej pchala do riti, len aby nežalovala nemocnicu.
Zaujimava diskusia😲
Ja pracujem v oblasti intenzivnej mediciny. Sama som resuscitovala nejedneho cloveka a videla som aj nejedneho hysterickeho cloveka. Je diametralny rozdiel ked sa potlapka po lici clovek v bezvedomi(su aj lepsie preberacie metody) a vyfacka clovek pri vedomi. Za 20rokov praxe som este nic take nezazila. Tento lekar moze byt dobry odbornik,ale mal by sa zamysliet,ci nie je vyhoreny. A este sa tym pochvalit?
Ak zacneme fackat hystericke rodicky,mozeme potom zacat fackat dementnych starych ludi,mlatit neposlusne deti atd...
Kde je hranica?
môj osobný názor - pri pôrode je lekár, sestričky atď... všetci študovaní s praxou... chodia tam rodiť ženy 1-2-3 x za život... bez štúdia a praxe... predpokladám, že tí lekári, sestričky atď sa predsa neučili len o bezproblémových pôrodoch a dokonale spolupracujúcich rodičkách... podľa mňa lekári hlavne robia chybu, že nepočúvajú rodičku... pretože podľa mňa by nezvládnuteľnú rodičku tam mali mať tak jednu za desaťročie a hlavne by mali vedieť predchádzať tomu, aby sa rodička do hystérie vôbec dostala (a žiadne facky nebudú potrebné) ... ako to, že nechajú rodičku rodiť takým štýlom, že sa dostane do neovládanej hystérie? predsa nemôžu očakávať od prvorodičky, že tam príde a všetko ovláda a keď povedia "hop" urobí "hop" a podobne... je smutné, že ženy v strachu pred tým ako sa k nej budú v pôrodnici chovať si spisujú ľajstre, čo by si želali a neželali pri pôrode... prečo si nenájdu chvíľu aby jej povedali, môžeme vám dať klystír, má to tieto výhody a tieto nevýhody... mali by sme spraviť nástrih, lebo už sa môžete natrhnúť... súhlasíte s holením? atď... vôbec s rodičkou nekomunikujú... prakticky jej rozkážu čo má robiť a basta... a potom sa stane pomaly 2x do roka, že sa dieťa narodí mimo sály na kachličky... len preto, že si myslia že majú vždy pravdu, miesto toho aby si overili to čo rodička hovorí... ono potom sa netreba čudovať, že poniektoré slabšie povahy pri veľmi náročnom pôrode sa dostanú do hystérie... berú rodičku ako stroj na porodenie dieťaťa a nie aj ako bytosť s vlastným rozumom, pod hormónmi, vyplašenú, trpiacu... a že okrem toho že s ňou majú odpracovať pôrod po fyzickej stránke je potrebné odpracovať pôrod aj po psychickej stránke... je vzácne nájsť v našich pôrodniciach lekára, ktorý naozaj odrodí dieťa s tým, že pracuje s rodičkou aj po psychickej stránke... väčšina rodičiek má pomaly problém zistiť vôbec meno svojho pôrodníka... ale ako najväčší problém našich pôrodníc nevidím ani tak samotné pôrody ale to po pôrode... tam sa už nedá vyhovoriť na zachraňovanie niečieho života... ale taká podpora laktácie pri problémoch s ňou je mizerná, pomoc pri problémoch pri zotavovaní po pôrode... psychická pomoc po náročných pôrodoch alebo keď dieťatko nemôže byť pri mamine... informácie o stave svojom a dieťaťa (okrem otázky ako sa cítite a všetky informácie si musí pacientka prečítať až v prepúšťacej správe...keď jej hopsnú na brucho nikto jej nepríde povedať, prečo to museli spraviť...) mali by byť automaticky poskytované, nie že rodička s bolesťami behá po oddelení a naháňa niekoho kto by jej vedel odpovedať na otázky... a mnoho ďalších vecí...
@kakatulik tiez si myslim ze neposlusne dieta a hystericky clovek je sakra rozdiel... porovnavas neporovnatelne
ale tá baba čo to filmovala, študovala v Taliansku na SK si robila diplomovku? prečo si diplomovku nerobila v talianskych pôrodniciach?
@willino1 vies co ,aj keby to tu bolo najruzovejsie ,vzdy sa raz za uhersky rok najde mamicka ,ktora dostane hystericky zachvat ,len ako tu situaciu zvladnut ak nereaguje ...nikto tu nedal na to manual ....asi jedine rychlo uspat a dieta tahat zvonom ....inak ja som mala prvy porod tazky ,ratovali mna aj dieta a veru za behu mi vzdy niekto povedal co sa deje a bude diat ,len som bola chvalabohu pri zmysloch.
@aristka nielen na ARO sa resuscituje. Riesia sa situacie pred,pocas a aj pooperacne...
Nie som lekar, preto je zbytocne vypisovat,co by som urobila ja...
Keby som dostala facku ja,tak by som sa urcite neukludnila,skor by ma to vyprovokovalo este k ostrejsiemu utoku...
Uz to tu zaznelo. Prevencia je viac ako terapia. Keby personal pristupoval k ludom ludsky,kopajucich rodiciek by bolo menej.
@misinka26 ako by si riesila mamicku v hysterickom zachvate ,ktora nepocuva ,kope a dieta je hypoxicke a ako lekar by si nechcela prist o zuby a zachranit dieta bez pouzitia napr.zvonu...ty si dala prispevok ,tak prosim odpovedz .....podla mna ,su toto velmi tazke situacie a veru nezavidim porodnikovi pri rozhodovani...
@aristka otázka znie inak... čo spravil doktor, sestričky, zdravoťáci preto, aby rodička ako si sa vyjadrila nezačala besnieť? pri úrovni medicíny v 21. storočí? ako to že pri úrovni a množstve informácii z medicíny, psychiatrie, psychológie títo študovaní ľudia nechali rodičku dôjsť do stavu besnenia? ako to, že ju nechajú tak trpieť, že "besnie"? kde žijeme? v stredoveku? treba sa na to pozrieť inak... čo mohli spraviť inak pri rodičke a konkrétnom pôrode inak? a nie sa vyhovárať na dokonalý chrup pána doktora... keď to nechal zájsť tak ďaleko, tak si tie zuby nezaslúži... toť môj osobný názor...
@kakatulik je ine resuscitovat ,kde pac je zjavne v bezvedomi a ine riesit afektivnu rodicku a porovnavat to s dementnym starcom ,ktoremu nieco podavaju ak je zly ....podla mna tazka situacia ,na are je moznost tlmenia ,ci pouzitia popruhou s povolenim lekara ,ale tam pac .spolupracovat nemusi....ja im fakt v tomto vobec nezavidim a duplom ak maju mamicky za sebou nejakeho pana s vyholenou hlavou...to su velmi tazke situacie.

👍 😀