icon

Lekár priznal, že občas facká rodičky

misinka26
13. okt 2017

... ženy a toto si naozaj ešte stále necháme ???

http://www.tvnoviny.sk/domace/1889988_novy-doku...

xxxkatka
8. nov 2017

@nieutilitarizmus akoze nikomu inemu 300€ nedala, cas ide nemocnici, takze dala financie aj ostatnym.

dai
8. nov 2017

@nieutilitarizmus 🙂 hm... uz chapem preco s tebou nema vyznam komunikovat🙂 co uz, nemoze byt kazdy den nedela🙂

nieutilitarizmus
8. nov 2017

Tak keď dáva financie aj ostatným tak prečo sa štrajkuje?Prečo frflú na nízke platy.

carolenka
8. nov 2017

@nieutilitarizmus vidim, ze citanie s porozumenim evidentne nepatri medzi tvoje silne stranky.

dai
8. nov 2017

@nieutilitarizmus lebo s ohladom na odpracovane hodiny, narocnost ich prace, dolezitost ich prace etc. ich nizke maju🙂

nanervy_2
8. nov 2017

@malasandrika Nam napr laktacna zachranila dojcenie a mozno aj dieta. Aj velmi mi pomohla psychicky. A pytala presne ze nic. A bola neustale na telefone. Aj mamilova mast mi uz velmi pomohla.
Tvoje presvedcenie ti neberiem, len spominam moju skusenost.
A posledne 2-3 generacie nekojilo sa na verejnosti, jedine ciganky 🙂 este aj moja gyn na to spominala, ked sme sa bavili o kojeni v satke.

zato sestry vnemocke mali o kojeni dost divoke nazory a poucenie v sukromnej nemocnici o kojeni znelo ako z prirucky za sociku, len som oci (usta som sa bala po tom, co mi nadali viackrat)

malasandrika
8. nov 2017

@nanervy_2 ako Ti laktačná mohla zachrániť dieťa?

chrissie_kf
8. nov 2017

Najväčší problém na Slovensku je ten , že každý chce všetko zadarmo a hlavne v zdravotníctve ľudia nie sú ochotní prevziať za seba (v prípade tehotných za seba a dieťa) zodpovednosť a za svoje zdravie. To čo sa tu miestami rieši sú veci mimo kompetencie lekára.
K téme - fackať rodičky/pacientov - to by sa v žiadnom prípade nemalo diať, v žiadnej situácii, možno výnimka je sebeobrana. Súdiť lekára na základe jednej vety v nejakom študentskom dokumente tiež nie je ok. Nevieme kontext, nevieme kedy sa to stalo, či sa to vôbec stalo a ak sa to aj stalo nemusím dobrého pôrodníka vyhodiť za niečo, čo pochybil pred xy rokmi. A už vôbec nie bez toho, aby dostala druhá strana priestor na vyjadrenie čo zrejme aj dostal a na základe toho sa rozhodlo.
Ale za stav pôrodníctva, ktorý nespĺňa niekoho požiadavky naozaj nemôže personál. Personál, ktorý maká v nie ľahkých podmienkach a má velikú zodpovednosť. Ja som za základy slušnosti, aj som tu napísala, že ma to občas štvalo , taký ten základ ja som ten a ten a základné info podať, ak to situácia dovoľuje samozrejme. Ale fakt je aj ten, že celé toto slušné, neslušné je veľmi subjektívne. Usmiaty, neusmiaty, To čo jednému vyhovuje ďalšiemu nevyhovuje. Ako lekár nikdy nevyhoviem každému a môžem sa aj roztrhať.
A zlé skúsenosti s pôrodmi a lekármi majú aj v tom úžasnom zahraničí, stačí si vyhľadať podobné fóra ako je toto a zistíme, že ani tam nie je všetko ružové a zĎaleka nie je každá žena spokojná s pôrodom a pôrodníctvom.
Áno sú aj arogantní lekári, sú prispatí lekári, sú rôzni lekári, lebo sú to ľudia.
A nakoniec naša predpôrodná a popôrodná starostlivosť je veľmi dobrá. Máme dobrý záchyt rôznych vrodených chýb, máme nízku popôrodnú úmrtnosť. A to je to podstatné, čo by aj malo zostať v popredí. Takisto dojčenie je na Slovensku oveľa viac podporované ako v mnohýchi ných krajinách i keď mám pocit, že v poslednej dobe z toho dosť už ženám šibe a príliš to prežívajú. Som za malé zmeny ako žena a aj ako lekár, ale treba sa pozrieť reálne čo je možné a čo nie - teda čo sa dá ufinancovať. hlavne čo sa takého komfortu rodičky týka. Ale nakoniec dnes sú možnosti a každý si môže zaplatiť tú dulu vlastnú, ktorá bude pri nej stále. štandard toto ešte dlho u nás nebude, lebo slovenské zdravotníctvo si najprv musí dať do poriadku nemocnice vôbec a celkovo sa musí pomeniť celý systém aj financovania a to je fakt. Takže dnes sú možnosti a kto sa informuje si aj u nás spraví z pôrodu pekný zážitok a niekomu stačí ten štandard a nepotrebuje mať z toho celoživotný zážitok. V nemocnici je možné dostať dosť základných informácií aj ohľadom dojčenia a základnej starostlivosti o dieťa. Treba pozorne počúvať a mať oči a uši otvorené. A ak mi niečo nepostačuje mám dnes iné možnosti.
A ako dosiahnuť aby bolo lepšie aj to zdravotníctvo? nuž jedna možnosť sú voľby. A tie má stále ešte pomaly polovica Slovenska na háku zakaždým, tak sa netreba čudovať. Sťažovať sa a ohovárať je to najľahšie čo sa dá. Dokonalé zdravotníctvo ale nikdy nebude. Nikde na svete. Je to asi jedno z najviac problematických a komplikovaných odvetí celosvetovo.

nieutilitarizmus
8. nov 2017

Nuž ale pokiaľ viem človek(čiže aj lekár)sa etickou bytosťou stáva a nie rodí.Takisto skúsenosti naberá rokmi na obetavých mamičkách z toho mi logicky vychádza,že ak už zazmluvňovať tak služobne najstarších a najskúsenejších a rokmi vychovaných.A jasné,že ak už mi ide o zdravie dieťaťa aj seba tak peniaze radšej miniem na test,kt.poisťovňa bežne neprepláca.Veď povinnosťou nemocnice je zamestnávať profesionálov,kt.neubližujú psychicky ani fyzicky.

novana
8. nov 2017

@nieutilitarizmus, "skúsenosti naberá rokmi na obetavých mamičkách"
Nerozumiem. Aká obeta mamičiek robí lekára skúseného?

nanervy_2
8. nov 2017

@chrissie_kf
nemusim mat usmiateho lekara, ani sestry. slusne spravanie peniaze nestoji.
ani vysvetlit co a preco podavam zene a dietatu nic nestoji.
keby zeny nechali rodit naozaj prirodzene, vyslo by to nemocnicu ovela lacnejsie. Nemusi byt pri kazdej cely tim, jedna PA a doprovod k zdravej zene a k zdravemu dietatu uplne staci.
o tej podpore dojcenia by som velmi pochybovala, nie nadarmo stratili nemocnice v sr baby friendlytituly. bezne sa stretavaju zeny s odporujucimi si nazormi na dojcenie od sestier, jedna radi tak, druha tak. este stale su v aktualnosti hlasky ako vy kojit nebudete, musite mat klobuciky,nosit najedene deti matkam a pod.
Zenam nesibe. Zeny chcu svoje deti a chcu odist z porodnice bez pocitu ze chvalabohu sme obaja zivi a zdravi (co sa ale o psychike zeny neda vzdy povedat)

nieutilitarizmus
8. nov 2017

@novana stať sa mamou nie je obeta?Každá matka o tom vie svoje.

novana
8. nov 2017

@nieutilitarizmus, ako pre koho. Jedna sa obetuje a druhá si urobí radosť. 🙂

xxxkatka
8. nov 2017

@nieutilitarizmus nie stat sa mamou nie je obeta, je to prirodzene

chrissie_kf
8. nov 2017

@nanervy_2 a kto zaplati tie porodne asistentky pri porode pri kadej rodicke? Doprovod ano , informovat ano , ale ine vedenie porodov v sucasnosti zo strany nemocnice nie je realne. Slusnost nic nestoji a vacsina pracovnikov v tom zdravotnictve je aj slusnych. Ano sestry niekedy su uz otupene hlavne tie co robia v tych podmienkach dlho.
Na dojcenie ti najdem kopu protichodnych nazorov, rovnako ako na celkovu vyzivu deti. Zavisi od toho z akej literatury cerpas, kde sa vzdelavas. Su nejake standardy a potom je kopa kopa nazorov roznych a obcas je tazke sa v t

chrissie_kf
8. nov 2017

@nanervy_2 v tom vyznat. Nie je to idealne ale aji zle. A ak ti nestacia info co dostanes zaplat si tu laktacnu ktora sa venuje len a len tomu. 🙂 a co sa tyka informovanosti - zo skusenosti niekedy jformujem aj 20x a pacientom to vyfuci z hlavy a vobec nepocuvaju . Takze nie je to tak ze nikto neinformuje.

nanervy_2
8. nov 2017

@chrissie_kf ehm..tak kolo jednej zeny lekar, 2-3 zdravotne sestry, pri oboch porodoch tam bolo zo 5 ludi.. a kto zaplati PA?
a ano, zistovala som si, studovala a vysledok bol ten, ze som bola jedna z tych sialenych premudrelych zien, co vela googlia. A ja depresie kde ja budem rodit, ked mi personal klame do oci a trepe somariny (napriklad presvedcenie, ze dieta vykrvaca do placenty,klamanie do oci ze nemaju porodnu stolicku, ukazat dojcenie tak, ze vrazim dietatu klobucik do hrdla a nalejem nasilu mlieko su ceresnickou na torte)

nanervy_2
8. nov 2017

@chrissie_kf ano, sestry v porodnici na mna nakricali co si to dovolujem zavolat laktacnu a na laktacnu, ze co chyta to dieta a co tam robi.. ozaj to nie je o peniazoch

malasandrika
8. nov 2017

@nanervy_2 ešte raz teda, ako Ti laktačná zachránila dieťa?

nieutilitarizmus
8. nov 2017

xxxkatka je aj prirodzené,že pri pôrode očakávam profesionalitu a slušné zaobchádzanie,kvalitnú komunikáciu a inf.To všetko je zadarmo a bez akejkoľvek obety.

aristka
8. nov 2017

@nanervy_2 no ty si mala pri porode aj sanitarku a upratovacku ,ked tam bolo tolko ludi ...inak samotny porod je zakezitost par minut ,aj tie hodiny pred samotnym vytlacenim plodu si mala pre seba vsetkych 5 ludi ,ci si dovolila porodit aj inym rodickam.

xxxkatka
8. nov 2017

@nieutilitarizmus ale bavili sme sa o obeti matky mat dieta, nie co je a nie je prirodzene od zdr. pracovnikov. A len tak medzi nami, profesionalita nie je prirodzena, ani slusne zaobchadzanie, ani kvalitna komunikacia, Su to naucene sposoby urcitej osoby. Na ich vzniku (a kvalite) sa podielaju osobnostne predpoklady, rodine zaklady, ale aj spolocenske normy. Ale este stale cakam na tvoju odpoved na moju otazku.😉

xxxkatka
8. nov 2017

@nanervy_2 5 ludi sa pocas celeho tvojho porodu venovalo len tebe?

aristka
8. nov 2017

@nieutilitarizmus je uplne naivne si mysliet ,ze celych 300eur ide danemu porodnikovi ...je to cista dezinformacia .

nieutilitarizmus
8. nov 2017

@xxxkatka no tak hádam sa nebudeme prieť o obete matky a detičky sú obrovská radosť.Ty chceš linky?Na čo veď máš kolegov bez osobnostných predpokladov atď...A kedy budú zoznamy lekárov bez predpokladov a kt. Sú neprofesionálny?Ja si za svojim stojím.

xxxkatka
8. nov 2017

@nieutilitarizmus ty o akych kolegoch hovoris? 😀

nieutilitarizmus
8. nov 2017

@xxxkatka čo za mentálnu atletiku to tu na mňa skúšaš?😀minimálne si na fóre t.j. na orientáciu dobre poslúži aj zadaná téma.Či len tak z čírej roztopaše chceš zahejtovať😀😀Asi si z ministerstva magicky zmýšľajúcich lekárov 😀😀😀😁

xxxkatka
8. nov 2017

@nieutilitarizmus ty magicky genius si sa trocha sekla 😀

nieutilitarizmus
8. nov 2017

@xxxkatka seká sa mäso.Zapamätaj si ja nie som mäso,kt.sa budeš ty a tebe podobný kŕmiť!😁

hankaop
8. nov 2017

@malasandrika toto su take kecy. Ked dojcenie ma ist prirodzene, porod nema ist prirodzene? V realite tam je dost nepomer - porod ide nasilu a ked sa trosku niekto snazi podporit zeny v dojceni,hned tym niekomu stupi na otlak